Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    અસાધારણસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Asādhāraṇasamuṭṭhānavaṇṇanā

    અચિત્તકાનીતિ (સારત્થ॰ ટી॰ પાચિત્તિય ૩.૧૨૧૪) ‘‘નચ્ચ’’ન્તિઆદિના અજાનિત્વા દસ્સનાદિં કરોન્તિયા આપત્તિસમ્ભવતો વત્થુઅજાનનચિત્તેન અચિત્તકાનિ. લોકવજ્જાનીતિ ‘‘નચ્ચ’’ન્તિઆદિના જાનિત્વા દસ્સનાદિં કરોન્તિયા અકુસલેનેવ આપજ્જનતો લોકવજ્જાનિ. તેનાહ ‘‘અયં પનેત્થ અધિપ્પાયો’’તિઆદિ સચિત્તકાનીતિ ‘‘ચોરી’’તિઆદિના વત્થું જાનિત્વા કરણેયેવ આપત્તિસમ્ભવતો સચિત્તકાનિ. ઉપસમ્પદાદીનં એકન્તાકુસલચિત્તેનેવ અકત્તબ્બત્તા પણ્ણત્તિવજ્જાનિ. ‘‘ઇધ સચિત્તકાચિત્તકતા પણ્ણત્તિજાનનાજાનનતાય અગ્ગહેટ્ઠા વત્થુજાનનાજાનનતાય ગહેતબ્બ’’ન્તિ વદન્તિ.

    Acittakānīti (sārattha. ṭī. pācittiya 3.1214) ‘‘nacca’’ntiādinā ajānitvā dassanādiṃ karontiyā āpattisambhavato vatthuajānanacittena acittakāni. Lokavajjānīti ‘‘nacca’’ntiādinā jānitvā dassanādiṃ karontiyā akusaleneva āpajjanato lokavajjāni. Tenāha ‘‘ayaṃ panettha adhippāyo’’tiādi sacittakānīti ‘‘corī’’tiādinā vatthuṃ jānitvā karaṇeyeva āpattisambhavato sacittakāni. Upasampadādīnaṃ ekantākusalacitteneva akattabbattā paṇṇattivajjāni. ‘‘Idha sacittakācittakatā paṇṇattijānanājānanatāya aggaheṭṭhā vatthujānanājānanatāya gahetabba’’nti vadanti.

    અસાધારણસમુટ્ઠાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Asādhāraṇasamuṭṭhānavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact