Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૧૯૬. આસાદોળસકં
196. Āsādoḷasakaṃ
૩૧૯. ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
319. Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ બહિસીમગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. તસ્સ સા ચીવરાસા ઉપચ્છિજ્જતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો આસાવચ્છેદિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. Tassa bahisīmagatassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Tassa sā cīvarāsā upacchijjati. Tassa bhikkhuno āsāvacchediko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો સુણાતિ – ‘‘ઉબ્ભતં કિર તસ્મિં આવાસે કથિન’’ન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘યતો તસ્મિં આવાસે ઉબ્ભતં કથિનં, ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ , અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato suṇāti – ‘‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathina’’nti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘yato tasmiṃ āvāse ubbhataṃ kathinaṃ, idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati , anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો સુણાતિ – ‘‘ઉબ્ભતં કિર તસ્મિં આવાસે કથિન’’ન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘યતો તસ્મિં આવાસે ઉબ્ભતં કથિનં, ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato suṇāti – ‘‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathina’’nti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘yato tasmiṃ āvāse ubbhataṃ kathinaṃ, idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો સુણાતિ – ‘‘ઉબ્ભતં કિર તસ્મિં આવાસે કથિન’’ન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘યતો તસ્મિં આવાસે ઉબ્ભતં કથિનં, ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato suṇāti – ‘‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathina’’nti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘yato tasmiṃ āvāse ubbhataṃ kathinaṃ, idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો સુણાતિ – ‘‘ઉબ્ભતં કિર તસ્મિં આવાસે કથિન’’ન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘યતો તસ્મિં આવાસે ઉબ્ભતં કથિનં, ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. તસ્સ સા ચીવરાસા ઉપચ્છિજ્જતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો આસાવચ્છેદિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato suṇāti – ‘‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathina’’nti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘yato tasmiṃ āvāse ubbhataṃ kathinaṃ, idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Tassa sā cīvarāsā upacchijjati. Tassa bhikkhuno āsāvacchediko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. સો કતચીવરો સુણાતિ – ‘‘ઉબ્ભતં કિર તસ્મિં આવાસે કથિન’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સવનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. So taṃ cīvaraṃ kāreti. So katacīvaro suṇāti – ‘‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathina’’nti. Tassa bhikkhuno savanantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ બહિસીમગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરાસં પયિરુપાસિસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. તસ્સ સા ચીવરાસા ઉપચ્છિજ્જતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો આસાવચ્છેદિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. Tassa bahisīmagatassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvarāsaṃ payirupāsissaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Tassa sā cīvarāsā upacchijjati. Tassa bhikkhuno āsāvacchediko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. સો કતચીવરો ‘‘પચ્ચેસ્સં પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ – બહિદ્ધા કથિનુદ્ધારં વીતિનામેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સીમાતિક્કન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. So taṃ cīvaraṃ kāreti. So katacīvaro ‘‘paccessaṃ paccessa’’nti – bahiddhā kathinuddhāraṃ vītināmeti. Tassa bhikkhuno sīmātikkantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ચીવરાસાય પક્કમતિ ‘‘પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરાસં પયિરુપાસતિ. આસાય લભતિ, અનાસાય ન લભતિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. સો કતચીવરો ‘‘પચ્ચેસ્સં પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ – સમ્ભુણાતિ કથિનુદ્ધારં. તસ્સ ભિક્ખુનો સહ ભિક્ખૂહિ કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino cīvarāsāya pakkamati ‘‘paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvarāsaṃ payirupāsati. Āsāya labhati, anāsāya na labhati. So taṃ cīvaraṃ kāreti. So katacīvaro ‘‘paccessaṃ paccessa’’nti – sambhuṇāti kathinuddhāraṃ. Tassa bhikkhuno saha bhikkhūhi kathinuddhāro.
આસાદોળસકં નિટ્ઠિતં.
Āsādoḷasakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આદાયસત્તકકથા • Ādāyasattakakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આદાયસત્તકાદિકથાવણ્ણના • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૮. આદાયસત્તકકથા • 188. Ādāyasattakakathā