Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi |
૫. પઞ્ચમનયો
5. Pañcamanayo
૫. અસઙ્ગહિતેનઅસઙ્ગહિતપદનિદ્દેસો
5. Asaṅgahitenaasaṅgahitapadaniddeso
૧૯૩. રૂપક્ખન્ધેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તે ધમ્મા કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા? તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
193. Rūpakkhandhena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, te dhammā katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi asaṅgahitā? Te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૪. વેદનાક્ખન્ધેન યે ધમ્મા… સઞ્ઞાક્ખન્ધેન યે ધમ્મા… સઙ્ખારક્ખન્ધેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
194. Vedanākkhandhena ye dhammā… saññākkhandhena ye dhammā… saṅkhārakkhandhena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૫. વિઞ્ઞાણક્ખન્ધેન યે ધમ્મા… મનાયતનેન યે ધમ્મા… ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુયા યે ધમ્મા…પે॰… મનોધાતુયા યે ધમ્મા… મનોવિઞ્ઞાણધાતુયા યે ધમ્મા… મનિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
195. Viññāṇakkhandhena ye dhammā… manāyatanena ye dhammā… cakkhuviññāṇadhātuyā ye dhammā…pe… manodhātuyā ye dhammā… manoviññāṇadhātuyā ye dhammā… manindriyena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૬. ચક્ખાયતનેન યે ધમ્મા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનેન યે ધમ્મા… ચક્ખુધાતુયા યે ધમ્મા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બધાતુયા યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
196. Cakkhāyatanena ye dhammā…pe… phoṭṭhabbāyatanena ye dhammā… cakkhudhātuyā ye dhammā…pe… phoṭṭhabbadhātuyā ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૭. ધમ્માયતનેન યે ધમ્મા… ધમ્મધાતુયા યે ધમ્મા… ઇત્થિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… પુરિસિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… જીવિતિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
197. Dhammāyatanena ye dhammā… dhammadhātuyā ye dhammā… itthindriyena ye dhammā… purisindriyena ye dhammā… jīvitindriyena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૮. સમુદયસચ્ચેન યે ધમ્મા… મગ્ગસચ્ચેન યે ધમ્મા… નિરોધસચ્ચેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
198. Samudayasaccena ye dhammā… maggasaccena ye dhammā… nirodhasaccena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧૯૯. ચક્ખુન્દ્રિયેન યે ધમ્મા…પે॰… કાયિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
199. Cakkhundriyena ye dhammā…pe… kāyindriyena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૦. સુખિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… દુક્ખિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… સોમનસ્સિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… દોમનસ્સિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… ઉપેક્ખિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… સદ્ધિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… વીરિયિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… સતિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… સમાધિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… પઞ્ઞિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… અઞ્ઞિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયેન યે ધમ્મા… અવિજ્જાય યે ધમ્મા… અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
200. Sukhindriyena ye dhammā… dukkhindriyena ye dhammā… somanassindriyena ye dhammā… domanassindriyena ye dhammā… upekkhindriyena ye dhammā… saddhindriyena ye dhammā… vīriyindriyena ye dhammā… satindriyena ye dhammā… samādhindriyena ye dhammā… paññindriyena ye dhammā… anaññātaññassāmītindriyena ye dhammā… aññindriyena ye dhammā… aññātāvindriyena ye dhammā… avijjāya ye dhammā… avijjāpaccayā saṅkhārena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૧. સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
201. Saṅkhārapaccayā viññāṇena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૨. વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
202. Viññāṇapaccayā nāmarūpena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૩. નામરૂપપચ્ચયા સળાયતનેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા તીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા અસઙ્ગહિતા.
203. Nāmarūpapaccayā saḷāyatanena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā tīhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā asaṅgahitā.
૨૦૪. સળાયતનપચ્ચયા ફસ્સેન યે ધમ્મા… ફસ્સપચ્ચયા વેદનાય યે ધમ્મા… વેદનાપચ્ચયા તણ્હાય યે ધમ્મા… તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનેન યે ધમ્મા… કમ્મભવેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
204. Saḷāyatanapaccayā phassena ye dhammā… phassapaccayā vedanāya ye dhammā… vedanāpaccayā taṇhāya ye dhammā… taṇhāpaccayā upādānena ye dhammā… kammabhavena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૫. અરૂપભવેન યે ધમ્મા… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાભવેન યે ધમ્મા … ચતુવોકારભવેન યે ધમ્મા… ઇદ્ધિપાદેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
205. Arūpabhavena ye dhammā… nevasaññānāsaññābhavena ye dhammā … catuvokārabhavena ye dhammā… iddhipādena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૬. અસઞ્ઞાભવેન યે ધમ્મા… એકવોકારભવેન યે ધમ્મા… જાતિયા યે ધમ્મા… જરાય યે ધમ્મા… મરણેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા , તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
206. Asaññābhavena ye dhammā… ekavokārabhavena ye dhammā… jātiyā ye dhammā… jarāya ye dhammā… maraṇena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā , tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૭. પરિદેવેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
207. Paridevena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૮. સોકેન યે ધમ્મા… દુક્ખેન યે ધમ્મા… દોમનસ્સેન યે ધમ્મા… ઉપાયાસેન યે ધમ્મા… સતિપટ્ઠાનેન યે ધમ્મા… સમ્મપ્પધાનેન યે ધમ્મા… ઝાનેન યે ધમ્મા… અપ્પમઞ્ઞાય યે ધમ્મા… પઞ્ચહિ ઇન્દ્રિયેહિ યે ધમ્મા… પઞ્ચહિ બલેહિ યે ધમ્મા… સત્તહિ બોજ્ઝઙ્ગેહિ યે ધમ્મા… અરિયેન અટ્ઠઙ્ગિકેન મગ્ગેન યે ધમ્મા… ફસ્સેન યે ધમ્મા… વેદનાય યે ધમ્મા… સઞ્ઞાય યે ધમ્મા… ચેતનાય યે ધમ્મા… અધિમોક્ખેન યે ધમ્મા … મનસિકારેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
208. Sokena ye dhammā… dukkhena ye dhammā… domanassena ye dhammā… upāyāsena ye dhammā… satipaṭṭhānena ye dhammā… sammappadhānena ye dhammā… jhānena ye dhammā… appamaññāya ye dhammā… pañcahi indriyehi ye dhammā… pañcahi balehi ye dhammā… sattahi bojjhaṅgehi ye dhammā… ariyena aṭṭhaṅgikena maggena ye dhammā… phassena ye dhammā… vedanāya ye dhammā… saññāya ye dhammā… cetanāya ye dhammā… adhimokkhena ye dhammā … manasikārena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૦૯. ચિત્તેન યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
209. Cittena ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૧. તિકં
1. Tikaṃ
૨૧૦. કુસલેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અકુસલેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… વિપાકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… વિપાકધમ્મધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અસંકિલિટ્ઠઅસંકિલેસિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સવિતક્કસવિચારેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અવિતક્કવિચારમત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પીતિસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સુખસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ઉપેક્ખાસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… દસ્સનેન પહાતબ્બેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ભાવનાય પહાતબ્બેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આચયગામીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અપચયગામીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સેક્ખેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અસેક્ખેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મહગ્ગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અપ્પમાણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પરિત્તારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મહગ્ગતારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અપ્પમાણારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… હીનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પણીતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મિચ્છત્તનિયતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સમ્મત્તનિયતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મગ્ગારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મગ્ગહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… મગ્ગાધિપતીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અતીતારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અનાગતારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પચ્ચુપન્નારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અજ્ઝત્તારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… બહિદ્ધારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
210. Kusalehi dhammehi ye dhammā… akusalehi dhammehi ye dhammā… sukhāya vedanāya sampayuttehi dhammehi ye dhammā… dukkhāya vedanāya sampayuttehi dhammehi ye dhammā… adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttehi dhammehi ye dhammā… vipākehi dhammehi ye dhammā… vipākadhammadhammehi ye dhammā… anupādinnaanupādāniyehi dhammehi ye dhammā… saṃkiliṭṭhasaṃkilesikehi dhammehi ye dhammā… asaṃkiliṭṭhaasaṃkilesikehi dhammehi ye dhammā… savitakkasavicārehi dhammehi ye dhammā… avitakkavicāramattehi dhammehi ye dhammā… pītisahagatehi dhammehi ye dhammā… sukhasahagatehi dhammehi ye dhammā… upekkhāsahagatehi dhammehi ye dhammā… dassanena pahātabbehi dhammehi ye dhammā… bhāvanāya pahātabbehi dhammehi ye dhammā… dassanena pahātabbahetukehi dhammehi ye dhammā… bhāvanāya pahātabbahetukehi dhammehi ye dhammā… ācayagāmīhi dhammehi ye dhammā… apacayagāmīhi dhammehi ye dhammā… sekkhehi dhammehi ye dhammā… asekkhehi dhammehi ye dhammā… mahaggatehi dhammehi ye dhammā… appamāṇehi dhammehi ye dhammā… parittārammaṇehi dhammehi ye dhammā… mahaggatārammaṇehi dhammehi ye dhammā… appamāṇārammaṇehi dhammehi ye dhammā… hīnehi dhammehi ye dhammā… paṇītehi dhammehi ye dhammā… micchattaniyatehi dhammehi ye dhammā… sammattaniyatehi dhammehi ye dhammā… maggārammaṇehi dhammehi ye dhammā… maggahetukehi dhammehi ye dhammā… maggādhipatīhi dhammehi ye dhammā… atītārammaṇehi dhammehi ye dhammā… anāgatārammaṇehi dhammehi ye dhammā… paccupannārammaṇehi dhammehi ye dhammā… ajjhattārammaṇehi dhammehi ye dhammā… bahiddhārammaṇehi dhammehi ye dhammā… ajjhattabahiddhārammaṇehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૧. સનિદસ્સનસપ્પટિઘેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અનિદસ્સનસપ્પટિઘેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા .
211. Sanidassanasappaṭighehi dhammehi ye dhammā… anidassanasappaṭighehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi asaṅgahitā .
૨. દુકં
2. Dukaṃ
૨૧૨. હેતૂહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… હેતૂહિ ચેવ સહેતુકેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… હેતૂહિ ચેવ હેતુસમ્પયુત્તેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
212. Hetūhi dhammehi ye dhammā… hetūhi ceva sahetukehi ca dhammehi ye dhammā… hetūhi ceva hetusampayuttehi ca dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૩. સહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… હેતુસમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સહેતુકેહિ ચેવ ન ચ હેતૂહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… હેતુસમ્પયુત્તેહિ ચેવ ન ચ હેતૂહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ન હેતુસહેતુકેહિ 1 ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
213. Sahetukehi dhammehi ye dhammā… hetusampayuttehi dhammehi ye dhammā… sahetukehi ceva na ca hetūhi dhammehi ye dhammā… hetusampayuttehi ceva na ca hetūhi dhammehi ye dhammā… na hetusahetukehi 2 dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૪. અપ્પચ્ચયેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અસઙ્ખતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
214. Appaccayehi dhammehi ye dhammā… asaṅkhatehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૫. સનિદસ્સનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સપ્પટિઘેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ અટ્ઠહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
215. Sanidassanehi dhammehi ye dhammā… sappaṭighehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi dvīhāyatanehi aṭṭhahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૬. રૂપીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
216. Rūpīhi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૭. અરૂપીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… લોકુત્તરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
217. Arūpīhi dhammehi ye dhammā… lokuttarehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૮. આસવેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આસવેહિ ચેવ સાસવેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આસવેહિ ચેવ આસવસમ્પયુત્તેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
218. Āsavehi dhammehi ye dhammā… āsavehi ceva sāsavehi ca dhammehi ye dhammā… āsavehi ceva āsavasampayuttehi ca dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૧૯. અનાસવેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આસવસમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આસવસમ્પયુત્તેહિ ચેવ નો ચ આસવેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… આસવવિપ્પયુત્તેહિ અનાસવેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
219. Anāsavehi dhammehi ye dhammā… āsavasampayuttehi dhammehi ye dhammā… āsavasampayuttehi ceva no ca āsavehi dhammehi ye dhammā… āsavavippayuttehi anāsavehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૦. સંયોજનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ગન્થેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ઓઘેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… યોગેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… નીવરણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પરામાસેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પરામાસેહિ ચેવ પરામટ્ઠેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
220. Saṃyojanehi dhammehi ye dhammā… ganthehi dhammehi ye dhammā… oghehi dhammehi ye dhammā… yogehi dhammehi ye dhammā… nīvaraṇehi dhammehi ye dhammā… parāmāsehi dhammehi ye dhammā… parāmāsehi ceva parāmaṭṭhehi ca dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૧. અપરામટ્ઠેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પરામાસસમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પરામાસવિપ્પયુત્તેહિ અપરામટ્ઠેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા , તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
221. Aparāmaṭṭhehi dhammehi ye dhammā… parāmāsasampayuttehi dhammehi ye dhammā… parāmāsavippayuttehi aparāmaṭṭhehi dhammehi ye dhammā… sārammaṇehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā , tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૨. અનારમ્મણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… નો ચિત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તવિપ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તવિસંસટ્ઠેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસમુટ્ઠાનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસહભૂહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તાનુપરિવત્તીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… બાહિરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ઉપાદાધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન સત્તહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
222. Anārammaṇehi dhammehi ye dhammā… no cittehi dhammehi ye dhammā… cittavippayuttehi dhammehi ye dhammā… cittavisaṃsaṭṭhehi dhammehi ye dhammā… cittasamuṭṭhānehi dhammehi ye dhammā… cittasahabhūhi dhammehi ye dhammā… cittānuparivattīhi dhammehi ye dhammā… bāhirehi dhammehi ye dhammā… upādādhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā ekena khandhena ekenāyatanena sattahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૩. ચિત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ એકાદસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
223. Cittehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā catūhi khandhehi ekādasahāyatanehi ekādasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૪. ચેતસિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસંસટ્ઠેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનસહભૂહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનાનુપરિવત્તીહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
224. Cetasikehi dhammehi ye dhammā… cittasampayuttehi dhammehi ye dhammā… cittasaṃsaṭṭhehi dhammehi ye dhammā… cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānehi dhammehi ye dhammā… cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānasahabhūhi dhammehi ye dhammā… cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānānuparivattīhi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૫. અજ્ઝત્તિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા તીહિ ખન્ધેહિ એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા અસઙ્ગહિતા.
225. Ajjhattikehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā tīhi khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā asaṅgahitā.
૨૨૬. ઉપાદાનેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસેહિ ચેવ સંકિલેસિકેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસેહિ ચેવ સંકિલિટ્ઠેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસેહિ ચેવ કિલેસસમ્પયુત્તેહિ ચ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા…પે॰… તે ધમ્મા દ્વીહિ ખન્ધેહિ એકાદસહાયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
226. Upādānehi dhammehi ye dhammā… kilesehi dhammehi ye dhammā… kilesehi ceva saṃkilesikehi ca dhammehi ye dhammā… kilesehi ceva saṃkiliṭṭhehi ca dhammehi ye dhammā… kilesehi ceva kilesasampayuttehi ca dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā…pe… te dhammā dvīhi khandhehi ekādasahāyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahitā.
૨૨૭. અસંકિલેસિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સંકિલિટ્ઠેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસસમ્પયુત્તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સંકિલિટ્ઠેહિ ચેવ નો ચ કિલેસેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસસમ્પયુત્તેહિ ચેવ નો ચ કિલેસેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… કિલેસવિપ્પયુત્તેહિ અસંકિલેસિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… દસ્સનેન પહાતબ્બેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ભાવનાય પહાતબ્બેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સવિતક્કેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સવિચારેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સપ્પીતિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… પીતિસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સુખસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ઉપેક્ખાસહગતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… ન કામાવચરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… રૂપાવચરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અરૂપાવચરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અપરિયાપન્નેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… નિય્યાનિકેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… નિયતેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… અનુત્તરેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા… સરણેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા ખન્ધસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા આયતનસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા ધાતુસઙ્ગહેન અસઙ્ગહિતા, તે ધમ્મા કતિહિ ખન્ધેહિ કતિહાયતનેહિ કતિહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા? તે ધમ્મા એકેન ખન્ધેન દસહાયતનેહિ દસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા.
227. Asaṃkilesikehi dhammehi ye dhammā… saṃkiliṭṭhehi dhammehi ye dhammā… kilesasampayuttehi dhammehi ye dhammā… saṃkiliṭṭhehi ceva no ca kilesehi dhammehi ye dhammā… kilesasampayuttehi ceva no ca kilesehi dhammehi ye dhammā… kilesavippayuttehi asaṃkilesikehi dhammehi ye dhammā… dassanena pahātabbehi dhammehi ye dhammā… bhāvanāya pahātabbehi dhammehi ye dhammā… dassanena pahātabbahetukehi dhammehi ye dhammā… bhāvanāya pahātabbahetukehi dhammehi ye dhammā… savitakkehi dhammehi ye dhammā… savicārehi dhammehi ye dhammā… sappītikehi dhammehi ye dhammā… pītisahagatehi dhammehi ye dhammā… sukhasahagatehi dhammehi ye dhammā… upekkhāsahagatehi dhammehi ye dhammā… na kāmāvacarehi dhammehi ye dhammā… rūpāvacarehi dhammehi ye dhammā… arūpāvacarehi dhammehi ye dhammā… apariyāpannehi dhammehi ye dhammā… niyyānikehi dhammehi ye dhammā… niyatehi dhammehi ye dhammā… anuttarehi dhammehi ye dhammā… saraṇehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, tehi dhammehi ye dhammā khandhasaṅgahena asaṅgahitā āyatanasaṅgahena asaṅgahitā dhātusaṅgahena asaṅgahitā, te dhammā katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi asaṅgahitā? Te dhammā ekena khandhena dasahāyatanehi dasahi dhātūhi asaṅgahitā.
રૂપઞ્ચ ધમ્માયતનં ધમ્મધાતુ, ઇત્થિપુમં જીવિતં નામરૂપં;
Rūpañca dhammāyatanaṃ dhammadhātu, itthipumaṃ jīvitaṃ nāmarūpaṃ;
દ્વે ભવા જાતિ જરા મચ્ચુરૂપં, અનારમ્મણં નો ચિત્તં ચિત્તેન વિપ્પયુત્તં.
Dve bhavā jāti jarā maccurūpaṃ, anārammaṇaṃ no cittaṃ cittena vippayuttaṃ.
વિસંસટ્ઠં સમુટ્ઠાન-સહભુ અનુપરિવત્તિ;
Visaṃsaṭṭhaṃ samuṭṭhāna-sahabhu anuparivatti;
અસઙ્ગહિતેનઅસઙ્ગહિતપદનિદ્દેસો પઞ્ચમો.
Asaṅgahitenaasaṅgahitapadaniddeso pañcamo.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. પઞ્ચમનયો અસઙ્ગહિતેનઅસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 5. Pañcamanayo asaṅgahitenaasaṅgahitapadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. પઞ્ચમનયો અસઙ્ગહિતેનઅસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 5. Pañcamanayo asaṅgahitenaasaṅgahitapadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. પઞ્ચમનયો અસઙ્ગહિતેનઅસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 5. Pañcamanayo asaṅgahitenaasaṅgahitapadavaṇṇanā