Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૮૦. આસઙ્કજાતકં (૬-૧-૫)

    380. Āsaṅkajātakaṃ (6-1-5)

    ૨૬.

    26.

    આસાવતી નામ લતા, જાતા ચિત્તલતાવને;

    Āsāvatī nāma latā, jātā cittalatāvane;

    તસ્સા વસ્સસહસ્સેન, એકં નિબ્બત્તતે ફલં.

    Tassā vassasahassena, ekaṃ nibbattate phalaṃ.

    ૨૭.

    27.

    તં દેવા પયિરુપાસન્તિ, તાવ દૂરફલં સતિં;

    Taṃ devā payirupāsanti, tāva dūraphalaṃ satiṃ;

    આસીસેવ 1 તુવં રાજ, આસા ફલવતી સુખા.

    Āsīseva 2 tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā.

    ૨૮.

    28.

    આસીસતેવ 3 સો પક્ખી, આસીસતેવ 4 સો દિજો;

    Āsīsateva 5 so pakkhī, āsīsateva 6 so dijo;

    તસ્સ ચાસા 7 સમિજ્ઝતિ, તાવ દૂરગતા સતી;

    Tassa cāsā 8 samijjhati, tāva dūragatā satī;

    આસીસેવ તુવં રાજ, આસા ફલવતી સુખા.

    Āsīseva tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā.

    ૨૯.

    29.

    સમ્પેસિ ખો મં વાચાય, ન ચ સમ્પેસિ 9 કમ્મુના;

    Sampesi kho maṃ vācāya, na ca sampesi 10 kammunā;

    માલા સેરેય્યકસ્સેવ, વણ્ણવન્તા અગન્ધિકા.

    Mālā sereyyakasseva, vaṇṇavantā agandhikā.

    ૩૦.

    30.

    અફલં મધુરં વાચં, યો મિત્તેસુ પકુબ્બતિ;

    Aphalaṃ madhuraṃ vācaṃ, yo mittesu pakubbati;

    અદદં અવિસ્સજં ભોગં, સન્ધિ તેનસ્સ જીરતિ.

    Adadaṃ avissajaṃ bhogaṃ, sandhi tenassa jīrati.

    ૩૧.

    31.

    યઞ્હિ કયિરા તઞ્હિ વદે, યં ન કયિરા ન તં વદે;

    Yañhi kayirā tañhi vade, yaṃ na kayirā na taṃ vade;

    અકરોન્તં ભાસમાનં, પરિજાનન્તિ પણ્ડિતા.

    Akarontaṃ bhāsamānaṃ, parijānanti paṇḍitā.

    ૩૨.

    32.

    બલઞ્ચ વત મે ખીણં, પાથેય્યઞ્ચ ન વિજ્જતિ;

    Balañca vata me khīṇaṃ, pātheyyañca na vijjati;

    સઙ્કે પાણૂપરોધાય, હન્દ દાનિ વજામહં.

    Saṅke pāṇūparodhāya, handa dāni vajāmahaṃ.

    ૩૩.

    33.

    એતદેવ હિ મે નામં, યં નામસ્મિ રથેસભ;

    Etadeva hi me nāmaṃ, yaṃ nāmasmi rathesabha;

    આગમેહિ મહારાજ, પિતરં આમન્તયામહન્તિ.

    Āgamehi mahārāja, pitaraṃ āmantayāmahanti.

    આસઙ્કજાતકં પઞ્ચમં.

    Āsaṅkajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. આસિંસેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. āsiṃseva (sī. syā. pī.)
    3. આસિંસેથેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. આસિંસેથેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    5. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    6. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    7. તસ્સેવાસા (સ્યા॰)
    8. tassevāsā (syā.)
    9. સંસેસિ (ક॰)
    10. saṃsesi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૮૦] ૫. આસઙ્કજાતકવણ્ણના • [380] 5. Āsaṅkajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact