Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. અસપ્પુરિસદાનસુત્તવણ્ણના

    7. Asappurisadānasuttavaṇṇanā

    ૧૪૭. સત્તમે અસક્કચ્ચં દેતીતિ ન સક્કરિત્વા સુચિં કત્વા દેતિ. અચિત્તીકત્વા દેતીતિ અચિત્તીકારેન અગારવવસેન દેતિ. અપવિદ્ધં દેતીતિ ન નિરન્તરં દેતિ, અથ વા છડ્ડેતુકામો વિય દેતિ. અનાગમનદિટ્ઠિકો દેતીતિ કતસ્સ નામ ફલં આગમિસ્સતીતિ ન એવં આગમનદિટ્ઠિં ન ઉપ્પાદેત્વા દેતિ.

    147. Sattame asakkaccaṃ detīti na sakkaritvā suciṃ katvā deti. Acittīkatvā detīti acittīkārena agāravavasena deti. Apaviddhaṃ detīti na nirantaraṃ deti, atha vā chaḍḍetukāmo viya deti. Anāgamanadiṭṭhiko detīti katassa nāma phalaṃ āgamissatīti na evaṃ āgamanadiṭṭhiṃ na uppādetvā deti.

    સુક્કપક્ખે ચિત્તીકત્વા દેતીતિ દેય્યધમ્મે ચ દક્ખિણેય્યેસુ ચ ચિત્તીકારં ઉપટ્ઠપેત્વા દેતિ. તત્થ દેય્યધમ્મં પણીતં ઓજવન્તં કત્વા દેન્તો દેય્યધમ્મે ચિત્તીકારં ઉપટ્ઠપેતિ નામ. પુગ્ગલં વિચિનિત્વા દેન્તો દક્ખિણેય્યેસુ ચિત્તીકારં ઉપટ્ઠપેતિ નામ. સહત્થા દેતીતિ આણત્તિયા પરહત્થેન અદત્વા ‘‘અનમતગ્ગે સંસારે વિચરન્તેન મે હત્થપાદાનં અલદ્ધકાલસ્સ પમાણં નામ નત્થિ, વટ્ટમોક્ખં ભવનિસ્સરણં કરિસ્સામી’’તિ સહત્થેનેવ દેતિ. આગમનદિટ્ઠિકોતિ ‘‘અનાગતભવસ્સ પચ્ચયો ભવિસ્સતી’’તિ કમ્મઞ્ચ વિપાકઞ્ચ સદ્દહિત્વા દેતીતિ.

    Sukkapakkhe cittīkatvā detīti deyyadhamme ca dakkhiṇeyyesu ca cittīkāraṃ upaṭṭhapetvā deti. Tattha deyyadhammaṃ paṇītaṃ ojavantaṃ katvā dento deyyadhamme cittīkāraṃ upaṭṭhapeti nāma. Puggalaṃ vicinitvā dento dakkhiṇeyyesu cittīkāraṃ upaṭṭhapeti nāma. Sahatthā detīti āṇattiyā parahatthena adatvā ‘‘anamatagge saṃsāre vicarantena me hatthapādānaṃ aladdhakālassa pamāṇaṃ nāma natthi, vaṭṭamokkhaṃ bhavanissaraṇaṃ karissāmī’’ti sahattheneva deti. Āgamanadiṭṭhikoti ‘‘anāgatabhavassa paccayo bhavissatī’’ti kammañca vipākañca saddahitvā detīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. અસપ્પુરિસદાનસુત્તં • 7. Asappurisadānasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. અસપ્પુરિસદાનસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Asappurisadānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact