Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૩. આસવક્ખયસુત્તં

    3. Āsavakkhayasuttaṃ

    ૧૦૨. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    102. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘જાનતોહં, ભિક્ખવે, પસ્સતો આસવાનં ખયં વદામિ , નો અજાનતો નો અપસ્સતો. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, જાનતો, કિં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ? ઇદં દુક્ખન્તિ, ભિક્ખવે, જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ. અયં દુક્ખસમુદયોતિ, ભિક્ખવે, જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ. અયં દુક્ખનિરોધોતિ, ભિક્ખવે, જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ. અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદાતિ, ભિક્ખવે, જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ. એવં ખો , ભિક્ખવે, જાનતો એવં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Jānatohaṃ, bhikkhave, passato āsavānaṃ khayaṃ vadāmi , no ajānato no apassato. Kiñca, bhikkhave, jānato, kiṃ passato āsavānaṃ khayo hoti? Idaṃ dukkhanti, bhikkhave, jānato passato āsavānaṃ khayo hoti. Ayaṃ dukkhasamudayoti, bhikkhave, jānato passato āsavānaṃ khayo hoti. Ayaṃ dukkhanirodhoti, bhikkhave, jānato passato āsavānaṃ khayo hoti. Ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadāti, bhikkhave, jānato passato āsavānaṃ khayo hoti. Evaṃ kho , bhikkhave, jānato evaṃ passato āsavānaṃ khayo hotī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘સેખસ્સ સિક્ખમાનસ્સ, ઉજુમગ્ગાનુસારિનો;

    ‘‘Sekhassa sikkhamānassa, ujumaggānusārino;

    ખયસ્મિં પઠમં ઞાણં, તતો અઞ્ઞા અનન્તરા.

    Khayasmiṃ paṭhamaṃ ñāṇaṃ, tato aññā anantarā.

    ‘‘તતો અઞ્ઞા વિમુત્તસ્સ, વિમુત્તિઞાણમુત્તમં;

    ‘‘Tato aññā vimuttassa, vimuttiñāṇamuttamaṃ;

    ઉપ્પજ્જતિ ખયે ઞાણં, ખીણા સંયોજના ઇતિ.

    Uppajjati khaye ñāṇaṃ, khīṇā saṃyojanā iti.

    ‘‘ન ત્વેવિદં કુસીતેન, બાલેનમવિજાનતા;

    ‘‘Na tvevidaṃ kusītena, bālenamavijānatā;

    નિબ્બાનં અધિગન્તબ્બં, સબ્બગન્થપ્પમોચન’’ન્તિ.

    Nibbānaṃ adhigantabbaṃ, sabbaganthappamocana’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. તતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૩. આસવક્ખયસુત્તવણ્ણના • 3. Āsavakkhayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact