Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૧૦. આસીવિસસુત્તં
10. Āsīvisasuttaṃ
૧૧૦. ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, આસીવિસા 1. કતમે ચત્તારો? આગતવિસો ન ઘોરવિસો, ઘોરવિસો ન આગતવિસો, આગતવિસો ચ ઘોરવિસો ચ, નેવાગતવિસો ન ઘોરવિસો – ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો આસીવિસા. એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો આસીવિસૂપમા પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? આગતવિસો ન ઘોરવિસો, ઘોરવિસો ન આગતવિસો , આગતવિસો ચ ઘોરવિસો ચ, નેવાગતવિસો ન ઘોરવિસો.
110. ‘‘Cattārome, bhikkhave, āsīvisā 2. Katame cattāro? Āgataviso na ghoraviso, ghoraviso na āgataviso, āgataviso ca ghoraviso ca, nevāgataviso na ghoraviso – ime kho, bhikkhave, cattāro āsīvisā. Evamevaṃ kho, bhikkhave, cattāro āsīvisūpamā puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Āgataviso na ghoraviso, ghoraviso na āgataviso , āgataviso ca ghoraviso ca, nevāgataviso na ghoraviso.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો આગતવિસો હોતિ, ન ઘોરવિસો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અભિણ્હં કુજ્ઝતિ. સો ચ ખ્વસ્સ કોધો 3 ન દીઘરત્તં અનુસેતિ. એવં ખો , ભિક્ખવે, પુગ્ગલો આગતવિસો હોતિ, ન ઘોરવિસો. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, આસીવિસો આગતવિસો, ન ઘોરવિસો; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo āgataviso hoti, na ghoraviso? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo abhiṇhaṃ kujjhati. So ca khvassa kodho 4 na dīgharattaṃ anuseti. Evaṃ kho , bhikkhave, puggalo āgataviso hoti, na ghoraviso. Seyyathāpi so, bhikkhave, āsīviso āgataviso, na ghoraviso; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ઘોરવિસો હોતિ, ન આગતવિસો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો ન હેવ ખો અભિણ્હં કુજ્ઝતિ. સો ચ ખ્વસ્સ કોધો દીઘરત્તં અનુસેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ઘોરવિસો હોતિ, ન આગતવિસો. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, આસીવિસો ઘોરવિસો, ન આગતવિસો; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo ghoraviso hoti, na āgataviso? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo na heva kho abhiṇhaṃ kujjhati. So ca khvassa kodho dīgharattaṃ anuseti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo ghoraviso hoti, na āgataviso. Seyyathāpi so, bhikkhave, āsīviso ghoraviso, na āgataviso; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો આગતવિસો ચ હોતિ ઘોરવિસો ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અભિણ્હં કુજ્ઝતિ. સો ચ ખ્વસ્સ કોધો દીઘરત્તં અનુસેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો આગતવિસો ચ હોતિ ઘોરવિસો ચ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, આસીવિસો આગતવિસો ચ ઘોરવિસો ચ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo āgataviso ca hoti ghoraviso ca? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo abhiṇhaṃ kujjhati. So ca khvassa kodho dīgharattaṃ anuseti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo āgataviso ca hoti ghoraviso ca. Seyyathāpi so, bhikkhave, āsīviso āgataviso ca ghoraviso ca; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવાગતવિસો હોતિ ન ઘોરવિસો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો ન હેવ ખો અભિણ્હં કુજ્ઝતિ. સો ચ ખ્વસ્સ કોધો ન દીઘરત્તં અનુસેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવાગતવિસો હોતિ, ન ઘોરવિસો. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, આસીવિસો નેવાગતવિસો ન ઘોરવિસો; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો આસીવિસૂપમા પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ. દસમં.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo nevāgataviso hoti na ghoraviso? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo na heva kho abhiṇhaṃ kujjhati. So ca khvassa kodho na dīgharattaṃ anuseti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo nevāgataviso hoti, na ghoraviso. Seyyathāpi so, bhikkhave, āsīviso nevāgataviso na ghoraviso; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Ime kho, bhikkhave, cattāro āsīvisūpamā puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Dasamaṃ.
વલાહકવગ્ગો પઠમો.
Valāhakavaggo paṭhamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
દ્વે વલાહા કુમ્ભ-ઉદક, રહદા દ્વે હોન્તિ અમ્બાનિ;
Dve valāhā kumbha-udaka, rahadā dve honti ambāni;
મૂસિકા બલીબદ્દા રુક્ખા, આસીવિસેન તે દસાતિ.
Mūsikā balībaddā rukkhā, āsīvisena te dasāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. આસીવિસસુત્તવણ્ણના • 10. Āsīvisasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. આસીવિસસુત્તવણ્ણના • 10. Āsīvisasuttavaṇṇanā