Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૧૦. આસીવિસસુત્તવણ્ણના
10. Āsīvisasuttavaṇṇanā
૧૧૦. દસમે યસ્સ વિસં પજ્જલિતતિણુક્કાય અગ્ગિ વિય સીઘં અભિરુહિત્વા અક્ખીનિ ગહેત્વા ખન્ધં ગહેત્વા સીસં ગહેત્વા ઠિતન્તિ વત્તબ્બતં આપજ્જતિ મણિસપ્પાદીનં વિસં વિય, મન્તં પન પરિવત્તેત્વા કણ્ણવાતં દત્વા દણ્ડકેન પહટમત્તે ઓતરિત્વા દટ્ઠટ્ઠાનેયેવ તિટ્ઠતિ, અયં આગતવિસો ન ઘોરવિસો નામ. યસ્સ પન વિસં સણિકં અભિરુહતિ, આરુળ્હારુળ્હટ્ઠાને પન આસિત્તઉદકં વિય હોતિ ઉદકસપ્પાદીનં વિય, દ્વાદસવસ્સચ્ચયેનપિ કણ્ણવિદ્ધખન્ધપિટ્ઠિકાદીસુ પઞ્ઞાયતિ, મન્તપરિવત્તનાદીસુ ચ કરિયમાનેસુ સીઘં ન ઓતરતિ, અયં ઘોરવિસો ન આગતવિસો નામ. યસ્સ પન વિસં સીઘં અભિરુહતિ, ન સીઘં ઓતરતિ અનેળકસપ્પાદીનં વિસં વિય, અયં આગતવિસો ચ ઘોરવિસો ચ. અનેળકસપ્પો નામ મહાઆસીવિસો. યસ્સ વિસં મન્દં હોતિ, ઓહારિયમાનમ્પિ સુખેનેવ ઓતરતિ નીલસપ્પધમનિસપ્પાદીનં વિસં વિય, અયં નેવ આગતવિસો ન ઘોરવિસો. નીલસપ્પો નામ સાખવણ્ણો રુક્ખગ્ગાદીસુ વિચરણસપ્પો.
110. Dasame yassa visaṃ pajjalitatiṇukkāya aggi viya sīghaṃ abhiruhitvā akkhīni gahetvā khandhaṃ gahetvā sīsaṃ gahetvā ṭhitanti vattabbataṃ āpajjati maṇisappādīnaṃ visaṃ viya, mantaṃ pana parivattetvā kaṇṇavātaṃ datvā daṇḍakena pahaṭamatte otaritvā daṭṭhaṭṭhāneyeva tiṭṭhati, ayaṃ āgataviso na ghoraviso nāma. Yassa pana visaṃ saṇikaṃ abhiruhati, āruḷhāruḷhaṭṭhāne pana āsittaudakaṃ viya hoti udakasappādīnaṃ viya, dvādasavassaccayenapi kaṇṇaviddhakhandhapiṭṭhikādīsu paññāyati, mantaparivattanādīsu ca kariyamānesu sīghaṃ na otarati, ayaṃ ghoraviso na āgataviso nāma. Yassa pana visaṃ sīghaṃ abhiruhati, na sīghaṃ otarati aneḷakasappādīnaṃ visaṃ viya, ayaṃ āgataviso ca ghoraviso ca. Aneḷakasappo nāma mahāāsīviso. Yassa visaṃ mandaṃ hoti, ohāriyamānampi sukheneva otarati nīlasappadhamanisappādīnaṃ visaṃ viya, ayaṃ neva āgataviso na ghoraviso. Nīlasappo nāma sākhavaṇṇo rukkhaggādīsu vicaraṇasappo.
આસીવિસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Āsīvisasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
વલાહકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Valāhakavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. આસીવિસસુત્તં • 10. Āsīvisasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. આસીવિસસુત્તવણ્ણના • 10. Āsīvisasuttavaṇṇanā