Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૩-૪. અસ્સાજાનીયસુત્તાદિવણ્ણના

    3-4. Assājānīyasuttādivaṇṇanā

    ૧૩-૧૪. તતિયે સાઠેય્યાનીતિ સઠત્તાનિ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. તાનિ પનસ્સ સાઠેય્યાદીનિ કાયચિત્તુજુકતાપટિપક્ખભૂતા લોભસહગતચિત્તુપ્પાદસ્સ પવત્તિઆકારવિસેસા. તત્થ યસ્સ કિસ્મિઞ્ચિદેવ ઠાને ઠાતુકામસ્સ સતો યં ઠાનં મનુસ્સાનં સપ્પટિભયં, પુરતો ગન્ત્વા તથેવ સપ્પટિભયટ્ઠાનેવ ઠસ્સામીતિ ન હોતિ, વઞ્ચનાધિપ્પાયભાવતો ઠાતુકામટ્ઠાનેયેવ નિખાતત્થમ્ભો વિય ચત્તારો પાદે નિચ્ચાલેત્વા તિટ્ઠતિ, અયં સઠો નામ, ઇમસ્સ સાઠેય્યસ્સ પાકટકરણં. તથા યસ્સ કિસ્મિઞ્ચિદેવ ઠાને નિવત્તિત્વા ખન્ધગતં પાતેતુકામસ્સ સતો યં ઠાનં મનુસ્સાનં સપ્પટિભયં, પુરતો ગન્ત્વા તથેવ પાતેસ્સામીતિ ન હોતિ, પાતેતુકામટ્ઠાનેયેવ નિવત્તિત્વા પાતેતિ, અયં કૂટો નામ. યસ્સ કાલેન વામતો, કાલેન દક્ખિણતો, કાલેન ઉજુમગ્ગેનેવ ચ ગન્તુકામસ્સ સતો યં ઠાનં મનુસ્સાનં સપ્પટિભયં, પુરતો ગન્ત્વા તથેવ એવં કરિસ્સામીતિ ન હોતિ, યદિચ્છકં ગન્તુકામટ્ઠાનેયેવ કાલેન વામતો, કાલેન દક્ખિણતો, કાલેન ઉજુમગ્ગં ગચ્છતિ, તથા લેણ્ડં વા પસ્સાવં વા વિસ્સજ્જેતુકામસ્સ ઇદં ઠાનં સુસમ્મટ્ઠં આકિણ્ણમનુસ્સં રમણીયં. ઇમસ્મિં ઠાને એવરૂપં કાતું ન યુત્તં, પુરતો ગન્ત્વા પટિચ્છન્નટ્ઠાને કરિસ્સામીતિ ન હોતિ, તત્થેવ કરોતિ, અયં જિમ્હો નામ. યસ્સ પન કિસ્મિઞ્ચિ ઠાને મગ્ગા ઉક્કમ્મ નિવત્તિત્વા પટિમગ્ગં આરોહિતુકામસ્સ સતો યં ઠાનં મનુસ્સાનં સપ્પટિભયં, પુરતો ગન્ત્વા તત્થેવ એવં કરિસ્સામીતિ ન હોતિ, પટિમગ્ગં આરોહિતુકામટ્ઠાનેયેવ મગ્ગા ઉક્કમ્મ નિવત્તિત્વા પટિમગ્ગં આરોહતિ, અયં વઙ્કો નામ. ઇતિ ઇમં ચતુબ્બિધમ્પિ કિરિયં સન્ધાયેતં વુત્તં ‘‘યાનિ ખો પનસ્સ તાનિ સાઠેય્યાનિ…પે॰… આવિકત્તા હોતી’’તિ. ચતુત્થે નત્થિ વત્તબ્બં.

    13-14. Tatiye sāṭheyyānīti saṭhattāni. Sesapadesupi eseva nayo. Tāni panassa sāṭheyyādīni kāyacittujukatāpaṭipakkhabhūtā lobhasahagatacittuppādassa pavattiākāravisesā. Tattha yassa kismiñcideva ṭhāne ṭhātukāmassa sato yaṃ ṭhānaṃ manussānaṃ sappaṭibhayaṃ, purato gantvā tatheva sappaṭibhayaṭṭhāneva ṭhassāmīti na hoti, vañcanādhippāyabhāvato ṭhātukāmaṭṭhāneyeva nikhātatthambho viya cattāro pāde niccāletvā tiṭṭhati, ayaṃ saṭho nāma, imassa sāṭheyyassa pākaṭakaraṇaṃ. Tathā yassa kismiñcideva ṭhāne nivattitvā khandhagataṃ pātetukāmassa sato yaṃ ṭhānaṃ manussānaṃ sappaṭibhayaṃ, purato gantvā tatheva pātessāmīti na hoti, pātetukāmaṭṭhāneyeva nivattitvā pāteti, ayaṃ kūṭo nāma. Yassa kālena vāmato, kālena dakkhiṇato, kālena ujumaggeneva ca gantukāmassa sato yaṃ ṭhānaṃ manussānaṃ sappaṭibhayaṃ, purato gantvā tatheva evaṃ karissāmīti na hoti, yadicchakaṃ gantukāmaṭṭhāneyeva kālena vāmato, kālena dakkhiṇato, kālena ujumaggaṃ gacchati, tathā leṇḍaṃ vā passāvaṃ vā vissajjetukāmassa idaṃ ṭhānaṃ susammaṭṭhaṃ ākiṇṇamanussaṃ ramaṇīyaṃ. Imasmiṃ ṭhāne evarūpaṃ kātuṃ na yuttaṃ, purato gantvā paṭicchannaṭṭhāne karissāmīti na hoti, tattheva karoti, ayaṃ jimho nāma. Yassa pana kismiñci ṭhāne maggā ukkamma nivattitvā paṭimaggaṃ ārohitukāmassa sato yaṃ ṭhānaṃ manussānaṃ sappaṭibhayaṃ, purato gantvā tattheva evaṃ karissāmīti na hoti, paṭimaggaṃ ārohitukāmaṭṭhāneyeva maggā ukkamma nivattitvā paṭimaggaṃ ārohati, ayaṃ vaṅko nāma. Iti imaṃ catubbidhampi kiriyaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ ‘‘yāni kho panassa tāni sāṭheyyāni…pe… āvikattā hotī’’ti. Catutthe natthi vattabbaṃ.

    અસ્સાજાનીયસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Assājānīyasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૩. અસ્સાજાનીયસુત્તં • 3. Assājānīyasuttaṃ
    ૪. અસ્સખળુઙ્કસુત્તં • 4. Assakhaḷuṅkasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૩. અસ્સાજાનીયસુત્તવણ્ણના • 3. Assājānīyasuttavaṇṇanā
    ૪. અસ્સખળુઙ્કસુત્તવણ્ણના • 4. Assakhaḷuṅkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact