Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૩. અસ્સાજાનીયસુત્તં

    3. Assājānīyasuttaṃ

    ૧૩. ‘‘અટ્ઠહિ , ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો રઞ્ઞો ભદ્દો અસ્સાજાનીયો રાજારહો હોતિ રાજભોગ્ગો, રઞ્ઞો અઙ્ગન્તેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. કતમેહિ અટ્ઠહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, રઞ્ઞો ભદ્દો અસ્સાજાનીયો ઉભતો સુજાતો હોતિ – માતિતો ચ પિતિતો ચ. યસ્સં દિસાયં અઞ્ઞેપિ ભદ્દા અસ્સાજાનીયા જાયન્તિ, તસ્સં દિસાયં જાતો હોતિ. યં ખો પનસ્સ ભોજનં દેન્તિ – અલ્લં વા સુક્ખં વા – તં સક્કચ્ચંયેવ પરિભુઞ્જતિ અવિકિરન્તો. જેગુચ્છી હોતિ ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા અભિનિસીદિતું વા અભિનિપજ્જિતું વા. સોરતો હોતિ સુખસંવાસો, ન ચ અઞ્ઞે અસ્સે ઉબ્બેજેતા. યાનિ ખો પનસ્સ હોન્તિ 1 સાઠેય્યાનિ કૂટેય્યાનિ જિમ્હેય્યાનિ વઙ્કેય્યાનિ, તાનિ યથાભૂતં સારથિસ્સ આવિકત્તા હોતિ. તેસમસ્સ સારથિ અભિનિમ્મદનાય વાયમતિ. વાહી ખો પન હોતિ. ‘કામઞ્ઞે અસ્સા વહન્તુ વા મા વા, અહમેત્થ વહિસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતિ. ગચ્છન્તો ખો પન ઉજુમગ્ગેનેવ ગચ્છતિ. થામવા હોતિ યાવ જીવિતમરણપરિયાદાના થામં ઉપદંસેતા. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો રઞ્ઞો ભદ્દો અસ્સાજાનીયો રાજારહો હોતિ રાજભોગ્ગો, રઞ્ઞો અઙ્ગન્તેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ.

    13. ‘‘Aṭṭhahi , bhikkhave, aṅgehi samannāgato rañño bhaddo assājānīyo rājāraho hoti rājabhoggo, rañño aṅganteva saṅkhaṃ gacchati. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, rañño bhaddo assājānīyo ubhato sujāto hoti – mātito ca pitito ca. Yassaṃ disāyaṃ aññepi bhaddā assājānīyā jāyanti, tassaṃ disāyaṃ jāto hoti. Yaṃ kho panassa bhojanaṃ denti – allaṃ vā sukkhaṃ vā – taṃ sakkaccaṃyeva paribhuñjati avikiranto. Jegucchī hoti uccāraṃ vā passāvaṃ vā abhinisīdituṃ vā abhinipajjituṃ vā. Sorato hoti sukhasaṃvāso, na ca aññe asse ubbejetā. Yāni kho panassa honti 2 sāṭheyyāni kūṭeyyāni jimheyyāni vaṅkeyyāni, tāni yathābhūtaṃ sārathissa āvikattā hoti. Tesamassa sārathi abhinimmadanāya vāyamati. Vāhī kho pana hoti. ‘Kāmaññe assā vahantu vā mā vā, ahamettha vahissāmī’ti cittaṃ uppādeti. Gacchanto kho pana ujumaggeneva gacchati. Thāmavā hoti yāva jīvitamaraṇapariyādānā thāmaṃ upadaṃsetā. Imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi aṅgehi samannāgato rañño bhaddo assājānīyo rājāraho hoti rājabhoggo, rañño aṅganteva saṅkhaṃ gacchati.

    ‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ આહુનેય્યો હોતિ…પે॰… અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સ. કતમેહિ અટ્ઠહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સીલવા હોતિ, પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતિ આચારગોચરસમ્પન્નો અણુમત્તેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવી, સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ. યં ખો પનસ્સ ભોજનં દેન્તિ – લૂખં વા પણીતં વા – તં સક્કચ્ચંયેવ પરિભુઞ્જતિ અવિહઞ્ઞમાનો. જેગુચ્છી હોતિ કાયદુચ્ચરિતેન વચીદુચ્ચરિતેન મનોદુચ્ચરિતેન; જેગુચ્છી હોતિ અનેકવિહિતાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં સમાપત્તિયા. સોરતો હોતિ સુખસંવાસો, ન અઞ્ઞે ભિક્ખૂ ઉબ્બેજેતા. યાનિ ખો પનસ્સ હોન્તિ સાઠેય્યાનિ કૂટેય્યાનિ જિમ્હેય્યાનિ વઙ્કેય્યાનિ, તાનિ યથાભૂતં આવિકત્તા હોતિ સત્થરિ વા વિઞ્ઞૂસુ વા સબ્રહ્મચારીસુ. તેસમસ્સ સત્થા વા વિઞ્ઞૂ વા સબ્રહ્મચારી અભિનિમ્મદનાય વાયમતિ. સિક્ખિતા ખો પન હોતિ. ‘કામઞ્ઞે ભિક્ખૂ સિક્ખન્તુ વા મા વા, અહમેત્થ સિક્ખિસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતિ. ગચ્છન્તો ખો પન ઉજુમગ્ગેનેવ ગચ્છતિ; તત્રાયં ઉજુમગ્ગો, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ. આરદ્ધવીરિયો વિહરતિ – ‘કામં તચો ચ ન્હારુ 3 ચ અટ્ઠિ ચ અવસિસ્સતુ, સરીરે ઉપસુસ્સતુ મંસલોહિતં; યં તં પુરિસથામેન પુરિસવીરિયેન પુરિસપરક્કમેન પત્તબ્બં, ન તં અપાપુણિત્વા વીરિયસ્સ સણ્ઠાનં ભવિસ્સતી’તિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ આહુનેય્યો હોતિ…પે॰… અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સા’’તિ . તતિયં.

    ‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato bhikkhu āhuneyyo hoti…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Yaṃ kho panassa bhojanaṃ denti – lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā – taṃ sakkaccaṃyeva paribhuñjati avihaññamāno. Jegucchī hoti kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena; jegucchī hoti anekavihitānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Sorato hoti sukhasaṃvāso, na aññe bhikkhū ubbejetā. Yāni kho panassa honti sāṭheyyāni kūṭeyyāni jimheyyāni vaṅkeyyāni, tāni yathābhūtaṃ āvikattā hoti satthari vā viññūsu vā sabrahmacārīsu. Tesamassa satthā vā viññū vā sabrahmacārī abhinimmadanāya vāyamati. Sikkhitā kho pana hoti. ‘Kāmaññe bhikkhū sikkhantu vā mā vā, ahamettha sikkhissāmī’ti cittaṃ uppādeti. Gacchanto kho pana ujumaggeneva gacchati; tatrāyaṃ ujumaggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi. Āraddhavīriyo viharati – ‘kāmaṃ taco ca nhāru 4 ca aṭṭhi ca avasissatu, sarīre upasussatu maṃsalohitaṃ; yaṃ taṃ purisathāmena purisavīriyena purisaparakkamena pattabbaṃ, na taṃ apāpuṇitvā vīriyassa saṇṭhānaṃ bhavissatī’ti. Imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato bhikkhu āhuneyyo hoti…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassā’’ti . Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. યાનિ ખો પનસ્સ તાનિ (સ્યા॰)
    2. yāni kho panassa tāni (syā.)
    3. નહારુ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. nahāru (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અસ્સાજાનીયસુત્તવણ્ણના • 3. Assājānīyasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩-૪. અસ્સાજાનીયસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Assājānīyasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact