Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૪. અસ્સખળુઙ્કસુત્તં
4. Assakhaḷuṅkasuttaṃ
‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, અટ્ઠ અસ્સખળુઙ્કા અટ્ઠ ચ અસ્સદોસા? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પચ્છતો પટિક્કમતિ, પિટ્ઠિતો રથં પવત્તેતિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો અસ્સદોસો.
‘‘Katame ca, bhikkhave, aṭṭha assakhaḷuṅkā aṭṭha ca assadosā? Idha, bhikkhave, ekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā pacchato paṭikkamati, piṭṭhito rathaṃ pavatteti. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પચ્છા લઙ્ઘતિ, કુબ્બરં હનતિ, તિદણ્ડં ભઞ્જતિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો અસ્સદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā pacchā laṅghati, kubbaraṃ hanati, tidaṇḍaṃ bhañjati. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના રથીસાય સત્થિં ઉસ્સજ્જિત્વા રથીસંયેવ અજ્ઝોમદ્દતિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો અસ્સદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā rathīsāya satthiṃ ussajjitvā rathīsaṃyeva ajjhomaddati. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના ઉમ્મગ્ગં ગણ્હતિ, ઉબ્બટુમં રથં કરોતિ. એવરૂપોપિ , ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, ચતુત્થો અસ્સદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā ummaggaṃ gaṇhati, ubbaṭumaṃ rathaṃ karoti. Evarūpopi , bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના લઙ્ઘતિ પુરિમકાયં પગ્ગણ્હતિ પુરિમે પાદે. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઞ્ચમો અસ્સદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā laṅghati purimakāyaṃ paggaṇhati purime pāde. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, pañcamo assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના નેવ અભિક્કમતિ નો પટિક્કમતિ તત્થેવ ખીલટ્ઠાયી ઠિતો હોતિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, સત્તમો અસ્સદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā neva abhikkamati no paṭikkamati tattheva khīlaṭṭhāyī ṭhito hoti. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, sattamo assadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પુરિમે ચ પાદે સંહરિત્વા પચ્છિમે ચ પાદે સંહરિત્વા 9 તત્થેવ ચત્તારો પાદે અભિનિસીદતિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો અસ્સખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, અટ્ઠમો અસ્સદોસો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠ અસ્સખળુઙ્કા અટ્ઠ ચ અસ્સદોસા.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā purime ca pāde saṃharitvā pacchime ca pāde saṃharitvā 10 tattheva cattāro pāde abhinisīdati. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco assakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, aṭṭhamo assadoso. Ime kho, bhikkhave, aṭṭha assakhaḷuṅkā aṭṭha ca assadosā.
11 ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, અટ્ઠ પુરિસખળુઙ્કા અટ્ઠ ચ પુરિસદોસા? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો ‘ન સરામી’તિ અસતિયા નિબ્બેઠેતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પચ્છતો પટિક્કમતિ, પિટ્ઠિતો રથં વત્તેતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો પુરિસદોસો.
12 ‘‘Katame ca, bhikkhave, aṭṭha purisakhaḷuṅkā aṭṭha ca purisadosā? Idha, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno ‘na sarāmī’ti asatiyā nibbeṭheti. Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā pacchato paṭikkamati, piṭṭhito rathaṃ vatteti; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે , ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો ચોદકંયેવ પટિપ્ફરતિ – ‘કિં નુ ખો તુય્હં બાલસ્સ અબ્યત્તસ્સ ભણિતેન! ત્વમ્પિ નામ ભણિતબ્બં મઞ્ઞસી’તિ! સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પચ્છા લઙ્ઘતિ, કુબ્બરં હનતિ, તિદણ્ડં ભઞ્જતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave , bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno codakaṃyeva paṭippharati – ‘kiṃ nu kho tuyhaṃ bālassa abyattassa bhaṇitena! Tvampi nāma bhaṇitabbaṃ maññasī’ti! Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā pacchā laṅghati, kubbaraṃ hanati, tidaṇḍaṃ bhañjati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો ચોદકસ્સેવ પચ્ચારોપેતિ – ‘ત્વં ખોસિ ઇત્થન્નામં આપત્તિં આપન્નો, ત્વં તાવ પઠમં પટિકરોહી’તિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના રથીસાય સત્થિં ઉસ્સજ્જિત્વા રથીસંયેવ અજ્ઝોમદ્દતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno codakasseva paccāropeti – ‘tvaṃ khosi itthannāmaṃ āpattiṃ āpanno, tvaṃ tāva paṭhamaṃ paṭikarohī’ti. Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā rathīsāya satthiṃ ussajjitvā rathīsaṃyeva ajjhomaddati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો અઞ્ઞેનાઞ્ઞં પટિચરતિ, બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના ઉમ્મગ્ગં ગણ્હતિ, ઉબ્બટુમં રથં કરોતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, ચતુત્થો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno aññenāññaṃ paṭicarati, bahiddhā kathaṃ apanāmeti, kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti. Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā ummaggaṃ gaṇhati, ubbaṭumaṃ rathaṃ karoti; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો સઙ્ઘમજ્ઝે બાહુવિક્ખેપં કરોતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે , અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના લઙ્ઘતિ, પુરિમકાયં પગ્ગણ્હતિ પુરિમે પાદે; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઞ્ચમો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno saṅghamajjhe bāhuvikkhepaṃ karoti. Seyyathāpi so, bhikkhave , assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā laṅghati, purimakāyaṃ paggaṇhati purime pāde; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, pañcamo purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો અનાદિયિત્વા સઙ્ઘં અનાદિયિત્વા ચોદકં સાપત્તિકોવ યેન કામં પક્કમતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના અનાદિયિત્વા સારથિં અનાદિયિત્વા પતોદલટ્ઠિં દન્તેહિ મુખાધાનં વિધંસિત્વા યેન કામં પક્કમતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, છટ્ઠો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno anādiyitvā saṅghaṃ anādiyitvā codakaṃ sāpattikova yena kāmaṃ pakkamati. Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā anādiyitvā sārathiṃ anādiyitvā patodalaṭṭhiṃ dantehi mukhādhānaṃ vidhaṃsitvā yena kāmaṃ pakkamati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, chaṭṭho purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો ‘નેવાહં આપન્નોમ્હિ, ન પનાહં આપન્નોમ્હી’તિ સો તુણ્હીભાવેન સઙ્ઘં વિહેઠેતિ 13. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના નેવ અભિક્કમતિ નો પટિક્કમતિ તત્થેવ ખીલટ્ઠાયી ઠિતો હોતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, સત્તમો પુરિસદોસો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno ‘nevāhaṃ āpannomhi, na panāhaṃ āpannomhī’ti so tuṇhībhāvena saṅghaṃ viheṭheti 14. Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā neva abhikkamati no paṭikkamati tattheva khīlaṭṭhāyī ṭhito hoti; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, sattamo purisadoso.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ ભિક્ખું આપત્તિયા ચોદેન્તિ. સો ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ આપત્તિયા ચોદિયમાનો એવમાહ – ‘કિં નુ ખો તુમ્હે આયસ્મન્તો અતિબાળ્હં મયિ બ્યાવટા યાવ 15 ઇદાનાહં સિક્ખં પચ્ચક્ખાય હીનાયાવત્તિસ્સામી’તિ. સો સિક્ખં પચ્ચક્ખાય હીનાયાવત્તિત્વા એવમાહ – ‘ઇદાનિ ખો તુમ્હે આયસ્મન્તો અત્તમના હોથા’તિ? સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, અસ્સખળુઙ્કો ‘પેહી’તિ વુત્તો, વિદ્ધો સમાનો ચોદિતો સારથિના પુરિમે ચ પાદે સંહરિત્વા પચ્છિમે ચ પાદે સંહરિત્વા તત્થેવ ચત્તારો પાદે અભિનિસીદતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં પુગ્ગલં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પુરિસખળુઙ્કો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, અટ્ઠમો પુરિસદોસો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠ પુરિસખળુઙ્કા અટ્ઠ ચ પુરિસદોસા’’તિ. ચતુત્થં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhū bhikkhuṃ āpattiyā codenti. So bhikkhu bhikkhūhi āpattiyā codiyamāno evamāha – ‘kiṃ nu kho tumhe āyasmanto atibāḷhaṃ mayi byāvaṭā yāva 16 idānāhaṃ sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattissāmī’ti. So sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattitvā evamāha – ‘idāni kho tumhe āyasmanto attamanā hothā’ti? Seyyathāpi so, bhikkhave, assakhaḷuṅko ‘pehī’ti vutto, viddho samāno codito sārathinā purime ca pāde saṃharitvā pacchime ca pāde saṃharitvā tattheva cattāro pāde abhinisīdati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco purisakhaḷuṅko hoti. Ayaṃ, bhikkhave, aṭṭhamo purisadoso. Ime kho, bhikkhave, aṭṭha purisakhaḷuṅkā aṭṭha ca purisadosā’’ti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. અસ્સખળુઙ્કસુત્તવણ્ણના • 4. Assakhaḷuṅkasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩-૪. અસ્સાજાનીયસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Assājānīyasuttādivaṇṇanā