Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. આતાપીસુત્તં

    7. Ātāpīsuttaṃ

    ૩૪. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    34. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘અનાતાપી, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અનોત્તાપી 1 અભબ્બો સમ્બોધાય, અભબ્બો નિબ્બાનાય, અભબ્બો અનુત્તરસ્સ યોગક્ખેમસ્સ અધિગમાય. આતાપી ચ ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઓત્તાપી 2 ભબ્બો સમ્બોધાય, ભબ્બો નિબ્બાનાય, ભબ્બો અનુત્તરસ્સ યોગક્ખેમસ્સ અધિગમાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ . તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Anātāpī, bhikkhave, bhikkhu anottāpī 3 abhabbo sambodhāya, abhabbo nibbānāya, abhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya. Ātāpī ca kho, bhikkhave, bhikkhu ottāpī 4 bhabbo sambodhāya, bhabbo nibbānāya, bhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca . Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અનાતાપી અનોત્તાપી, કુસીતો હીનવીરિયો;

    ‘‘Anātāpī anottāpī, kusīto hīnavīriyo;

    યો થીનમિદ્ધબહુલો, અહિરીકો અનાદરો;

    Yo thīnamiddhabahulo, ahirīko anādaro;

    અભબ્બો તાદિસો ભિક્ખુ, ફુટ્ઠું સમ્બોધિમુત્તમં.

    Abhabbo tādiso bhikkhu, phuṭṭhuṃ sambodhimuttamaṃ.

    ‘‘યો ચ સતિમા નિપકો ઝાયી, આતાપી ઓત્તાપી ચ અપ્પમત્તો;

    ‘‘Yo ca satimā nipako jhāyī, ātāpī ottāpī ca appamatto;

    સંયોજનં જાતિજરાય છેત્વા, ઇધેવ સમ્બોધિમનુત્તરં ફુસે’’તિ.

    Saṃyojanaṃ jātijarāya chetvā, idheva sambodhimanuttaraṃ phuse’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. અનોત્તપ્પી (બહૂસુ) અટ્ઠકથા પસ્સિતબ્બા
    2. ઓત્તપ્પી (બહૂસુ)
    3. anottappī (bahūsu) aṭṭhakathā passitabbā
    4. ottappī (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. આતાપીસુત્તવણ્ણના • 7. Ātāpīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact