Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
અતિરેકચીવરાદિકથા
Atirekacīvarādikathā
૩૪૮. અગ્ગળં અચ્છુપેય્યન્તિ છિદ્દટ્ઠાને પિલોતિકખણ્ડં લગ્ગાપેય્યં. અહતકપ્પાનન્તિ એકવારં ધોતાનં. ઉતુદ્ધટાનન્તિ ઉતુતો દીઘકાલતો ઉદ્ધટાનં હતવત્થકાનં, પિલોતિકાનન્તિ વુત્તં હોતિ. પાપણિકેતિ અન્તરાપણતો પતિતપિલોતિકચીવરે. ઉસ્સાહો કરણીયોતિ પરિયેસના કાતબ્બા. પરિચ્છેદો પનેત્થ નત્થિ, પટ્ટસતમ્પિ વટ્ટતિ. સબ્બમિદં સાદિયન્તસ્સ ભિક્ખુનો વસેન વુત્તં. અગ્ગળં તુન્નન્તિ એત્થ ઉદ્ધરિત્વા અલ્લીયાપનખણ્ડં અગ્ગળં, સુત્તેન સંસિબ્બિતં તુન્નં; વટ્ટેત્વા કરણં ઓવટ્ટિકં . કણ્ડુસકં વુચ્ચતિ મુદ્દિકા. દળ્હીકમ્મન્તિ અનુદ્ધરિત્વાવ ઉપસ્સયં કત્વા અલ્લીયાપનકં વત્થખણ્ડં.
348.Aggaḷaṃ acchupeyyanti chiddaṭṭhāne pilotikakhaṇḍaṃ laggāpeyyaṃ. Ahatakappānanti ekavāraṃ dhotānaṃ. Utuddhaṭānanti ututo dīghakālato uddhaṭānaṃ hatavatthakānaṃ, pilotikānanti vuttaṃ hoti. Pāpaṇiketi antarāpaṇato patitapilotikacīvare. Ussāho karaṇīyoti pariyesanā kātabbā. Paricchedo panettha natthi, paṭṭasatampi vaṭṭati. Sabbamidaṃ sādiyantassa bhikkhuno vasena vuttaṃ. Aggaḷaṃ tunnanti ettha uddharitvā allīyāpanakhaṇḍaṃ aggaḷaṃ, suttena saṃsibbitaṃ tunnaṃ; vaṭṭetvā karaṇaṃ ovaṭṭikaṃ. Kaṇḍusakaṃ vuccati muddikā. Daḷhīkammanti anuddharitvāva upassayaṃ katvā allīyāpanakaṃ vatthakhaṇḍaṃ.
૩૪૯-૩૫૧. વિસાખાવત્થુ ઉત્તાનત્થં. તતો પરં પુબ્બે વિનિચ્છિતમેવ. સોવગ્ગિકન્તિ સગ્ગપ્પત્તહેતુકં. તેનેવાહ ‘‘સોવગ્ગિક’’ન્તિ . સોકં અપનેતીતિ સોકનુદં. અનામયાતિ અરોગા. સગ્ગમ્હિ કાયમ્હીતિ સગ્ગોપપન્ના.
349-351. Visākhāvatthu uttānatthaṃ. Tato paraṃ pubbe vinicchitameva. Sovaggikanti saggappattahetukaṃ. Tenevāha ‘‘sovaggika’’nti . Sokaṃ apanetīti sokanudaṃ. Anāmayāti arogā. Saggamhi kāyamhīti saggopapannā.
૩૫૩. પુથુજ્જના કામેસુ વીતરાગાતિ ઝાનલાભિનો.
353.Puthujjanā kāmesu vītarāgāti jhānalābhino.
૩૫૬. સન્દિટ્ઠોતિ દિટ્ઠમત્તકમિત્તો. સમ્ભત્તોતિ એકસમ્ભોગો દળ્હમિત્તો. આલપિતોતિ ‘‘મમ સન્તકં યં ઇચ્છેય્યાસિ, તં ગણ્હાહી’’તિ એવં વુત્તો. એતેસુ તીસુ અઞ્ઞતરનામેન સદ્ધિં જીવતિ, ગહિતે અત્તમનો હોતીતિ ઇમેહિ ગહિતવિસ્સાસો રુહતિ.
356.Sandiṭṭhoti diṭṭhamattakamitto. Sambhattoti ekasambhogo daḷhamitto. Ālapitoti ‘‘mama santakaṃ yaṃ iccheyyāsi, taṃ gaṇhāhī’’ti evaṃ vutto. Etesu tīsu aññataranāmena saddhiṃ jīvati, gahite attamano hotīti imehi gahitavissāso ruhati.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૧૮. અતિરેકચીવરકથા • 218. Atirekacīvarakathā
૨૧૯. વિસાખાવત્થુ • 219. Visākhāvatthu
૨૨૦. નિસીદનાદિઅનુજાનના • 220. Nisīdanādianujānanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
અતિરેકચીવરાદિકથાવણ્ણના • Atirekacīvarādikathāvaṇṇanā
વિસાખાવત્થુકથાવણ્ણના • Visākhāvatthukathāvaṇṇanā
નિસીદનાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Nisīdanādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નિસીદનાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Nisīdanādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૧૮. અતિરેકચીવરાદિકથા • 218. Atirekacīvarādikathā