Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi |
18. அதீதத்திகங்
18. Atītattikaṃ
7. பஞ்ஹாவாரோ
7. Pañhāvāro
1. பச்சயானுலோமங்
1. Paccayānulomaṃ
1. விப⁴ங்க³வாரோ
1. Vibhaṅgavāro
ஹேதுபச்சயோ
Hetupaccayo
1. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ – பச்சுப்பன்னா ஹேதூ ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴னங் சித்தஸமுட்டா²னானஞ்ச ரூபானங் ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ. படிஸந்தி⁴க்க²ணே…பே॰…. (1)
1. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa hetupaccayena paccayo – paccuppannā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. Paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)
ஆரம்மணபச்சயோ
Ārammaṇapaccayo
2. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ – தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா உபோஸத²கம்மங்…பே॰… பச்சவெக்க²தி, புப்³பே³ ஸுசிண்ணானி பச்சவெக்க²தி, ஜா²னா வுட்ட²ஹித்வா ஜா²னங் பச்சவெக்க²தி. அரியா மக்³கா³ வுட்ட²ஹித்வா மக்³க³ங் பச்சவெக்க²ந்தி, ப²லங் பச்சவெக்க²ந்தி, பஹீனே கிலேஸே பச்சவெக்க²ந்தி, விக்க²ம்பி⁴தே கிலேஸே பச்சவெக்க²ந்தி, புப்³பே³ ஸமுதா³சிண்ணே கிலேஸே ஜானந்தி. அதீதங் சக்கு²ங் அனிச்சதோ து³க்க²தோ அனத்ததோ விபஸ்ஸதி…பே॰… தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி. அதீதங் ஸோதங்…பே॰… கா⁴னங்… ஜிவ்ஹங்… காயங்… ரூபே… ஸத்³தே³… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³… வத்து²ங்… அதீதே க²ந்தே⁴ அனிச்சதோ து³க்க²தோ அனத்ததோ விபஸ்ஸதி , அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் ஆரப்³ப⁴ ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி, விசிகிச்சா²… உத்³த⁴ச்சங்… தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, ஆகாஸானஞ்சாயதனங் விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ. அதீதா க²ந்தா⁴ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸ, சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணஸ்ஸ, யதா²கம்மூபக³ஞாணஸ்ஸ, ஆவஜ்ஜனாய ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ. (1)
2. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ…pe… paccavekkhati, pubbe suciṇṇāni paccavekkhati, jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ paccavekkhati. Ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ paccavekkhanti, phalaṃ paccavekkhanti, pahīne kilese paccavekkhanti, vikkhambhite kilese paccavekkhanti, pubbe samudāciṇṇe kilese jānanti. Atītaṃ cakkhuṃ aniccato dukkhato anattato vipassati…pe… domanassaṃ uppajjati. Atītaṃ sotaṃ…pe… ghānaṃ… jivhaṃ… kāyaṃ… rūpe… sadde… gandhe… rase… phoṭṭhabbe… vatthuṃ… atīte khandhe aniccato dukkhato anattato vipassati , assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati, vicikicchā… uddhaccaṃ… domanassaṃ uppajjati, ākāsānañcāyatanaṃ viññāṇañcāyatanassa ārammaṇapaccayena paccayo. Ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanassa ārammaṇapaccayena paccayo. Atītā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, pubbenivāsānussatiñāṇassa, yathākammūpagañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
3. அனாக³தோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ – அனாக³தங் சக்கு²ங்…பே॰… வத்து²ங்… அனாக³தே க²ந்தே⁴ அனிச்சதோ…பே॰… தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி. அனாக³தா க²ந்தா⁴ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸ, சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, அனாக³தங்ஸஞாணஸ்ஸ, ஆவஜ்ஜனாய ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ. (1)
3. Anāgato dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – anāgataṃ cakkhuṃ…pe… vatthuṃ… anāgate khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati. Anāgatā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ – பச்சுப்பன்னங் சக்கு²ங்…பே॰… காயங்… ரூபே… ஸத்³தே³… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³… வத்து²ங்… பச்சுப்பன்னே க²ந்தே⁴ அனிச்சதோ…பே॰… தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, ரூபாயதனங் சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… பொ²ட்ட²ப்³பா³யதனங் காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… பச்சுப்பன்னா க²ந்தா⁴ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸ, ஆவஜ்ஜனாய ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – paccuppannaṃ cakkhuṃ…pe… kāyaṃ… rūpe… sadde… gandhe… rase… phoṭṭhabbe… vatthuṃ… paccuppanne khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati, dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti, rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… paccuppannā khandhā iddhividhañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
அதி⁴பதிபச்சயோ
Adhipatipaccayo
4. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ . ஆரம்மணாதி⁴பதி – தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா…பே॰… புப்³பே³ ஸுசிண்ணானி க³ருங் கத்வா பச்சவெக்க²தி, ஜா²னா வுட்ட²ஹித்வா ஜா²னங் க³ருங் கத்வா பச்சவெக்க²தி. அரியா மக்³கா³ வுட்ட²ஹித்வா மக்³க³ங் க³ருங் கத்வா பச்சவெக்க²ந்தி, ப²லங் க³ருங் கத்வா பச்சவெக்க²ந்தி. அதீதங் சக்கு²ங்…பே॰… காயங்… ரூபே… ஸத்³தே³… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³… வத்து²ங்… அதீதே க²ந்தே⁴ க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. (1) அனாக³தோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ. ஆரம்மணாதி⁴பதி – அனாக³தங் சக்கு²ங்…பே॰… வத்து²ங்… அனாக³தே க²ந்தே⁴ க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. (1)
4. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo . Ārammaṇādhipati – dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā…pe… pubbe suciṇṇāni garuṃ katvā paccavekkhati, jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ garuṃ katvā paccavekkhati. Ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ garuṃ katvā paccavekkhanti, phalaṃ garuṃ katvā paccavekkhanti. Atītaṃ cakkhuṃ…pe… kāyaṃ… rūpe… sadde… gandhe… rase… phoṭṭhabbe… vatthuṃ… atīte khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. (1) Anāgato dhammo paccuppannassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – anāgataṃ cakkhuṃ…pe… vatthuṃ… anāgate khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. (1)
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ – ஆரம்மணாதி⁴பதி, ஸஹஜாதாதி⁴பதி. ஆரம்மணாதி⁴பதி – பச்சுப்பன்னங் சக்கு²ங்…பே॰… வத்து²ங்… பச்சுப்பன்னே க²ந்தே⁴ க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. ஸஹஜாதாதி⁴பதி – பச்சுப்பன்னாதி⁴பதி ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴னங் சித்தஸமுட்டா²னானஞ்ச ரூபானங் அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – paccuppannaṃ cakkhuṃ…pe… vatthuṃ… paccuppanne khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – paccuppannādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (1)
அனந்தரபச்சயோ
Anantarapaccayo
5. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அனந்தரபச்சயேன பச்சயோ – புரிமா புரிமா அதீதா க²ந்தா⁴ பச்சி²மானங் பச்சி²மானங் பச்சுப்பன்னானங் க²ந்தா⁴னங் அனந்தரபச்சயேன பச்சயோ. அனுலோமங் கொ³த்ரபு⁴ஸ்ஸ… அனுலோமங் வோதா³னஸ்ஸ… கொ³த்ரபு⁴ மக்³க³ஸ்ஸ… வோதா³னங் மக்³க³ஸ்ஸ… மக்³கோ³ ப²லஸ்ஸ… ப²லங் ப²லஸ்ஸ… அனுலோமங் ப²லஸமாபத்தியா… நிரோதா⁴ வுட்ட²ஹந்தஸ்ஸ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ப²லஸமாபத்தியா அனந்தரபச்சயேன பச்சயோ. (1)
5. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā atītā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ paccuppannānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. Anulomaṃ gotrabhussa… anulomaṃ vodānassa… gotrabhu maggassa… vodānaṃ maggassa… maggo phalassa… phalaṃ phalassa… anulomaṃ phalasamāpattiyā… nirodhā vuṭṭhahantassa nevasaññānāsaññāyatanaṃ phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (1)
ஸமனந்தரபச்சயோ
Samanantarapaccayo
6. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸமனந்தரபச்சயேன பச்சயோ (அனந்தரஸதி³ஸங்). (1)
6. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa samanantarapaccayena paccayo (anantarasadisaṃ). (1)
ஸஹஜாதபச்சயாதி³
Sahajātapaccayādi
7. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸஹஜாதபச்சயேன பச்சயோ… அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயேன பச்சயோ… நிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ (ஸங்கி²த்தங்). (1)
7. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa sahajātapaccayena paccayo… aññamaññapaccayena paccayo… nissayapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ). (1)
உபனிஸ்ஸயபச்சயோ
Upanissayapaccayo
8. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ – ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ, அனந்தரூபனிஸ்ஸயோ, பகதூபனிஸ்ஸயோ…பே॰…. பகதூபனிஸ்ஸயோ – அதீதங் ஸத்³த⁴ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ஸமாதி³யதி, உபோஸத²கம்மங் கரோதி, ஜா²னங் உப்பாதே³தி, விபஸ்ஸனங்… மக்³க³ங்… அபி⁴ஞ்ஞங்… ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தி, மானங் ஜப்பேதி, தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. அதீதங் ஸீலங்…பே॰… பஞ்ஞங்… ராக³ங்…பே॰… பத்த²னங்… காயிகங் ஸுக²ங்… காயிகங் து³க்க²ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தி ஸீலங் ஸமாதி³யதி, உபோஸத²கம்மங்…பே॰… ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தி, பாணங் ஹனதி…பே॰… ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி. அதீதா ஸத்³தா⁴…பே॰… பஞ்ஞா, ராகோ³…பே॰… பத்த²னா, காயிகங் ஸுக²ங்… காயிகங் து³க்க²ங்… பச்சுப்பன்னாய ஸத்³தா⁴ய…பே॰… பஞ்ஞாய, ராக³ஸ்ஸ…பே॰… பத்த²னாய…பே॰… ப²லஸமாபத்தியா உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. (1)
8. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – atītaṃ saddhaṃ upanissāya dānaṃ deti, sīlaṃ samādiyati, uposathakammaṃ karoti, jhānaṃ uppādeti, vipassanaṃ… maggaṃ… abhiññaṃ… samāpattiṃ uppādeti, mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti. Atītaṃ sīlaṃ…pe… paññaṃ… rāgaṃ…pe… patthanaṃ… kāyikaṃ sukhaṃ… kāyikaṃ dukkhaṃ upanissāya dānaṃ deti sīlaṃ samādiyati, uposathakammaṃ…pe… samāpattiṃ uppādeti, pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati. Atītā saddhā…pe… paññā, rāgo…pe… patthanā, kāyikaṃ sukhaṃ… kāyikaṃ dukkhaṃ… paccuppannāya saddhāya…pe… paññāya, rāgassa…pe… patthanāya…pe… phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)
அனாக³தோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ – ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ, பகதூபனிஸ்ஸயோ…பே॰…. பகதூபனிஸ்ஸயோ – அனாக³தங் சக்கு²ஸம்பத³ங் பத்த²யமானோ…பே॰… ஸோதஸம்பத³ங்… கா⁴னஸம்பத³ங் ஜிவ்ஹாஸம்பத³ங்… காயஸம்பத³ங்… வண்ணஸம்பத³ங்… ஸத்³த³ஸம்பத³ங்… க³ந்த⁴ஸம்பத³ங்… ரஸஸம்பத³ங்… பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸம்பத³ங்…பத்த²யமானோ…பே॰… அனாக³தே க²ந்தே⁴ பத்த²யமானோ தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ஸமாதி³யதி, உபோஸத²கம்மங்… அனாக³தா சக்கு²ஸம்பதா³…பே॰… வண்ணஸம்பதா³…பே॰… பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸம்பதா³… அனாக³தா க²ந்தா⁴ பச்சுப்பன்னாய ஸத்³தா⁴ய…பே॰… பஞ்ஞாய, காயிகஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸ, காயிகஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ, மக்³க³ஸ்ஸ, ப²லஸமாபத்தியா உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Anāgato dhammo paccuppannassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – anāgataṃ cakkhusampadaṃ patthayamāno…pe… sotasampadaṃ… ghānasampadaṃ jivhāsampadaṃ… kāyasampadaṃ… vaṇṇasampadaṃ… saddasampadaṃ… gandhasampadaṃ… rasasampadaṃ… phoṭṭhabbasampadaṃ…patthayamāno…pe… anāgate khandhe patthayamāno dānaṃ deti, sīlaṃ samādiyati, uposathakammaṃ… anāgatā cakkhusampadā…pe… vaṇṇasampadā…pe… phoṭṭhabbasampadā… anāgatā khandhā paccuppannāya saddhāya…pe… paññāya, kāyikassa sukhassa, kāyikassa dukkhassa, maggassa, phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ – ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ, பகதூபனிஸ்ஸயோ…பே॰…. பகதூபனிஸ்ஸயோ – பச்சுப்பன்னங் உதுங் உபனிஸ்ஸாய ஜா²னங் உப்பாதே³தி, விபஸ்ஸனங்…பே॰… பச்சுப்பன்னங் போ⁴ஜனங் ஸேனாஸனங் உபனிஸ்ஸாய ஜா²னங் உப்பாதே³தி…பே॰… ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தி. பச்சுப்பன்னங் உது… போ⁴ஜனங்… ஸேனாஸனங் பச்சுப்பன்னாய ஸத்³தா⁴ய…பே॰… பஞ்ஞாய காயிகஸ்ஸ…பே॰… ப²லஸமாபத்தியா உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – paccuppannaṃ utuṃ upanissāya jhānaṃ uppādeti, vipassanaṃ…pe… paccuppannaṃ bhojanaṃ senāsanaṃ upanissāya jhānaṃ uppādeti…pe… samāpattiṃ uppādeti. Paccuppannaṃ utu… bhojanaṃ… senāsanaṃ paccuppannāya saddhāya…pe… paññāya kāyikassa…pe… phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)
புரேஜாதபச்சயோ
Purejātapaccayo
9. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ புரேஜாதபச்சயேன பச்சயோ – ஆரம்மணபுரேஜாதங், வத்து²புரேஜாதங். ஆரம்மணபுரேஜாதங் – சக்கு²ங்…பே॰… வத்து²ங் அனிச்சதோ…பே॰… தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, ரூபாயதனங் சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… பொ²ட்ட²ப்³பா³யதனங் காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ புரேஜாதபச்சயேன பச்சயோ. வத்து²புரேஜாதங் – சக்கா²யதனங் சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… காயாயதனங் காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ… வத்து² பச்சுப்பன்னானங் க²ந்தா⁴னங் புரேஜாதபச்சயேன பச்சயோ. (1)
9. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati, dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti, rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa purejātapaccayena paccayo. Vatthupurejātaṃ – cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… kāyāyatanaṃ kāyaviññāṇassa… vatthu paccuppannānaṃ khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (1)
பச்சா²ஜாதபச்சயோ
Pacchājātapaccayo
10. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பச்சா²ஜாதபச்சயேன பச்சயோ – பச்சா²ஜாதா பச்சுப்பன்னா க²ந்தா⁴ புரேஜாதஸ்ஸ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ பச்சா²ஜாதபச்சயேன பச்சயோ. (1)
10. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa pacchājātapaccayena paccayo – pacchājātā paccuppannā khandhā purejātassa imassa kāyassa pacchājātapaccayena paccayo. (1)
ஆஸேவனபச்சயோ
Āsevanapaccayo
11. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆஸேவனபச்சயேன பச்சயோ – புரிமா புரிமா அதீதா க²ந்தா⁴ பச்சி²மானங் பச்சி²மானங் பச்சுப்பன்னானங் க²ந்தா⁴னங் ஆஸேவனபச்சயேன பச்சயோ. அனுலோமங் கொ³த்ரபு⁴ஸ்ஸ… அனுலோமங் வோதா³னஸ்ஸ… கொ³த்ரபு⁴ மக்³க³ஸ்ஸ… வோதா³னங் மக்³க³ஸ்ஸ ஆஸேவனபச்சயேன பச்சயோ. (1)
11. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa āsevanapaccayena paccayo – purimā purimā atītā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ paccuppannānaṃ khandhānaṃ āsevanapaccayena paccayo. Anulomaṃ gotrabhussa… anulomaṃ vodānassa… gotrabhu maggassa… vodānaṃ maggassa āsevanapaccayena paccayo. (1)
கம்மபச்சயோ
Kammapaccayo
12. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ கம்மபச்சயேன பச்சயோ. நானாக்க²ணிகா – அதீதா சேதனா பச்சுப்பன்னானங் விபாகானங் க²ந்தா⁴னங் கடத்தா ச ரூபானங் கம்மபச்சயேன பச்சயோ. (1)
12. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa kammapaccayena paccayo. Nānākkhaṇikā – atītā cetanā paccuppannānaṃ vipākānaṃ khandhānaṃ kaṭattā ca rūpānaṃ kammapaccayena paccayo. (1)
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ கம்மபச்சயேன பச்சயோ – பச்சுப்பன்னா சேதனா ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴னங் சித்தஸமுட்டா²னானஞ்ச ரூபானங் கம்மபச்சயேன பச்சயோ. படிஸந்தி⁴க்க²ணே பச்சுப்பன்னா சேதனா ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴னங் கடத்தா ச ரூபானங் கம்மபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa kammapaccayena paccayo – paccuppannā cetanā sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ kammapaccayena paccayo. Paṭisandhikkhaṇe paccuppannā cetanā sampayuttakānaṃ khandhānaṃ kaṭattā ca rūpānaṃ kammapaccayena paccayo. (1)
விபாகபச்சயோ
Vipākapaccayo
13. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ விபாகபச்சயேன பச்சயோ – விபாகோ பச்சுப்பனோ ஏகோ க²ந்தோ⁴ திண்ணன்னங் க²ந்தா⁴னங் சித்தஸமுட்டா²னானஞ்ச ரூபானங் விபாகபச்சயேன பச்சயோ…பே॰… த்³வே க²ந்தா⁴…பே॰… படிஸந்தி⁴க்க²ணே…பே॰… க²ந்தா⁴ வத்து²ஸ்ஸ விபாகபச்சயேன பச்சயோ. (1)
13. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa vipākapaccayena paccayo – vipāko paccuppano eko khandho tiṇṇannaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ vipākapaccayena paccayo…pe… dve khandhā…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhā vatthussa vipākapaccayena paccayo. (1)
ஆஹாரபச்சயாதி³
Āhārapaccayādi
14. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆஹாரபச்சயேன பச்சயோ… இந்த்³ரியபச்சயேன பச்சயோ… ஜா²னபச்சயேன பச்சயோ… மக்³க³பச்சயேன பச்சயோ… ஸம்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ… விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ – ஸஹஜாதங், புரேஜாதங், பச்சா²ஜாதங். ஸஹஜாதா – பச்சுப்பன்னா க²ந்தா⁴ சித்தஸமுட்டா²னானங் ரூபானங் விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ. படிஸந்தி⁴க்க²ணே பச்சுப்பன்னா க²ந்தா⁴ கடத்தாரூபானங் விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ, க²ந்தா⁴ வத்து²ஸ்ஸ விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ, வத்து² க²ந்தா⁴னங் விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ. புரேஜாதங் – சக்கா²யதனங் சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… காயாயதனங் காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ… வத்து² பச்சுப்பன்னானங் க²ந்தா⁴னங் விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ. பச்சா²ஜாதா – பச்சுப்பன்னா க²ந்தா⁴ புரேஜாதஸ்ஸ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ. (1)
14. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa āhārapaccayena paccayo… indriyapaccayena paccayo… jhānapaccayena paccayo… maggapaccayena paccayo… sampayuttapaccayena paccayo… vippayuttapaccayena paccayo – sahajātaṃ, purejātaṃ, pacchājātaṃ. Sahajātā – paccuppannā khandhā cittasamuṭṭhānānaṃ rūpānaṃ vippayuttapaccayena paccayo. Paṭisandhikkhaṇe paccuppannā khandhā kaṭattārūpānaṃ vippayuttapaccayena paccayo, khandhā vatthussa vippayuttapaccayena paccayo, vatthu khandhānaṃ vippayuttapaccayena paccayo. Purejātaṃ – cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… kāyāyatanaṃ kāyaviññāṇassa… vatthu paccuppannānaṃ khandhānaṃ vippayuttapaccayena paccayo. Pacchājātā – paccuppannā khandhā purejātassa imassa kāyassa vippayuttapaccayena paccayo. (1)
அத்தி²பச்சயோ
Atthipaccayo
15. பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அத்தி²பச்சயேன பச்சயோ (உப்பன்னத்திகே அத்தி²ஸதி³ஸங்). (1)
15. Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa atthipaccayena paccayo (uppannattike atthisadisaṃ). (1)
நத்தி²விக³தாவிக³தபச்சயா
Natthivigatāvigatapaccayā
16. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ நத்தி²பச்சயேன பச்சயோ… விக³தபச்சயேன பச்சயோ.
16. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa natthipaccayena paccayo… vigatapaccayena paccayo.
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அவிக³தபச்சயேன பச்சயோ…பே॰….
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa avigatapaccayena paccayo…pe….
1. பச்சயானுலோமங்
1. Paccayānulomaṃ
2. ஸங்க்²யாவாரோ
2. Saṅkhyāvāro
17. ஹேதுயா ஏகங், ஆரம்மணே தீணி, அதி⁴பதியா தீணி, அனந்தரே ஏகங், ஸமனந்தரே ஏகங், ஸஹஜாதே அஞ்ஞமஞ்ஞே நிஸ்ஸயே ஏகங், உபனிஸ்ஸயே தீணி, புரேஜாதே பச்சா²ஜாதே ஆஸேவனே ஏகங், கம்மே த்³வே, விபாகே ஆஹாரே ஏகங்…பே॰… அவிக³தே ஏகங் (ஏவங் க³ணேதப்³ப³ங்).
17. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā tīṇi, anantare ekaṃ, samanantare ekaṃ, sahajāte aññamaññe nissaye ekaṃ, upanissaye tīṇi, purejāte pacchājāte āsevane ekaṃ, kamme dve, vipāke āhāre ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (evaṃ gaṇetabbaṃ).
அனுலோமங்.
Anulomaṃ.
பச்சனீயுத்³தா⁴ரோ
Paccanīyuddhāro
18. அதீதோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ… உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ… கம்மபச்சயேன பச்சயோ. (1)
18. Atīto dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo… kammapaccayena paccayo. (1)
அனாக³தோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ… உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Anāgato dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. (1)
பச்சுப்பன்னோ த⁴ம்மோ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ… ஸஹஜாதபச்சயேன பச்சயோ… உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ… புரேஜாதபச்சயேன பச்சயோ… பச்சா²ஜாதபச்சயேன பச்சயோ… ஆஹாரபச்சயேன பச்சயோ… இந்த்³ரியபச்சயேன பச்சயோ. (1)
Paccuppanno dhammo paccuppannassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo… purejātapaccayena paccayo… pacchājātapaccayena paccayo… āhārapaccayena paccayo… indriyapaccayena paccayo. (1)
2. பச்சயபச்சனீயங்
2. Paccayapaccanīyaṃ
2. ஸங்க்²யாவாரோ
2. Saṅkhyāvāro
19. நஹேதுயா தீணி, நஆரம்மணே தீணி, நஅதி⁴பதியா தீணி, நஅனந்தரே தீணி …பே॰… நஸம்பயுத்தே தீணி, நவிப்பயுத்தே தீணி, நோஅத்தி²யா த்³வே, நோனத்தி²யா தீணி, நோவிக³தே தீணி, நோஅவிக³தே த்³வே (ஏவங் க³ணேதப்³ப³ங்).
19. Nahetuyā tīṇi, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā tīṇi, naanantare tīṇi …pe… nasampayutte tīṇi, navippayutte tīṇi, noatthiyā dve, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi, noavigate dve (evaṃ gaṇetabbaṃ).
பச்சனீயங்.
Paccanīyaṃ.
3. பச்சயானுலோமபச்சனீயங்
3. Paccayānulomapaccanīyaṃ
20. ஹேதுபச்சயா நஆரம்மணே ஏகங், நஅதி⁴பதியா நஅனந்தரே நஸமனந்தரே நஅஞ்ஞமஞ்ஞே நஉபனிஸ்ஸயே…பே॰… நஸம்பயுத்தே நவிப்பயுத்தே நோனத்தி²யா நோவிக³தே ஏகங் (ஏவங் க³ணேதப்³ப³ங்).
20. Hetupaccayā naārammaṇe ekaṃ, naadhipatiyā naanantare nasamanantare naaññamaññe naupanissaye…pe… nasampayutte navippayutte nonatthiyā novigate ekaṃ (evaṃ gaṇetabbaṃ).
அனுலோமபச்சனீயங்.
Anulomapaccanīyaṃ.
4. பச்சயபச்சனீயானுலோமங்
4. Paccayapaccanīyānulomaṃ
21. நஹேதுபச்சயா ஆரம்மணே தீணி, அதி⁴பதியா தீணி, அனந்தரே ஸமனந்தரே ஸஹஜாதே அஞ்ஞமஞ்ஞே நிஸ்ஸயே ஏகங், உபனிஸ்ஸயே தீணி, புரேஜாதே ஏகங், பச்சா²ஜாதே ஆஸேவனே ஏகங்…பே॰… கம்மே த்³வே, விபாகே ஏகங் (இமேஸு பதே³ஸு ஏகங்யேவ), அவிக³தே ஏகங் (ஏவங் க³ணேதப்³ப³ங்).
21. Nahetupaccayā ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā tīṇi, anantare samanantare sahajāte aññamaññe nissaye ekaṃ, upanissaye tīṇi, purejāte ekaṃ, pacchājāte āsevane ekaṃ…pe… kamme dve, vipāke ekaṃ (imesu padesu ekaṃyeva), avigate ekaṃ (evaṃ gaṇetabbaṃ).
பச்சனீயானுலோமங்.
Paccanīyānulomaṃ.
பஞ்ஹாவாரோ.
Pañhāvāro.
அதீதத்திகங் நிட்டி²தங்.
Atītattikaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 5-22. ஸங்கிலிட்ட²த்திகாதி³வண்ணனா • 5-22. Saṅkiliṭṭhattikādivaṇṇanā