Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    અત્તાદાનઅઙ્ગકથા

    Attādānaaṅgakathā

    ૩૯૮. અત્તાદાનં આદાતુકામેનાતિ એત્થ સાસનં સોધેતુકામો ભિક્ખુ યં અધિકરણં અત્તના આદિયતિ, તં અત્તાદાનન્તિ વુચ્ચતિ. અકાલો ઇમં અત્તાદાનં આદાતુન્તિ એત્થ રાજભયં ચોરભયં દુબ્ભિક્ખભયં વસ્સારત્તોતિ અયં અકાલો, વિપરીતો કાલો.

    398.Attādānaṃ ādātukāmenāti ettha sāsanaṃ sodhetukāmo bhikkhu yaṃ adhikaraṇaṃ attanā ādiyati, taṃ attādānanti vuccati. Akālo imaṃ attādānaṃ ādātunti ettha rājabhayaṃ corabhayaṃ dubbhikkhabhayaṃ vassārattoti ayaṃ akālo, viparīto kālo.

    અભૂતં ઇદં અત્તાદાનન્તિ અસન્તમિદં, મયા અધમ્મો વા ધમ્મોતિ, ધમ્મો વા અધમ્મોતિ, અવિનયો વા વિનયોતિ, વિનયો વા અવિનયોતિ, દુસ્સીલો વા પુગ્ગલો સીલવાતિ, સીલવા વા દુસ્સીલોતિ ગહિતોતિ અત્થો; વિપરિયાયેન ભૂતં વેદિતબ્બં. અનત્થસંહિતં ઇદં અત્તાદાનન્તિ એત્થ યં જીવિતન્તરાયાય વા બ્રહ્મચરિયન્તરાયાય વા સંવત્તતિ, ઇદં અનત્થસંહિતં, વિપરીતં અત્થસંહિતં નામ.

    Abhūtaṃ idaṃ attādānanti asantamidaṃ, mayā adhammo vā dhammoti, dhammo vā adhammoti, avinayo vā vinayoti, vinayo vā avinayoti, dussīlo vā puggalo sīlavāti, sīlavā vā dussīloti gahitoti attho; vipariyāyena bhūtaṃ veditabbaṃ. Anatthasaṃhitaṃ idaṃ attādānanti ettha yaṃ jīvitantarāyāya vā brahmacariyantarāyāya vā saṃvattati, idaṃ anatthasaṃhitaṃ, viparītaṃ atthasaṃhitaṃ nāma.

    ન લભિસ્સામિ સન્દિટ્ઠે સમ્ભત્તે ભિક્ખૂતિ અપ્પેકદા હિ રાજભયાદીસુ એવરૂપા અત્તનો પક્ખસ્સ ઉપત્થમ્ભકા ભિક્ખૂ લદ્ધું ન સક્કા હોન્તિ, તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘ન લભિસ્સામી’’તિ . અપ્પેકદા પન ખેમસુભિક્ખાદીસુ લદ્ધું સક્કા હોન્તિ, તં સન્ધાય ‘‘લભિસ્સામી’’તિ વુત્તં.

    Na labhissāmi sandiṭṭhe sambhatte bhikkhūti appekadā hi rājabhayādīsu evarūpā attano pakkhassa upatthambhakā bhikkhū laddhuṃ na sakkā honti, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘na labhissāmī’’ti . Appekadā pana khemasubhikkhādīsu laddhuṃ sakkā honti, taṃ sandhāya ‘‘labhissāmī’’ti vuttaṃ.

    ભવિસ્સતિ સઙ્ઘસ્સ તતોનિદાનં ભણ્ડનન્તિ કોસમ્બકાનં વિય ભણ્ડનં કલહો વિગ્ગહો વિવાદો સઙ્ઘભેદો ચ ભવિસ્સતીતિ. પચ્છાપિ અવિપ્પટિસારકરં ભવિસ્સતીતિ સુભદ્દં વુડ્ઢપબ્બજિતં નિગ્ગહેત્વા પઞ્ચસતિકસઙ્ગીતિં કરોન્તસ્સ મહાકસ્સપત્થેરસ્સેવ, દસવત્થુકે અધિકરણે દસભિક્ખુસહસ્સાનિ નિગ્ગહેત્વા સત્તસતિકસઙ્ગીતિં કરોન્તસ્સ આયસ્મતો યસસ્સેવ, સટ્ઠિભિક્ખુસહસ્સાનિ નિગ્ગહેત્વા સહસ્સિકસઙ્ગીતિં કરોન્તસ્સ મોગ્ગલિપુત્તતિસ્સત્થેરસ્સેવ ચ પચ્છા સમનુસ્સરણકરણં હોતિ, સાસનસ્સ ચ વિગતુપક્કિલેસચન્દિમસૂરિયસસ્સિરિકતાય સંવત્તતિ.

    Bhavissati saṅghassa tatonidānaṃ bhaṇḍananti kosambakānaṃ viya bhaṇḍanaṃ kalaho viggaho vivādo saṅghabhedo ca bhavissatīti. Pacchāpi avippaṭisārakaraṃ bhavissatīti subhaddaṃ vuḍḍhapabbajitaṃ niggahetvā pañcasatikasaṅgītiṃ karontassa mahākassapattherasseva, dasavatthuke adhikaraṇe dasabhikkhusahassāni niggahetvā sattasatikasaṅgītiṃ karontassa āyasmato yasasseva, saṭṭhibhikkhusahassāni niggahetvā sahassikasaṅgītiṃ karontassa moggaliputtatissattherasseva ca pacchā samanussaraṇakaraṇaṃ hoti, sāsanassa ca vigatupakkilesacandimasūriyasassirikatāya saṃvattati.

    અત્તાદાનઅઙ્ગકથા નિટ્ઠિતા.

    Attādānaaṅgakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૭. અત્તાદાનઅઙ્ગં • 7. Attādānaaṅgaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અત્તાદાનઅઙ્ગકથાવણ્ણના • Attādānaaṅgakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અત્તાદાનઅઙ્ગકથાવણ્ણના • Attādānaaṅgakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અત્તાદાનઅઙ્ગકથાદિવણ્ણના • Attādānaaṅgakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. અત્તાદાનઅઙ્ગકથા • 7. Attādānaaṅgakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact