Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi |
૧૫. અત્તદણ્ડસુત્તનિદ્દેસો
15. Attadaṇḍasuttaniddeso
અથ અત્તદણ્ડસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –
Atha attadaṇḍasuttaniddesaṃ vakkhati –
૧૭૦.
170.
અત્તદણ્ડા ભયં જાતં, જનં પસ્સથ મેધગં;
Attadaṇḍābhayaṃ jātaṃ, janaṃ passatha medhagaṃ;
સંવેગં કિત્તયિસ્સામિ, યથા સંવિજિતં મયા.
Saṃvegaṃ kittayissāmi, yathā saṃvijitaṃ mayā.
અત્તદણ્ડા ભયં જાતન્તિ. દણ્ડાતિ તયો દણ્ડા – કાયદણ્ડો, વચીદણ્ડો, મનોદણ્ડો. તિવિધં કાયદુચ્ચરિતં કાયદણ્ડો, ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતં વચીદણ્ડો, તિવિધં મનોદુચ્ચરિતં મનોદણ્ડો. ભયન્તિ દ્વે ભયાનિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચ ભયં સમ્પરાયિકઞ્ચ ભયં. કતમં દિટ્ઠધમ્મિકં ભયં? ઇધેકચ્ચો કાયેન દુચ્ચરિતં ચરતિ, વાચાય દુચ્ચરિતં ચરતિ, મનસા દુચ્ચરિતં ચરતિ, પાણમ્પિ હનતિ, અદિન્નમ્પિ આદિયતિ, સન્ધિમ્પિ છિન્દતિ, નિલ્લોપમ્પિ હરતિ, એકાગારિકમ્પિ કરોતિ, પરિપન્થેપિ તિટ્ઠતિ, પરદારમ્પિ ગચ્છતિ, મુસાપિ ભણતિ. તમેનં ગહેત્વા રઞ્ઞો દસ્સેન્તિ – ‘‘અયં, દેવ, ચોરો આગુચારી. ઇમસ્સ યં ઇચ્છસિ તં દણ્ડં પણેહી’’તિ. તમેનં રાજા પરિભાસતિ. સો પરિભાસપચ્ચયા ભયમ્પિ ઉપ્પાદેતિ, દુક્ખં દોમનસ્સં 1 પટિસંવેદેતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં.
Attadaṇḍā bhayaṃ jātanti. Daṇḍāti tayo daṇḍā – kāyadaṇḍo, vacīdaṇḍo, manodaṇḍo. Tividhaṃ kāyaduccaritaṃ kāyadaṇḍo, catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ vacīdaṇḍo, tividhaṃ manoduccaritaṃ manodaṇḍo. Bhayanti dve bhayāni – diṭṭhadhammikañca bhayaṃ samparāyikañca bhayaṃ. Katamaṃ diṭṭhadhammikaṃ bhayaṃ? Idhekacco kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati, pāṇampi hanati, adinnampi ādiyati, sandhimpi chindati, nillopampi harati, ekāgārikampi karoti, paripanthepi tiṭṭhati, paradārampi gacchati, musāpi bhaṇati. Tamenaṃ gahetvā rañño dassenti – ‘‘ayaṃ, deva, coro āgucārī. Imassa yaṃ icchasi taṃ daṇḍaṃ paṇehī’’ti. Tamenaṃ rājā paribhāsati. So paribhāsapaccayā bhayampi uppādeti, dukkhaṃ domanassaṃ 2 paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ.
એત્તકેનપિ રાજા ન તુસ્સતિ. તમેનં રાજા બન્ધાપેતિ અન્દુબન્ધનેન વા રજ્જુબન્ધનેન વા સઙ્ખલિકબન્ધનેન વા વેત્તબન્ધનેન વા લતાબન્ધનેન વા પક્ખેપબન્ધનેન વા 3 પરિક્ખેપબન્ધનેન વા ગામબન્ધનેન વા નિગમબન્ધનેન વા નગરબન્ધનેન વા રટ્ઠબન્ધનેન વા જનપદબન્ધનેન વા અન્તમસો સવચનીયમ્પિ કરોતિ – ‘‘ન તે લબ્ભા ઇતો પક્કમિતુ’’ન્તિ. સો બન્ધનપચ્ચયાપિ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં.
Ettakenapi rājā na tussati. Tamenaṃ rājā bandhāpeti andubandhanena vā rajjubandhanena vā saṅkhalikabandhanena vā vettabandhanena vā latābandhanena vā pakkhepabandhanena vā 4 parikkhepabandhanena vā gāmabandhanena vā nigamabandhanena vā nagarabandhanena vā raṭṭhabandhanena vā janapadabandhanena vā antamaso savacanīyampi karoti – ‘‘na te labbhā ito pakkamitu’’nti. So bandhanapaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ.
એત્તકેનપિ રાજા ન તુસ્સતિ. રાજા તસ્સ ધનં આહરાપેતિ – સતં વા સહસ્સં વા સતસહસ્સં વા. સો ધનજાનિપચ્ચયાપિ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં.
Ettakenapi rājā na tussati. Rājā tassa dhanaṃ āharāpeti – sataṃ vā sahassaṃ vā satasahassaṃ vā. So dhanajānipaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ.
એત્તકેનપિ રાજા ન તુસ્સતિ. તમેનં રાજા વિવિધા કમ્મકારણા કારાપેતિ – કસાહિપિ તાળેતિ, વેત્તેહિપિ તાળેતિ, અડ્ઢદણ્ડકેહિપિ તાળેતિ, હત્થમ્પિ છિન્દતિ, પાદમ્પિ છિન્દતિ, હત્થપાદમ્પિ છિન્દતિ, કણ્ણમ્પિ છિન્દતિ, નાસમ્પિ છિન્દતિ, કણ્ણનાસમ્પિ છિન્દતિ, બિલઙ્ગથાલિકમ્પિ કરોતિ, સઙ્ખમુણ્ડિકમ્પિ કરોતિ, રાહુમુખમ્પિ કરોતિ, જોતિમાલિકમ્પિ કરોતિ, હત્થપજ્જોતિકમ્પિ કરોતિ, એરકપત્તિકમ્પિ કરોતિ, ચીરકવાસિકમ્પિ કરોતિ, એણેય્યકમ્પિ કરોતિ, બળિસમંસિકમ્પિ કરોતિ, કહાપણિકમ્પિ કરોતિ, ખારાપતચ્છિકમ્પિ કરોતિ, પલિઘપરિવત્તકમ્પિ કરોતિ, પલાલપીઠકમ્પિ કરોતિ, તત્તેનપિ તેલેન ઓસિઞ્ચતિ, સુનખેહિપિ ખાદાપેતિ, જીવન્તમ્પિ સૂલે ઉત્તાસેતિ, અસિનાપિ સીસં છિન્દતિ. સો કમ્મકારણપચ્ચયાપિ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં. રાજા ઇમેસં ચતુન્નં દણ્ડાનં ઇસ્સરો.
Ettakenapi rājā na tussati. Tamenaṃ rājā vividhā kammakāraṇā kārāpeti – kasāhipi tāḷeti, vettehipi tāḷeti, aḍḍhadaṇḍakehipi tāḷeti, hatthampi chindati, pādampi chindati, hatthapādampi chindati, kaṇṇampi chindati, nāsampi chindati, kaṇṇanāsampi chindati, bilaṅgathālikampi karoti, saṅkhamuṇḍikampi karoti, rāhumukhampi karoti, jotimālikampi karoti, hatthapajjotikampi karoti, erakapattikampi karoti, cīrakavāsikampi karoti, eṇeyyakampi karoti, baḷisamaṃsikampi karoti, kahāpaṇikampi karoti, khārāpatacchikampi karoti, palighaparivattakampi karoti, palālapīṭhakampi karoti, tattenapi telena osiñcati, sunakhehipi khādāpeti, jīvantampi sūle uttāseti, asināpi sīsaṃ chindati. So kammakāraṇapaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ. Rājā imesaṃ catunnaṃ daṇḍānaṃ issaro.
સો સકેન કમ્મેન કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ. તમેનં નિરયપાલા પઞ્ચવિધબન્ધનં નામ કમ્મકારણં કારેન્તિ – તત્તં અયોખિલં હત્થે ગમેન્તિ, તત્તં અયોખિલં દુતિયે હત્થે ગમેન્તિ, તત્તં અયોખિલં પાદે ગમેન્તિ, તત્તં અયોખિલં દુતિયે પાદે ગમેન્તિ, તત્તં અયોખિલં મજ્ઝે ઉરસ્મિં ગમેન્તિ. સો તત્થ દુક્ખા તિબ્બા 5 કટુકા વેદના વેદેતિ; ન ચ તાવ કાલંકરોતિ યાવ ન તં પાપકમ્મં બ્યન્તીહોતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં.
So sakena kammena kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Tamenaṃ nirayapālā pañcavidhabandhanaṃ nāma kammakāraṇaṃ kārenti – tattaṃ ayokhilaṃ hatthe gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ dutiye hatthe gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ pāde gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ dutiye pāde gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ majjhe urasmiṃ gamenti. So tattha dukkhā tibbā 6 kaṭukā vedanā vedeti; na ca tāva kālaṃkaroti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ.
તમેનં નિરયપાલા સંવેસેત્વા 7 કુઠારીહિ 8 તચ્છેન્તિ. સો તત્થ દુક્ખા તિબ્બા કટુકા વેદના વેદેતિ; ન ચ તાવ કાલંકરોતિ યાવ ન તં પાપકમ્મં બ્યન્તીહોતિ. તમેનં નિરયપાલા ઉદ્ધંપાદં 9 અધોસિરં ગહેત્વા વાસીહિ તચ્છેન્તિ. તમેનં નિરયપાલા રથે યોજેત્વા આદિત્તાય પથવિયા સમ્પજ્જલિતાય સજોતિભૂતાય સારેન્તિપિ પચ્ચાસારેન્તિપિ 10 …પે॰… તમેનં નિરયપાલા મહન્તં અઙ્ગારપબ્બતં આદિત્તં સમ્પજ્જલિતં સજોતિભૂતં આરોપેન્તિપિ ઓરોપેન્તિપિ…પે॰… તમેનં નિરયપાલા ઉદ્ધંપાદં અધોસિરં ગહેત્વા તત્તાય લોહકુમ્ભિયા પક્ખિપન્તિ આદિત્તાય સમ્પજ્જલિતાય સજોતિભૂતાય. સો તત્થ ફેણુદ્દેહકં પચ્ચતિ. સો તત્થ ફેણુદ્દેહકં પચ્ચમાનો સકિમ્પિ ઉદ્ધં ગચ્છતિ, સકિમ્પિ અધો ગચ્છતિ, સકિમ્પિ તિરિયં ગચ્છતિ. સો તત્થ દુક્ખા તિબ્બા કટુકા વેદના વેદેતિ; ન ચ તાવ કાલંકરોતિ યાવ ન તં પાપકમ્મં બ્યન્તીહોતિ. એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં. તમેનં નિરયપાલા મહાનિરયે પક્ખિપન્તિ. સો ખો પન મહાનિરયો –
Tamenaṃ nirayapālā saṃvesetvā 11 kuṭhārīhi 12 tacchenti. So tattha dukkhā tibbā kaṭukā vedanā vedeti; na ca tāva kālaṃkaroti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Tamenaṃ nirayapālā uddhaṃpādaṃ 13 adhosiraṃ gahetvā vāsīhi tacchenti. Tamenaṃ nirayapālā rathe yojetvā ādittāya pathaviyā sampajjalitāya sajotibhūtāya sārentipi paccāsārentipi 14 …pe… tamenaṃ nirayapālā mahantaṃ aṅgārapabbataṃ ādittaṃ sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ āropentipi oropentipi…pe… tamenaṃ nirayapālā uddhaṃpādaṃ adhosiraṃ gahetvā tattāya lohakumbhiyā pakkhipanti ādittāya sampajjalitāya sajotibhūtāya. So tattha pheṇuddehakaṃ paccati. So tattha pheṇuddehakaṃ paccamāno sakimpi uddhaṃ gacchati, sakimpi adho gacchati, sakimpi tiriyaṃ gacchati. So tattha dukkhā tibbā kaṭukā vedanā vedeti; na ca tāva kālaṃkaroti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ. Tamenaṃ nirayapālā mahāniraye pakkhipanti. So kho pana mahānirayo –
‘‘ચતુક્કણ્ણો ચતુદ્વારો, વિભત્તો ભાગસો મિતો;
‘‘Catukkaṇṇo catudvāro, vibhatto bhāgaso mito;
‘‘તસ્સ અયોમયા ભૂમિ, જલિતા તેજસા યુતા;
‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;
સમન્તા યોજનસતં, ફરિત્વા તિટ્ઠતિ સબ્બદા.
Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.
‘‘કદરિયાતપના ઘોરા, અચ્ચિમન્તો દુરાસદા;
‘‘Kadariyātapanā ghorā, accimanto durāsadā;
લોમહંસનરૂપા ચ, ભિસ્મા પટિભયા દુખા.
Lomahaṃsanarūpā ca, bhismā paṭibhayā dukhā.
‘‘પુરત્થિમાય ભિત્તિયા, અચ્ચિક્ખન્ધો સમુટ્ઠિતો;
‘‘Puratthimāya bhittiyā, accikkhandho samuṭṭhito;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, પચ્છિમાય પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, pacchimāya paṭihaññati.
‘‘પચ્છિમાય ચ ભિત્તિયા, અચ્ચિક્ખન્ધો સમુટ્ઠિતો;
‘‘Pacchimāya ca bhittiyā, accikkhandho samuṭṭhito;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, પુરત્થિમાય પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, puratthimāya paṭihaññati.
‘‘ઉત્તરાય ચ ભિત્તિયા, અચ્ચિક્ખન્ધો સમુટ્ઠિતો;
‘‘Uttarāya ca bhittiyā, accikkhandho samuṭṭhito;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, દક્ખિણાય પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, dakkhiṇāya paṭihaññati.
‘‘દક્ખિણાય ચ ભિત્તિયા, અચ્ચિક્ખન્ધો સમુટ્ઠિતો;
‘‘Dakkhiṇāya ca bhittiyā, accikkhandho samuṭṭhito;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, ઉત્તરાય પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, uttarāya paṭihaññati.
‘‘હેટ્ઠતો ચ સમુટ્ઠાય, અચ્ચિક્ખન્ધો ભયાનકો;
‘‘Heṭṭhato ca samuṭṭhāya, accikkhandho bhayānako;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, છદનસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, chadanasmiṃ paṭihaññati.
‘‘છદનમ્હા સમુટ્ઠાય, અચ્ચિક્ખન્ધો ભયાનકો;
‘‘Chadanamhā samuṭṭhāya, accikkhandho bhayānako;
દહન્તો પાપકમ્મન્તે, ભૂમિયં પટિહઞ્ઞતિ.
Dahanto pāpakammante, bhūmiyaṃ paṭihaññati.
‘‘અયોકપાલમાદિત્તં, સન્તત્તં જલિતં યથા;
‘‘Ayokapālamādittaṃ, santattaṃ jalitaṃ yathā;
એવં અવીચિનિરયો, હેટ્ઠા ઉપરિ પસ્સતો.
Evaṃ avīcinirayo, heṭṭhā upari passato.
‘‘તત્થ સત્તા મહાલુદ્દા, મહાકિબ્બિસકારિનો;
‘‘Tattha sattā mahāluddā, mahākibbisakārino;
‘‘જાતવેદસમો કાયો, તેસં નિરયવાસિનં;
‘‘Jātavedasamo kāyo, tesaṃ nirayavāsinaṃ;
પસ્સ કમ્માનં દળ્હત્તં, ન ભસ્મા હોતિ નપી મસિ.
Passa kammānaṃ daḷhattaṃ, na bhasmā hoti napī masi.
‘‘પુરત્થિમેનપિ ધાવન્તિ, તતો ધાવન્તિ પચ્છિમં;
‘‘Puratthimenapi dhāvanti, tato dhāvanti pacchimaṃ;
ઉત્તરેનપિ ધાવન્તિ, તતો ધાવન્તિ દક્ખિણં.
Uttarenapi dhāvanti, tato dhāvanti dakkhiṇaṃ.
અભિનિક્ખમિતાસા તે, સત્તા મોક્ખગવેસિનો.
Abhinikkhamitāsā te, sattā mokkhagavesino.
‘‘ન તે તતો નિક્ખમિતું, લભન્તિ કમ્મપચ્ચયા;
‘‘Na te tato nikkhamituṃ, labhanti kammapaccayā;
તેસઞ્ચ પાપકમ્મન્તં, અવિપક્કં કતં બહુ’’ન્તિ.
Tesañca pāpakammantaṃ, avipakkaṃ kataṃ bahu’’nti.
એતં ભયં દુક્ખં દોમનસ્સં કુતો તસ્સ? અત્તદણ્ડતો જાતં સઞ્જાતં નિબ્બત્તં અભિનિબ્બત્તં પાતુભૂતં. યાનિ ચ નેરયિકાનિ દુક્ખાનિ યાનિ ચ તિરચ્છાનયોનિકાનિ દુક્ખાનિ યાનિ ચ પેત્તિવિસયિકાનિ દુક્ખાનિ યાનિ ચ માનુસિકાનિ દુક્ખાનિ; તાનિ કુતો જાતાનિ કુતો સઞ્જાતાનિ કુતો નિબ્બત્તાનિ કુતો અભિનિબ્બત્તાનિ કુતો પાતુભૂતાનિ? અત્તદણ્ડતો જાતાનિ સઞ્જાતાનિ નિબ્બત્તાનિ અભિનિબ્બત્તાનિ પાતુભૂતાનીતિ – અત્તદણ્ડા ભયં જાતં.
Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto tassa? Attadaṇḍato jātaṃ sañjātaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ. Yāni ca nerayikāni dukkhāni yāni ca tiracchānayonikāni dukkhāni yāni ca pettivisayikāni dukkhāni yāni ca mānusikāni dukkhāni; tāni kuto jātāni kuto sañjātāni kuto nibbattāni kuto abhinibbattāni kuto pātubhūtāni? Attadaṇḍato jātāni sañjātāni nibbattāni abhinibbattāni pātubhūtānīti – attadaṇḍā bhayaṃ jātaṃ.
જનં પસ્સથ મેધગન્તિ. જનન્તિ ખત્તિયા ચ બ્રાહ્મણા ચ વેસ્સા ચ સુદ્દા ચ ગહટ્ઠા ચ પબ્બજિતા ચ દેવા ચ મનુસ્સા ચ મેધગં જનં કલહં જનં વિરુદ્ધં જનં પટિવિરુદ્ધં જનં આહતં જનં પચ્ચાહતં જનં આઘાતિતં જનં પચ્ચાઘાતિતં જનં પસ્સથ દક્ખથ ઓલોકેથ નિજ્ઝાયેથ ઉપપરિક્ખથાતિ – જનં પસ્સથ મેધગં.
Janaṃ passatha medhaganti. Jananti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā ca medhagaṃ janaṃ kalahaṃ janaṃ viruddhaṃ janaṃ paṭiviruddhaṃ janaṃ āhataṃ janaṃ paccāhataṃ janaṃ āghātitaṃ janaṃ paccāghātitaṃ janaṃ passatha dakkhatha oloketha nijjhāyetha upaparikkhathāti – janaṃ passatha medhagaṃ.
સંવેગં કિત્તયિસ્સામીતિ. સંવેગં ઉબ્બેગં ઉત્રાસં ભયં પીળનં ઘટ્ટનં ઉપદ્દવં ઉપસગ્ગં. કિત્તયિસ્સામીતિ પકિત્તયિસ્સામિ આચિક્ખિસ્સામિ દેસેસ્સામિ પઞ્ઞપેસ્સામિ પટ્ઠપેસ્સામિ વિવરિસ્સામિ વિભજિસ્સામિ ઉત્તાનીકરિસ્સામિ પકાસિસ્સામીતિ – સંવેગં કિત્તયિસ્સામિ.
Saṃvegaṃ kittayissāmīti. Saṃvegaṃ ubbegaṃ utrāsaṃ bhayaṃ pīḷanaṃ ghaṭṭanaṃ upaddavaṃ upasaggaṃ. Kittayissāmīti pakittayissāmi ācikkhissāmi desessāmi paññapessāmi paṭṭhapessāmi vivarissāmi vibhajissāmi uttānīkarissāmi pakāsissāmīti – saṃvegaṃ kittayissāmi.
યથા સંવિજિતં મયાતિ. યથા મયા અત્તનાયેવ અત્તાનં સંવેજિતો ઉબ્બેજિતો સંવેગમાપાદિતોતિ – યથા સંવિજિતં મયા.
Yathā saṃvijitaṃ mayāti. Yathā mayā attanāyeva attānaṃ saṃvejito ubbejito saṃvegamāpāditoti – yathā saṃvijitaṃ mayā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘અત્તદણ્ડા ભયં જાતં, જનં પસ્સથ મેધગં;
‘‘Attadaṇḍā bhayaṃ jātaṃ, janaṃ passatha medhagaṃ;
સંવેગં કિત્તયિસ્સામિ, યથા સંવિજિતં મયા’’તિ.
Saṃvegaṃ kittayissāmi, yathā saṃvijitaṃ mayā’’ti.
૧૭૧.
171.
ફન્દમાનં પજં દિસ્વા, મચ્છે અપ્પોદકે યથા;
Phandamānaṃpajaṃ disvā, macche appodake yathā;
અઞ્ઞમઞ્ઞેહિ બ્યારુદ્ધે, દિસ્વા મં ભયમાવિસિ.
Aññamaññehi byāruddhe, disvā maṃ bhayamāvisi.
ફન્દમાનં પજં દિસ્વાતિ. પજાતિ સત્તાધિવચનં. પજં તણ્હાફન્દનાય ફન્દમાનં દિટ્ઠિફન્દનાય ફન્દમાનં કિલેસફન્દનાય ફન્દમાનં દુચ્ચરિતફન્દનાય ફન્દમાનં પયોગફન્દનાય ફન્દમાનં વિપાકફન્દનાય ફન્દમાનં રત્તં રાગેન ફન્દમાનં દુટ્ઠં દોસેન ફન્દમાનં મૂળ્હં મોહેન ફન્દમાનં વિનિબદ્ધં માનેન ફન્દમાનં પરામટ્ઠં દિટ્ઠિયા ફન્દમાનં વિક્ખેપગતં ઉદ્ધચ્ચેન ફન્દમાનં અનિટ્ઠઙ્ગતં વિચિકિચ્છાય ફન્દમાનં થામગતં અનુસયેહિ ફન્દમાનં લાભેન ફન્દમાનં અલાભેન ફન્દમાનં યસેન ફન્દમાનં અયસેન ફન્દમાનં પસંસાય ફન્દમાનં નિન્દાય ફન્દમાનં સુખેન ફન્દમાનં દુક્ખેન ફન્દમાનં જાતિયા ફન્દમાનં જરાય ફન્દમાનં બ્યાધિના ફન્દમાનં મરણેન ફન્દમાનં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસેહિ ફન્દમાનં નેરયિકેન દુક્ખેન ફન્દમાનં તિરચ્છાનયોનિકેન દુક્ખેન ફન્દમાનં પેત્તિવિસયિકેન દુક્ખેન ફન્દમાનં માનુસિકેન દુક્ખેન ફન્દમાનં ગબ્ભોક્કન્તિમૂલકેન દુક્ખેન… ગબ્ભટ્ઠિતિમૂલકેન 23 દુક્ખેન… ગબ્ભાવુટ્ઠાનમૂલકેન દુક્ખેન… જાતસ્સૂપનિબન્ધકેન દુક્ખેન… જાતસ્સ પરાધેય્યકેન દુક્ખેન… અત્તૂપક્કમેન દુક્ખેન… પરૂપક્કમેન દુક્ખેન… દુક્ખદુક્ખેન… સઙ્ખારદુક્ખેન… વિપરિણામદુક્ખેન… ચક્ખુરોગેન દુક્ખેન… સોતરોગેન … ઘાનરોગેન… જિવ્હારોગેન … કાયરોગેન… સીસરોગેન … કણ્ણરોગેન… મુખરોગેન… દન્તરોગેન… કાસેન… સાસેન… પિનાસેન… ડાહેન… જરેન… કુચ્છિરોગેન… મુચ્છાય… પક્ખન્દિકાય… સૂલાય… વિસૂચિકાય… કુટ્ઠેન… ગણ્ડેન… કિલાસેન… સોસેન… અપમારેન… દદ્દુયા… કણ્ડુયા… કચ્છુયા… રખસાય… વિતચ્છિકાય… લોહિતેન… પિત્તેન… મધુમેહેન… અંસાય… પીળકાય… ભગન્દલેન… પિત્તસમુટ્ઠાનેન આબાધેન… સેમ્હસમુટ્ઠાનેન આબાધેન… વાતસમુટ્ઠાનેન આબાધેન… સન્નિપાતિકેન આબાધેન… ઉતુપરિણામજેન આબાધેન… વિસમપરિહારજેન આબાધેન … ઓપક્કમિકેન આબાધેન… કમ્મવિપાકજેન આબાધેન… સીતેન… ઉણ્હેન… જિઘચ્છાય… પિપાસાય… ઉચ્ચારેન… પસ્સાવેન… ડંસમકસવાતાતપસરીસપસમ્ફસ્સેન દુક્ખેન… માતુમરણેન દુક્ખેન… પિતુમરણેન દુક્ખેન… ભાતુમરણેન દુક્ખેન… ભગિનિમરણેન દુક્ખેન… પુત્તમરણેન દુક્ખેન… ધીતુમરણેન દુક્ખેન… ઞાતિમરણેન દુક્ખેન… ભોગબ્યસનેન દુક્ખેન… રોગબ્યસનેન દુક્ખેન… સીલબ્યસનેન દુક્ખેન… દિટ્ઠિબ્યસનેન દુક્ખેન ફન્દમાનં સમ્ફન્દમાનં વિપ્ફન્દમાનં વેધમાનં પવેધમાનં સમ્પવેધમાનં. દિસ્વાતિ દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વાતિ – ફન્દમાનં પજં દિસ્વા.
Phandamānaṃ pajaṃ disvāti. Pajāti sattādhivacanaṃ. Pajaṃ taṇhāphandanāya phandamānaṃ diṭṭhiphandanāya phandamānaṃ kilesaphandanāya phandamānaṃ duccaritaphandanāya phandamānaṃ payogaphandanāya phandamānaṃ vipākaphandanāya phandamānaṃ rattaṃ rāgena phandamānaṃ duṭṭhaṃ dosena phandamānaṃ mūḷhaṃ mohena phandamānaṃ vinibaddhaṃ mānena phandamānaṃ parāmaṭṭhaṃ diṭṭhiyā phandamānaṃ vikkhepagataṃ uddhaccena phandamānaṃ aniṭṭhaṅgataṃ vicikicchāya phandamānaṃ thāmagataṃ anusayehi phandamānaṃ lābhena phandamānaṃ alābhena phandamānaṃ yasena phandamānaṃ ayasena phandamānaṃ pasaṃsāya phandamānaṃ nindāya phandamānaṃ sukhena phandamānaṃ dukkhena phandamānaṃ jātiyā phandamānaṃ jarāya phandamānaṃ byādhinā phandamānaṃ maraṇena phandamānaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi phandamānaṃ nerayikena dukkhena phandamānaṃ tiracchānayonikena dukkhena phandamānaṃ pettivisayikena dukkhena phandamānaṃ mānusikena dukkhena phandamānaṃ gabbhokkantimūlakena dukkhena… gabbhaṭṭhitimūlakena 24 dukkhena… gabbhāvuṭṭhānamūlakena dukkhena… jātassūpanibandhakena dukkhena… jātassa parādheyyakena dukkhena… attūpakkamena dukkhena… parūpakkamena dukkhena… dukkhadukkhena… saṅkhāradukkhena… vipariṇāmadukkhena… cakkhurogena dukkhena… sotarogena … ghānarogena… jivhārogena … kāyarogena… sīsarogena … kaṇṇarogena… mukharogena… dantarogena… kāsena… sāsena… pināsena… ḍāhena… jarena… kucchirogena… mucchāya… pakkhandikāya… sūlāya… visūcikāya… kuṭṭhena… gaṇḍena… kilāsena… sosena… apamārena… dadduyā… kaṇḍuyā… kacchuyā… rakhasāya… vitacchikāya… lohitena… pittena… madhumehena… aṃsāya… pīḷakāya… bhagandalena… pittasamuṭṭhānena ābādhena… semhasamuṭṭhānena ābādhena… vātasamuṭṭhānena ābādhena… sannipātikena ābādhena… utupariṇāmajena ābādhena… visamaparihārajena ābādhena … opakkamikena ābādhena… kammavipākajena ābādhena… sītena… uṇhena… jighacchāya… pipāsāya… uccārena… passāvena… ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassena dukkhena… mātumaraṇena dukkhena… pitumaraṇena dukkhena… bhātumaraṇena dukkhena… bhaginimaraṇena dukkhena… puttamaraṇena dukkhena… dhītumaraṇena dukkhena… ñātimaraṇena dukkhena… bhogabyasanena dukkhena… rogabyasanena dukkhena… sīlabyasanena dukkhena… diṭṭhibyasanena dukkhena phandamānaṃ samphandamānaṃ vipphandamānaṃ vedhamānaṃ pavedhamānaṃ sampavedhamānaṃ. Disvāti disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvāti – phandamānaṃ pajaṃ disvā.
મચ્છે અપ્પોદકે યથાતિ યથા મચ્છા અપ્પોદકે ઉદકપરિયાદાને કાકેહિ વા કુલલેહિ વા બલાકાહિ વા પરિપાતિયમાના ઉક્ખિપિયમાના ખજ્જમાના ફન્દન્તિ સમ્ફન્દન્તિ વિપ્ફન્દન્તિ વેધન્તિ પવેધન્તિ સમ્પવેધન્તિ; એવમેવ પજા તણ્હાફન્દનાય ફન્દન્તિ…પે॰… દિટ્ઠિબ્યસનેન દુક્ખેન ફન્દન્તિ સમ્ફન્દન્તિ વિપ્ફન્દન્તિ વેધન્તિ પવેધન્તિ સમ્પવેધન્તીતિ – મચ્છે અપ્પોદકે યથા.
Macche appodake yathāti yathā macchā appodake udakapariyādāne kākehi vā kulalehi vā balākāhi vā paripātiyamānā ukkhipiyamānā khajjamānā phandanti samphandanti vipphandanti vedhanti pavedhanti sampavedhanti; evameva pajā taṇhāphandanāya phandanti…pe… diṭṭhibyasanena dukkhena phandanti samphandanti vipphandanti vedhanti pavedhanti sampavedhantīti – macche appodake yathā.
અઞ્ઞમઞ્ઞેહિ બ્યારુદ્ધેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞં સત્તા વિરુદ્ધા પટિવિરુદ્ધા આહતા પચ્ચાહતા આઘાતિતા પચ્ચાઘાતિતા. રાજાનોપિ રાજૂહિ વિવદન્તિ, ખત્તિયાપિ ખત્તિયેહિ વિવદન્તિ, બ્રાહ્મણાપિ બ્રાહ્મણેહિ વિવદન્તિ, ગહપતીપિ ગહપતીહિ વિવદન્તિ, માતાપિ પુત્તેન વિવદતિ, પુત્તોપિ માતરા વિવદતિ, પિતાપિ પુત્તેન વિવદતિ, પુત્તોપિ પિતરા વિવદતિ, ભાતાપિ ભાતરા વિવદતિ, ભગિનીપિ ભગિનિયા વિવદતિ, ભાતાપિ ભગિનિયા વિવદતિ, ભગિનિપિ ભાતરા વિવદતિ, સહાયોપિ સહાયેન વિવદતિ; તે તત્થ કલહવિગ્ગહવિવાદાપન્ના અઞ્ઞમઞ્ઞં પાણીહિપિ ઉપક્કમન્તિ, લેડ્ડૂહિપિ ઉપક્કમન્તિ, દણ્ડેહિપિ ઉપક્કમન્તિ, સત્થેહિપિ ઉપક્કમન્તિ, તે તત્થ મરણમ્પિ નિગચ્છન્તિ મરણમત્તમ્પિ દુક્ખન્તિ – અઞ્ઞમઞ્ઞેહિ બ્યારુદ્ધે.
Aññamaññehi byāruddheti aññamaññaṃ sattā viruddhā paṭiviruddhā āhatā paccāhatā āghātitā paccāghātitā. Rājānopi rājūhi vivadanti, khattiyāpi khattiyehi vivadanti, brāhmaṇāpi brāhmaṇehi vivadanti, gahapatīpi gahapatīhi vivadanti, mātāpi puttena vivadati, puttopi mātarā vivadati, pitāpi puttena vivadati, puttopi pitarā vivadati, bhātāpi bhātarā vivadati, bhaginīpi bhaginiyā vivadati, bhātāpi bhaginiyā vivadati, bhaginipi bhātarā vivadati, sahāyopi sahāyena vivadati; te tattha kalahaviggahavivādāpannā aññamaññaṃ pāṇīhipi upakkamanti, leḍḍūhipi upakkamanti, daṇḍehipi upakkamanti, satthehipi upakkamanti, te tattha maraṇampi nigacchanti maraṇamattampi dukkhanti – aññamaññehi byāruddhe.
દિસ્વા મં ભયમાવિસીતિ. દિસ્વાતિ દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા ભયં પીળનં ઘટ્ટનં ઉપદ્દવો ઉપસગ્ગો આવિસીતિ 25 – દિસ્વા મં ભયમાવિસિ.
Disvāmaṃ bhayamāvisīti. Disvāti disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā bhayaṃ pīḷanaṃ ghaṭṭanaṃ upaddavo upasaggo āvisīti 26 – disvā maṃ bhayamāvisi.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘ફન્દમાનં પજં દિસ્વા, મચ્છે અપ્પોદકે યથા;
‘‘Phandamānaṃ pajaṃ disvā, macche appodake yathā;
અઞ્ઞમઞ્ઞેહિ બ્યારુદ્ધે, દિસ્વા મં ભયમાવિસી’’તિ.
Aññamaññehi byāruddhe, disvā maṃ bhayamāvisī’’ti.
૧૭૨.
172.
સમન્તમસારો લોકો, દિસા સબ્બા સમેરિતા;
Samantamasāro loko, disā sabbā sameritā;
ઇચ્છં ભવનમત્તનો, નાદ્દસાસિં અનોસિતં.
Icchaṃ bhavanamattano, nāddasāsiṃ anositaṃ.
સમન્તમસારો લોકોતિ. લોકોતિ નિરયલોકો તિરચ્છાનયોનિલોકો પેત્તિવિસયલોકો મનુસ્સલોકો દેવલોકો, ખન્ધલોકો ધાતુલોકો આયતનલોકો, અયં લોકો પરો લોકો, બ્રહ્મલોકો દેવલોકો – અયં વુચ્ચતિ લોકો. નિરયલોકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો નિચ્ચસારસારેન વા સુખસારસારેન વા અત્તસારસારેન વા નિચ્ચેન વા ધુવેન વા સસ્સતેન વા અવિપરિણામધમ્મેન વા. તિરચ્છાનયોનિલોકો…પે॰… પેત્તિવિસયલોકો… મનુસ્સલોકો… દેવલોકો… ખન્ધલોકો… ધાતુલોકો… આયતનલોકો… અયં લોકો… પરો લોકો… બ્રહ્મલોકો… દેવલોકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો નિચ્ચસારસારેન વા સુખસારસારેન વા અત્તસારસારેન વા નિચ્ચેન વા ધુવેન વા સસ્સતેન વા અવિપરિણામધમ્મેન વા.
Samantamasāro lokoti. Lokoti nirayaloko tiracchānayoniloko pettivisayaloko manussaloko devaloko, khandhaloko dhātuloko āyatanaloko, ayaṃ loko paro loko, brahmaloko devaloko – ayaṃ vuccati loko. Nirayaloko asāro nissāro sārāpagato niccasārasārena vā sukhasārasārena vā attasārasārena vā niccena vā dhuvena vā sassatena vā avipariṇāmadhammena vā. Tiracchānayoniloko…pe… pettivisayaloko… manussaloko… devaloko… khandhaloko… dhātuloko… āyatanaloko… ayaṃ loko… paro loko… brahmaloko… devaloko asāro nissāro sārāpagato niccasārasārena vā sukhasārasārena vā attasārasārena vā niccena vā dhuvena vā sassatena vā avipariṇāmadhammena vā.
યથા પન નળો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા એરણ્ડો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા ઉદુમ્બરો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા સેતકચ્છો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા પારિભદ્દકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા ફેણપિણ્ડો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા ઉદકપુબ્બુળં 27 અસારં નિસ્સારં સારાપગતં , યથા મરીચિ અસારા નિસ્સારા સારાપગતા, યથા કદલિક્ખન્ધો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો, યથા માયા અસારા નિસ્સારા સારાપગતા; એવમેવ નિરયલોકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો નિચ્ચસારસારેન વા સુખસારસારેન વા અત્તસારસારેન વા નિચ્ચેન વા ધુવેન વા સસ્સતેન વા અવિપરિણામધમ્મેન વા.
Yathā pana naḷo asāro nissāro sārāpagato, yathā eraṇḍo asāro nissāro sārāpagato, yathā udumbaro asāro nissāro sārāpagato, yathā setakaccho asāro nissāro sārāpagato, yathā pāribhaddako asāro nissāro sārāpagato, yathā pheṇapiṇḍo asāro nissāro sārāpagato, yathā udakapubbuḷaṃ 28 asāraṃ nissāraṃ sārāpagataṃ , yathā marīci asārā nissārā sārāpagatā, yathā kadalikkhandho asāro nissāro sārāpagato, yathā māyā asārā nissārā sārāpagatā; evameva nirayaloko asāro nissāro sārāpagato niccasārasārena vā sukhasārasārena vā attasārasārena vā niccena vā dhuvena vā sassatena vā avipariṇāmadhammena vā.
તિરચ્છાનયોનિલોકો… પેત્તિવિસયલોકો… મનુસ્સલોકો… દેવલોકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો નિચ્ચસારસારેન વા સુખસારસારેન વા અત્તસારસારેન વા નિચ્ચેન વા ધુવેન વા સસ્સતેન વા અવિપરિણામધમ્મેન વા. ખન્ધલોકો… ધાતુલોકો… આયતનલોકો… અયં લોકો… પરો લોકો… બ્રહ્મલોકો… દેવલોકો અસારો નિસ્સારો સારાપગતો નિચ્ચસારસારેન વા સુખસારસારેન વા અત્તસારસારેન વા નિચ્ચેન વા ધુવેન વા સસ્સતેન વા અવિપરિણામધમ્મેન વાતિ – સમન્તમસારો લોકો.
Tiracchānayoniloko… pettivisayaloko… manussaloko… devaloko asāro nissāro sārāpagato niccasārasārena vā sukhasārasārena vā attasārasārena vā niccena vā dhuvena vā sassatena vā avipariṇāmadhammena vā. Khandhaloko… dhātuloko… āyatanaloko… ayaṃ loko… paro loko… brahmaloko… devaloko asāro nissāro sārāpagato niccasārasārena vā sukhasārasārena vā attasārasārena vā niccena vā dhuvena vā sassatena vā avipariṇāmadhammena vāti – samantamasāro loko.
દિસા સબ્બા સમેરિતાતિ. યે પુરત્થિમાય દિસાય સઙ્ખારા, તેપિ એરિતા સમેરિતા ચલિતા ઘટ્ટિતા અનિચ્ચતાય જાતિયા અનુગતા જરાય અનુસટા બ્યાધિના અભિભૂતા મરણેન અબ્ભાહતા દુક્ખે પતિટ્ઠિતા અતાણા અલેણા અસરણા અસરણીભૂતા. યે પચ્છિમાય દિસાય સઙ્ખારા…પે॰… યે ઉત્તરાય દિસાય સઙ્ખારા… યે દક્ખિણાય દિસાય સઙ્ખારા… યે પુરત્થિમાય અનુદિસાય સઙ્ખારા… યે પચ્છિમાય અનુદિસાય સઙ્ખારા… યે ઉત્તરાય અનુદિસાય સઙ્ખારા… યે દક્ખિણાય અનુદિસાય સઙ્ખારા… યે હેટ્ઠિમાય દિસાય સઙ્ખારા… યે ઉપરિમાય દિસાય સઙ્ખારા… યે દસસુ દિસાસુ સઙ્ખારા, તેપિ એરિતા સમેરિતા ચલિતા ઘટ્ટિતા અનિચ્ચતાય જાતિયા અનુગતા જરાય અનુસટા બ્યાધિના અભિભૂતા મરણેન અબ્ભાહતા દુક્ખે પતિટ્ઠિતા અતાણા અલેણા અસરણા અસરણીભૂતા. ભાસિતમ્પિ ચેતં –
Disā sabbā sameritāti. Ye puratthimāya disāya saṅkhārā, tepi eritā sameritā calitā ghaṭṭitā aniccatāya jātiyā anugatā jarāya anusaṭā byādhinā abhibhūtā maraṇena abbhāhatā dukkhe patiṭṭhitā atāṇā aleṇā asaraṇā asaraṇībhūtā. Ye pacchimāya disāya saṅkhārā…pe… ye uttarāya disāya saṅkhārā… ye dakkhiṇāya disāya saṅkhārā… ye puratthimāya anudisāya saṅkhārā… ye pacchimāya anudisāya saṅkhārā… ye uttarāya anudisāya saṅkhārā… ye dakkhiṇāya anudisāya saṅkhārā… ye heṭṭhimāya disāya saṅkhārā… ye uparimāya disāya saṅkhārā… ye dasasu disāsu saṅkhārā, tepi eritā sameritā calitā ghaṭṭitā aniccatāya jātiyā anugatā jarāya anusaṭā byādhinā abhibhūtā maraṇena abbhāhatā dukkhe patiṭṭhitā atāṇā aleṇā asaraṇā asaraṇībhūtā. Bhāsitampi cetaṃ –
‘‘કિઞ્ચાપિ ચેતં જલતી વિમાનં, ઓભાસયં ઉત્તરિયં દિસાય;
‘‘Kiñcāpi cetaṃ jalatī vimānaṃ, obhāsayaṃ uttariyaṃ disāya;
રૂપે રણં દિસ્વા સદા પવેધિતં, તસ્મા ન રૂપે રમતી સુમેધો.
Rūpe raṇaṃ disvā sadā pavedhitaṃ, tasmā na rūpe ramatī sumedho.
‘‘મચ્ચુનાબ્ભાહતો લોકો, જરાય પરિવારિતો;
‘‘Maccunābbhāhato loko, jarāya parivārito;
‘‘સબ્બો આદીપિતો લોકો, સબ્બો લોકો પધૂપિતો;
‘‘Sabbo ādīpito loko, sabbo loko padhūpito;
સબ્બો પજ્જલિતો લોકો, સબ્બો લોકો પકમ્પિતો’’તિ.
Sabbo pajjalito loko, sabbo loko pakampito’’ti.
દિસા સબ્બા સમેરિતા.
Disā sabbā sameritā.
ઇચ્છં ભવનમત્તનોતિ. અત્તનો ભવનં તાણં લેણં સરણં ગતિં પરાયનં ઇચ્છન્તો સાદિયન્તો પત્થયન્તો પિહયન્તો અભિજપ્પન્તોતિ – ઇચ્છં ભવનમત્તનો. નાદ્દસાસિં અનોસિતન્તિ. અજ્ઝોસિતંયેવ અદ્દસં, અનજ્ઝોસિતં નાદ્દસં, સબ્બં યોબ્બઞ્ઞં જરાય ઓસિતં, સબ્બં આરોગ્યં બ્યાધિના ઓસિતં, સબ્બં જીવિતં મરણેન ઓસિતં, સબ્બં લાભં અલાભેન ઓસિતં, સબ્બં યસં અયસેન ઓસિતં, સબ્બં પસંસં નિન્દાય ઓસિતં, સબ્બં સુખં દુક્ખેન ઓસિતં.
Icchaṃ bhavanamattanoti. Attano bhavanaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ gatiṃ parāyanaṃ icchanto sādiyanto patthayanto pihayanto abhijappantoti – icchaṃ bhavanamattano. Nāddasāsiṃ anositanti. Ajjhositaṃyeva addasaṃ, anajjhositaṃ nāddasaṃ, sabbaṃ yobbaññaṃ jarāya ositaṃ, sabbaṃ ārogyaṃ byādhinā ositaṃ, sabbaṃ jīvitaṃ maraṇena ositaṃ, sabbaṃ lābhaṃ alābhena ositaṃ, sabbaṃ yasaṃ ayasena ositaṃ, sabbaṃ pasaṃsaṃ nindāya ositaṃ, sabbaṃ sukhaṃ dukkhena ositaṃ.
‘‘લાભો અલાભો યસો અયસો ચ, નિન્દા પસંસા ચ સુખં દુખઞ્ચ;
‘‘Lābho alābho yaso ayaso ca, nindā pasaṃsā ca sukhaṃ dukhañca;
એતે અનિચ્ચા મનુજેસુ ધમ્મા, અસસ્સતા વિપરિણામધમ્મા’’તિ.
Ete aniccā manujesu dhammā, asassatā vipariṇāmadhammā’’ti.
નાદ્દસાસિં અનોસિતં.
Nāddasāsiṃ anositaṃ.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સમન્તમસારો લોકો, દિસા સબ્બા સમેરિતા;
‘‘Samantamasāro loko, disā sabbā sameritā;
ઇચ્છં ભવનમત્તનો, નાદ્દસાસિં અનોસિત’’ન્તિ.
Icchaṃ bhavanamattano, nāddasāsiṃ anosita’’nti.
૧૭૩.
173.
ઓસાને ત્વેવ બ્યારુદ્ધે, દિસ્વા મે અરતી અહુ;
Osānetveva byāruddhe, disvā me aratī ahu;
અથેત્થ સલ્લમદ્દક્ખિં, દુદ્દસં હદયસ્સિતં.
Athettha sallamaddakkhiṃ, duddasaṃ hadayassitaṃ.
ઓસાને ત્વેવ બ્યારુદ્ધેતિ. ઓસાને ત્વેવાતિ સબ્બં યોબ્બઞ્ઞં જરા ઓસાપેતિ, સબ્બં આરોગ્યં બ્યાધિ ઓસાપેતિ, સબ્બં જીવિતં મરણં ઓસાપેતિ, સબ્બં લાભં અલાભો ઓસાપેતિ, સબ્બં યસં અયસો ઓસાપેતિ, સબ્બં પસંસં નિન્દા ઓસાપેતિ, સબ્બં સુખં દુક્ખં ઓસાપેતીતિ – ઓસાને ત્વેવ. બ્યારુદ્ધેતિ યોબ્બઞ્ઞકામા સત્તા જરાય પટિવિરુદ્ધા, આરોગ્યકામા સત્તા બ્યાધિના પટિવિરુદ્ધા, જીવિતુકામા સત્તા મરણેન પટિવિરુદ્ધા, લાભકામા સત્તા અલાભેન પટિવિરુદ્ધા, યસકામા સત્તા અયસેન પટિવિરુદ્ધા, પસંસકામા સત્તા નિન્દાય પટિવિરુદ્ધા, સુખકામા સત્તા દુક્ખેન પટિવિરુદ્ધા આહતા પચ્ચાહતા આઘાતિતા પચ્ચાઘાતિતાતિ – ઓસાને ત્વેવ બ્યારુદ્ધે.
Osāne tveva byāruddheti. Osāne tvevāti sabbaṃ yobbaññaṃ jarā osāpeti, sabbaṃ ārogyaṃ byādhi osāpeti, sabbaṃ jīvitaṃ maraṇaṃ osāpeti, sabbaṃ lābhaṃ alābho osāpeti, sabbaṃ yasaṃ ayaso osāpeti, sabbaṃ pasaṃsaṃ nindā osāpeti, sabbaṃ sukhaṃ dukkhaṃ osāpetīti – osāne tveva. Byāruddheti yobbaññakāmā sattā jarāya paṭiviruddhā, ārogyakāmā sattā byādhinā paṭiviruddhā, jīvitukāmā sattā maraṇena paṭiviruddhā, lābhakāmā sattā alābhena paṭiviruddhā, yasakāmā sattā ayasena paṭiviruddhā, pasaṃsakāmā sattā nindāya paṭiviruddhā, sukhakāmā sattā dukkhena paṭiviruddhā āhatā paccāhatā āghātitā paccāghātitāti – osāne tveva byāruddhe.
દિસ્વા મે અરતી અહૂતિ. દિસ્વાતિ દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વાતિ – દિસ્વા. મે અરતીતિ યા અરતિ યા અનભિરતિ યા અનભિરમના યા ઉક્કણ્ઠિતા યા પરિતસિતા અહૂતિ – દિસ્વા મે અરતી અહુ.
Disvāme aratī ahūti. Disvāti disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvāti – disvā. Me aratīti yā arati yā anabhirati yā anabhiramanā yā ukkaṇṭhitā yā paritasitā ahūti – disvā me aratī ahu.
અથેત્થ સલ્લમદ્દક્ખિન્તિ. અથાતિ પદસન્ધિ…પે॰… પદાનુપુબ્બતાપેતં – અથાતિ. એત્થાતિ સત્તેસુ. સલ્લન્તિ સત્ત સલ્લાનિ – રાગસલ્લં, દોસસલ્લં, મોહસલ્લં, માનસલ્લં, દિટ્ઠિસલ્લં, સોકસલ્લં, કથંકથાસલ્લં. અદ્દક્ખિન્તિ અદ્દસં અદક્ખિં અપસ્સિં પટિવિજ્ઝિન્તિ – અથેત્થ સલ્લમદ્દક્ખિં.
Athettha sallamaddakkhinti. Athāti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ – athāti. Etthāti sattesu. Sallanti satta sallāni – rāgasallaṃ, dosasallaṃ, mohasallaṃ, mānasallaṃ, diṭṭhisallaṃ, sokasallaṃ, kathaṃkathāsallaṃ. Addakkhinti addasaṃ adakkhiṃ apassiṃ paṭivijjhinti – athettha sallamaddakkhiṃ.
દુદ્દસં હદયસ્સિતન્તિ. દુદ્દસન્તિ દુદ્દસં દુદ્દક્ખં દુપ્પસ્સં દુબ્બુજ્ઝં દુરનુબુજ્ઝં દુપ્પટિવિજ્ઝન્તિ – દુદ્દસં. હદયસ્સિતન્તિ હદયં વુચ્ચતિ ચિત્તં. યં ચિત્તં મનો માનસં હદયં પણ્ડરં મનો મનાયતનં મનિન્દ્રિયં વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો તજ્જા મનોવિઞ્ઞાણધાતુ. હદયસ્સિતન્તિ હદયનિસ્સિતં ચિત્તસિતં ચિત્તનિસ્સિતં ચિત્તેન સહગતં સહજાતં સંસટ્ઠં સમ્પયુત્તં એકુપ્પાદં એકનિરોધં એકવત્થુકં એકારમ્મણન્તિ – દુદ્દસં હદયસ્સિતં.
Duddasaṃ hadayassitanti. Duddasanti duddasaṃ duddakkhaṃ duppassaṃ dubbujjhaṃ duranubujjhaṃ duppaṭivijjhanti – duddasaṃ. Hadayassitanti hadayaṃ vuccati cittaṃ. Yaṃ cittaṃ mano mānasaṃ hadayaṃ paṇḍaraṃ mano manāyatanaṃ manindriyaṃ viññāṇaṃ viññāṇakkhandho tajjā manoviññāṇadhātu. Hadayassitanti hadayanissitaṃ cittasitaṃ cittanissitaṃ cittena sahagataṃ sahajātaṃ saṃsaṭṭhaṃ sampayuttaṃ ekuppādaṃ ekanirodhaṃ ekavatthukaṃ ekārammaṇanti – duddasaṃ hadayassitaṃ.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘ઓસાને ત્વેવ બ્યારુદ્ધે, દિસ્વા મે અરતી અહુ;
‘‘Osāne tveva byāruddhe, disvā me aratī ahu;
અથેત્થ સલ્લમદ્દક્ખિં, દુદ્દસં હદયસ્સિત’’ન્તિ.
Athettha sallamaddakkhiṃ, duddasaṃ hadayassita’’nti.
૧૭૪.
174.
યેન સલ્લેન ઓતિણ્ણો, દિસા સબ્બા વિધાવતિ;
Yena sallena otiṇṇo, disā sabbā vidhāvati;
તમેવ સલ્લમબ્બુય્હ, ન ધાવતિ ન સીદતિ.
Tameva sallamabbuyha, na dhāvati na sīdati.