Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga

    ૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં

    8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ

    ૧૦૦૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કામિ. તેન ખો પન સમયેન થુલ્લનન્દાય ભિક્ખુનિયા આવસથો ડય્હતિ. ભિક્ખુનિયો એવમાહંસુ – ‘‘હન્દાય્યે, ભણ્ડકં નીહરામા’’તિ. એકચ્ચા એવમાહંસુ – ‘‘ન મયં, અય્યે, નીહરિસ્સામ. યં કિઞ્ચિ નટ્ઠં સબ્બં અમ્હે અભિયુઞ્જિસ્સતી’’તિ. થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની પુનદેવ તં આવસથં પચ્ચાગન્ત્વા ભિક્ખુનિયો પુચ્છિ – ‘‘અપાય્યે, ભણ્ડકં નીહરિત્થા’’તિ? ‘‘ન મયં, અય્યે, નીહરિમ્હા’’તિ . થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુનિયો આવસથે ડય્હમાને ભણ્ડકં ન નીહરિસ્સન્તી’’તિ! યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા…પે॰… તા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ અય્યા થુલ્લનન્દા આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમિસ્સતી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમતીતિ 1? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમિસ્સતિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસન્તુ –

    1008. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena thullanandā bhikkhunī āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkāmi. Tena kho pana samayena thullanandāya bhikkhuniyā āvasatho ḍayhati. Bhikkhuniyo evamāhaṃsu – ‘‘handāyye, bhaṇḍakaṃ nīharāmā’’ti. Ekaccā evamāhaṃsu – ‘‘na mayaṃ, ayye, nīharissāma. Yaṃ kiñci naṭṭhaṃ sabbaṃ amhe abhiyuñjissatī’’ti. Thullanandā bhikkhunī punadeva taṃ āvasathaṃ paccāgantvā bhikkhuniyo pucchi – ‘‘apāyye, bhaṇḍakaṃ nīharitthā’’ti? ‘‘Na mayaṃ, ayye, nīharimhā’’ti . Thullanandā bhikkhunī ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhuniyo āvasathe ḍayhamāne bhaṇḍakaṃ na nīharissantī’’ti! Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma ayyā thullanandā āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkamissatī’’ti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkamatīti 2? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkamissati! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    ૧૦૦૯. ‘‘યા પન ભિક્ખુની આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    1009.‘‘Yā pana bhikkhunī āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkameyya, pācittiya’’nti.

    ૧૦૧૦. યા પનાતિ યા યાદિસા…પે॰… ભિક્ખુનીતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતા ભિક્ખુનીતિ.

    1010.Yā panāti yā yādisā…pe… bhikkhunīti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā bhikkhunīti.

    આવસથો નામ કવાટબદ્ધો વુચ્ચતિ.

    Āvasatho nāma kavāṭabaddho vuccati.

    અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમેય્યાતિ ભિક્ખુનિયા વા સિક્ખમાનાય વા સામણેરિયા વા અનિસ્સજ્જિત્વા પરિક્ખિત્તસ્સ આવસથસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કામેન્તિયા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અપરિક્ખિત્તસ્સ આવસથસ્સ ઉપચારં અતિક્કામેન્તિયા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Anissajjitvā cārikaṃ pakkameyyāti bhikkhuniyā vā sikkhamānāya vā sāmaṇeriyā vā anissajjitvā parikkhittassa āvasathassa parikkhepaṃ atikkāmentiyā āpatti pācittiyassa. Aparikkhittassa āvasathassa upacāraṃ atikkāmentiyā āpatti pācittiyassa.

    ૧૦૧૧. અનિસ્સજ્જિતે અનિસ્સજ્જિતસઞ્ઞા પક્કમતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અનિસ્સજ્જિતે વેમતિકા પક્કમતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અનિસ્સજ્જિતે નિસ્સજ્જિતસઞ્ઞા પક્કમતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    1011. Anissajjite anissajjitasaññā pakkamati, āpatti pācittiyassa. Anissajjite vematikā pakkamati, āpatti pācittiyassa. Anissajjite nissajjitasaññā pakkamati, āpatti pācittiyassa.

    અકવાટબદ્ધં અનિસ્સજ્જિત્વા પક્કમતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સજ્જિતે અનિસ્સજ્જિતસઞ્ઞા, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સજ્જિતે વેમતિકા, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સજ્જિતે નિસ્સજ્જિતસઞ્ઞા, અનાપત્તિ.

    Akavāṭabaddhaṃ anissajjitvā pakkamati, āpatti dukkaṭassa. Nissajjite anissajjitasaññā, āpatti dukkaṭassa. Nissajjite vematikā, āpatti dukkaṭassa. Nissajjite nissajjitasaññā, anāpatti.

    ૧૦૧૨. અનાપત્તિ નિસ્સજ્જિત્વા પક્કમતિ, સતિ અન્તરાયે, પરિયેસિત્વા ન લભતિ, ગિલાનાય, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાય, આદિકમ્મિકાયાતિ.

    1012. Anāpatti nissajjitvā pakkamati, sati antarāye, pariyesitvā na labhati, gilānāya, āpadāsu, ummattikāya, ādikammikāyāti.

    અટ્ઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Aṭṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. પક્કમીતિ (ક॰)
    2. pakkamīti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. છટ્ઠસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact