Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૨૫. અટ્ઠાનજાતકં (૯)

    425. Aṭṭhānajātakaṃ (9)

    ૭૭.

    77.

    ગઙ્ગા કુમુદિની સન્તા, સઙ્ખવણ્ણા ચ કોકિલા;

    Gaṅgā kumudinī santā, saṅkhavaṇṇā ca kokilā;

    જમ્બુ તાલફલં દજ્જા, અથ નૂન તદા સિયા.

    Jambu tālaphalaṃ dajjā, atha nūna tadā siyā.

    ૭૮.

    78.

    યદા કચ્છપલોમાનં, પાવારો તિવિધો સિયા;

    Yadā kacchapalomānaṃ, pāvāro tividho siyā;

    હેમન્તિકં પાવુરણં 1, અથ નૂન તદા સિયા.

    Hemantikaṃ pāvuraṇaṃ 2, atha nūna tadā siyā.

    ૭૯.

    79.

    યદા મકસપાદાનં 3, અટ્ટાલો સુકતો સિયા;

    Yadā makasapādānaṃ 4, aṭṭālo sukato siyā;

    દળ્હો ચ અવિકમ્પી ચ 5, અથ નૂન તદા સિયા.

    Daḷho ca avikampī ca 6, atha nūna tadā siyā.

    ૮૦.

    80.

    યદા સસવિસાણાનં, નિસ્સેણી સુકતા સિયા;

    Yadā sasavisāṇānaṃ, nisseṇī sukatā siyā;

    સગ્ગસ્સારોહણત્થાય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Saggassārohaṇatthāya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૧.

    81.

    યદા નિસ્સેણિમારુય્હ, ચન્દં ખાદેય્યુ મૂસિકા;

    Yadā nisseṇimāruyha, candaṃ khādeyyu mūsikā;

    રાહુઞ્ચ પરિપાતેય્યું 7, અથ નૂન તદા સિયા.

    Rāhuñca paripāteyyuṃ 8, atha nūna tadā siyā.

    ૮૨.

    82.

    યદા સુરાઘટં પિત્વા, મક્ખિકા ગણચારિણી;

    Yadā surāghaṭaṃ pitvā, makkhikā gaṇacāriṇī;

    અઙ્ગારે વાસં કપ્પેય્યું, અથ નૂન તદા સિયા.

    Aṅgāre vāsaṃ kappeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૮૩.

    83.

    યદા બિમ્બોટ્ઠસમ્પન્નો, ગદ્રભો સુમુખો સિયા;

    Yadā bimboṭṭhasampanno, gadrabho sumukho siyā;

    કુસલો નચ્ચગીતસ્સ, અથ નૂન તદા સિયા.

    Kusalo naccagītassa, atha nūna tadā siyā.

    ૮૪.

    84.

    યદા કાકા ઉલૂકા ચ, મન્તયેય્યું રહોગતા;

    Yadā kākā ulūkā ca, mantayeyyuṃ rahogatā;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં પિહયેય્યું, અથ નૂન તદા સિયા.

    Aññamaññaṃ pihayeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૮૫.

    85.

    યદા મુળાલ 9 પત્તાનં, છત્તં થિરતરં સિયા;

    Yadā muḷāla 10 pattānaṃ, chattaṃ thirataraṃ siyā;

    વસ્સસ્સ પટિઘાતાય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Vassassa paṭighātāya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૬.

    86.

    યદા કુલકો 11 સકુણો, પબ્બતં ગન્ધમાદનં;

    Yadā kulako 12 sakuṇo, pabbataṃ gandhamādanaṃ;

    તુણ્ડેનાદાય ગચ્છેય્ય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Tuṇḍenādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૭.

    87.

    યદા સામુદ્દિકં નાવં, સ-યન્તં સ-વટાકરં 13;

    Yadā sāmuddikaṃ nāvaṃ, sa-yantaṃ sa-vaṭākaraṃ 14;

    ચેટો આદાય ગચ્છેય્ય, અથ નૂન તદા સિયાતિ.

    Ceṭo ādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyāti.

    અટ્ઠાનજાતકં નવમં.

    Aṭṭhānajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. પાપુરણં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. pāpuraṇaṃ (sī. syā. pī.)
    3. દાઠાનં (સી॰ પી॰)
    4. dāṭhānaṃ (sī. pī.)
    5. અપ્પકમ્પી ચ (સી॰ પી॰)
    6. appakampī ca (sī. pī.)
    7. પરિબાહેય્યું (સ્યા॰)
    8. paribāheyyuṃ (syā.)
    9. પુલસ (સી॰ પી॰), પુલાસ (સ્યા॰)
    10. pulasa (sī. pī.), pulāsa (syā.)
    11. કુલુઙ્કો (સી॰ પી॰), કુલુકો (સ્યા॰)
    12. kuluṅko (sī. pī.), kuluko (syā.)
    13. સપટાકારં (ક॰)
    14. sapaṭākāraṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૨૫] ૯. અટ્ઠાનજાતકવણ્ણના • [425] 9. Aṭṭhānajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact