Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    અટ્ઠારસવત્થુકથા

    Aṭṭhārasavatthukathā

    ૪૬૮. અધમ્મં ધમ્મોતિઆદીનિ અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ સઙ્ઘભેદકક્ખન્ધકે વણ્ણયિસ્સામ.

    468.Adhammaṃ dhammotiādīni aṭṭhārasa bhedakaravatthūni saṅghabhedakakkhandhake vaṇṇayissāma.

    ૪૭૫. તં ઉક્ખિત્તકં ભિક્ખું ઓસારેત્વાતિ તં ગહેત્વા સીમં ગન્ત્વા આપત્તિં દેસાપેત્વા કમ્મવાચાય ઓસારેત્વા. તાવદેવ ઉપોસથોતિ તંદિવસમેવ ઉપોસથક્ખન્ધકે વુત્તનયેનેવ સામગ્ગીઉપોસથો કાતબ્બો.

    475.Taṃukkhittakaṃ bhikkhuṃ osāretvāti taṃ gahetvā sīmaṃ gantvā āpattiṃ desāpetvā kammavācāya osāretvā. Tāvadeva uposathoti taṃdivasameva uposathakkhandhake vuttanayeneva sāmaggīuposatho kātabbo.

    ૪૭૬. અમૂલા મૂલં ગન્ત્વાતિ ન મૂલા મૂલં ગન્ત્વા; તં વત્થું અવિનિચ્છિનિત્વાતિ અત્થો. અયં વુચ્ચતિ ઉપાલિ સઙ્ઘસામગ્ગી અત્થાપેતા બ્યઞ્જનૂપેતાતિ અત્થતો અપગતા, ‘‘સઙ્ઘસામગ્ગી’’તિ ઇમં પન બ્યઞ્જનમત્તં ઉપેતા.

    476.Amūlā mūlaṃ gantvāti na mūlā mūlaṃ gantvā; taṃ vatthuṃ avinicchinitvāti attho. Ayaṃ vuccati upāli saṅghasāmaggī atthāpetā byañjanūpetāti atthato apagatā, ‘‘saṅghasāmaggī’’ti imaṃ pana byañjanamattaṃ upetā.

    ૪૭૭. સઙ્ઘસ્સ કિચ્ચેસૂતિ સઙ્ઘસ્સ કરણીયેસુ ઉપ્પન્નેસુ. મન્તનાસૂતિ વિનયમન્તનાસુ. અત્થેસુ જાતેસૂતિ વિનયઅત્થેસુ ઉપ્પન્નેસુ. વિનિચ્છયેસૂતિ તેસંયેવ અત્થાનં વિનિચ્છયેસુ. મહત્થિકોતિ મહાઉપકારો. પગ્ગહારહોતિ પગ્ગણ્હિતું વુત્તો.

    477.Saṅghassa kiccesūti saṅghassa karaṇīyesu uppannesu. Mantanāsūti vinayamantanāsu. Atthesu jātesūti vinayaatthesu uppannesu. Vinicchayesūti tesaṃyeva atthānaṃ vinicchayesu. Mahatthikoti mahāupakāro. Paggahārahoti paggaṇhituṃ vutto.

    અનાનુવજ્જો પઠમેન સીલતોતિઆદિમ્હિયેવ તાવ સીલતો ન ઉપવજ્જો. અવેક્ખિતાચારોતિ અપેક્ખિતાચારો; આલોકિતે વિલોકિતે સમ્પજાનકારીતિઆદિના નયેન ઉપપરિક્ખિતાચારો. અટ્ઠકથાસુ પન ‘‘અપ્પટિચ્છન્નાચારો’’તિ વુત્તં.

    Anānuvajjo paṭhamena sīlatotiādimhiyeva tāva sīlato na upavajjo. Avekkhitācāroti apekkhitācāro; ālokite vilokite sampajānakārītiādinā nayena upaparikkhitācāro. Aṭṭhakathāsu pana ‘‘appaṭicchannācāro’’ti vuttaṃ.

    વિસય્હાતિ અભિભવિત્વા. અનુય્યુતં ભણન્તિ અનુઞ્ઞાતં અનપગતં ભણન્તો. યસ્મા હિ સો અનુય્યુતં ભણતિ, ઉસૂયાય વા અગતિગમનવસેન વા કારણાપગતં ન ભણતિ, તસ્મા અત્થં ન હાપેતિ. ઉસૂયાય પન અગતિગમનવસેન વા ભણન્તો અત્થં હાપેતિ, કારણં ન દેતિ, તસ્મા સો પરિસગતો છમ્ભતિ ચેવ વેધતિ ચ. યો ઈદિસો ન હોતિ, અયં ‘‘પગ્ગહારહો’’તિ દસ્સેતિ.

    Visayhāti abhibhavitvā. Anuyyutaṃ bhaṇanti anuññātaṃ anapagataṃ bhaṇanto. Yasmā hi so anuyyutaṃ bhaṇati, usūyāya vā agatigamanavasena vā kāraṇāpagataṃ na bhaṇati, tasmā atthaṃ na hāpeti. Usūyāya pana agatigamanavasena vā bhaṇanto atthaṃ hāpeti, kāraṇaṃ na deti, tasmā so parisagato chambhati ceva vedhati ca. Yo īdiso na hoti, ayaṃ ‘‘paggahāraho’’ti dasseti.

    કિઞ્ચ ભિય્યો ‘‘તથેવ પઞ્હ’’ન્તિ ગાથા, તસ્સત્થો – યથા ચ અનુય્યુતં ભણન્તો અત્થં ન હાપેતિ, તથેવ પરિસાય મજ્ઝે પઞ્હં પુચ્છિતો સમાનો ન ચેવ પજ્ઝાયતિ, ન ચ મઙ્કુ હોતિ. યો હિ અત્થં ન જાનાતિ, સો પજ્ઝાયતિ. યો વત્તું ન સક્કોતિ, સો મઙ્કુ હોતિ. યો પન અત્થઞ્ચ જાનાતિ, વત્તુઞ્ચ સક્કોતિ; સો ન પજ્ઝાયતિ, ન મઙ્કુ હોતિ. કાલાગતન્તિ કથેતબ્બયુત્તકાલે આગતં. બ્યાકરણારહન્તિ પઞ્હસ્સ અત્થાનુલોમતાય બ્યાકરણાનુચ્છવિકં. વચોતિ વદન્તો; એવરૂપં વચનં ભણન્તોતિ અત્થો. રઞ્જેતીતિ તોસેતિ. વિઞ્ઞૂપરિસન્તિ વિઞ્ઞૂનં પરિસં.

    Kiñca bhiyyo ‘‘tatheva pañha’’nti gāthā, tassattho – yathā ca anuyyutaṃ bhaṇanto atthaṃ na hāpeti, tatheva parisāya majjhe pañhaṃ pucchito samāno na ceva pajjhāyati, na ca maṅku hoti. Yo hi atthaṃ na jānāti, so pajjhāyati. Yo vattuṃ na sakkoti, so maṅku hoti. Yo pana atthañca jānāti, vattuñca sakkoti; so na pajjhāyati, na maṅku hoti. Kālāgatanti kathetabbayuttakāle āgataṃ. Byākaraṇārahanti pañhassa atthānulomatāya byākaraṇānucchavikaṃ. Vacoti vadanto; evarūpaṃ vacanaṃ bhaṇantoti attho. Rañjetīti toseti. Viññūparisanti viññūnaṃ parisaṃ.

    આચેરકમ્હિ ચ સકેતિ અત્તનો આચરિયવાદે. અલં પમેતુન્તિ વીમંસિતું તં તં કારણં પઞ્ઞાય તુલયિતું સમત્થો. પગુણોતિ કતપરિચયો લદ્ધાસેવનો. કથેતવેતિ કથેતબ્બે. વિરદ્ધિકોવિદોતિ વિરદ્ધટ્ઠાનકુસલો.

    Ācerakamhica saketi attano ācariyavāde. Alaṃ pametunti vīmaṃsituṃ taṃ taṃ kāraṇaṃ paññāya tulayituṃ samattho. Paguṇoti kataparicayo laddhāsevano. Kathetaveti kathetabbe. Viraddhikovidoti viraddhaṭṭhānakusalo.

    પચ્ચત્થિકા યેન વજન્તીતિ અયં ગાથા યાદિસે કથેતબ્બે પગુણો, તં દસ્સેતું વુત્તા. અયઞ્હેત્થ અત્થો – યાદિસેન કથિતેન પચ્ચત્થિકા ચ નિગ્ગહં ગચ્છન્તિ, મહાજનો ચ સઞ્ઞપનં ગચ્છતિ; સઞ્ઞત્તિં અવબોધનં ગચ્છતીતિ અત્થો. યઞ્ચ કથેન્તો સકં આદાયં અત્તનો આચરિયવાદં ન હાપેતિ, યસ્મિં વત્થુસ્મિં અધિકરણં ઉપ્પન્નં, તદનુરૂપં અનુપઘાતકરં પઞ્હં બ્યાકરમાનો તાદિસે કથેતબ્બે પગુણો હોતીતિ.

    Paccatthikā yena vajantīti ayaṃ gāthā yādise kathetabbe paguṇo, taṃ dassetuṃ vuttā. Ayañhettha attho – yādisena kathitena paccatthikā ca niggahaṃ gacchanti, mahājano ca saññapanaṃ gacchati; saññattiṃ avabodhanaṃ gacchatīti attho. Yañca kathento sakaṃ ādāyaṃ attano ācariyavādaṃ na hāpeti, yasmiṃ vatthusmiṃ adhikaraṇaṃ uppannaṃ, tadanurūpaṃ anupaghātakaraṃ pañhaṃ byākaramāno tādise kathetabbe paguṇo hotīti.

    દૂતેય્યકમ્મેસુ અલન્તિ અટ્ઠહિ દૂતઙ્ગેહિ સમન્નાગતત્તા સઙ્ઘસ્સ દૂતેય્યકમ્મેસુ સમત્થો. સુટ્ઠુ ઉગ્ગણ્હાતીતિ સમુગ્ગહો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા નામ આહુનં આહુતિપિણ્ડં સમુગ્ગણ્હન્તિ, એવં પીતિસોમનસ્સજાતેનેવ ચેતસા સઙ્ઘસ્સ કિચ્ચેસુ સમુગ્ગહો, સઙ્ઘસ્સકિચ્ચેસુ તસ્સ તસ્સ કિચ્ચસ્સ પટિગ્ગાહકોતિ અત્થો. કરં વચોતિ વચનં કરોન્તો. ન તેન મઞ્ઞતીતિ તેન વચનકરણેન ‘‘અહં કરોમિ, સઙ્ઘભારં નિત્થરામી’’તિ ન માનાતિમાનં જપ્પેતિ.

    Dūteyyakammesu alanti aṭṭhahi dūtaṅgehi samannāgatattā saṅghassa dūteyyakammesu samattho. Suṭṭhu uggaṇhātīti samuggaho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā nāma āhunaṃ āhutipiṇḍaṃ samuggaṇhanti, evaṃ pītisomanassajāteneva cetasā saṅghassa kiccesu samuggaho, saṅghassakiccesu tassa tassa kiccassa paṭiggāhakoti attho. Karaṃ vacoti vacanaṃ karonto. Na tena maññatīti tena vacanakaraṇena ‘‘ahaṃ karomi, saṅghabhāraṃ nittharāmī’’ti na mānātimānaṃ jappeti.

    આપજ્જતિ યાવતકેસુ વત્થૂસૂતિ યત્તકેસુ વત્થૂસુ આપત્તિં આપજ્જમાનો આપજ્જતિ. હોતિ યથા ચ વુટ્ઠિતીતિ તસ્સા ચ આપત્તિયા યથા વુટ્ઠાનં હોતિ. એતે વિભઙ્ગાતિ યેસુ વત્થૂસુ આપજ્જતિ, યથા ચ વુટ્ઠાનં હોતિ, ઇમેસં અત્થાનં જોતકા એતે વિભઙ્ગા. ઉભયસ્સાતિ ઉભયે અસ્સ. સ્વાગતાતિ સુટ્ઠુ આગતા. આપત્તિવુટ્ઠાનપદસ્સ કોવિદોતિ આપત્તિવુટ્ઠાનકારણકુસલો.

    Āpajjati yāvatakesu vatthūsūti yattakesu vatthūsu āpattiṃ āpajjamāno āpajjati. Hoti yathā ca vuṭṭhitīti tassā ca āpattiyā yathā vuṭṭhānaṃ hoti. Ete vibhaṅgāti yesu vatthūsu āpajjati, yathā ca vuṭṭhānaṃ hoti, imesaṃ atthānaṃ jotakā ete vibhaṅgā. Ubhayassāti ubhaye assa. Svāgatāti suṭṭhu āgatā. Āpattivuṭṭhānapadassa kovidoti āpattivuṭṭhānakāraṇakusalo.

    યાનિ ચાચરન્તિ યાનિ ચ ભણ્ડનકારણાદીનિ આચરન્તો તજ્જનીયકમ્માદિવસેન નિસ્સારણં ગચ્છતિ. ઓસારણં તંવુસિતસ્સ જન્તુનોતિ તં વત્તં વુસિતસ્સ જન્તુનો, યા ઓસારણા કાતબ્બા, એતમ્પિ જાનાતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Yāni cācaranti yāni ca bhaṇḍanakāraṇādīni ācaranto tajjanīyakammādivasena nissāraṇaṃ gacchati. Osāraṇaṃ taṃvusitassa jantunoti taṃ vattaṃ vusitassa jantuno, yā osāraṇā kātabbā, etampi jānāti. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    કોસમ્બકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kosambakakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય

    Samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya

    મહાવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Mahāvaggavaṇṇanā samattā.

    મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.

    Mahāvagga-aṭṭhakathā niṭṭhitā.




    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપાલિસઙ્ઘસામગ્ગીપુચ્છાવણ્ણના • Upālisaṅghasāmaggīpucchāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સઙ્ઘસામગ્ગીકથાવણ્ણના • Saṅghasāmaggīkathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અટ્ઠારસવત્થુકથાવણ્ણના • Aṭṭhārasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૭૬. અટ્ઠારસવત્થુકથા • 276. Aṭṭhārasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact