Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
અત્થવસપકરણં
Atthavasapakaraṇaṃ
૩૩૪. 1 દસ અત્થવસે પટિચ્ચ તથાગતેન સાવકાનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં – સઙ્ઘસુટ્ઠુતાય, સઙ્ઘફાસુતાય, દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય, પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય, દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય, અપ્પસન્નાનં પસાદાય, પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય, સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા વિનયાનુગ્ગહાય.
334.2 Dasa atthavase paṭicca tathāgatena sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ – saṅghasuṭṭhutāya, saṅghaphāsutāya, dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya, pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya, diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya, appasannānaṃ pasādāya, pasannānaṃ bhiyyobhāvāya, saddhammaṭṭhitiyā vinayānuggahāya.
યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં સઙ્ઘફાસુ. યં સઙ્ઘફાસુ તં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય. યં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય તં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય. યં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય તં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય. યં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય તં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય. યં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય તં અપ્પસન્નાનં પસાદાય. યં અપ્પસન્નાનં પસાદાય તં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય. યં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય તં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા. યં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા તં વિનયાનુગ્ગહાય.
Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ saṅghaphāsu. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya. Yaṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya taṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya. Yaṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya taṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya. Yaṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya taṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya. Yaṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya taṃ appasannānaṃ pasādāya. Yaṃ appasannānaṃ pasādāya taṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya. Yaṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya taṃ saddhammaṭṭhitiyā. Yaṃ saddhammaṭṭhitiyā taṃ vinayānuggahāya.
યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં સઙ્ઘફાસુ. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં અપ્પસન્નાનં પસાદાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા. યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ તં વિનયાનુગ્ગહાય.
Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ saṅghaphāsu. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ appasannānaṃ pasādāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ saddhammaṭṭhitiyā. Yaṃ saṅghasuṭṭhu taṃ vinayānuggahāya.
યં સઙ્ઘફાસુ તં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય . યં સઙ્ઘફાસુ તં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં અપ્પસન્નાનં પસાદાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા. યં સઙ્ઘફાસુ તં વિનયાનુગ્ગહાય. યં સઙ્ઘફાસુ તં સઙ્ઘસુટ્ઠુ.
Yaṃ saṅghaphāsu taṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya . Yaṃ saṅghaphāsu taṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ appasannānaṃ pasādāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ saddhammaṭṭhitiyā. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ vinayānuggahāya. Yaṃ saṅghaphāsu taṃ saṅghasuṭṭhu.
યં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય…પે॰… યં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય… યં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય… યં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય… યં અપ્પસન્નાનં પસાદાય… યં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય… યં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા… યં વિનયાનુગ્ગહાય તં સઙ્ઘસુટ્ઠુ. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં સઙ્ઘફાસુ. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં અપ્પસન્નાનં પસાદાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય. યં વિનયાનુગ્ગહાય તં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયાતિ.
Yaṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya…pe… yaṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya… yaṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya… yaṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya… yaṃ appasannānaṃ pasādāya… yaṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya… yaṃ saddhammaṭṭhitiyā… yaṃ vinayānuggahāya taṃ saṅghasuṭṭhu. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ saṅghaphāsu. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ appasannānaṃ pasādāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ pasannānaṃ bhiyyobhāvāya. Yaṃ vinayānuggahāya taṃ saddhammaṭṭhitiyāti.
અત્થસતં ધમ્મસતં, દ્વે ચ નિરુત્તિસતાનિ;
Atthasataṃ dhammasataṃ, dve ca niruttisatāni;
ચત્તારિ ઞાણસતાનિ, અત્થવસે પકરણેતિ.
Cattāri ñāṇasatāni, atthavase pakaraṇeti.
અત્થવસપકરણં નિટ્ઠિતં.
Atthavasapakaraṇaṃ niṭṭhitaṃ.
મહાવગ્ગો નિટ્ઠિતો.
Mahāvaggo niṭṭhito.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
પઠમં અટ્ઠપુચ્છાયં, પચ્ચયેસુ પુનટ્ઠ ચ;
Paṭhamaṃ aṭṭhapucchāyaṃ, paccayesu punaṭṭha ca;
ભિક્ખૂનં સોળસ એતે, ભિક્ખુનીનઞ્ચ સોળસ.
Bhikkhūnaṃ soḷasa ete, bhikkhunīnañca soḷasa.
પેય્યાલઅન્તરા ભેદા, એકુત્તરિકમેવ ચ;
Peyyālaantarā bhedā, ekuttarikameva ca;
પવારણત્થવસિકા, મહાવગ્ગસ્સ સઙ્ગહોતિ.
Pavāraṇatthavasikā, mahāvaggassa saṅgahoti.
અત્થવસપકરણં નિટ્ઠિતં.
Atthavasapakaraṇaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અત્થવસપકરણાવણ્ણના • Atthavasapakaraṇāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā