Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના

    Uposathādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ૩૩૨. ‘‘સઙ્ઘં, ભન્તે, પવારેમીતિઆદિ પવારણાકથા નામા’’તિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં.

    332. ‘‘Saṅghaṃ, bhante, pavāremītiādi pavāraṇākathā nāmā’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ.

    અત્થવસપકરણવણ્ણના

    Atthavasapakaraṇavaṇṇanā

    ૩૩૪. પઠમપારાજિકવણ્ણનાયમેવ વુત્તન્તિ ‘‘સઙ્ઘસુટ્ઠુતાયા’’તિઆદીનં અત્થવણ્ણનં સન્ધાય વુત્તં. દસક્ખત્તું યોજનાય પદસતં વુત્તન્તિ એકમૂલકનયે દસક્ખત્તું યોજનાય કતાય સઙ્ખલિકનયે વુત્તપદેહિ સદ્ધિં પદસતં વુત્તન્તિ એવમત્થો ગહેતબ્બો. અઞ્ઞથા એકમૂલકે એવ નયે ન સક્કા પદસતં લદ્ધું. એકમૂલકનયેહિ પુરિમપચ્છિમપદાનિ એકતો કત્વા એકેકસ્મિં વારે નવ નવ પદાનિ વુત્તાનીતિ દસક્ખત્તું યોજનાય નવુતિ પદાનિયેવ લબ્ભન્તિ. તસ્મા તાનિ નવુતિ પદાનિ સઙ્ખલિકનયે બદ્ધચક્કવસેન યોજિતે દસ પદાનિ લબ્ભન્તીતિ તેહિ સદ્ધિં પદસતન્તિ સક્કા વત્તું. ઇતો અઞ્ઞથા પન ઉભોસુપિ નયેસુ વિસું વિસું અત્થસતં ધમ્મસતઞ્ચ યથા લબ્ભતિ, તથા પઠમપારાજિકસંવણ્ણનાયમેવ અમ્હેહિ દસ્સિતં, તં તત્થ વુત્તનયેનેવ ગહેતબ્બં. પુરિમપચ્છિમપદાનિ એકત્તેન ગહેત્વા ‘‘પદસત’’ન્તિ વુત્તત્તા ‘‘તત્થ પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પદસ્સ વસેન અત્થસતં, પુરિમસ્સ પુરિમસ્સ વસેન ધમ્મસત’’ન્તિ વુત્તં. તસ્મિં પદસતે ‘‘સઙ્ઘસુટ્ઠૂ’’તિઆદિના વુત્તપુરિમપદાનં વસેન ધમ્મસતં, ‘‘સઙ્ઘફાસૂ’’તિઆદિના વુત્તપચ્છિમપદાનં વસેન અત્થસતન્તિ અધિપ્પાયો.

    334.Paṭhamapārājikavaṇṇanāyameva vuttanti ‘‘saṅghasuṭṭhutāyā’’tiādīnaṃ atthavaṇṇanaṃ sandhāya vuttaṃ. Dasakkhattuṃ yojanāya padasataṃ vuttanti ekamūlakanaye dasakkhattuṃ yojanāya katāya saṅkhalikanaye vuttapadehi saddhiṃ padasataṃ vuttanti evamattho gahetabbo. Aññathā ekamūlake eva naye na sakkā padasataṃ laddhuṃ. Ekamūlakanayehi purimapacchimapadāni ekato katvā ekekasmiṃ vāre nava nava padāni vuttānīti dasakkhattuṃ yojanāya navuti padāniyeva labbhanti. Tasmā tāni navuti padāni saṅkhalikanaye baddhacakkavasena yojite dasa padāni labbhantīti tehi saddhiṃ padasatanti sakkā vattuṃ. Ito aññathā pana ubhosupi nayesu visuṃ visuṃ atthasataṃ dhammasatañca yathā labbhati, tathā paṭhamapārājikasaṃvaṇṇanāyameva amhehi dassitaṃ, taṃ tattha vuttanayeneva gahetabbaṃ. Purimapacchimapadāni ekattena gahetvā ‘‘padasata’’nti vuttattā ‘‘tattha pacchimassa pacchimassa padassa vasena atthasataṃ, purimassa purimassa vasena dhammasata’’nti vuttaṃ. Tasmiṃ padasate ‘‘saṅghasuṭṭhū’’tiādinā vuttapurimapadānaṃ vasena dhammasataṃ, ‘‘saṅghaphāsū’’tiādinā vuttapacchimapadānaṃ vasena atthasatanti adhippāyo.

    મહાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    આદિમજ્ઝન્તપુચ્છનં • Ādimajjhantapucchanaṃ
    અત્થવસપકરણં • Atthavasapakaraṇaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અત્થવસપકરણાવણ્ણના • Atthavasapakaraṇāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
    ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Uposathādipucchāvissajjanāvaṇṇanā
    અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Uposathādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જના • Uposathādipucchāvissajjanā
    અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact