Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩. અત્થવસસુત્તવણ્ણના
3. Atthavasasuttavaṇṇanā
૪૩. તતિયે અત્થો નામ ફલં, તં એતસ્સ વસોતિ અત્થવસો. હેતુ, અત્થો એતસ્સ અત્થીતિ અત્થો, સો એવાતિ આહ ‘‘તયો અત્થે તીણિ કારણાની’’તિ. ધમ્મદેસના નામ ઉક્કટ્ઠનિદ્દેસેન ચતુન્નં અરિયસચ્ચાનં પકાસનાતિ આહ ‘‘ચતુસચ્ચધમ્મં પકાસેતી’’તિ. અટ્ઠકથં ઞાણેન પટિસંવેદીતિ પાળિપદાનં અત્થં વિવરણઞાણેન પટિ પટિ સંવેદનસીલો ‘‘અયં ઇમસ્સ ભાસિતસ્સ અત્થો’’તિ. એતેન અત્થપટિસમ્ભિદાબ્યાપારમાહ. પાળિધમ્મં પટિસંવેદીતિ પાળિગતિં પાળિં પદવિવરણં પટિ પટિ સંવેદનસીલો. એતેન ધમ્મપટિસમ્ભિદાબ્યાપારમાહ.
43. Tatiye attho nāma phalaṃ, taṃ etassa vasoti atthavaso. Hetu, attho etassa atthīti attho, so evāti āha ‘‘tayo atthe tīṇi kāraṇānī’’ti. Dhammadesanā nāma ukkaṭṭhaniddesena catunnaṃ ariyasaccānaṃ pakāsanāti āha ‘‘catusaccadhammaṃ pakāsetī’’ti. Aṭṭhakathaṃ ñāṇena paṭisaṃvedīti pāḷipadānaṃ atthaṃ vivaraṇañāṇena paṭi paṭi saṃvedanasīlo ‘‘ayaṃ imassa bhāsitassa attho’’ti. Etena atthapaṭisambhidābyāpāramāha. Pāḷidhammaṃ paṭisaṃvedīti pāḷigatiṃ pāḷiṃ padavivaraṇaṃ paṭi paṭi saṃvedanasīlo. Etena dhammapaṭisambhidābyāpāramāha.
અત્થવસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Atthavasasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. અત્થવસસુત્તં • 3. Atthavasasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અત્થવસસુત્તવણ્ણના • 3. Atthavasasuttavaṇṇanā