Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
અત્થવસવગ્ગાદિવણ્ણના
Atthavasavaggādivaṇṇanā
૪૯૮. એવં કમ્મવગ્ગવણ્ણનં દસ્સેત્વા તસ્સાનન્તરે વુત્તાય ‘‘દ્વે અત્થવસે પટિચ્ચા’’તિઆદિકાય દેસનાય અનુસન્ધિં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇદાની’’તિઆદિ, ઇદાનિ આરદ્ધન્તિ સમ્બન્ધો. યાનિ તાનિ સિક્ખાપદાનીતિ યોજના. દિટ્ઠધમ્મિકવેરાનન્તિ દિટ્ઠધમ્મે પવત્તત્તા ચ વિરમિતબ્બત્તા ચ દિટ્ઠધમ્મિકાનં વેરાનં. સંવરાયાતિ એત્થ સંપુબ્બો વરધાતુ પિદહનત્થો, આયસદ્દો ચ તદત્થોતિ આહ ‘‘પિદહનત્થાયા’’તિ. વિપાકદુક્ખસઙ્ખાતાનન્તિ પાણાતિપાતાદીનં વિપાકભૂતાનં દુક્ખસઙ્ખાતાનં. સમ્પરાયિકાનન્તિ સમ્પરાયે પવત્તાનં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તાનિસંસટ્ઠાને. ‘‘વજ્જનીયભાવતો’’તિ ઇમિના વજ્જેતબ્બાનીતિ વજ્જાનીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ભાયન્તિ એતેહીતિ ભયાનિ. અક્ખમટ્ઠેનાતિ અસહણીયટ્ઠેન. ‘‘અકુસલાનીતિ વુચ્ચન્તી’’તિ ઇમિના વિપાકદુક્ખાનિ ફલૂપચારેન અકુસલાનિ નામાતિ દસ્સેતિ. ગણબન્ધભેદનત્થાય સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તન્તિ એવમેવ પાઠો. પોત્થકેસુ પન ‘‘ગણભોજનસિક્ખાપદં પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ પાઠો લિખિતો. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં અત્થવસવગ્ગે. યન્તિ વચનં. એત્થાતિ ઇમસ્મિં વગ્ગે.
498. Evaṃ kammavaggavaṇṇanaṃ dassetvā tassānantare vuttāya ‘‘dve atthavase paṭiccā’’tiādikāya desanāya anusandhiṃ dassento āha ‘‘idānī’’tiādi, idāni āraddhanti sambandho. Yāni tāni sikkhāpadānīti yojanā. Diṭṭhadhammikaverānanti diṭṭhadhamme pavattattā ca viramitabbattā ca diṭṭhadhammikānaṃ verānaṃ. Saṃvarāyāti ettha saṃpubbo varadhātu pidahanattho, āyasaddo ca tadatthoti āha ‘‘pidahanatthāyā’’ti. Vipākadukkhasaṅkhātānanti pāṇātipātādīnaṃ vipākabhūtānaṃ dukkhasaṅkhātānaṃ. Samparāyikānanti samparāye pavattānaṃ. Idhāti imasmiṃ sikkhāpadapaññattānisaṃsaṭṭhāne. ‘‘Vajjanīyabhāvato’’ti iminā vajjetabbānīti vajjānīti vacanatthaṃ dasseti. Bhāyanti etehīti bhayāni. Akkhamaṭṭhenāti asahaṇīyaṭṭhena. ‘‘Akusalānīti vuccantī’’ti iminā vipākadukkhāni phalūpacārena akusalāni nāmāti dasseti. Gaṇabandhabhedanatthāya sikkhāpadaṃ paññattanti evameva pāṭho. Potthakesu pana ‘‘gaṇabhojanasikkhāpadaṃ paññatta’’nti pāṭho likhito. Sabbatthāti sabbasmiṃ atthavasavagge. Yanti vacanaṃ. Etthāti imasmiṃ vagge.
ઇતિ અત્થવસવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti atthavasavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
૪૯૯. વત્તેસુ વત્તમાનો પુગ્ગલો ઓસારીયતિ અનેનાતિ ઓસારણીયં, કમ્મં. તેન વુત્તં ‘‘યેન કમ્મેન ઓસારીયતિ, તં કમ્મં પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ. ‘‘યેન કમ્મેના’’તિઆદિના ભણ્ડનકારકાદયો નિસ્સારીયન્તિ અનેન કમ્મેનાતિ નિસ્સારણીયન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ.
499. Vattesu vattamāno puggalo osārīyati anenāti osāraṇīyaṃ, kammaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘yena kammena osārīyati, taṃ kammaṃ paññatta’’nti. ‘‘Yena kammenā’’tiādinā bhaṇḍanakārakādayo nissārīyanti anena kammenāti nissāraṇīyanti vacanatthaṃ dasseti.
૫૦૦. સત્તાપત્તિક્ખન્ધા પઞ્ઞત્તં નામાતિ સમ્બન્ધો. અન્તરાતિ કકુસન્ધાદીનં તિણ્ણં બુદ્ધાનઞ્ચ અમ્હાકં ભગવતો ચ અન્તરે. ‘‘સિક્ખાપદે’’તિ ઇમિના ‘‘અપઞ્ઞત્તે’’તિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. મક્કટીવત્થુઆદિવિનીતકથા અનુપઞ્ઞત્તં નામાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘સિક્ખાપદે’’તિ ઇમિના ‘‘પઞ્ઞત્તે’’તિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં આનિસંસવગ્ગે.
500. Sattāpattikkhandhā paññattaṃ nāmāti sambandho. Antarāti kakusandhādīnaṃ tiṇṇaṃ buddhānañca amhākaṃ bhagavato ca antare. ‘‘Sikkhāpade’’ti iminā ‘‘apaññatte’’ti padassa atthaṃ dasseti. Makkaṭīvatthuādivinītakathā anupaññattaṃ nāmāti sambandho. ‘‘Sikkhāpade’’ti iminā ‘‘paññatte’’ti padassa atthaṃ dasseti. Sabbatthāti sabbasmiṃ ānisaṃsavagge.
ઇતિ આનિસંસવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti ānisaṃsavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
૫૦૧. સબ્બસિક્ખાપદાનં સઙ્ગહન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ‘‘નવ સઙ્ગહા’’તિઆદિપાઠે એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. ‘‘વત્થુના સઙ્ગહો’’તિ ઇમિના ‘‘વત્થુસ્મિં, વત્થૂનં સઙ્ગહો’’તિ અત્થં નિવારેતિ. એત્થાતિ ‘‘વત્થુસઙ્ગહો’’તિઆદિપાઠે. હીતિ વિત્થારો. યસ્મા નત્થીતિ સમ્બન્ધો. સબ્બાનીતિ સિક્ખાપદાનિ. ‘‘સઙ્ગહિતાની’’તિ ઇમિના સઙ્ગહિતબ્બોતિ સઙ્ગહોતિ નિબ્બચનં દસ્સેતિ. એવં તાવાતિઆદિ નિગમનં.
501. Sabbasikkhāpadānaṃ saṅgahanti sambandho. Tatthāti ‘‘nava saṅgahā’’tiādipāṭhe evamattho veditabboti yojanā. ‘‘Vatthunā saṅgaho’’ti iminā ‘‘vatthusmiṃ, vatthūnaṃ saṅgaho’’ti atthaṃ nivāreti. Etthāti ‘‘vatthusaṅgaho’’tiādipāṭhe. Hīti vitthāro. Yasmā natthīti sambandho. Sabbānīti sikkhāpadāni. ‘‘Saṅgahitānī’’ti iminā saṅgahitabboti saṅgahoti nibbacanaṃ dasseti. Evaṃ tāvātiādi nigamanaṃ.
યસ્મા પન સઙ્ગહિતાતિ સમ્બન્ધો.
Yasmā pana saṅgahitāti sambandho.
એવમેત્થાતિઆદિના ખન્ધસમુટ્ઠાનઅધિકરણસમથે સમ્પિણ્ડેત્વા નિગમનં દસ્સેતિ. એત્થાતિ સઙ્ગહવગ્ગે.
Evametthātiādinā khandhasamuṭṭhānaadhikaraṇasamathe sampiṇḍetvā nigamanaṃ dasseti. Etthāti saṅgahavagge.
ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય
Iti samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya
નવસઙ્ગહિતવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Navasaṅgahitavaṇṇanāya yojanā samattā.
નિટ્ઠિતાતિ નિટ્ઠં નિપ્ફત્તિં ઇતા ગતાતિ નિટ્ઠિતા, અથ વા નિટ્ઠે નિપ્ફત્તિયં ઇતા ઠિતાતિ નિટ્ઠિતા. ચસદ્દો અવધારણત્થો, નિટ્ઠિતા એવાતિ હિ અત્થો. અનુત્તાનત્થપદવણ્ણનાતિ અનુત્તાનાનં અત્થવન્તપદાનં, અત્થાનઞ્ચ પદાનઞ્ચ વણ્ણના.
Niṭṭhitāti niṭṭhaṃ nipphattiṃ itā gatāti niṭṭhitā, atha vā niṭṭhe nipphattiyaṃ itā ṭhitāti niṭṭhitā. Casaddo avadhāraṇattho, niṭṭhitā evāti hi attho. Anuttānatthapadavaṇṇanāti anuttānānaṃ atthavantapadānaṃ, atthānañca padānañca vaṇṇanā.
ઇતિ પરિવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti parivāravaṇṇanāya yojanā samattā.
નિટ્ઠિતા ચ પાચિત્યાદિવણ્ણનાય યોજનાતિ.
Niṭṭhitā ca pācityādivaṇṇanāya yojanāti.
જાદિલઞ્છિતનામેનનેકાનં વાચિતો મયા;
Jādilañchitanāmenanekānaṃ vācito mayā;
પરિવારવિનયસ્સ, સમત્તો યોજનાનયો.
Parivāravinayassa, samatto yojanānayo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૨. અત્થવસવગ્ગો • 2. Atthavasavaggo
૩. પઞ્ઞત્તવગ્ગો • 3. Paññattavaggo
૪. અપઞ્ઞત્તે પઞ્ઞત્તવગ્ગો • 4. Apaññatte paññattavaggo
૫. નવસઙ્ગહવગ્ગો • 5. Navasaṅgahavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અત્થવસવગ્ગાદિવણ્ણના • Atthavasavaggādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અપઞ્ઞત્તે પઞ્ઞત્તવગ્ગવણ્ણના • Apaññatte paññattavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અપઞ્ઞત્તેપઞ્ઞત્તવગ્ગવણ્ણના • Apaññattepaññattavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અત્થવસવગ્ગાદિવણ્ણના • Atthavasavaggādivaṇṇanā