Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૩. અટ્ઠિસેનકજાતકં (૭-૧-૮)

    403. Aṭṭhisenakajātakaṃ (7-1-8)

    ૫૪.

    54.

    યેમે અહં ન જાનામિ, અટ્ઠિસેન વનિબ્બકે;

    Yeme ahaṃ na jānāmi, aṭṭhisena vanibbake;

    તે મં સઙ્ગમ્મ યાચન્તિ, કસ્મા મં ત્વં ન યાચસિ.

    Te maṃ saṅgamma yācanti, kasmā maṃ tvaṃ na yācasi.

    ૫૫.

    55.

    યાચકો અપ્પિયો હોતિ, યાચં અદદમપ્પિયો;

    Yācako appiyo hoti, yācaṃ adadamappiyo;

    તસ્માહં તં ન યાચામિ, મા મે વિદેસ્સના 1 અહુ.

    Tasmāhaṃ taṃ na yācāmi, mā me videssanā 2 ahu.

    ૫૬.

    56.

    યો વે યાચનજીવાનો, કાલે યાચં ન યાચતિ;

    Yo ve yācanajīvāno, kāle yācaṃ na yācati;

    પરઞ્ચ પુઞ્ઞા 3 ધંસેતિ, અત્તનાપિ ન જીવતિ.

    Parañca puññā 4 dhaṃseti, attanāpi na jīvati.

    ૫૭.

    57.

    યો ચ 5 યાચનજીવાનો, કાલે યાચઞ્હિ યાચતિ 6;

    Yo ca 7 yācanajīvāno, kāle yācañhi yācati 8;

    પરઞ્ચ પુઞ્ઞં લબ્ભેતિ, અત્તનાપિ ચ જીવતિ.

    Parañca puññaṃ labbheti, attanāpi ca jīvati.

    ૫૮.

    58.

    ન વે દેસ્સન્તિ 9 સપ્પઞ્ઞા, દિસ્વા યાચકમાગતે;

    Na ve dessanti 10 sappaññā, disvā yācakamāgate;

    બ્રહ્મચારિ પિયો મેસિ, વદ ત્વં 11 ભઞ્ઞમિચ્છસિ 12.

    Brahmacāri piyo mesi, vada tvaṃ 13 bhaññamicchasi 14.

    ૫૯.

    59.

    ન વે યાચન્તિ સપ્પઞ્ઞા, ધીરો ચ વેદિતુમરહતિ;

    Na ve yācanti sappaññā, dhīro ca veditumarahati;

    ઉદ્દિસ્સ અરિયા તિટ્ઠન્તિ, એસા અરિયાન યાચના.

    Uddissa ariyā tiṭṭhanti, esā ariyāna yācanā.

    ૬૦.

    60.

    દદામિ તે બ્રાહ્મણ રોહિણીનં, ગવં સહસ્સં સહ પુઙ્ગવેન;

    Dadāmi te brāhmaṇa rohiṇīnaṃ, gavaṃ sahassaṃ saha puṅgavena;

    અરિયો હિ અરિયસ્સ કથં ન દજ્જા, સુત્વાન ગાથા તવ ધમ્મયુત્તાતિ.

    Ariyo hi ariyassa kathaṃ na dajjā, sutvāna gāthā tava dhammayuttāti.

    અટ્ઠિસેનકજાતકં અટ્ઠમં.

    Aṭṭhisenakajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વિદ્દેસના (સી॰ પી॰)
    2. viddesanā (sī. pī.)
    3. પુઞ્ઞં (સ્યા॰ ક॰)
    4. puññaṃ (syā. ka.)
    5. યો વે (ક॰)
    6. યાચંપિ યાચતિ (સ્યા॰), યાચાનિ યાચતિ (પી॰), યાચતિ યાચનં (સી॰ નિય્ય), યાચનં યાચતિ (ક॰)
    7. yo ve (ka.)
    8. yācaṃpi yācati (syā.), yācāni yācati (pī.), yācati yācanaṃ (sī. niyya), yācanaṃ yācati (ka.)
    9. ન વે દુસ્સન્તિ (સ્યા॰), ન વે દિસ્સન્તિ (પી॰), ન વિદેસ્સન્તિ (ક॰ અટ્ઠ॰)
    10. na ve dussanti (syā.), na ve dissanti (pī.), na videssanti (ka. aṭṭha.)
    11. વર તં (સી॰), વર ત્વં (પી॰)
    12. યઞ્ઞમિચ્છસિ (?)
    13. vara taṃ (sī.), vara tvaṃ (pī.)
    14. yaññamicchasi (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૩] ૮. અટ્ઠિસેનજાતકવણ્ણના • [403] 8. Aṭṭhisenajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact