Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૬. છક્કનિપાતો

    6. Chakkanipāto

    ૧. અવારિયવગ્ગો

    1. Avāriyavaggo

    ૩૭૬. અવારિયજાતકં (૬-૧-૧)

    376. Avāriyajātakaṃ (6-1-1)

    .

    1.

    માસુ કુજ્ઝ ભૂમિપતિ, માસુ કુજ્ઝ રથેસભ;

    Māsu kujjha bhūmipati, māsu kujjha rathesabha;

    કુદ્ધં અપ્પટિકુજ્ઝન્તો, રાજા રટ્ઠસ્સ પૂજિતો.

    Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, rājā raṭṭhassa pūjito.

    .

    2.

    ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, નિન્ને વા યદિ વા થલે;

    Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;

    સબ્બત્થ અનુસાસામિ, માસુ કુજ્ઝ 1 રથેસભ.

    Sabbattha anusāsāmi, māsu kujjha 2 rathesabha.

    .

    3.

    અવારિયપિતા નામ, અહુ ગઙ્ગાય નાવિકો;

    Avāriyapitā nāma, ahu gaṅgāya nāviko;

    પુબ્બે જનં તારેત્વાન, પચ્છા યાચતિ વેતનં;

    Pubbe janaṃ tāretvāna, pacchā yācati vetanaṃ;

    તેનસ્સ ભણ્ડનં હોતિ, ન ચ ભોગેહિ વડ્ઢતિ.

    Tenassa bhaṇḍanaṃ hoti, na ca bhogehi vaḍḍhati.

    .

    4.

    અતિણ્ણંયેવ યાચસ્સુ, અપારં તાત નાવિક;

    Atiṇṇaṃyeva yācassu, apāraṃ tāta nāvika;

    અઞ્ઞો હિ તિણ્ણસ્સ મનો, અઞ્ઞો હોતિ પારેસિનો 3.

    Añño hi tiṇṇassa mano, añño hoti pāresino 4.

    .

    5.

    ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, નિન્ને વા યદિ વા થલે;

    Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;

    સબ્બત્થ અનુસાસામિ, માસુ કુજ્ઝિત્થ નાવિક.

    Sabbattha anusāsāmi, māsu kujjhittha nāvika.

    .

    6.

    યાયેવાનુસાસનિયા, રાજા ગામવરં અદા;

    Yāyevānusāsaniyā, rājā gāmavaraṃ adā;

    તાયેવાનુસાસનિયા, નાવિકો પહરી મુખં.

    Tāyevānusāsaniyā, nāviko paharī mukhaṃ.

    .

    7.

    ભત્તં ભિન્નં હતા ભરિયા, ગબ્ભો ચ પતિતો છમા;

    Bhattaṃ bhinnaṃ hatā bhariyā, gabbho ca patito chamā;

    મિગોવ જાતરૂપેન, ન તેનત્થં અબન્ધિ સૂતિ 5.

    Migova jātarūpena, na tenatthaṃ abandhi sūti 6.

    અવારિયજાતકં પઠમં.

    Avāriyajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. માસ્સુ કુજ્ઝિ (સી॰ પી॰)
    2. māssu kujjhi (sī. pī.)
    3. તરેસિનો (સી॰ પી॰), તિરેસિનો (સ્યા॰)
    4. taresino (sī. pī.), tiresino (syā.)
    5. અવડ્ઢિતુન્તિ (સી॰ સ્યા॰), અવડ્ઢિ સૂતિ (?)
    6. avaḍḍhitunti (sī. syā.), avaḍḍhi sūti (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૬] ૧. અવારિયજાતકવણ્ણના • [376] 1. Avāriyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact