Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૪. ભોજનવગ્ગો
4. Bhojanavaggo
૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā
૨૦૬. ભોજનવગ્ગસ્સ પઠમસિક્ખાપદે અદ્ધયોજનં વા યોજનં વા ગન્તું સક્કોતીતિ એત્થ તત્તકં ગન્તું સક્કોન્તસ્સપિ તાવતકં ગન્ત્વા અલદ્ધભિક્ખસ્સ ઇતો ભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. ઇમેસંયેવાતિ ઇમેસં પાસણ્ડાનંયેવ. એત્તકાનન્તિ ઇમસ્મિં પાસણ્ડે એત્તકાનં. એકદિવસં ભુઞ્જિતબ્બન્તિ એકદિવસં સકિંયેવ ભુઞ્જિતબ્બં. ‘‘એકદિવસં ભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ વચનતો પન એકસ્મિં દિવસે પુનપ્પુનં ભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ ન ગહેતબ્બં. પુન આદિતો પટ્ઠાય ભુઞ્જિતું ન વટ્ટતીતિ ઇમિના પઠમં ભુત્તટ્ઠાનેસુ પુન એકસ્મિમ્પિ ઠાને ભુઞ્જિતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ.
206. Bhojanavaggassa paṭhamasikkhāpade addhayojanaṃ vā yojanaṃ vā gantuṃ sakkotīti ettha tattakaṃ gantuṃ sakkontassapi tāvatakaṃ gantvā aladdhabhikkhassa ito bhuñjituṃ vaṭṭati. Imesaṃyevāti imesaṃ pāsaṇḍānaṃyeva. Ettakānanti imasmiṃ pāsaṇḍe ettakānaṃ. Ekadivasaṃ bhuñjitabbanti ekadivasaṃ sakiṃyeva bhuñjitabbaṃ. ‘‘Ekadivasaṃ bhuñjitabba’’nti vacanato pana ekasmiṃ divase punappunaṃ bhuñjituṃ vaṭṭatīti na gahetabbaṃ. Puna ādito paṭṭhāya bhuñjituṃ na vaṭṭatīti iminā paṭhamaṃ bhuttaṭṭhānesu puna ekasmimpi ṭhāne bhuñjituṃ na vaṭṭatīti dasseti.
૨૦૮. ‘‘ગચ્છન્તો વા આગચ્છન્તો વાતિ ઇદં અદ્ધયોજનવસેન ગહેતબ્બ’’ન્તિ વદન્તિ. અન્તરામગ્ગે ગતટ્ઠાનેતિ એકસ્સેવ સન્તકં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘આગચ્છન્તેપિ એસેવ નયો’’તિ સઙ્ખેપેન વુત્તમેવત્થં વિભાવેન્તો ‘‘ગન્ત્વા પચ્ચાગચ્છન્તો’’તિઆદિમાહ. આપત્તિટ્ઠાનેયેવ પુન ભુઞ્જન્તસ્સ અનાપત્તિ વત્તબ્બાતિ ગમને આગમને ચ પઠમં ભોજનં અવત્વા અન્તરામગ્ગે એકદિવસં ગતટ્ઠાને ચ એકદિવસન્તિ પુનપ્પુનં ભોજનમેવ દસ્સિતં, ગમનદિવસે પન આગમનદિવસે ચ ‘‘ગમિસ્સામિ આગમિસ્સામી’’તિ ભુઞ્જિતું વટ્ટતિયેવ. સુદ્ધચિત્તેન પુનપ્પુનં ભુઞ્જન્તસ્સપિ પુનપ્પુનં ભોજને અનાપત્તિ. અઞ્ઞસ્સત્થાય ઉદ્દિસિત્વા પઞ્ઞત્તં ભિક્ખુનો ગહેતુમેવ ન વટ્ટતીતિ આહ ‘‘ભિક્ખૂનંયેવ અત્થાયા’’તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. આવસથપિણ્ડતા, અગિલાનતા, અનુવસિત્વા ભોજનન્તિ ઇમાનિ પનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
208.‘‘Gacchanto vā āgacchanto vāti idaṃ addhayojanavasena gahetabba’’nti vadanti. Antarāmagge gataṭṭhāneti ekasseva santakaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Āgacchantepi eseva nayo’’ti saṅkhepena vuttamevatthaṃ vibhāvento ‘‘gantvā paccāgacchanto’’tiādimāha. Āpattiṭṭhāneyeva puna bhuñjantassa anāpatti vattabbāti gamane āgamane ca paṭhamaṃ bhojanaṃ avatvā antarāmagge ekadivasaṃ gataṭṭhāne ca ekadivasanti punappunaṃ bhojanameva dassitaṃ, gamanadivase pana āgamanadivase ca ‘‘gamissāmi āgamissāmī’’ti bhuñjituṃ vaṭṭatiyeva. Suddhacittena punappunaṃ bhuñjantassapi punappunaṃ bhojane anāpatti. Aññassatthāya uddisitvā paññattaṃ bhikkhuno gahetumeva na vaṭṭatīti āha ‘‘bhikkhūnaṃyeva atthāyā’’ti. Sesamettha uttānameva. Āvasathapiṇḍatā, agilānatā, anuvasitvā bhojananti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpada-atthayojanā