Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૨. આવાસિકવત્તકથા
2. Āvāsikavattakathā
૩૫૯. આવાસિકવત્તે એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. સબ્બં કાતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ વુડ્ઢતરસ્સ આગન્તુકસ્સ. ‘‘પણ્ડિતો’’તિઆદિના સચે બાલો ‘‘સમ્મજ્જાહિ તાવ ચેતિયઙ્ગણ’’ન્તિ ન વદતિ, સમ્મજ્જનિં નિક્ખિપિત્વા તસ્સ વત્તમેવ કાતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. ભેસજ્જમેવ કાતબ્બન્તિ સહાવધારણેન વુત્તત્તા બાલો ‘‘કરોહિ તાવ ભેસજ્જ’’ન્તિ અવદન્તોપિ ભેસજ્જમેવ કાતબ્બં. ‘‘પણ્ડિતો હી’’તિઆદિના પન આગન્તુકસ્સ વત્તબ્બભાવમત્તમેવ દસ્સેતિ. પાળિમુત્તકવત્તં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અપિચા’’તિઆદિ. બીજનેનાતિ બીજનિયા. ‘‘બીજન’’ન્તિ હિ નપુંસકલિઙ્ગો, ‘‘બીજની’’તિ ઇત્થિલિઙ્ગો. ‘‘બીજિતબ્બો’’તિ ચ ‘‘બીજિતબ્બ’’ન્તિ ચ ઇમિના અટ્ઠકથાવચનેન બીજિયતિ અનેનાતિ બીજનં, બીજિયતિ એતાયાતિ બીજનીતિ વચનત્થો કાતબ્બો. અસ્સાતિ વુડ્ઢતરઆગન્તુકસ્સ. મક્ખેતબ્બાતિ અઞ્જેતબ્બા. હીતિ સચ્ચં. એત્થાતિ ઉપાહનપુઞ્છને. કત્થાતિ કસ્મિં વિહારે. પુચ્છિતેન આવાસિકેનાતિ સમ્બન્ધો.
359. Āvāsikavatte evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. Sabbaṃ kātabbanti sambandho. Tassāti vuḍḍhatarassa āgantukassa. ‘‘Paṇḍito’’tiādinā sace bālo ‘‘sammajjāhi tāva cetiyaṅgaṇa’’nti na vadati, sammajjaniṃ nikkhipitvā tassa vattameva kātabbanti dasseti. Bhesajjameva kātabbanti sahāvadhāraṇena vuttattā bālo ‘‘karohi tāva bhesajja’’nti avadantopi bhesajjameva kātabbaṃ. ‘‘Paṇḍito hī’’tiādinā pana āgantukassa vattabbabhāvamattameva dasseti. Pāḷimuttakavattaṃ dassento āha ‘‘apicā’’tiādi. Bījanenāti bījaniyā. ‘‘Bījana’’nti hi napuṃsakaliṅgo, ‘‘bījanī’’ti itthiliṅgo. ‘‘Bījitabbo’’ti ca ‘‘bījitabba’’nti ca iminā aṭṭhakathāvacanena bījiyati anenāti bījanaṃ, bījiyati etāyāti bījanīti vacanattho kātabbo. Assāti vuḍḍhataraāgantukassa. Makkhetabbāti añjetabbā. Hīti saccaṃ. Etthāti upāhanapuñchane. Katthāti kasmiṃ vihāre. Pucchitena āvāsikenāti sambandho.
‘‘અત્તનો સન્તિકં…પે॰… ન લભતી’’તિ ઇમિના અત્તાનં સન્ધાય અનાગચ્છન્તોપિ અત્તનો સન્તિકં સમ્પત્તસ્સ આગન્તુકસ્સ વત્તં અકાતું ન લભતીતિ દસ્સેતિ.
‘‘Attano santikaṃ…pe… na labhatī’’ti iminā attānaṃ sandhāya anāgacchantopi attano santikaṃ sampattassa āgantukassa vattaṃ akātuṃ na labhatīti dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૨. આવાસિકવત્તકથા • 2. Āvāsikavattakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / આવાસિકવત્તકથા • Āvāsikavattakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આવાસિકવત્તકથાવણ્ણના • Āvāsikavattakathāvaṇṇanā