Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૪૦. અવેભઙ્ગિયનિદ્દેસો

    40. Avebhaṅgiyaniddeso

    અવેભઙ્ગિયન્તિ –

    Avebhaṅgiyanti –

    ૩૨૨.

    322.

    આરામારામવત્થૂનિ, વિહારો તસ્સ વત્થુ ચ;

    Ārāmārāmavatthūni, vihāro tassa vatthu ca;

    મઞ્ચો પીઠં ભિસિ બિબ્બો-હનાદિસયનાસનં.

    Mañco pīṭhaṃ bhisi bibbo-hanādisayanāsanaṃ.

    ૩૨૩.

    323.

    લોહકુમ્ભી કટાહો ચ,

    Lohakumbhī kaṭāho ca,

    લોહભાણકવારકો;

    Lohabhāṇakavārako;

    કુઠારી વાસિ ફરસુ,

    Kuṭhārī vāsi pharasu,

    કુદ્દાલો ચ નિખાદનં.

    Kuddālo ca nikhādanaṃ.

    ૩૨૪.

    324.

    વલ્લિ વેળુ તિણં પણ્ણં, મુઞ્જપબ્બજમત્તિકા;

    Valli veḷu tiṇaṃ paṇṇaṃ, muñjapabbajamattikā;

    દારુમત્તિકભણ્ડાનિ, પઞ્ચેતે અવિભાજિયા.

    Dārumattikabhaṇḍāni, pañcete avibhājiyā.

    ૩૨૫.

    325.

    થુલ્લચ્ચયં ભાજયતો, ભાજિતાપિ અભાજિતા;

    Thullaccayaṃ bhājayato, bhājitāpi abhājitā;

    ગરુભણ્ડાનિ વુચ્ચન્તિ, એતેવિસ્સજ્જિયાનિ ચ.

    Garubhaṇḍāni vuccanti, etevissajjiyāni ca.

    ૩૨૬.

    326.

    વલ્લિડ્ઢબાહુમત્તાપિ , વેળુ અટ્ઠઙ્ગુલાયતો;

    Valliḍḍhabāhumattāpi , veḷu aṭṭhaṅgulāyato;

    તિણાદિ મુટ્ઠિમત્તમ્પિ, પણ્ણં એકમ્પિ મત્તિકા.

    Tiṇādi muṭṭhimattampi, paṇṇaṃ ekampi mattikā.

    ૩૨૭.

    327.

    પાકતા પઞ્ચવણ્ણા વા, સુધાકઙ્ગુટ્ઠ આદિકા;

    Pākatā pañcavaṇṇā vā, sudhākaṅguṭṭha ādikā;

    તાલપક્કપ્પમાણાપિ, દિન્ના વા તત્થજાતકા.

    Tālapakkappamāṇāpi, dinnā vā tatthajātakā.

    ૩૨૮.

    328.

    રક્ખિતા સઙ્ઘિકા રજ્જુ-યોત્તાદીપિ અભાજિયા;

    Rakkhitā saṅghikā rajju-yottādīpi abhājiyā;

    નિટ્ઠિતે ભાજિયા કમ્મે, સઙ્ઘિકે ચેતિયસ્સ વા.

    Niṭṭhite bhājiyā kamme, saṅghike cetiyassa vā.

    ૩૨૯.

    329.

    પત્તાદિ ભિક્ખુસારુપ્પં, તથા વિપ્પકતાકતં;

    Pattādi bhikkhusāruppaṃ, tathā vippakatākataṃ;

    ભાજિયં લોહભણ્ડેસુ, વારકં પાદગણ્હકં.

    Bhājiyaṃ lohabhaṇḍesu, vārakaṃ pādagaṇhakaṃ.

    ૩૩૦.

    330.

    વેળુમ્હિ ભાજિયા તેલ-નાળિ કત્તરદણ્ડકો;

    Veḷumhi bhājiyā tela-nāḷi kattaradaṇḍako;

    છત્તદણ્ડસલાકાયો, તથોપાહનદણ્ડકો.

    Chattadaṇḍasalākāyo, tathopāhanadaṇḍako.

    ૩૩૧.

    331.

    અનુઞ્ઞાતવાસિદણ્ડો, કરણ્ડો પાદગણ્હકો;

    Anuññātavāsidaṇḍo, karaṇḍo pādagaṇhako;

    અરણઞ્જનિસિઙ્ગાદિ, ભિક્ખૂપકરણં તથા.

    Araṇañjanisiṅgādi, bhikkhūpakaraṇaṃ tathā.

    ૩૩૨.

    332.

    તચ્છિતાનિટ્ઠિતં દારુભણ્ડં દન્તઞ્ચ ભાજિયં;

    Tacchitāniṭṭhitaṃ dārubhaṇḍaṃ dantañca bhājiyaṃ;

    ભિક્ખૂપકરણે પાદઘટકો મત્તિકામયો.

    Bhikkhūpakaraṇe pādaghaṭako mattikāmayo.

    ૩૩૩.

    333.

    ભાજિયં કપ્પિયં ચમ્મં, એળચમ્મમભાજિયં;

    Bhājiyaṃ kappiyaṃ cammaṃ, eḷacammamabhājiyaṃ;

    ગરુના ગરુભણ્ડઞ્ચ, થાવરં થાવરેન ચ.

    Garunā garubhaṇḍañca, thāvaraṃ thāvarena ca.

    ૩૩૪.

    334.

    થાવરં પરિવત્તેય્ય, તથા કત્વા ચ ભુઞ્જતુ;

    Thāvaraṃ parivatteyya, tathā katvā ca bhuñjatu;

    વલ્લાદિં ફાતિકમ્મેન, ગણ્હે સેસમભાજિયન્તિ.

    Vallādiṃ phātikammena, gaṇhe sesamabhājiyanti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact