Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    ૬. અવુટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના

    6. Avuṭṭhikasuttavaṇṇanā

    ૭૫. છટ્ઠે અવુટ્ઠિકસમોતિ અવુટ્ઠિકમેઘસમો. એકચ્ચો હિ મેઘો સતપટલસહસ્સપટલો હુત્વા ઉટ્ઠહિત્વા થનન્તો ગજ્જન્તો વિજ્જોતન્તો એકં ઉદકબિન્દુમ્પિ અપાતેત્વા વિગચ્છતિ, તથૂપમો એકચ્ચો પુગ્ગલોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અવુટ્ઠિકસમો’’તિ. પદેસવસ્સીતિ એકદેસવસ્સિમેઘસમો. પદેસવસ્સી વિયાતિ હિ પદેસવસ્સી. એકચ્ચો એકસ્મિંયેવ ઠાને ઠિતેસુ મનુસ્સેસુ યથા એકચ્ચે તેમેન્તિ, એકચ્ચે ન તેમેન્તિ, એવં મન્દં વસ્સતિ, તથૂપમં એકચ્ચં પુગ્ગલં દસ્સેતિ ‘‘પદેસવસ્સી’’તિ. સબ્બત્થાભિવસ્સીતિ સબ્બસ્મિં પથવીપબ્બતસમુદ્દાદિકે જગતિપ્પદેસે અભિવસ્સિમેઘસમો. એકચ્ચો હિ સકલચક્કવાળગબ્ભં પત્થરિત્વા સબ્બત્થકમેવ અભિવસ્સતિ, તં ચાતુદ્દીપિકમહામેઘં એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપમં કત્વા વુત્તં ‘‘સબ્બત્થાભિવસ્સી’’તિ.

    75. Chaṭṭhe avuṭṭhikasamoti avuṭṭhikameghasamo. Ekacco hi megho satapaṭalasahassapaṭalo hutvā uṭṭhahitvā thananto gajjanto vijjotanto ekaṃ udakabindumpi apātetvā vigacchati, tathūpamo ekacco puggaloti dassento āha ‘‘avuṭṭhikasamo’’ti. Padesavassīti ekadesavassimeghasamo. Padesavassī viyāti hi padesavassī. Ekacco ekasmiṃyeva ṭhāne ṭhitesu manussesu yathā ekacce tementi, ekacce na tementi, evaṃ mandaṃ vassati, tathūpamaṃ ekaccaṃ puggalaṃ dasseti ‘‘padesavassī’’ti. Sabbatthābhivassīti sabbasmiṃ pathavīpabbatasamuddādike jagatippadese abhivassimeghasamo. Ekacco hi sakalacakkavāḷagabbhaṃ pattharitvā sabbatthakameva abhivassati, taṃ cātuddīpikamahāmeghaṃ ekaccassa puggalassa upamaṃ katvā vuttaṃ ‘‘sabbatthābhivassī’’ti.

    સબ્બેસાનન્તિ સબ્બેસં, અયમેવ વા પાઠો. ન દાતા હોતીતિ અદાનસીલો હોતિ, થદ્ધમચ્છરિતાય ન કસ્સચિ કિઞ્ચિ દેતીતિ અત્થો. ઇદાનિ દાનસ્સ ખેત્તં દેય્યધમ્મઞ્ચ વિભાગેન દસ્સેતું ‘‘સમણબ્રાહ્મણા’’તિઆદિમાહ. તત્થ સમિતપાપસમણા ચેવ પબ્બજ્જમત્તસમણા ચ બાહિતપાપબ્રાહ્મણા ચેવ જાતિમત્તબ્રાહ્મણા ચ ઇધ ‘‘સમણબ્રાહ્મણા’’તિ અધિપ્પેતા. કપણા નામ દુગ્ગતા દલિદ્દમનુસ્સા. અદ્ધિકા નામ પથાવિનો પરિબ્બયવિહીના. વનિબ્બકા નામ યે ‘‘ઇટ્ઠં દેથ કન્તં મનાપં કાલેન અનવજ્જં ઉદગ્ગચિત્તા પસન્નચિત્તા, એવં દેન્તા ગચ્છથ સુગતિં, ગચ્છથ બ્રહ્મલોક’’ન્તિઆદિના નયેન દાને નિયોજેન્તા દાનસ્સ વણ્ણં થોમેન્તા વિચરન્તિ. યાચકા નામ યે કેવલં ‘‘મુટ્ઠિમત્તં દેથ, પસતમત્તં દેથ, સરાવમત્તં દેથા’’તિ અપ્પકમ્પિ યાચમાના વિચરન્તિ. તત્થ સમણબ્રાહ્મણગ્ગહણેન ગુણખેત્તં ઉપકારિખેત્તઞ્ચ દસ્સેતિ, કપણાદિગ્ગહણેન કરુણાખેત્તં. અન્નન્તિ યંકિઞ્ચિ ખાદનીયં ભોજનીયં. પાનન્તિ અમ્બપાનાદિપાનકં. વત્થન્તિ નિવાસનપારુપનાદિઅચ્છાદનં. યાનન્તિ રથવય્હાદિ અન્તમસો ઉપાહનં ઉપાદાય ગમનસાધનં. માલાતિ ગન્થિતાગન્થિતભેદં સબ્બં પુપ્ફં. ગન્ધન્તિ યંકિઞ્ચિ ગન્ધજાતં પિસિતં અપિસિતં ગન્ધૂપકરણઞ્ચ. વિલેપનન્તિ છવિરાગકરણં. સેય્યાતિ મઞ્ચપીઠાદિ ચેવ પાવારકોજવાદિ ચ સયિતબ્બવત્થુ. સેય્યગ્ગહણેન ચેત્થ આસનમ્પિ ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. આવસથન્તિ વાતાતપાદિપરિસ્સયવિનોદનં પતિસ્સયં. પદીપેય્યન્તિ દીપકપલ્લિકાદિપદીપૂપકરણં.

    Sabbesānanti sabbesaṃ, ayameva vā pāṭho. Na dātā hotīti adānasīlo hoti, thaddhamaccharitāya na kassaci kiñci detīti attho. Idāni dānassa khettaṃ deyyadhammañca vibhāgena dassetuṃ ‘‘samaṇabrāhmaṇā’’tiādimāha. Tattha samitapāpasamaṇā ceva pabbajjamattasamaṇā ca bāhitapāpabrāhmaṇā ceva jātimattabrāhmaṇā ca idha ‘‘samaṇabrāhmaṇā’’ti adhippetā. Kapaṇā nāma duggatā daliddamanussā. Addhikā nāma pathāvino paribbayavihīnā. Vanibbakā nāma ye ‘‘iṭṭhaṃ detha kantaṃ manāpaṃ kālena anavajjaṃ udaggacittā pasannacittā, evaṃ dentā gacchatha sugatiṃ, gacchatha brahmaloka’’ntiādinā nayena dāne niyojentā dānassa vaṇṇaṃ thomentā vicaranti. Yācakā nāma ye kevalaṃ ‘‘muṭṭhimattaṃ detha, pasatamattaṃ detha, sarāvamattaṃ dethā’’ti appakampi yācamānā vicaranti. Tattha samaṇabrāhmaṇaggahaṇena guṇakhettaṃ upakārikhettañca dasseti, kapaṇādiggahaṇena karuṇākhettaṃ. Annanti yaṃkiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ. Pānanti ambapānādipānakaṃ. Vatthanti nivāsanapārupanādiacchādanaṃ. Yānanti rathavayhādi antamaso upāhanaṃ upādāya gamanasādhanaṃ. Mālāti ganthitāganthitabhedaṃ sabbaṃ pupphaṃ. Gandhanti yaṃkiñci gandhajātaṃ pisitaṃ apisitaṃ gandhūpakaraṇañca. Vilepananti chavirāgakaraṇaṃ. Seyyāti mañcapīṭhādi ceva pāvārakojavādi ca sayitabbavatthu. Seyyaggahaṇena cettha āsanampi gahitanti daṭṭhabbaṃ. Āvasathanti vātātapādiparissayavinodanaṃ patissayaṃ. Padīpeyyanti dīpakapallikādipadīpūpakaraṇaṃ.

    એવં ખો, ભિક્ખવેતિ વિજ્જમાનેપિ દેય્યધમ્મે પટિગ્ગાહકાનં એવં દાતબ્બવત્થું સબ્બેન સબ્બં અદેન્તો પુગ્ગલો અવસ્સિકમેઘસદિસો હોતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ભિક્ખવે, યથા સો મેઘો સતપટલસહસ્સપટલો હુત્વા ઉટ્ઠહિત્વા ન કિઞ્ચિ વસ્સિ વિગચ્છતિ, એવમેવ યો ઉળારં વિપુલઞ્ચ ભોગં સંહરિત્વા ગેહં આવસન્તો કસ્સચિ કટચ્છુમત્તં ભિક્ખં વા ઉળુઙ્કમત્તં યાગું વા અદત્વા વિગચ્છતિ, વિવસો મચ્ચુવસં ગચ્છતિ, સો અવુટ્ઠિકસમો નામ હોતીતિ. ઇમિના નયેન સેસેસુપિ નિગમનં વેદિતબ્બં. ઇમેસુ ચ તીસુ પુગ્ગલેસુ પઠમો એકંસેનેવ ગરહિતબ્બો, દુતિયો પસંસનીયો, તતિયો, પસંસનીયતરો. પઠમો વા એકન્તેનેવ સબ્બનિહીનો, દુતિયો મજ્ઝિમો, તતિયો ઉત્તમોતિ વેદિતબ્બો.

    Evaṃkho, bhikkhaveti vijjamānepi deyyadhamme paṭiggāhakānaṃ evaṃ dātabbavatthuṃ sabbena sabbaṃ adento puggalo avassikameghasadiso hoti. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhikkhave, yathā so megho satapaṭalasahassapaṭalo hutvā uṭṭhahitvā na kiñci vassi vigacchati, evameva yo uḷāraṃ vipulañca bhogaṃ saṃharitvā gehaṃ āvasanto kassaci kaṭacchumattaṃ bhikkhaṃ vā uḷuṅkamattaṃ yāguṃ vā adatvā vigacchati, vivaso maccuvasaṃ gacchati, so avuṭṭhikasamo nāma hotīti. Iminā nayena sesesupi nigamanaṃ veditabbaṃ. Imesu ca tīsu puggalesu paṭhamo ekaṃseneva garahitabbo, dutiyo pasaṃsanīyo, tatiyo, pasaṃsanīyataro. Paṭhamo vā ekanteneva sabbanihīno, dutiyo majjhimo, tatiyo uttamoti veditabbo.

    ગાથાસુ સમણેતિ ઉપયોગવસેન બહુવચનં તથા સેસેસુપિ. લદ્ધાનાતિ લભિત્વા, સમણે દક્ખિણેય્યે પવારેત્વા પુટ્ઠો ન સંવિભજતિ. અન્નં પાનઞ્ચ ભોજનન્તિ અન્નં વા પાનં વા અઞ્ઞં વા ભુઞ્જિતબ્બયુત્તકં ભોજનં, તં ન સંવિભજતિ. અયઞ્હેત્થ સઙ્ખેપત્થો – યો અત્થિકભાવેન ઉપગતે સમ્પટિગ્ગાહકે લભિત્વા અન્નાદિના સંવિભાગમત્તમ્પિ ન કરોતિ, કિં સો અઞ્ઞં દાનં દસ્સતિ, તં એવરૂપં થદ્ધમચ્છરિયં પુરિસાધમં નિહીનપુગ્ગલં પણ્ડિતા અવુટ્ઠિકસમોતિ આહુ કથયન્તીતિ.

    Gāthāsu samaṇeti upayogavasena bahuvacanaṃ tathā sesesupi. Laddhānāti labhitvā, samaṇe dakkhiṇeyye pavāretvā puṭṭho na saṃvibhajati. Annaṃ pānañca bhojananti annaṃ vā pānaṃ vā aññaṃ vā bhuñjitabbayuttakaṃ bhojanaṃ, taṃ na saṃvibhajati. Ayañhettha saṅkhepattho – yo atthikabhāvena upagate sampaṭiggāhake labhitvā annādinā saṃvibhāgamattampi na karoti, kiṃ so aññaṃ dānaṃ dassati, taṃ evarūpaṃ thaddhamacchariyaṃ purisādhamaṃ nihīnapuggalaṃ paṇḍitā avuṭṭhikasamoti āhu kathayantīti.

    એકચ્ચાનં ન દદાતીતિ વિજ્જમાનેપિ મહતિ દાતબ્બધમ્મે એકેસં સત્તાનં તેસુ કોધવસેન વા, દેય્યધમ્મે લોભવસેન વા ન દદાતિ. એકચ્ચાનં પવેચ્છતીતિ એકેસંયેવ પન દદાતિ. મેધાવિનોતિ પઞ્ઞવન્તો પણ્ડિતા જના.

    Ekaccānaṃna dadātīti vijjamānepi mahati dātabbadhamme ekesaṃ sattānaṃ tesu kodhavasena vā, deyyadhamme lobhavasena vā na dadāti. Ekaccānaṃ pavecchatīti ekesaṃyeva pana dadāti. Medhāvinoti paññavanto paṇḍitā janā.

    સુભિક્ખવાચોતિ યો ઉપગતાનં યાચકાનં ‘‘અન્નં દેથ, પાનં દેથા’’તિઆદિના તં તં દાપેતિ, સો સુલભભિક્ખતાય સુભિક્ખા વાચા એતસ્સાતિ સુભિક્ખવાચો. ‘‘સુભિક્ખવસ્સી’’તિપિ પઠન્તિ. યથા લોકો સુભિક્ખો હોતિ, એવં સબ્બત્થાભિવસ્સિતમહામેઘો સુભિક્ખવસ્સી નામ હોતિ. એવમયમ્પિ મહાદાનેહિ સબ્બત્થાભિવસ્સી સુભિક્ખવસ્સીતિ. આમોદમાનો પકિરેતીતિ તુટ્ઠહટ્ઠમાનસો સહત્થેન દાનં દેન્તો પટિગ્ગાહકખેત્તે દેય્યધમ્મં પકિરેન્તો વિય હોતિ, વાચાયપિ ‘‘દેથ દેથા’’તિ ભાસતિ.

    Subhikkhavācoti yo upagatānaṃ yācakānaṃ ‘‘annaṃ detha, pānaṃ dethā’’tiādinā taṃ taṃ dāpeti, so sulabhabhikkhatāya subhikkhā vācā etassāti subhikkhavāco. ‘‘Subhikkhavassī’’tipi paṭhanti. Yathā loko subhikkho hoti, evaṃ sabbatthābhivassitamahāmegho subhikkhavassī nāma hoti. Evamayampi mahādānehi sabbatthābhivassī subhikkhavassīti. Āmodamāno pakiretīti tuṭṭhahaṭṭhamānaso sahatthena dānaṃ dento paṭiggāhakakhette deyyadhammaṃ pakirento viya hoti, vācāyapi ‘‘detha dethā’’ti bhāsati.

    ઇદાનિ નં સુભિક્ખવસ્સિતભાવં દસ્સેતું ‘‘યથાપિ મેઘો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – યથા મહામેઘો પઠમં મન્દનિગ્ઘોસેન થનયિત્વા પુન સકલનદીકન્દરાનિ એકનિન્નાદં કરોન્તો ગજ્જયિત્વા પવસ્સતિ, સબ્બત્થકમેવ વારિના ઉદકેન થલં નિન્નઞ્ચ અભિસન્દન્તો પૂરેતિ એકોઘં કરોતિ, એવમેવ ઇધ ઇમસ્મિં સત્તલોકે એકચ્ચો ઉળારપુગ્ગલો સબ્બસમતાય સો મહામેઘો વિય વસ્સિતબ્બત્તા તાદિસો યથા ધનં ઉટ્ઠાનાધિગતં અત્તનો ઉટ્ઠાનવીરિયાભિનિબ્બત્તં હોતિ, એવં અનલસો હુત્વા તઞ્ચ ધમ્મેન ઞાયેન સંહરિત્વા તન્નિબ્બત્તેન અન્નેન પાનેન અઞ્ઞેન ચ દેય્યધમ્મેન પત્તે સમ્પત્તે વનિબ્બકે સમ્મા સમ્મદેવ દેસકાલાનુરૂપઞ્ચેવ ઇચ્છાનુરૂપઞ્ચ તપ્પેતિ સમ્પવારેતીતિ.

    Idāni naṃ subhikkhavassitabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yathāpi megho’’tiādi vuttaṃ. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yathā mahāmegho paṭhamaṃ mandanigghosena thanayitvā puna sakalanadīkandarāni ekaninnādaṃ karonto gajjayitvā pavassati, sabbatthakameva vārinā udakena thalaṃ ninnañca abhisandanto pūreti ekoghaṃ karoti, evameva idha imasmiṃ sattaloke ekacco uḷārapuggalo sabbasamatāya so mahāmegho viya vassitabbattā tādiso yathā dhanaṃ uṭṭhānādhigataṃ attano uṭṭhānavīriyābhinibbattaṃ hoti, evaṃ analaso hutvā tañca dhammena ñāyena saṃharitvā tannibbattena annena pānena aññena ca deyyadhammena patte sampatte vanibbake sammā sammadeva desakālānurūpañceva icchānurūpañca tappeti sampavāretīti.

    છટ્ઠસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Chaṭṭhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi / ૬. અવુટ્ઠિકસુત્તં • 6. Avuṭṭhikasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact