Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
3. ஆயதனயமகங்
3. Āyatanayamakaṃ
1. பண்ணத்திவாரோ
1. Paṇṇattivāro
உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா
Uddesavāravaṇṇanā
1-9. ஆயதனயமகாதீ³ஸு ச பண்ணத்திவாரே பத³ஸோத⁴னவாராதீ³னங் வசனே காரணங் க²ந்த⁴யமகே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ஏகாத³ஸ ஏகாத³ஸ கத்வா தெத்திங்ஸஸதங் யமகானீ’’திஆதி³னா கேஸுசி பொத்த²கேஸு க³ணனா லிகி²தா, ஸா ததா² ந ஹோதி. ‘‘த்³வத்திங்ஸஸத’’ந்திஆதி³னா அஞ்ஞத்த² லிகி²தா.
1-9. Āyatanayamakādīsu ca paṇṇattivāre padasodhanavārādīnaṃ vacane kāraṇaṃ khandhayamake vuttanayeneva veditabbaṃ. ‘‘Ekādasa ekādasa katvā tettiṃsasataṃ yamakānī’’tiādinā kesuci potthakesu gaṇanā likhitā, sā tathā na hoti. ‘‘Dvattiṃsasata’’ntiādinā aññattha likhitā.
உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா
Niddesavāravaṇṇanā
10-17. வாயனட்டே²னாதி பஸாரணட்டே²ன, பாகடபா⁴வட்டே²ன வா. ‘‘காயோ த⁴ம்மோ’’தி ச வுச்சமானங் ஸப்³ப³ங் ஸஸபா⁴வங் ஆயதனமேவாதி ‘‘காயோ ஆயதன’’ந்தி, ‘‘த⁴ம்மோ ஆயதன’’ந்தி ச எத்த² ‘‘ஆமந்தா’’தி வுத்தங். காயவசனேன பன த⁴ம்மவசனேன ச அவுச்சமானங் கஞ்சி ஸஸபா⁴வங் நத்தீ²தி ‘‘ந காயோ நாயதனங், ந த⁴ம்மோ நாயதன’’ந்தி எத்த² ‘‘ஆமந்தா’’இச்சேவ வுத்தங்.
10-17. Vāyanaṭṭhenāti pasāraṇaṭṭhena, pākaṭabhāvaṭṭhena vā. ‘‘Kāyo dhammo’’ti ca vuccamānaṃ sabbaṃ sasabhāvaṃ āyatanamevāti ‘‘kāyo āyatana’’nti, ‘‘dhammo āyatana’’nti ca ettha ‘‘āmantā’’ti vuttaṃ. Kāyavacanena pana dhammavacanena ca avuccamānaṃ kañci sasabhāvaṃ natthīti ‘‘na kāyo nāyatanaṃ, na dhammo nāyatana’’nti ettha ‘‘āmantā’’icceva vuttaṃ.
நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Niddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
2. பவத்திவாரோ
2. Pavattivāro
1. உப்பாத³வாரவண்ணனா
1. Uppādavāravaṇṇanā
18-21. பவத்திவாரே சக்கா²யதனமூலகானி ஏகாத³ஸாதி படிஸந்தி⁴சுதிவஸேன உபாதி³ன்னபவத்தஸ்ஸ உப்பாத³னிரோத⁴வசனே ஏதஸ்மிங் அலப்³ப⁴மானவிஸ்ஸஜ்ஜனம்பி ஸத்³தா³யதனேன ஸத்³தி⁴ங் யமகங் புச்சா²மத்தலாபே⁴ன ஸங்க³ண்ஹித்வா வத³தீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ச²ஸட்டி² யமகானீதி எத்த² சக்கு²ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயரூபாயதனமூலகேஸு ஏகேகங் ஸத்³தா³யதனமூலகானி பஞ்சாதி ஏகாத³ஸ யமகானி விஸ்ஸஜ்ஜனவஸேன ஹாபேதப்³பா³னி. வக்க²தி ஹி ‘‘ஸத்³தா³யதனஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்க²ணே அனுப்பத்திதோ தேன ஸத்³தி⁴ங் யமகஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனமேவ நத்தீ²’’தி (யம॰ அட்ட²॰ ஆயதனயமக 18-21).
18-21. Pavattivāre cakkhāyatanamūlakāni ekādasāti paṭisandhicutivasena upādinnapavattassa uppādanirodhavacane etasmiṃ alabbhamānavissajjanampi saddāyatanena saddhiṃ yamakaṃ pucchāmattalābhena saṅgaṇhitvā vadatīti daṭṭhabbaṃ. Chasaṭṭhi yamakānīti ettha cakkhusotaghānajivhākāyarūpāyatanamūlakesu ekekaṃ saddāyatanamūlakāni pañcāti ekādasa yamakāni vissajjanavasena hāpetabbāni. Vakkhati hi ‘‘saddāyatanassa paṭisandhikkhaṇe anuppattito tena saddhiṃ yamakassa vissajjanameva natthī’’ti (yama. aṭṭha. āyatanayamaka 18-21).
து³தியங் கிஞ்சாபி பட²மேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனந்திஆதி³ புக்³க³லவாரமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஓகாஸவாரே பன அஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தா வுத்தங், ந தங் ஸப்³ப³த்த² ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி ஞாபேதுங் புக்³க³லவாரேபி விஸ்ஸஜ்ஜிதந்தி. க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³யதனேஹி ஸத்³தி⁴ங் தீணி யமகானி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானீதி ரூபாவசரஸத்தே ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸசக்கு²கானங் அக³ந்த⁴கான’’ந்திஆதி³னா விஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³த்தா வுத்தங். தேஸஞ்ஹி விரத்தகாமகம்மனிப்³ப³த்தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴பீ³ஜஸ்ஸ ஏவங்ஸபா⁴வத்தா கா⁴னாதீ³னி க³ந்தா⁴த³யோ ச ந ஸந்தீதி. கா⁴னாயதனயமகேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தாதி சக்கா²யதனமூலகேஸு கா⁴னாயதனயமகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தாதி அத்தோ². நனு தத்த² ‘‘ஸசக்கு²கானங் அகா⁴னகானங் உபபஜ்ஜந்தான’’ந்திஆதி³னா விஸ்ஸஜ்ஜனங் பவத்தங், இத⁴ பன கா⁴னாயதனமூலகேஸு ‘‘யஸ்ஸ கா⁴னாயதனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஜிவ்ஹாயதனங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி நத்தி² ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாதி? ஸச்சங், யதா² பன தத்த² கா⁴னாயதனயமகேன ஜிவ்ஹாகாயாயதனயமகானி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானி, ஏவமிதா⁴பி ஜிவ்ஹாகஆயாயதனயமகானி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானி, தஸ்மா தத்த² தத்தே²வ ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதா பாளியங் அனாருள்ஹதாய காரணந்தி. நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன பன க³ஹிதங் சக்கா²யதனமூலகானங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனகானங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனங் நித³ஸ்ஸனபா⁴வேனேவ காரணந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கா⁴னாயதனயமகேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தா’’தி ஆஹ. ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதா செத்த² கா⁴னாயதனமூலகேஸு யேபு⁴ய்யதாய த³ட்ட²ப்³பா³. தேஸு ஹி ஜிவ்ஹாகாயாயதனயமகேஸு திண்ணங் புச்சா²னங் ‘‘ஆமந்தா’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ங் , பச்சி²மபுச்சா²ய ‘‘ஸகாயகானங் அகா⁴னகானங் உபபஜ்ஜந்தான’’ந்திஆதி³னாதி.
Dutiyaṃ kiñcāpi paṭhamena sadisavissajjanantiādi puggalavārameva sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ. Okāsavāre pana asadisavissajjanattā vuttaṃ, na taṃ sabbattha sadisavissajjananti ñāpetuṃ puggalavārepi vissajjitanti. Gandharasaphoṭṭhabbāyatanehi saddhiṃ tīṇi yamakāni sadisavissajjanānīti rūpāvacarasatte sandhāya ‘‘sacakkhukānaṃ agandhakāna’’ntiādinā vissajjitabbattā vuttaṃ. Tesañhi virattakāmakammanibbattassa paṭisandhibījassa evaṃsabhāvattā ghānādīni gandhādayo ca na santīti. Ghānāyatanayamakena sadisavissajjanattāti cakkhāyatanamūlakesu ghānāyatanayamakena saddhiṃ sadisavissajjanattāti attho. Nanu tattha ‘‘sacakkhukānaṃ aghānakānaṃ upapajjantāna’’ntiādinā vissajjanaṃ pavattaṃ, idha pana ghānāyatanamūlakesu ‘‘yassa ghānāyatanaṃ uppajjati, tassa jivhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā’’ti vissajjanena bhavitabbanti natthi sadisavissajjanatāti? Saccaṃ, yathā pana tattha ghānāyatanayamakena jivhākāyāyatanayamakāni sadisavissajjanāni, evamidhāpi jivhākaāyāyatanayamakāni sadisavissajjanāni, tasmā tattha tattheva sadisavissajjanatā pāḷiyaṃ anāruḷhatāya kāraṇanti. Nidassanabhāvena pana gahitaṃ cakkhāyatanamūlakānaṃ sadisavissajjanakānaṃ sadisavissajjanaṃ nidassanabhāveneva kāraṇanti dassento ‘‘ghānāyatanayamakena sadisavissajjanattā’’ti āha. Sadisavissajjanatā cettha ghānāyatanamūlakesu yebhuyyatāya daṭṭhabbā. Tesu hi jivhākāyāyatanayamakesu tiṇṇaṃ pucchānaṃ ‘‘āmantā’’ti vissajjanena bhavitabbaṃ , pacchimapucchāya ‘‘sakāyakānaṃ aghānakānaṃ upapajjantāna’’ntiādināti.
அத² வா யதா² வேத³னாக்க²ந்தா⁴தி³மூலகானங் ஸஞ்ஞாக்க²ந்தா⁴தி³யமகானங் அமிஸ்ஸககாலபே⁴தே³ஸு தீஸு ‘‘ஆமந்தா’’தி படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனேன யதா²வுத்தவசனஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனபா⁴வானுஜானநங் கத்தப்³ப³ந்தி அபுப்³ப³ஸ்ஸ வத்தப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வா விஸ்ஸஜ்ஜனங் ந கதங், ஏவமிதா⁴பி கா⁴னாயதனமூலகங் ஜிவ்ஹாயதனயமகங் அபுப்³ப³ஸ்ஸ வத்தப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வா பாளிங் அனாருள்ஹந்தி பாகடோயமத்தோ². காயாயதனயமகங் பன து³தியபுச்சா²ய வஸேன விஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸியா, ஸா ச சக்கா²யதனமூலகேஸு கா⁴னாயதனயமகேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனா, தஸ்மா யஸ்ஸா புச்சா²ய விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³, தஸ்ஸா கா⁴னாயதனயமகேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தா தங்ஸேஸானி பாளிங் அனாருள்ஹானீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ததா²தி இத³ங் பாளிஅனாருள்ஹதாஸாமஞ்ஞேனேவ வுத்தங், ந காரணஸாமஞ்ஞேன. கா⁴னஜிவ்ஹாகாயாயதனானங் பன அக³ப்³ப⁴ஸெய்யகேஸு பவத்தமானானங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யகேஸு ச ஆயதனபாரிபூரிகாலே ஸஹசாரிதாய அவிஸேஸத்தா ச அப்பவிஸேஸத்தா ச ஏகஸ்மிங் கா⁴னாயதனயமகே விஸ்ஸஜ்ஜிதே இதரானி த்³வே, கா⁴னாயதனமூலகேஸு ச விஸ்ஸஜ்ஜிதேஸு இதரத்³வயமூலகானி ந விஸ்ஸஜ்ஜீயந்தீதி வேதி³தப்³பா³னி. ரூபாயதனமனாயதனேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி ‘‘யஸ்ஸ ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ மனாயதனங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி ஏதிஸ்ஸா புச்சா²ய வுத்தேஹி ரூபாயதனமனாயதனேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ரூபாயதனமூலகேஸு ஹி மனாயதனயமகே ஆதி³புச்சா²ய க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³ப³யமகேஸு ஆதி³புச்சா²னங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதா யமகானங் அவிஸ்ஸஜ்ஜனே காரணபா⁴வேன வுத்தா. து³தியபுச்சா²னஞ்ஹி படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி புப்³பே³ வுத்தனயேன விஸ்ஸஜ்ஜனங் ந காதப்³ப³ங், ஆதி³புச்சா²னஞ்ச ந காதப்³ப³ந்தி.
Atha vā yathā vedanākkhandhādimūlakānaṃ saññākkhandhādiyamakānaṃ amissakakālabhedesu tīsu ‘‘āmantā’’ti paṭivacanavissajjanena yathāvuttavacanassa vissajjanabhāvānujānanaṃ kattabbanti apubbassa vattabbassa abhāvā vissajjanaṃ na kataṃ, evamidhāpi ghānāyatanamūlakaṃ jivhāyatanayamakaṃ apubbassa vattabbassa abhāvā pāḷiṃ anāruḷhanti pākaṭoyamattho. Kāyāyatanayamakaṃ pana dutiyapucchāya vasena vissajjitabbaṃ siyā, sā ca cakkhāyatanamūlakesu ghānāyatanayamakena sadisavissajjanā, tasmā yassā pucchāya vissajjanā kātabbā, tassā ghānāyatanayamakena sadisavissajjanattā taṃsesāni pāḷiṃ anāruḷhānīti evamettha attho daṭṭhabbo. Tathāti idaṃ pāḷianāruḷhatāsāmaññeneva vuttaṃ, na kāraṇasāmaññena. Ghānajivhākāyāyatanānaṃ pana agabbhaseyyakesu pavattamānānaṃ gabbhaseyyakesu ca āyatanapāripūrikāle sahacāritāya avisesattā ca appavisesattā ca ekasmiṃ ghānāyatanayamake vissajjite itarāni dve, ghānāyatanamūlakesu ca vissajjitesu itaradvayamūlakāni na vissajjīyantīti veditabbāni. Rūpāyatanamanāyatanehi saddhinti ‘‘yassa rūpāyatanaṃ uppajjati, tassa manāyatanaṃ uppajjatī’’ti etissā pucchāya vuttehi rūpāyatanamanāyatanehi saddhinti adhippāyo. Rūpāyatanamūlakesu hi manāyatanayamake ādipucchāya gandharasaphoṭṭhabbayamakesu ādipucchānaṃ sadisavissajjanatā yamakānaṃ avissajjane kāraṇabhāvena vuttā. Dutiyapucchānañhi paṭivacanavissajjanena bhavitabbanti pubbe vuttanayena vissajjanaṃ na kātabbaṃ, ādipucchānañca na kātabbanti.
ஹெட்டி²மேஹி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தாதி எத்த² க³ந்தா⁴யதனமூலகானங் ரஸபொ²ட்ட²ப்³ப³யமகானங் ரஸாயதனமூலகஸ்ஸ ச பொ²ட்ட²ப்³ப³யமகஸ்ஸ படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனேனேவ ப⁴விதப்³ப³ந்தி புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ விஸ்ஸஜ்ஜனங் ந காதப்³ப³ந்தி யேஸங் காதப்³ப³ங், தேஸங் க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³ப³மூலகானங் மனாயதனத⁴ம்மாயதனயமகானங் சக்கா²தி³பஞ்சாயதனமூலகேஹி மனாயதனத⁴ம்மாயதனயமகேஹி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தாதி அத்தோ². சக்கா²யதனாதி³மூலகானி ஸத்³தா³யதனயமகானி ஸத்³தா³யதனமூலகானி ஸப்³பா³னி அவிஸ்ஸஜ்ஜனேனேவ அலப்³ப⁴மானவிஸ்ஸஜ்ஜனதாத³ஸ்ஸனேன விஸ்ஸஜ்ஜிதானி நாம ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘ச²ஸட்டி² யமகானி விஸ்ஸஜ்ஜிதானி நாம ஹொந்தீ’’தி.
Heṭṭhimehi sadisavissajjanattāti ettha gandhāyatanamūlakānaṃ rasaphoṭṭhabbayamakānaṃ rasāyatanamūlakassa ca phoṭṭhabbayamakassa paṭivacanavissajjaneneva bhavitabbanti pubbe vuttanayeneva vissajjanaṃ na kātabbanti yesaṃ kātabbaṃ, tesaṃ gandharasaphoṭṭhabbamūlakānaṃ manāyatanadhammāyatanayamakānaṃ cakkhādipañcāyatanamūlakehi manāyatanadhammāyatanayamakehi sadisavissajjanattāti attho. Cakkhāyatanādimūlakāni saddāyatanayamakāni saddāyatanamūlakāni sabbāni avissajjaneneva alabbhamānavissajjanatādassanena vissajjitāni nāma hontīti āha ‘‘chasaṭṭhi yamakāni vissajjitāni nāma hontī’’ti.
ஜச்சந்த⁴ம்பி ஜச்சப³தி⁴ரம்பீதி எத்த² ச ஜச்சப³தி⁴ரக்³க³ஹணேன ஜச்சந்த⁴ப³தி⁴ரோ க³ஹிதோதி வேதி³தப்³போ³. ஸகா⁴னகானங் ஸசக்கு²கானந்தி பரிபுண்ணாயதனமேவ ஓபபாதிகங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி எத்த² ஏவ-ஸத்³த³ங் வுத்தந்தி-ஏதஸ்ஸ பரதோ யோஜெத்வா யதா² ‘‘ஸகா⁴னகானங் அசக்கு²கான’’ந்தி இத³ங் அபரிபுண்ணாயதனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந ஏவங் ‘‘ஸகா⁴னகானங் ஸசக்கு²கான’’ந்தி ஏதங். ஏதங் பன பரிபுண்ணாயதனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தமேவாதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தேன ஜச்சப³தி⁴ரம்பி ஸந்தா⁴ய வுத்ததா ந வாரிதா ஹோதீதி.
Jaccandhampi jaccabadhirampīti ettha ca jaccabadhiraggahaṇena jaccandhabadhiro gahitoti veditabbo. Saghānakānaṃ sacakkhukānanti paripuṇṇāyatanameva opapātikaṃ sandhāya vuttanti ettha eva-saddaṃ vuttanti-etassa parato yojetvā yathā ‘‘saghānakānaṃ acakkhukāna’’nti idaṃ aparipuṇṇāyatanaṃ sandhāya vuttaṃ, na evaṃ ‘‘saghānakānaṃ sacakkhukāna’’nti etaṃ. Etaṃ pana paripuṇṇāyatanaṃ sandhāya vuttamevāti attho daṭṭhabbo. Tena jaccabadhirampi sandhāya vuttatā na vāritā hotīti.
22-254. யத்த² சக்கா²யதனந்தி ரூபீப்³ரஹ்மலோகங் புச்ச²தீதி நியமதோ தத்த² சக்கு²ஸோதானங் ஸஹுப்பத்திமத்தங் பஸ்ஸந்தோ வத³தி, ஓகாஸவாரே பன தஸ்மிங் புக்³க³லஸ்ஸ அனாமட்ட²த்தா யத்த² காமதா⁴துயங் ரூபதா⁴துயஞ்ச சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜதி, தத்த² ஸோதாயதனம்பி ஏகந்தேன உப்பஜ்ஜதீதி ‘‘ஆமந்தா’’தி (யம॰ 1.ஆயதனயமக.22) வுத்தங்.
22-254. Yattha cakkhāyatananti rūpībrahmalokaṃ pucchatīti niyamato tattha cakkhusotānaṃ sahuppattimattaṃ passanto vadati, okāsavāre pana tasmiṃ puggalassa anāmaṭṭhattā yattha kāmadhātuyaṃ rūpadhātuyañca cakkhāyatanaṃ uppajjati, tattha sotāyatanampi ekantena uppajjatīti ‘‘āmantā’’ti (yama. 1.āyatanayamaka.22) vuttaṃ.
‘‘யஸ்ஸ வா பன ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா’’தி கஸ்மா படிஞ்ஞாதங், நனு யோ க³ப்³ப⁴ஸெய்யகபா⁴வங் க³ந்த்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ரூபாயதனங் படிஸந்தி⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ந பன சக்கா²யதனந்தி? யஸ்ஸ ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ தத³வத்த²ஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ரூபாயதனுப்பாத³தோ உத்³த⁴ங் சக்கா²யதனஸந்தானுப்பாத³ஸ்ஸ பவத்தியம்பி ப⁴விஸ்ஸந்தஸ்ஸ படிஞ்ஞாதப்³ப³த்தா. அத² கஸ்மா ‘‘யஸ்ஸ வா பன ரூபாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா’’தி படிஞ்ஞாதங், நனு க³ப்³ப⁴ஸெய்யகஸ்ஸ பச்சி²மப⁴விகஸ்ஸ உபபஜ்ஜந்தஸ்ஸ ஏகாத³ஸமஸத்தாஹா ஓரதோ டி²தஸ்ஸ ரூபாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி நோ ச சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? தஸ்மிங் ப⁴வே ப⁴விஸ்ஸந்தஸ்ஸ உப்பாத³ஸ்ஸ அனாக³தபா⁴வேன அவசனதோ. ப⁴வந்தரே ஹி தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஆயதனஸந்தானஸ்ஸ யோ ஆதி³உப்பாதோ³ படிஸந்தி⁴யங் பவத்தே ச ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ அனாக³துப்பாதோ³ தப்³பா⁴வேன வுச்சதி அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னானந்தோக³த⁴த்தா. ந பன யோ தஸ்மிங்யேவ ப⁴வே பவத்தே ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ அனாக³துப்பாத³பா⁴வேன வுச்சதி அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னந்தோக³த⁴த்தா. அத்³தா⁴வஸேன ஹெத்த² கம்மஜபவத்தஸ்ஸ பச்சுப்பன்னாதி³காலபே⁴தோ³ அதி⁴ப்பேதோ. ஏவஞ்ச கத்வா இந்த்³ரியயமகே (யம॰ 3.இந்த்³ரியயமக.368) ‘‘யஸ்ஸ இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி , தஸ்ஸ புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? பச்சி²மப⁴விகானங் இத்தீ²னங் உபபஜ்ஜந்தீனங், யா ச இத்தி²யோ ரூபாவசரங் அரூபாவசரங் உபபஜ்ஜித்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸந்தி, யா ச இத்தி²யோ ஏதேனேவ பா⁴வேன கதிசி ப⁴வே த³ஸ்ஸெத்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸந்தி, தாஸங் உபபஜ்ஜந்தீனங் தாஸங் இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, நோ ச தாஸங் புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங். ந ஹி தாஸங் ஸப்³பா³ஸங் தஸ்மிங் ப⁴வே பவத்தே புரிஸிந்த்³ரியங் ந உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி லிங்க³பரிவத்தனஸப்³பா⁴வா, ப⁴வந்தரே பன ஆதி³உப்பாத³ஸ்ஸ அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய ‘‘நோ ச தாஸங் புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங். ப⁴வந்தரே ஹி ஆதி³உப்பாத³ஸ்ஸ அனாக³தத்தங் அதி⁴ப்பேதந்தி. ஏவஞ்ச கத்வா ‘‘கதிசி ப⁴வே த³ஸ்ஸெத்வா’’தி ப⁴வக்³க³ஹணங் கதந்தி.
‘‘Yassa vā pana rūpāyatanaṃ uppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ uppajjissatīti? Āmantā’’ti kasmā paṭiññātaṃ, nanu yo gabbhaseyyakabhāvaṃ gantvā parinibbāyissati, tassa rūpāyatanaṃ paṭisandhiyaṃ uppajjissati, na pana cakkhāyatananti? Yassa rūpāyatanaṃ uppajjissati, tassa tadavatthassa puggalassa rūpāyatanuppādato uddhaṃ cakkhāyatanasantānuppādassa pavattiyampi bhavissantassa paṭiññātabbattā. Atha kasmā ‘‘yassa vā pana rūpāyatanaṃ nuppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ nuppajjissatīti? Āmantā’’ti paṭiññātaṃ, nanu gabbhaseyyakassa pacchimabhavikassa upapajjantassa ekādasamasattāhā orato ṭhitassa rūpāyatanaṃ nuppajjissati no ca cakkhāyatanaṃ nuppajjissatīti? Tasmiṃ bhave bhavissantassa uppādassa anāgatabhāvena avacanato. Bhavantare hi tassa tassa āyatanasantānassa yo ādiuppādo paṭisandhiyaṃ pavatte ca bhavissati, so anāgatuppādo tabbhāvena vuccati addhāpaccuppannānantogadhattā. Na pana yo tasmiṃyeva bhave pavatte bhavissati, so anāgatuppādabhāvena vuccati addhāpaccuppannantogadhattā. Addhāvasena hettha kammajapavattassa paccuppannādikālabhedo adhippeto. Evañca katvā indriyayamake (yama. 3.indriyayamaka.368) ‘‘yassa itthindriyaṃ uppajjati , tassa purisindriyaṃ uppajjissatīti? Pacchimabhavikānaṃ itthīnaṃ upapajjantīnaṃ, yā ca itthiyo rūpāvacaraṃ arūpāvacaraṃ upapajjitvā parinibbāyissanti, yā ca itthiyo eteneva bhāvena katici bhave dassetvā parinibbāyissanti, tāsaṃ upapajjantīnaṃ tāsaṃ itthindriyaṃ uppajjati, no ca tāsaṃ purisindriyaṃ uppajjissatī’’ti vuttaṃ. Na hi tāsaṃ sabbāsaṃ tasmiṃ bhave pavatte purisindriyaṃ na uppajjissati liṅgaparivattanasabbhāvā, bhavantare pana ādiuppādassa abhāvaṃ sandhāya ‘‘no ca tāsaṃ purisindriyaṃ uppajjissatī’’ti vuttaṃ. Bhavantare hi ādiuppādassa anāgatattaṃ adhippetanti. Evañca katvā ‘‘katici bhave dassetvā’’ti bhavaggahaṇaṃ katanti.
‘‘ஆயதனானங் படிலாபோ⁴ ஜாதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.388; விப⁴॰ 235) வசனதோ தங்தங்ஆயதனநிப்³ப³த்தககம்மேன க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கஸ்ஸ அவஸ்ஸங்பா⁴வீஆயதனஸ்ஸ யாவ ஆயதனபாரிபூரி, தாவ உப்பஜ்ஜதீதி பன அத்தே² க³ய்ஹமானே புச்சா²த்³வயவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஸூபபன்னங் ஹோதி. ஏவஞ்ச ஸதி ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோதாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜதீதி? பச்சி²மப⁴விகானங் பஞ்சவோகாரங் உபபஜ்ஜந்தானங், யே ச அரூபங் உபபஜ்ஜித்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸந்தி, தேஸங் உபபஜ்ஜந்தானங் தேஸங் ஸோதாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, நோ ச தேஸங் சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (யம॰ 1.ஆயதனயமக.95) க³ப்³ப⁴ஸெய்யகாபி பச்சி²மப⁴விகாத³யோ உபபஜ்ஜந்தா க³ஹிதா ஹொந்தி. ஏவஞ்ச கத்வா இந்த்³ரியயமகே (யம॰ 3.இந்த்³ரியயமக.186) ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ சக்கு²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா’’தி இத³ம்பி உபபன்னங் ஹோதி. ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியுப்பாத³கஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஏகந்தேன சக்கு²ந்த்³ரியுப்பாத³னதோ க³ப்³பே⁴பி யாவ சக்கு²ந்த்³ரியுப்பத்தி, தாவ உப்பஜ்ஜமானதாய தஸ்ஸா அபி⁴னந்தி³தப்³ப³த்தா.
‘‘Āyatanānaṃ paṭilābho jātī’’ti (dī. ni. 2.388; vibha. 235) vacanato taṃtaṃāyatananibbattakakammena gahitapaṭisandhikassa avassaṃbhāvīāyatanassa yāva āyatanapāripūri, tāva uppajjatīti pana atthe gayhamāne pucchādvayavissajjanaṃ sūpapannaṃ hoti. Evañca sati ‘‘yassa vā pana sotāyatanaṃ nuppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ nuppajjatīti? Pacchimabhavikānaṃ pañcavokāraṃ upapajjantānaṃ, ye ca arūpaṃ upapajjitvā parinibbāyissanti, tesaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ sotāyatanaṃ nuppajjissati, no ca tesaṃ cakkhāyatanaṃ nuppajjatī’’ti evamādīsu (yama. 1.āyatanayamaka.95) gabbhaseyyakāpi pacchimabhavikādayo upapajjantā gahitā honti. Evañca katvā indriyayamake (yama. 3.indriyayamaka.186) ‘‘yassa vā pana somanassindriyaṃ uppajjati, tassa cakkhundriyaṃ uppajjatīti? Āmantā’’ti idampi upapannaṃ hoti. Somanassindriyuppādakassa kammassa ekantena cakkhundriyuppādanato gabbhepi yāva cakkhundriyuppatti, tāva uppajjamānatāya tassā abhinanditabbattā.
யங் பன ‘‘யஸ்ஸ வா பன யத்த² ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜித்த², தஸ்ஸ தத்த² கா⁴னாயதனங் உப்பஜ்ஜதீதி? காமாவசரா சவந்தானங், அகா⁴னகானங் காமாவசரங் உபபஜ்ஜந்தானங், ரூபாவசரானங் தேஸங் தத்த² ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜித்த², நோ ச தேஸங் தத்த² கா⁴னாயதனங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி எத்த² ‘‘அகா⁴னகானங் காமாவசரங் உபபஜ்ஜந்தான’’ந்தி (யம॰ 1.ஆயதனயமக.76) வுத்தங், தங் யே ஏகாத³ஸமஸத்தாஹா ஓரதோ காலங் கரிஸ்ஸந்தி, தேஸங் கா⁴னாயதனானிப்³ப³த்தககம்மேன க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கானங் வஸேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘யஸ்ஸ யத்த² கா⁴னாயதனங் ந நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ தத்த² ரூபாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி? காமாவசரங் உபபஜ்ஜந்தானங், அகா⁴னகானங் காமாவசரா சவந்தானங், ரூபாவசரானங் தேஸங் தத்த² கா⁴னாயதனங் ந நிருஜ்ஜ²தி, நோ ச தேஸங் தத்த² ரூபாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ஹி எத்த² ‘‘அகா⁴னகானங் காமாவசரா சவந்தான’’ந்தி (யம॰ 1.ஆயதனயமக.181) வசனங் அனுப்பன்னேயேவ கா⁴னாயதனே க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் சுதி அத்தீ²தி தீ³பேதி. ந ஹி காமாவசரே க³ப்³ப⁴ஸெய்யகதோ அஞ்ஞோ அகா⁴னகோ அத்தி² த⁴ம்மஹத³யவிப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 978 ஆத³யோ) ‘‘காமதா⁴துயா உபபத்திக்க²ணே கஸ்ஸசி அட்டா²யதனானி பாதுப⁴வந்தீ’’தி அவுத்தத்தாதி. அத² கஸ்மா ஓபபாதிகே ஏவ ஸந்தா⁴ய இத⁴, இந்த்³ரியயமகே ச யதா²த³ஸ்ஸிதாஸு புச்சா²ஸு ‘‘ஆமந்தா’’தி வுத்தந்தி ந விஞ்ஞாயதீதி? யமகே ஸன்னிட்டா²னேன க³ஹிதத்த²ஸ்ஸ ஏகதே³ஸே ஸங்ஸயத்த²ஸம்ப⁴வேன படிவசனஸ்ஸ அகரணதோ. பி⁴ந்தி³தப்³பே³ ஹி ந படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஹோதி. யதி³ ஸியா, பரிபுண்ணவிஸ்ஸஜ்ஜனமேவ ந ஸியாதி. அத² கஸ்மா ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ சக்கு²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா’’தி (யம॰ 3.இந்த்³ரியயமக.186) இமினா ‘‘க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் ஸோமனஸ்ஸபடிஸந்தி⁴ நத்தீ²’’தி ந விஞ்ஞாயதீதி? ‘‘காமதா⁴துயா உபபத்திக்க²ணே கஸ்ஸ த³ஸிந்த்³ரியானி பாதுப⁴வந்தி? க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் ஸத்தானங் ஸஹேதுகானங் ஞாணஸம்பயுத்தானங் உபபத்திக்க²ணே த³ஸிந்த்³ரியானி பாதுப⁴வந்தி காயிந்த்³ரியங் மனிந்த்³ரியங் இத்தி²ந்த்³ரியங் வா புரிஸிந்த்³ரியங் வா ஜீவிதிந்த்³ரியங் ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் வா உபெக்கி²ந்த்³ரியங் வா ஸத்³தி⁴ந்த்³ரிய’’ந்திஆதி³வசனதோ (விப⁴॰ 1012).
Yaṃ pana ‘‘yassa vā pana yattha rūpāyatanaṃ uppajjittha, tassa tattha ghānāyatanaṃ uppajjatīti? Kāmāvacarā cavantānaṃ, aghānakānaṃ kāmāvacaraṃ upapajjantānaṃ, rūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha rūpāyatanaṃ uppajjittha, no ca tesaṃ tattha ghānāyatanaṃ uppajjatī’’ti ettha ‘‘aghānakānaṃ kāmāvacaraṃ upapajjantāna’’nti (yama. 1.āyatanayamaka.76) vuttaṃ, taṃ ye ekādasamasattāhā orato kālaṃ karissanti, tesaṃ ghānāyatanānibbattakakammena gahitapaṭisandhikānaṃ vasena vuttanti veditabbaṃ. ‘‘Yassa yattha ghānāyatanaṃ na nirujjhati, tassa tattha rūpāyatanaṃ na nirujjhissatīti? Kāmāvacaraṃ upapajjantānaṃ, aghānakānaṃ kāmāvacarā cavantānaṃ, rūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha ghānāyatanaṃ na nirujjhati, no ca tesaṃ tattha rūpāyatanaṃ na nirujjhissatī’’ti hi ettha ‘‘aghānakānaṃ kāmāvacarā cavantāna’’nti (yama. 1.āyatanayamaka.181) vacanaṃ anuppanneyeva ghānāyatane gabbhaseyyakānaṃ cuti atthīti dīpeti. Na hi kāmāvacare gabbhaseyyakato añño aghānako atthi dhammahadayavibhaṅge (vibha. 978 ādayo) ‘‘kāmadhātuyā upapattikkhaṇe kassaci aṭṭhāyatanāni pātubhavantī’’ti avuttattāti. Atha kasmā opapātike eva sandhāya idha, indriyayamake ca yathādassitāsu pucchāsu ‘‘āmantā’’ti vuttanti na viññāyatīti? Yamake sanniṭṭhānena gahitatthassa ekadese saṃsayatthasambhavena paṭivacanassa akaraṇato. Bhinditabbe hi na paṭivacanavissajjanaṃ hoti. Yadi siyā, paripuṇṇavissajjanameva na siyāti. Atha kasmā ‘‘yassa vā pana somanassindriyaṃ uppajjati, tassa cakkhundriyaṃ uppajjatīti? Āmantā’’ti (yama. 3.indriyayamaka.186) iminā ‘‘gabbhaseyyakānaṃ somanassapaṭisandhi natthī’’ti na viññāyatīti? ‘‘Kāmadhātuyā upapattikkhaṇe kassa dasindriyāni pātubhavanti? Gabbhaseyyakānaṃ sattānaṃ sahetukānaṃ ñāṇasampayuttānaṃ upapattikkhaṇe dasindriyāni pātubhavanti kāyindriyaṃ manindriyaṃ itthindriyaṃ vā purisindriyaṃ vā jīvitindriyaṃ somanassindriyaṃ vā upekkhindriyaṃ vā saddhindriya’’ntiādivacanato (vibha. 1012).
நிரோத⁴வாரே அனாக³தகாலபே⁴தே³ யதா² தஸ்ஸேவ சித்தஸ்ஸ நிரோதோ⁴ அனாக³தபா⁴வேன தஸ்ஸ உப்பத்திக்க²ணே வுத்தோ, ஏவங் தஸ்ஸேவ கம்மஜஸந்தானஸ்ஸ நிரோதோ⁴ அனாக³தபா⁴வேன தஸ்ஸ உப்பாதே³ வத்தப்³போ³தி ஸப்³ப³த்த² உபபஜ்ஜந்தானங் ஏவ ஸோ ததா² வுத்தோ, ந உப்பன்னானங். உப்பன்னானங் பன அஞ்ஞஸ்ஸ அனாக³தஸ்ஸ ஸந்தானஸ்ஸ நிரோதோ⁴ அனாக³தபா⁴வேன வத்தப்³போ³, ந தஸ்ஸேவ. தஸ்ஸ ஹி உப்பாதா³னந்தரங் நிரோதோ⁴ ஆரத்³தோ⁴ நாம ஹோதீதி. தஸ்மா அரஹதங் பவத்தே ஸோதஸ்ஸ சக்கு²ஸ்ஸ ச பே⁴தே³ ஸதிபி அனாக³தகாலாமஸனவஸேனேவ ‘‘யஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸோதாயதனங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா. யஸ்ஸ வா பன ஸோதாயதனங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனத்³வயங் உபபன்னமேவ ஹோதீதி. யஸ்மா ச உபபத்திஅனந்தரங் நிரோதோ⁴ ஆரத்³தோ⁴ நாம ஹோதி, தங்னிட்டா²னபா⁴வதோ பன சுதியா நிரோத⁴வசனங், தஸ்மா பவத்தே நிருத்³தே⁴பி ஸந்தானேகதே³ஸே அனிருத்³த⁴ங் உபாதா³ய அனிட்டி²தனிரோதோ⁴தி சுதியாவ தஸ்ஸ நிரோதோ⁴தி வுச்சதி. வக்க²தி ஹி ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ சக்கு²ந்த்³ரியங் நிருஜ்ஜ²தீதி? ஆமந்தா’’தி, தேனெத்தா²பி சுதினிரோதே⁴ ஏவ ச அதி⁴ப்பேதே யஞ்ச பவத்தே நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, தஞ்ச நிட்டா²னவஸேன சுதியா ஏவ நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி வுத்தந்தி ‘‘ஆமந்தா’’தி யுத்தங் படிவசனங். ‘‘ஸசக்கு²கான’’ந்திஆதீ³ஸு ச ‘‘படிலத்³த⁴சக்கு²கான’’ந்திஆதி³னா அத்தோ² விஞ்ஞாயதீதி.
Nirodhavāre anāgatakālabhede yathā tasseva cittassa nirodho anāgatabhāvena tassa uppattikkhaṇe vutto, evaṃ tasseva kammajasantānassa nirodho anāgatabhāvena tassa uppāde vattabboti sabbattha upapajjantānaṃ eva so tathā vutto, na uppannānaṃ. Uppannānaṃ pana aññassa anāgatassa santānassa nirodho anāgatabhāvena vattabbo, na tasseva. Tassa hi uppādānantaraṃ nirodho āraddho nāma hotīti. Tasmā arahataṃ pavatte sotassa cakkhussa ca bhede satipi anāgatakālāmasanavaseneva ‘‘yassa cakkhāyatanaṃ nirujjhissati, tassa sotāyatanaṃ nirujjhissatīti? Āmantā. Yassa vā pana sotāyatanaṃ nirujjhissati, tassa cakkhāyatanaṃ nirujjhissatīti? Āmantā’’ti vissajjanadvayaṃ upapannameva hotīti. Yasmā ca upapattianantaraṃ nirodho āraddho nāma hoti, taṃniṭṭhānabhāvato pana cutiyā nirodhavacanaṃ, tasmā pavatte niruddhepi santānekadese aniruddhaṃ upādāya aniṭṭhitanirodhoti cutiyāva tassa nirodhoti vuccati. Vakkhati hi ‘‘yassa vā pana somanassindriyaṃ nirujjhati, tassa cakkhundriyaṃ nirujjhatīti? Āmantā’’ti, tenetthāpi cutinirodhe eva ca adhippete yañca pavatte nirujjhissati, tañca niṭṭhānavasena cutiyā eva nirujjhissatīti vuttanti ‘‘āmantā’’ti yuttaṃ paṭivacanaṃ. ‘‘Sacakkhukāna’’ntiādīsu ca ‘‘paṭiladdhacakkhukāna’’ntiādinā attho viññāyatīti.
‘‘யஸ்ஸ சக்கா²யதனங் ந நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ ஸோதாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி? ஸப்³பே³ஸங் உபபஜ்ஜந்தானங், அசக்கு²கானங் சவந்தானங் தேஸங் சக்கா²யதனங் ந நிருஜ்ஜ²தி, நோ ச தேஸங் ஸோதாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி எத்த² ஆருப்பே பச்சி²மப⁴விகே ட²பெத்வா ஸப்³பே³ உபபஜ்ஜந்தா, அசக்கு²கா சவந்தா ச க³ஹிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³. தே ஹி து³தியகொட்டா²ஸேன ஸங்க³ய்ஹந்தீதி தத³பெக்க²த்தா ஸாவஸேஸமித³ங் ஸப்³ப³வசனங் அசக்கு²கவசனஞ்சாதி. ‘‘ஆருப்பே பச்சி²மப⁴விகான’’ந்தி எத்த² ச அரூபதோ பஞ்சவோகாரங் அக³ச்ச²ந்தா அனஞ்ஞூபபத்திகாபி ‘‘அரூபே பச்சி²மப⁴விகா’’இச்சேவ ஸங்க³ய்ஹந்தீதி வேதி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ அஞ்ஞேஸுபி ஏவரூபேஸூதி.
‘‘Yassa cakkhāyatanaṃ na nirujjhati, tassa sotāyatanaṃ na nirujjhissatīti? Sabbesaṃ upapajjantānaṃ, acakkhukānaṃ cavantānaṃ tesaṃ cakkhāyatanaṃ na nirujjhati, no ca tesaṃ sotāyatanaṃ na nirujjhissatī’’ti ettha āruppe pacchimabhavike ṭhapetvā sabbe upapajjantā, acakkhukā cavantā ca gahitāti daṭṭhabbā. Te hi dutiyakoṭṭhāsena saṅgayhantīti tadapekkhattā sāvasesamidaṃ sabbavacanaṃ acakkhukavacanañcāti. ‘‘Āruppe pacchimabhavikāna’’nti ettha ca arūpato pañcavokāraṃ agacchantā anaññūpapattikāpi ‘‘arūpe pacchimabhavikā’’icceva saṅgayhantīti veditabbā. Esa nayo aññesupi evarūpesūti.
பவத்திவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pavattivāravaṇṇanā niṭṭhitā.
ஆயதனயமகவண்ணனா நிட்டி²தா.
Āyatanayamakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / யமகபாளி • Yamakapāḷi / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ