Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    3. அயோக⁴ரசரியா

    3. Ayogharacariyā

    24.

    24.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, காஸிராஜஸ்ஸ அத்ரஜோ;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, kāsirājassa atrajo;

    அயோக⁴ரம்ஹி ஸங்வட்³டோ⁴, நாமேனாஸி அயோக⁴ரோ.

    Ayogharamhi saṃvaḍḍho, nāmenāsi ayogharo.

    25.

    25.

    ‘‘து³க்கே²ன ஜீவிதோ லத்³தோ⁴, ஸங்பீளே பதிபோஸிதோ;

    ‘‘Dukkhena jīvito laddho, saṃpīḷe patiposito;

    அஜ்ஜேவ புத்த படிபஜ்ஜ, கேவலங் வஸுத⁴ங் இமங்.

    Ajjeva putta paṭipajja, kevalaṃ vasudhaṃ imaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘ஸரட்ட²கங் ஸனிக³மங், ஸஜனங் வந்தி³த்வ க²த்தியங்;

    ‘‘Saraṭṭhakaṃ sanigamaṃ, sajanaṃ vanditva khattiyaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Añjaliṃ paggahetvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    27.

    27.

    ‘‘‘யே கேசி மஹியா ஸத்தா, ஹீனமுக்கட்ட²மஜ்ஜி²மா;

    ‘‘‘Ye keci mahiyā sattā, hīnamukkaṭṭhamajjhimā;

    நிராரக்கா² ஸகே கே³ஹே, வட்³ட⁴ந்தி ஸகஞாதிபி⁴.

    Nirārakkhā sake gehe, vaḍḍhanti sakañātibhi.

    28.

    28.

    ‘‘‘இத³ங் லோகே உத்தரியங், ஸங்பீளே மம போஸனங்;

    ‘‘‘Idaṃ loke uttariyaṃ, saṃpīḷe mama posanaṃ;

    அயோக⁴ரம்ஹி ஸங்வட்³டோ⁴, அப்பபே⁴ சந்த³ஸூரியே.

    Ayogharamhi saṃvaḍḍho, appabhe candasūriye.

    29.

    29.

    ‘‘‘பூதிகுணபஸம்புண்ணா, முச்சித்வா மாது குச்சி²தோ;

    ‘‘‘Pūtikuṇapasampuṇṇā, muccitvā mātu kucchito;

    ததோ கோ⁴ரதரே து³க்கே², புன பக்கி²த்தயோக⁴ரே.

    Tato ghoratare dukkhe, puna pakkhittayoghare.

    30.

    30.

    ‘‘‘யதி³ஹங் தாதி³ஸங் பத்வா, து³க்க²ங் பரமதா³ருணங்;

    ‘‘‘Yadihaṃ tādisaṃ patvā, dukkhaṃ paramadāruṇaṃ;

    ரஜ்ஜேஸு யதி³ ரஜ்ஜாமி 1, பாபானங் உத்தமோ ஸியங்.

    Rajjesu yadi rajjāmi 2, pāpānaṃ uttamo siyaṃ.

    31.

    31.

    ‘‘‘உக்கண்டி²தொம்ஹி காயேன, ரஜ்ஜேனம்ஹி அனத்தி²கோ;

    ‘‘‘Ukkaṇṭhitomhi kāyena, rajjenamhi anatthiko;

    நிப்³பு³திங் பரியேஸிஸ்ஸங், யத்த² மங் மச்சு ந மத்³தி³யே’.

    Nibbutiṃ pariyesissaṃ, yattha maṃ maccu na maddiye’.

    32.

    32.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, விரவந்தே மஹாஜனே;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, viravante mahājane;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, பாவிஸிங் கானநங் வனங்.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, pāvisiṃ kānanaṃ vanaṃ.

    33.

    33.

    ‘‘மாதாபிதா ந மே தெ³ஸ்ஸா, நபி மே தெ³ஸ்ஸங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Mātāpitā na me dessā, napi me dessaṃ mahāyasaṃ;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹங், தஸ்மா ரஜ்ஜங் பரிச்சஜி’’ந்தி.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā rajjaṃ pariccaji’’nti.

    அயோக⁴ரசரியங் ததியங்.

    Ayogharacariyaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ரஞ்ஜாமி (ஸீ॰)
    2. rañjāmi (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 3. அயோக⁴ரசரியாவண்ணனா • 3. Ayogharacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact