Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૧૦. અયોઘરજાતકં (૧૪)

    510. Ayogharajātakaṃ (14)

    ૩૬૩.

    363.

    યમેકરત્તિં પઠમં, ગબ્ભે વસતિ માણવો;

    Yamekarattiṃ paṭhamaṃ, gabbhe vasati māṇavo;

    અબ્ભુટ્ઠિતોવ સો યાતિ 1, સગચ્છં ન નિવત્તતિ.

    Abbhuṭṭhitova so yāti 2, sagacchaṃ na nivattati.

    ૩૬૪.

    364.

    ન યુજ્ઝમાના ન બલેનવસ્સિતા, નરા ન જીરન્તિ ન ચાપિ મિય્યરે;

    Na yujjhamānā na balenavassitā, narā na jīranti na cāpi miyyare;

    સબ્બં હિદં 3 જાતિજરાયુપદ્દુતં, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Sabbaṃ hidaṃ 4 jātijarāyupaddutaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૬૫.

    365.

    ચતુરઙ્ગિનિં સેનં સુભિંસરૂપં, જયન્તિ રટ્ઠાધિપતી પસય્હ;

    Caturaṅginiṃ senaṃ subhiṃsarūpaṃ, jayanti raṭṭhādhipatī pasayha;

    ન મચ્ચુનો જયિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno jayitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૬૬.

    366.

    હત્થીહિ અસ્સેહિ રથેહિ પત્તિભિ, પરિવારિતા મુચ્ચરે એકચ્ચેય્યા 5;

    Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, parivāritā muccare ekacceyyā 6;

    ન મચ્ચુનો 7 મુચ્ચિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno 8 muccitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૬૭.

    367.

    હત્થીહિ અસ્સેહિ રથેહિ પત્તિભિ, સૂરા 9 પભઞ્જન્તિ પધંસયન્તિ;

    Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, sūrā 10 pabhañjanti padhaṃsayanti;

    ન મચ્ચુનો ભઞ્જિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno bhañjitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૬૮.

    368.

    મત્તા ગજા ભિન્નગળા 11 પભિન્ના, નગરાનિ મદ્દન્તિ જનં હનન્તિ;

    Mattā gajā bhinnagaḷā 12 pabhinnā, nagarāni maddanti janaṃ hananti;

    ન મચ્ચુનો મદ્દિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno madditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૬૯.

    369.

    ઇસ્સાસિનો કતહત્થાપિ વીરા 13, દૂરેપાતી 14 અક્ખણવેધિનોપિ;

    Issāsino katahatthāpi vīrā 15, dūrepātī 16 akkhaṇavedhinopi;

    ન મચ્ચુનો વિજ્ઝિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno vijjhitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૦.

    370.

    સરાનિ ખીયન્તિ સસેલકાનના, સબ્બં હિદં 17 ખીયતિ દીઘમન્તરં;

    Sarāni khīyanti saselakānanā, sabbaṃ hidaṃ 18 khīyati dīghamantaraṃ;

    સબ્બં હિદં 19 ભઞ્જરે કાલપરિયાયં, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Sabbaṃ hidaṃ 20 bhañjare kālapariyāyaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૧.

    371.

    સબ્બે સમેવં હિ નરાનનારિનં 21, ચલાચલં પાણભુનોધ જીવિતં;

    Sabbe samevaṃ hi narānanārinaṃ 22, calācalaṃ pāṇabhunodha jīvitaṃ;

    પટોવ ધુત્તસ્સ દુમોવ કૂલજો, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Paṭova dhuttassa dumova kūlajo, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૨.

    372.

    દુમપ્ફલાનેવ પતન્તિ માણવા, દહરા ચ વુદ્ધા ચ સરીરભેદા;

    Dumapphalāneva patanti māṇavā, daharā ca vuddhā ca sarīrabhedā;

    નારિયો નરા મજ્ઝિમપોરિસા ચ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Nāriyo narā majjhimaporisā ca, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૩.

    373.

    નાયં વયો તારકરાજસન્નિભો, યદબ્ભતીતં ગતમેવ દાનિ તં;

    Nāyaṃ vayo tārakarājasannibho, yadabbhatītaṃ gatameva dāni taṃ;

    જિણ્ણસ્સ હી નત્થિ રતી કુતો સુખં, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Jiṇṇassa hī natthi ratī kuto sukhaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૪.

    374.

    યક્ખા પિસાચા અથવાપિ પેતા, કુપિતાતે 23 અસ્સસન્તિ મનુસ્સે;

    Yakkhā pisācā athavāpi petā, kupitāte 24 assasanti manusse;

    ન મચ્ચુનો અસ્સસિતુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno assasitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૫.

    375.

    યક્ખે પિસાચે અથવાપિ પેતે, કુપિતેપિ તે નિજ્ઝપનં કરોન્તિ;

    Yakkhe pisāce athavāpi pete, kupitepi te nijjhapanaṃ karonti;

    ન મચ્ચુનો નિજ્ઝપનં કરોન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૬.

    376.

    અપરાધકે દૂસકે હેઠકે ચ, રાજાનો દણ્ડેન્તિ વિદિત્વાન દોસં;

    Aparādhake dūsake heṭhake ca, rājāno daṇḍenti viditvāna dosaṃ;

    ન મચ્ચુનો દણ્ડયિતુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno daṇḍayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૭.

    377.

    અપરાધકા દૂસકા હેટ્ઠકા ચ, લભન્તિ તે રાજિનો નિજ્ઝપેતું;

    Aparādhakā dūsakā heṭṭhakā ca, labhanti te rājino nijjhapetuṃ;

    ન મચ્ચુનો નિજ્ઝપનં કરોન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૮.

    378.

    ન ખત્તિયોતિ ન ચ બ્રાહ્મણોતિ, ન અડ્ઢકા બલવા તેજવાપિ;

    Na khattiyoti na ca brāhmaṇoti, na aḍḍhakā balavā tejavāpi;

    ન મચ્ચુરાજસ્સ અપેક્ખમત્થિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccurājassa apekkhamatthi, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૭૯.

    379.

    સીહા ચ બ્યગ્ઘા ચ અથોપિ દીપિયો, પસય્હ ખાદન્તિ વિપ્ફન્દમાનં;

    Sīhā ca byagghā ca athopi dīpiyo, pasayha khādanti vipphandamānaṃ;

    ન મચ્ચુનો ખાદિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno khāditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૦.

    380.

    માયાકારા રઙ્ગમજ્ઝે કરોન્તા, મોહેન્તિ ચક્ખૂનિ જનસ્સ તાવદે;

    Māyākārā raṅgamajjhe karontā, mohenti cakkhūni janassa tāvade;

    ન મચ્ચુનો મોહયિતુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno mohayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૧.

    381.

    આસીવિસા કુપિતા ઉગ્ગતેજા, ડંસન્તિ મારેન્તિપિ તે મનુસ્સે;

    Āsīvisā kupitā uggatejā, ḍaṃsanti mārentipi te manusse;

    ન મચ્ચુનો ડંસિતુમુસ્સહન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno ḍaṃsitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૨.

    382.

    આસીવિસા કુપિતા યં ડંસન્તિ, તિકિચ્છકા તેસ વિસં હનન્તિ;

    Āsīvisā kupitā yaṃ ḍaṃsanti, tikicchakā tesa visaṃ hananti;

    ન મચ્ચુનો દટ્ઠવિસં 25 હનન્તિ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccuno daṭṭhavisaṃ 26 hananti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૩.

    383.

    ધમ્મન્તરી વેત્તરણી 27 ચ ભોજો, વિસાનિ હન્ત્વાન ભુજઙ્ગમાનં;

    Dhammantarī vettaraṇī 28 ca bhojo, visāni hantvāna bhujaṅgamānaṃ;

    સુય્યન્તિ તે કાલકતા તથેવ, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Suyyanti te kālakatā tatheva, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૪.

    384.

    વિજ્જાધરા ઘોરમધીયમાના, અદસ્સનં ઓસધેહિ વજન્તિ;

    Vijjādharā ghoramadhīyamānā, adassanaṃ osadhehi vajanti;

    ન મચ્ચુરાજસ્સ વજન્તદસ્સનં 29, તં મે મતી હોતિ ચરામિ ધમ્મં.

    Na maccurājassa vajantadassanaṃ 30, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    ૩૮૫.

    385.

    ધમ્મો હવે રક્ખતિ ધમ્મચારિં, ધમ્મો સુચિણ્ણો સુખમાવહાતિ;

    Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahāti;

    એસાનિસંસો ધમ્મે સુચિણ્ણે, ન દુગ્ગતિં ગચ્છતિ ધમ્મચારી.

    Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.

    ૩૮૬.

    386.

    ન હિ ધમ્મો અધમ્મો ચ, ઉભો સમવિપાકિનો;

    Na hi dhammo adhammo ca, ubho samavipākino;

    અધમ્મો નિરયં નેતિ, ધમ્મો પાપેતિ સુગ્ગતિન્તિ.

    Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggatinti.

    અયોઘરજાતકં ચુદ્દસમં.

    Ayogharajātakaṃ cuddasamaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    માતઙ્ગ સમ્ભૂત સિવિ સિરિમન્તો, રોહણ હંસ સત્તિગુમ્બો ભલ્લાતિય;

    Mātaṅga sambhūta sivi sirimanto, rohaṇa haṃsa sattigumbo bhallātiya;

    સોમનસ્સ ચમ્પેય્ય બ્રહ્મ પઞ્ચ-પણ્ડિત ચિરસ્સંવત અયોઘરાતિ.

    Somanassa campeyya brahma pañca-paṇḍita cirassaṃvata ayogharāti.

    વીસતિનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Vīsatinipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સયતિ (સી॰ પી॰), સ યાતિ (કત્થચિ)
    2. sayati (sī. pī.), sa yāti (katthaci)
    3. હિ તં (સી॰ પી॰)
    4. hi taṃ (sī. pī.)
    5. એકચેય્યા (સી॰ પી॰)
    6. ekaceyyā (sī. pī.)
    7. ન મચ્ચુતો (સી॰)
    8. na maccuto (sī.)
    9. પુરા (ક॰)
    10. purā (ka.)
    11. પભિન્નગલા (સી॰)
    12. pabhinnagalā (sī.)
    13. વીરા (સી॰ પી॰)
    14. પતી (ક॰)
    15. vīrā (sī. pī.)
    16. patī (ka.)
    17. હિ તં (સી॰ પી॰), પિતં (સ્યા॰)
    18. hi taṃ (sī. pī.), pitaṃ (syā.)
    19. હિ તં (સી॰ પી॰), પિતં (સ્યા॰)
    20. hi taṃ (sī. pī.), pitaṃ (syā.)
    21. નરાનરીનં (પી॰), નારી નરાનં (સ્યા॰), નરનારીનં (ક॰)
    22. narānarīnaṃ (pī.), nārī narānaṃ (syā.), naranārīnaṃ (ka.)
    23. કુપિતાપિ તે (સી॰ પી॰)
    24. kupitāpi te (sī. pī.)
    25. દટ્ઠસ્સ વિસં (ક॰)
    26. daṭṭhassa visaṃ (ka.)
    27. વેતરણી (સી॰ પી॰)
    28. vetaraṇī (sī. pī.)
    29. વજન્તિ અદસ્સનં (સ્યા॰ ક॰)
    30. vajanti adassanaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૧૦] ૧૪. અયોઘરજાતકવણ્ણના • [510] 14. Ayogharajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact