Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૪. બહુકારસુત્તં
4. Bahukārasuttaṃ
૨૪. ‘‘તયોમે , ભિક્ખવે, પુગ્ગલા પુગ્ગલસ્સ બહુકારા. કતમે તયો? યં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલં આગમ્મ પુગ્ગલો બુદ્ધં સરણં ગતો હોતિ, ધમ્મં સરણં ગતો હોતિ, સઙ્ઘં સરણં ગતો હોતિ; અયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ઇમસ્સ પુગ્ગલસ્સ બહુકારો.
24. ‘‘Tayome , bhikkhave, puggalā puggalassa bahukārā. Katame tayo? Yaṃ, bhikkhave, puggalaṃ āgamma puggalo buddhaṃ saraṇaṃ gato hoti, dhammaṃ saraṇaṃ gato hoti, saṅghaṃ saraṇaṃ gato hoti; ayaṃ, bhikkhave, puggalo imassa puggalassa bahukāro.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યં પુગ્ગલં આગમ્મ પુગ્ગલો ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ; અયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ઇમસ્સ પુગ્ગલસ્સ બહુકારો.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yaṃ puggalaṃ āgamma puggalo ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ pajānāti; ayaṃ, bhikkhave, puggalo imassa puggalassa bahukāro.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યં પુગ્ગલં આગમ્મ પુગ્ગલો આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ; અયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ઇમસ્સ પુગ્ગલસ્સ બહુકારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો પુગ્ગલા પુગ્ગલસ્સ બહુકારા.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yaṃ puggalaṃ āgamma puggalo āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati; ayaṃ, bhikkhave, puggalo imassa puggalassa bahukāro. Ime kho, bhikkhave, tayo puggalā puggalassa bahukārā.
‘‘ઇમેહિ ચ પન, ભિક્ખવે, તીહિ પુગ્ગલેહિ ઇમસ્સ પુગ્ગલસ્સ નત્થઞ્ઞો પુગ્ગલો બહુકારોતિ વદામિ. ઇમેસં પન, ભિક્ખવે, તિણ્ણં પુગ્ગલાનં ઇમિના પુગ્ગલેન ન સુપ્પતિકારં વદામિ, યદિદં અભિવાદનપચ્ચુટ્ઠાનઅઞ્જલિકમ્મસામીચિકમ્મચીવરપિણ્ડપાતસેનાસન-ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનુપ્પદાનેના’’તિ. ચતુત્થં.
‘‘Imehi ca pana, bhikkhave, tīhi puggalehi imassa puggalassa natthañño puggalo bahukāroti vadāmi. Imesaṃ pana, bhikkhave, tiṇṇaṃ puggalānaṃ iminā puggalena na suppatikāraṃ vadāmi, yadidaṃ abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammasāmīcikammacīvarapiṇḍapātasenāsana-gilānapaccayabhesajjaparikkhārānuppadānenā’’ti. Catutthaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. બહુકારસુત્તવણ્ણના • 4. Bahukārasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. બહુકારસુત્તવણ્ણના • 4. Bahukārasuttavaṇṇanā