Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૮. બહુકારસુત્તં

    8. Bahukārasuttaṃ

    ૧૦૭. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    107. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘બહુકારા 1, ભિક્ખવે, બ્રાહ્મણગહપતિકા તુમ્હાકં યે વો 2 પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેહિ. તુમ્હેપિ, ભિક્ખવે, બહુકારા બ્રાહ્મણગહપતિકાનં યં 3 નેસં ધમ્મં દેસેથ આદિકલ્યાણં મજ્ઝેકલ્યાણં પરિયોસાનકલ્યાણં સાત્થં સબ્યઞ્જનં, કેવલપરિપુણ્ણં પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં પકાસેથ. એવમિદં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞમઞ્ઞં નિસ્સાય બ્રહ્મચરિયં વુસ્સતિ ઓઘસ્સ નિત્થરણત્થાય સમ્મા દુક્ખસ્સ અન્તકિરિયાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Bahukārā 4, bhikkhave, brāhmaṇagahapatikā tumhākaṃ ye vo 5 paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārehi. Tumhepi, bhikkhave, bahukārā brāhmaṇagahapatikānaṃ yaṃ 6 nesaṃ dhammaṃ desetha ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ, kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāsetha. Evamidaṃ, bhikkhave, aññamaññaṃ nissāya brahmacariyaṃ vussati oghassa nittharaṇatthāya sammā dukkhassa antakiriyāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘સાગારા અનગારા ચ, ઉભો અઞ્ઞોઞ્ઞનિસ્સિતા;

    ‘‘Sāgārā anagārā ca, ubho aññoññanissitā;

    આરાધયન્તિ સદ્ધમ્મં, યોગક્ખેમં અનુત્તરં.

    Ārādhayanti saddhammaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    ‘‘સાગારેસુ ચ ચીવરં, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘Sāgāresu ca cīvaraṃ, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    અનગારા પટિચ્છન્તિ, પરિસ્સયવિનોદનં.

    Anagārā paṭicchanti, parissayavinodanaṃ.

    ‘‘સુગતં 7 પન નિસ્સાય, ગહટ્ઠા ઘરમેસિનો;

    ‘‘Sugataṃ 8 pana nissāya, gahaṭṭhā gharamesino;

    સદ્દહાના અરહતં, અરિયપઞ્ઞાય ઝાયિનો.

    Saddahānā arahataṃ, ariyapaññāya jhāyino.

    ‘‘ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, મગ્ગં સુગતિગામિનં;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, maggaṃ sugatigāminaṃ;

    નન્દિનો દેવલોકસ્મિં, મોદન્તિ કામકામિનો’’તિ.

    Nandino devalokasmiṃ, modanti kāmakāmino’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. બહૂપકારા (સી॰ પી॰)
    2. યે તે (સબ્બત્થ)
    3. યે (?)
    4. bahūpakārā (sī. pī.)
    5. ye te (sabbattha)
    6. ye (?)
    7. પુગ્ગલં (સી॰ ક॰)
    8. puggalaṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. બહુકારસુત્તવણ્ણના • 8. Bahukārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact