Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. ப³ந்து⁴ரத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Bandhurattheragāthāvaṇṇanā

    நாஹங் ஏதேன அத்தி²கோதி ஆயஸ்மதோ ப³ந்து⁴ரத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே அஞ்ஞதரஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே கோ³பகோ ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வந்தங் ஸபரிஸங் ராஜங்க³ணேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ கணவேரபுப்பா²னி க³ஹெத்வா ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங் பூஜேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸீலவதீனக³ரே ஸெட்டி²புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ப³ந்து⁴ரோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ விஞ்ஞுதங் பத்தோ கேனசிதே³வ கரணீயேன ஸாவத்தி²யங் க³தோ உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஞாணஸ்ஸ பரிபாகத்தா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.17.7-12) –

    Nāhaṃ etena atthikoti āyasmato bandhurattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro siddhatthassa bhagavato kāle aññatarassa rañño antepure gopako hutvā ekadivasaṃ bhagavantaṃ saparisaṃ rājaṅgaṇena gacchantaṃ disvā pasannacitto kaṇaverapupphāni gahetvā sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ pūjesi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sīlavatīnagare seṭṭhiputto hutvā nibbatti, bandhurotissa nāmaṃ ahosi. So viññutaṃ patto kenacideva karaṇīyena sāvatthiyaṃ gato upāsakehi saddhiṃ vihāraṃ gato satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā ñāṇassa paripākattā vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.17.7-12) –

    ‘‘ஸித்³த⁴த்தோ² நாம ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Siddhattho nāma bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    புரக்க²தோ ஸாவகேஹி, நக³ரங் படிபஜ்ஜத².

    Purakkhato sāvakehi, nagaraṃ paṭipajjatha.

    ‘‘ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே ஆஸிங், கோ³பகோ அபி⁴ஸம்மதோ;

    ‘‘Rañño antepure āsiṃ, gopako abhisammato;

    பாஸாதே³ உபவிட்டோ²ஹங், அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Pāsāde upaviṭṭhohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ‘‘கணவேரங் க³ஹெத்வான, பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஸமோகிரிங்;

    ‘‘Kaṇaveraṃ gahetvāna, bhikkhusaṅghe samokiriṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ விஸுங் கத்வான, ததோ பி⁴ய்யோ ஸமோகிரிங்.

    Buddhassa visuṃ katvāna, tato bhiyyo samokiriṃ.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸத்தாஸீதிம்ஹிதோ கப்பே, சதுராஸுங் மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Sattāsītimhito kappe, caturāsuṃ mahiddhikā;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னா, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா கதஞ்ஞுபா⁴வே ட²த்வா அத்தனோ உபகாரஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பச்சுபகாரங் காதுங் ஸீலவதீனக³ரங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸச்சானி பகாஸேஸி. ராஜா ஸச்சபரியோஸானே ஸோதாபன்னோ ஹுத்வா அத்தனோ நக³ரே ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம மஹந்தங் விஹாரங் காரெத்வா தே²ரஸ்ஸ நிய்யாதேஸி. மஹாலாப⁴ஸக்காரோ அஹோஸி. தே²ரோ விஹாரங் ஸப்³ப³ஞ்ச லாப⁴ஸக்காரங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதெத்வா ஸயங் புரிமனியாமேனேவ பிண்டா³ய சரித்வா யாபெந்தோ கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா ஸாவத்தி²ங் க³ந்துகாமோ அஹோஸி. பி⁴க்கூ², ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே இதே⁴வ வஸத², ஸசே பச்சயேஹி வேகல்லங், மயங் தங் பரிபூரெஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. தே²ரோ, ‘‘ந மய்ஹங், ஆவுஸோ, உளாரேஹி பச்சயேஹி அத்தோ² அத்தி², இதரீதரேஹி பச்சயேஹி யாபேமி, த⁴ம்மரஸேனேவம்ஹி தித்தோ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā kataññubhāve ṭhatvā attano upakārassa rañño paccupakāraṃ kātuṃ sīlavatīnagaraṃ gantvā rañño dhammaṃ desento saccāni pakāsesi. Rājā saccapariyosāne sotāpanno hutvā attano nagare sudassanaṃ nāma mahantaṃ vihāraṃ kāretvā therassa niyyātesi. Mahālābhasakkāro ahosi. Thero vihāraṃ sabbañca lābhasakkāraṃ saṅghassa niyyātetvā sayaṃ purimaniyāmeneva piṇḍāya caritvā yāpento katipāhaṃ tattha vasitvā sāvatthiṃ gantukāmo ahosi. Bhikkhū, ‘‘bhante, tumhe idheva vasatha, sace paccayehi vekallaṃ, mayaṃ taṃ paripūressāmā’’ti āhaṃsu. Thero, ‘‘na mayhaṃ, āvuso, uḷārehi paccayehi attho atthi, itarītarehi paccayehi yāpemi, dhammarasenevamhi titto’’ti dassento –

    103.

    103.

    ‘‘நாஹங் ஏதேன அத்தி²கோ, ஸுகி²தோ த⁴ம்மரஸேன தப்பிதோ;

    ‘‘Nāhaṃ etena atthiko, sukhito dhammarasena tappito;

    பித்வா ரஸக்³க³முத்தமங், ந ச காஹாமி விஸேன ஸந்த²வ’’ந்தி. –

    Pitvā rasaggamuttamaṃ, na ca kāhāmi visena santhava’’nti. –

    கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Gāthaṃ abhāsi.

    தத்த² நாஹங் ஏதேன அத்தி²கோதி யேன மங் தும்ஹே தப்பேதுகாமா ‘‘பரிபூரெஸ்ஸாமா’’தி வத³த², ஏதேன ஆமிஸலாபே⁴ன பச்சயாமிஸரஸேன நாஹங் அத்தி²கோ, மய்ஹங் ஏதேன அத்தோ² நத்தி², ஸந்துட்டி² பரமங் ஸுக²ந்தி இதரீதரேஹேவ பச்சயேஹி யாபேமீதி அத்தோ². இதா³னி தேன அனத்தி²கபா⁴வே பதா⁴னகாரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸுகி²தோ த⁴ம்மரஸேன தப்பிதோ’’தி. ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மரஸேன சேவ நவவித⁴லோகுத்தரத⁴ம்மரஸேன ச தப்பிதோ பீணிதோ ஸுகி²தோ உத்தமேன ஸுகே²ன ஸுஹிதோதி அத்தோ². பித்வா ரஸக்³க³முத்தமந்தி ஸப்³ப³ரஸேஸு அக்³க³ங் ஸெட்ட²ங் ததோயேவ உத்தமங் யதா²வுத்தங் த⁴ம்மரஸங் பிவித்வா டி²தோ, தேனாஹ – ‘‘ஸப்³ப³ரஸங் த⁴ம்மரஸோ ஜினாதீ’’தி (த⁴॰ ப॰ 354). ந ச காஹாமி விஸேன ஸந்த²வந்தி ஏவரூபங் ரஸுத்தமங் த⁴ம்மரஸங் பிவித்வா டி²தோ விஸேன விஸஸதி³ஸேன விஸரஸேன ஸந்த²வங் ஸங்ஸக்³க³ங் ந கரிஸ்ஸாமி, ததா²கரணஸ்ஸ காரணங் நத்தீ²தி அத்தோ².

    Tattha nāhaṃ etena atthikoti yena maṃ tumhe tappetukāmā ‘‘paripūressāmā’’ti vadatha, etena āmisalābhena paccayāmisarasena nāhaṃ atthiko, mayhaṃ etena attho natthi, santuṭṭhi paramaṃ sukhanti itarītareheva paccayehi yāpemīti attho. Idāni tena anatthikabhāve padhānakāraṇaṃ dassento āha ‘‘sukhito dhammarasena tappito’’ti. Sattatiṃsabodhipakkhiyadhammarasena ceva navavidhalokuttaradhammarasena ca tappito pīṇito sukhito uttamena sukhena suhitoti attho. Pitvā rasaggamuttamanti sabbarasesu aggaṃ seṭṭhaṃ tatoyeva uttamaṃ yathāvuttaṃ dhammarasaṃ pivitvā ṭhito, tenāha – ‘‘sabbarasaṃ dhammaraso jinātī’’ti (dha. pa. 354). Na ca kāhāmi visena santhavanti evarūpaṃ rasuttamaṃ dhammarasaṃ pivitvā ṭhito visena visasadisena visarasena santhavaṃ saṃsaggaṃ na karissāmi, tathākaraṇassa kāraṇaṃ natthīti attho.

    ப³ந்து⁴ரத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bandhurattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. ப³ந்து⁴ரத்தே²ரகா³தா² • 3. Bandhurattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact