Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. ભદ્દકસુત્તવણ્ણના

    4. Bhaddakasuttavaṇṇanā

    ૧૪. ચતુત્થે ન ભદ્દકન્તિ ન લદ્ધકં. તત્થ યો હિ ભીતભીતો મરતિ, તસ્સ ન ભદ્દકં મરણં હોતિ. યો અપાયે પટિસન્ધિં ગણ્હાતિ, તસ્સ ન ભદ્દિકા કાલકિરિયા હોતિ. કમ્મારામોતિઆદીસુ આરમણં આરામો, અભિરતીતિ અત્થો. વિહારકરણાદિમ્હિ નવકમ્મે આરામો અસ્સાતિ કમ્મારામો. તસ્મિંયેવ કમ્મે રતોતિ કમ્મરતો. તદેવ કમ્મારામતં પુનપ્પુનં યુત્તોતિ અનુયુત્તો. એસ નયો સબ્બત્થ. એત્થ ચ ભસ્સન્તિ આલાપસલ્લાપો. નિદ્દાતિ સોપ્પં. સઙ્ગણિકાતિ ગણસઙ્ગણિકા. સા ‘‘એકસ્સ દુતિયો હોતિ, દ્વિન્નં હોતિ તતિયકો’’તિઆદિના નયેન વેદિતબ્બા. સંસગ્ગોતિ દસ્સનસવનસમુલ્લાપસમ્ભોગકાયસંસગ્ગવસેન પવત્તો સંસટ્ઠભાવો. પપઞ્ચોતિ તણ્હાદિટ્ઠિમાનવસેન પવત્તો મદનાકારસણ્ઠિતો કિલેસપપઞ્ચો. સક્કાયન્તિ તેભૂમકવટ્ટં. સમ્મા દુક્ખસ્સ અન્તકિરિયાયાતિ હેતુના નયેન સકલવટ્ટદુક્ખસ્સ પરિવટુમપરિચ્છેદકરણત્થં. મગોતિ મગસદિસો. નિપ્પપઞ્ચપદેતિ નિબ્બાનપદે. આરાધયીતિ પરિપૂરયિ તં સમ્પાદેસીતિ.

    14. Catutthe na bhaddakanti na laddhakaṃ. Tattha yo hi bhītabhīto marati, tassa na bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti. Yo apāye paṭisandhiṃ gaṇhāti, tassa na bhaddikā kālakiriyā hoti. Kammārāmotiādīsu āramaṇaṃ ārāmo, abhiratīti attho. Vihārakaraṇādimhi navakamme ārāmo assāti kammārāmo. Tasmiṃyeva kamme ratoti kammarato. Tadeva kammārāmataṃ punappunaṃ yuttoti anuyutto. Esa nayo sabbattha. Ettha ca bhassanti ālāpasallāpo. Niddāti soppaṃ. Saṅgaṇikāti gaṇasaṅgaṇikā. Sā ‘‘ekassa dutiyo hoti, dvinnaṃ hoti tatiyako’’tiādinā nayena veditabbā. Saṃsaggoti dassanasavanasamullāpasambhogakāyasaṃsaggavasena pavatto saṃsaṭṭhabhāvo. Papañcoti taṇhādiṭṭhimānavasena pavatto madanākārasaṇṭhito kilesapapañco. Sakkāyanti tebhūmakavaṭṭaṃ. Sammā dukkhassa antakiriyāyāti hetunā nayena sakalavaṭṭadukkhassa parivaṭumaparicchedakaraṇatthaṃ. Magoti magasadiso. Nippapañcapadeti nibbānapade. Ārādhayīti paripūrayi taṃ sampādesīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. ભદ્દકસુત્તં • 4. Bhaddakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૫. ભદ્દકસુત્તાદિવણ્ણના • 4-5. Bhaddakasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact