Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi |
૩. ભદ્દત્થેરગાથા
3. Bhaddattheragāthā
૪૭૩.
473.
‘‘એકપુત્તો અહં આસિં, પિયો માતુ પિયો પિતુ;
‘‘Ekaputto ahaṃ āsiṃ, piyo mātu piyo pitu;
બહૂહિ વતચરિયાહિ, લદ્ધો આયાચનાહિ ચ.
Bahūhi vatacariyāhi, laddho āyācanāhi ca.
૪૭૪.
474.
‘‘તે ચ મં અનુકમ્પાય, અત્થકામા હિતેસિનો;
‘‘Te ca maṃ anukampāya, atthakāmā hitesino;
ઉભો પિતા ચ માતા ચ, બુદ્ધસ્સ ઉપનામયું’’.
Ubho pitā ca mātā ca, buddhassa upanāmayuṃ’’.
૪૭૫.
475.
‘‘કિચ્છા લદ્ધો અયં પુત્તો, સુખુમાલો સુખેધિતો;
‘‘Kicchā laddho ayaṃ putto, sukhumālo sukhedhito;
ઇમં દદામ તે નાથ, જિનસ્સ પરિચારકં’’.
Imaṃ dadāma te nātha, jinassa paricārakaṃ’’.
૪૭૬.
476.
‘‘સત્થા ચ મં પટિગ્ગય્હ, આનન્દં એતદબ્રવિ;
‘‘Satthā ca maṃ paṭiggayha, ānandaṃ etadabravi;
‘પબ્બાજેહિ ઇમં ખિપ્પં, હેસ્સત્યાજાનિયો અયં.
‘Pabbājehi imaṃ khippaṃ, hessatyājāniyo ayaṃ.
૪૭૭.
477.
‘‘પબ્બાજેત્વાન મં સત્થા, વિહારં પાવિસી જિનો;
‘‘Pabbājetvāna maṃ satthā, vihāraṃ pāvisī jino;
અનોગ્ગતસ્મિં સૂરિયસ્મિં, તતો ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે.
Anoggatasmiṃ sūriyasmiṃ, tato cittaṃ vimucci me.
૪૭૮.
478.
‘‘તતો સત્થા નિરાકત્વા, પટિસલ્લાનવુટ્ઠિતો;
‘‘Tato satthā nirākatvā, paṭisallānavuṭṭhito;
‘એહિ ભદ્દા’તિ મં આહ, સા મે આસૂપસમ્પદા.
‘Ehi bhaddā’ti maṃ āha, sā me āsūpasampadā.
૪૭૯.
479.
‘‘જાતિયા સત્તવસ્સેન, લદ્ધા મે ઉપસમ્પદા;
‘‘Jātiyā sattavassena, laddhā me upasampadā;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, અહો ધમ્મસુધમ્મતા’’તિ.
Tisso vijjā anuppattā, aho dhammasudhammatā’’ti.
… ભદ્દો થેરો….
… Bhaddo thero….
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૩. ભદ્દત્થેરગાથાવણ્ણના • 3. Bhaddattheragāthāvaṇṇanā