Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi |
12. ப⁴த்³ராவுத⁴மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ
12. Bhadrāvudhamāṇavapucchāniddeso
70.
70.
ஓகஞ்ஜஹங் தண்ஹச்சி²த³ங் அனேஜங், [இச்சாயஸ்மா ப⁴த்³ராவுதோ⁴]
Okañjahaṃtaṇhacchidaṃ anejaṃ, [iccāyasmā bhadrāvudho]
நந்தி³ஞ்ஜஹங் ஓக⁴திண்ணங் விமுத்தங்;
Nandiñjahaṃ oghatiṇṇaṃ vimuttaṃ;
கப்பஞ்ஜஹங் அபி⁴யாசே ஸுமேத⁴ங், ஸுத்வான நாக³ஸ்ஸ அபனமிஸ்ஸந்தி 1 இதோ.
Kappañjahaṃ abhiyāce sumedhaṃ, sutvāna nāgassa apanamissanti2ito.
ஓகஞ்ஜஹங் தண்ஹச்சி²த³ங் அனேஜந்தி. ஓகஞ்ஜஹந்தி ரூபதா⁴துயா யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா யே உபாயுபாதா³னா 3 சேதஸோ அதி⁴ட்டா²னாபி⁴னிவேஸானுஸயா, தே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ ஓகஞ்ஜஹோ. வேத³னாதா⁴துயா…பே॰… ஸஞ்ஞாதா⁴துயா… ஸங்கா²ரதா⁴துயா… விஞ்ஞாணதா⁴துயா யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா யே உபாயுபாதா³னா சேதஸோ அதி⁴ட்டா²னாபி⁴னிவேஸானுஸயா, தே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ ஓகஞ்ஜஹோ.
Okañjahaṃ taṇhacchidaṃ anejanti. Okañjahanti rūpadhātuyā yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā ye upāyupādānā 4 cetaso adhiṭṭhānābhinivesānusayā, te buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho okañjaho. Vedanādhātuyā…pe… saññādhātuyā… saṅkhāradhātuyā… viññāṇadhātuyā yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā ye upāyupādānā cetaso adhiṭṭhānābhinivesānusayā, te buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho okañjaho.
தண்ஹச்சி²த³ந்தி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா. ஸா தண்ஹா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ சி²ன்னா உச்சி²ன்னா ஸமுச்சி²ன்னா வூபஸந்தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகா ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ தண்ஹச்சி²தோ³. அனேஜோதி ஏஜா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³ …பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸா ஏஜா தண்ஹா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அனேஜோ. ஏஜாய பஹீனத்தா அனேஜோ ப⁴க³வா லாபே⁴பி ந இஞ்ஜதி, அலாபே⁴பி ந இஞ்ஜதி, யஸேபி ந இஞ்ஜதி, அயஸேபி ந இஞ்ஜதி, பஸங்ஸாயபி ந இஞ்ஜதி, நிந்தா³யபி ந இஞ்ஜதி, ஸுகே²பி ந இஞ்ஜதி, து³க்கே²பி ந இஞ்ஜதி ந சலதி ந வேத⁴தி ந பவேத⁴தி ந ஸம்பவேத⁴தீதி. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அனேஜோதி – ஓகஞ்ஜஹங் தண்ஹச்சி²த³ங் அனேஜங். இச்சாயஸ்மா ப⁴த்³ராவுதோ⁴தி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… ஆயஸ்மாதி, பியவசனங்…பே॰… ப⁴த்³ராவுதோ⁴தி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா ப⁴த்³ராவுதோ⁴.
Taṇhacchidanti. Taṇhāti rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā. Sā taṇhā buddhassa bhagavato chinnā ucchinnā samucchinnā vūpasantā paṭippassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhā. Tasmā buddho taṇhacchido. Anejoti ejā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo …pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sā ejā taṇhā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho anejo. Ejāya pahīnattā anejo bhagavā lābhepi na iñjati, alābhepi na iñjati, yasepi na iñjati, ayasepi na iñjati, pasaṃsāyapi na iñjati, nindāyapi na iñjati, sukhepi na iñjati, dukkhepi na iñjati na calati na vedhati na pavedhati na sampavedhatīti. Tasmā buddho anejoti – okañjahaṃ taṇhacchidaṃ anejaṃ. Iccāyasmā bhadrāvudhoti. Iccāti padasandhi…pe… āyasmāti, piyavacanaṃ…pe… bhadrāvudhoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā bhadrāvudho.
நந்தி³ஞ்ஜஹங் ஓக⁴திண்ணங் விமுத்தந்தி நந்தீ³ வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸா நந்தீ³ ஸா தண்ஹா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ நந்தி³ஞ்ஜஹோ. ஓக⁴திண்ணந்தி ப⁴க³வா காமோக⁴ங் திண்ணோ ப⁴வோக⁴ங் திண்ணோ தி³ட்டோ²க⁴ங் திண்ணோ அவிஜ்ஜோக⁴ங் திண்ணோ ஸப்³ப³ஸங்ஸாரபத²ங் திண்ணோ உத்திண்ணோ நித்தி²ண்ணோ அதிக்கந்தோ ஸமதிக்கந்தோ வீதிவத்தோ. ஸோ வுத்த²வாஸோ சிண்ணசரணோ…பே॰… ஜாதிமரணஸங்ஸாரோ நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோதி – நந்தி³ஞ்ஜஹங் ஓக⁴திண்ணங். விமுத்தந்தி ப⁴க³வதோ ராகா³ சித்தங் முத்தங் விமுத்தங் ஸுவிமுத்தங், தோ³ஸா சித்தங்… மோஹா சித்தங்…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரேஹி சித்தங் முத்தங் விமுத்தங் ஸுவிமுத்தந்தி – நந்தி³ஞ்ஜஹங் ஓக⁴திண்ணங் விமுத்தங்.
Nandiñjahaṃ oghatiṇṇaṃ vimuttanti nandī vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sā nandī sā taṇhā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho nandiñjaho. Oghatiṇṇanti bhagavā kāmoghaṃ tiṇṇo bhavoghaṃ tiṇṇo diṭṭhoghaṃ tiṇṇo avijjoghaṃ tiṇṇo sabbasaṃsārapathaṃ tiṇṇo uttiṇṇo nitthiṇṇo atikkanto samatikkanto vītivatto. So vutthavāso ciṇṇacaraṇo…pe… jātimaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti – nandiñjahaṃ oghatiṇṇaṃ. Vimuttanti bhagavato rāgā cittaṃ muttaṃ vimuttaṃ suvimuttaṃ, dosā cittaṃ… mohā cittaṃ…pe… sabbākusalābhisaṅkhārehi cittaṃ muttaṃ vimuttaṃ suvimuttanti – nandiñjahaṃ oghatiṇṇaṃ vimuttaṃ.
கப்பஞ்ஜஹங் அபி⁴யாசே ஸுமேத⁴ந்தி. கப்பாதி த்³வே கப்பா – தண்ஹாகப்போ ச தி³ட்டி²கப்போ ச…பே॰… அயங் தண்ஹாகப்போ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²கப்போ. பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தண்ஹாகப்போ பஹீனோ தி³ட்டி²கப்போ படினிஸ்ஸட்டோ². தண்ஹாகப்பஸ்ஸ பஹீனத்தா தி³ட்டி²கப்பஸ்ஸ படினிஸ்ஸட்ட²த்தா தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ கப்பஞ்ஜஹோ . அபி⁴யாசேதி யாசாமி அபி⁴யாசாமி அஜ்ஜே²ஸாமி ஸாதி³யாமி பத்த²யாமி பிஹயாமி ஜப்பாமி அபி⁴ஜப்பாமி. ஸுமேதா⁴ வுச்சதி பஞ்ஞா. யா பஞ்ஞா பஜானநா…பே॰… அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி². ப⁴க³வா இமாய மேதா⁴ய பஞ்ஞாய உபேதோ ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோ. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ ஸுமேதோ⁴தி – கப்பஞ்ஜஹங் அபி⁴யாசே ஸுமேத⁴ங்.
Kappañjahaṃ abhiyāce sumedhanti. Kappāti dve kappā – taṇhākappo ca diṭṭhikappo ca…pe… ayaṃ taṇhākappo…pe… ayaṃ diṭṭhikappo. Buddhassa bhagavato taṇhākappo pahīno diṭṭhikappo paṭinissaṭṭho. Taṇhākappassa pahīnattā diṭṭhikappassa paṭinissaṭṭhattā tasmā buddho kappañjaho . Abhiyāceti yācāmi abhiyācāmi ajjhesāmi sādiyāmi patthayāmi pihayāmi jappāmi abhijappāmi. Sumedhā vuccati paññā. Yā paññā pajānanā…pe… amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi. Bhagavā imāya medhāya paññāya upeto samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgato. Tasmā buddho sumedhoti – kappañjahaṃ abhiyāce sumedhaṃ.
ஸுத்வான நாக³ஸ்ஸ அபனமிஸ்ஸந்தி இதோதி. நாக³ஸ்ஸாதி நாகோ³. ப⁴க³வா ஆகு³ங் ந கரோதீதி நாகோ³, ந க³ச்ச²தீதி நாகோ³, ந ஆக³ச்ச²தீதி நாகோ³…பே॰… ஏவங் ப⁴க³வா ந க³ச்ச²தீதி நாகோ³. ஸுத்வான நாக³ஸ்ஸ அபனமிஸ்ஸந்தி இதோதி துய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங் ஸுத்வா ஸுணித்வா உக்³க³ஹெத்வா உபதா⁴ரயித்வா உபலக்க²யித்வா இதோ அபனமிஸ்ஸந்தி வஜிஸ்ஸந்தி பக்கமிஸ்ஸந்தி தி³ஸாவிதி³ஸங் க³மிஸ்ஸந்தீதி – ஸுத்வான நாக³ஸ்ஸ அபனமிஸ்ஸந்தி இதோ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Sutvāna nāgassa apanamissanti itoti. Nāgassāti nāgo. Bhagavā āguṃ na karotīti nāgo, na gacchatīti nāgo, na āgacchatīti nāgo…pe… evaṃ bhagavā na gacchatīti nāgo. Sutvāna nāgassa apanamissanti itoti tuyhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ sutvā suṇitvā uggahetvā upadhārayitvā upalakkhayitvā ito apanamissanti vajissanti pakkamissanti disāvidisaṃ gamissantīti – sutvāna nāgassa apanamissanti ito. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘ஓகஞ்ஜஹங் தண்ஹச்சி²த³ங் அனேஜங், [இச்சாயஸ்மா ப⁴த்³ராவுதோ⁴]
‘‘Okañjahaṃ taṇhacchidaṃ anejaṃ, [iccāyasmā bhadrāvudho]
நந்தி³ஞ்ஜஹங் ஓக⁴திண்ணங் விமுத்தங்;
Nandiñjahaṃ oghatiṇṇaṃ vimuttaṃ;
கப்பஞ்ஜஹங் அபி⁴யாசே ஸுமேத⁴ங், ஸுத்வான நாக³ஸ்ஸ அபனமிஸ்ஸந்தி இதோ’’தி.
Kappañjahaṃ abhiyāce sumedhaṃ, sutvāna nāgassa apanamissanti ito’’ti.
71.
71.
நானாஜனா ஜனபதே³ஹி ஸங்க³தா, தவ வீர வாக்யங் அபி⁴கங்க²மானா;
Nānājanā janapadehi saṅgatā, tava vīra vākyaṃ abhikaṅkhamānā;
தேஸங் துவங் ஸாது⁴ வியாகரோஹி, ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ.
Tesaṃ tuvaṃ sādhu viyākarohi, tathā hi te vidito esa dhammo.
நானாஜனா ஜனபதே³ஹி ஸங்க³தாதி. நானாஜனாதி க²த்தியா ச ப்³ராஹ்மணா ச வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச க³ஹட்டா² ச பப்³ப³ஜிதா ச தே³வா ச மனுஸ்ஸா ச. ஜனபதே³ஹி ஸங்க³தாதி அங்கா³ ச மக³தா⁴ ச கலிங்கா³ ச காஸியா ச கோஸலா ச வஜ்ஜியா ச மல்லா ச சேதியம்ஹா ச 5 வங்ஸா ச குரும்ஹா ச பஞ்சாலா ச மச்சா² ச ஸுரஸேனா ச அஸ்ஸகா ச அவந்தியா ச யோனா 6 ச கம்போ³ஜா ச. ஸங்க³தாதி ஸங்க³தா ஸமாக³தா ஸமோஹிதா ஸன்னிபதிதாதி – நானாஜனா ஜனபதே³ஹி ஸங்க³தா.
Nānājanā janapadehi saṅgatāti. Nānājanāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā ca. Janapadehi saṅgatāti aṅgā ca magadhā ca kaliṅgā ca kāsiyā ca kosalā ca vajjiyā ca mallā ca cetiyamhā ca 7 vaṃsā ca kurumhā ca pañcālā ca macchā ca surasenā ca assakā ca avantiyā ca yonā 8 ca kambojā ca. Saṅgatāti saṅgatā samāgatā samohitā sannipatitāti – nānājanā janapadehi saṅgatā.
தவ வீர வாக்யங் அபி⁴கங்க²மானாதி. வீராதி வீரோ. ப⁴க³வா வீரியவாதி வீரோ, பஹூதி வீரோ, விஸவீதி வீரோ, அலமத்தோதி வீரோ, விக³தலோமஹங்ஸோதிபி வீரோ.
Tava vīra vākyaṃ abhikaṅkhamānāti. Vīrāti vīro. Bhagavā vīriyavāti vīro, pahūti vīro, visavīti vīro, alamattoti vīro, vigatalomahaṃsotipi vīro.
விரதோ இத⁴ ஸப்³ப³பாபகேஹி, நிரயது³க்க²ங் அதிச்ச வீரியவா ஸோ;
Virato idha sabbapāpakehi, nirayadukkhaṃ aticca vīriyavā so;
ஸோ வீரியவா பதா⁴னவா, வீரோ தாதி³ பவுச்சதே தத²த்தாதி.
So vīriyavā padhānavā, vīro tādi pavuccate tathattāti.
தவ வீர வாக்யங் அபி⁴கங்க²மானாதி துய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங். அபி⁴கங்க²மானாதி அபி⁴கங்க²மானா இச்ச²மானா ஸாதி³யமானா பத்த²யமானா பிஹயமானா அபி⁴ஜப்பமானாதி – தவ வீர வாக்யங் அபி⁴கங்க²மானா.
Tavavīra vākyaṃ abhikaṅkhamānāti tuyhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ. Abhikaṅkhamānāti abhikaṅkhamānā icchamānā sādiyamānā patthayamānā pihayamānā abhijappamānāti – tava vīra vākyaṃ abhikaṅkhamānā.
தேஸங் துவங் ஸாது⁴ வியாகரோஹீதி. தேஸந்தி தேஸங் க²த்தியானங் ப்³ராஹ்மணானங் வெஸ்ஸானங் ஸுத்³தா³னங் க³ஹட்டா²னங் பப்³ப³ஜிதானங் தே³வானங் மனுஸ்ஸானங். துவந்தி ப⁴க³வந்தங் ப⁴ணதி. ஸாது⁴ வியாகரோஹீதி ஸாது⁴ ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – தேஸங் துவங் ஸாது⁴ வியாகரோஹி.
Tesaṃ tuvaṃ sādhu viyākarohīti. Tesanti tesaṃ khattiyānaṃ brāhmaṇānaṃ vessānaṃ suddānaṃ gahaṭṭhānaṃ pabbajitānaṃ devānaṃ manussānaṃ. Tuvanti bhagavantaṃ bhaṇati. Sādhu viyākarohīti sādhu ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – tesaṃ tuvaṃ sādhu viyākarohi.
ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோதி ததா² ஹி தே விதி³தோ துலிதோ தீரிதோ விபூ⁴தோ விபா⁴விதோ ஏஸ த⁴ம்மோதி – ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Tathā hi te vidito esa dhammoti tathā hi te vidito tulito tīrito vibhūto vibhāvito esa dhammoti – tathā hi te vidito esa dhammo. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘நானாஜனா ஜனபதே³ஹி ஸங்க³தா, தவ வீர வாக்யங் அபி⁴கங்க²மானா;
‘‘Nānājanā janapadehi saṅgatā, tava vīra vākyaṃ abhikaṅkhamānā;
தேஸங் துவங் ஸாது⁴ வியாகரோஹி, ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ’’தி.
Tesaṃ tuvaṃ sādhu viyākarohi, tathā hi te vidito esa dhammo’’ti.
72.
72.
ஆதா³னதண்ஹங் வினயேத² ஸப்³ப³ங், [ப⁴த்³ராவுதா⁴தி ப⁴க³வா]
Ādānataṇhaṃ vinayetha sabbaṃ, [bhadrāvudhāti bhagavā]
உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²;
Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe;
யங் யஞ்ஹி லோகஸ்மிமுபாதி³யந்தி, தேனேவ மாரோ அன்வேதி ஜந்துங்.
Yaṃ yañhi lokasmimupādiyanti, teneva māro anveti jantuṃ.
ஆதா³னதண்ஹங் வினயேத² ஸப்³ப³ந்தி ஆதா³னதண்ஹங் வுச்சதி ரூபதண்ஹா…பே॰… ஆதா³னதண்ஹாதி கிங்காரணா வுச்சதி ஆதா³னதண்ஹா? தாய தண்ஹாய ரூபங் ஆதி³யந்தி உபாதி³யந்தி க³ண்ஹந்தி பராமஸந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி. வேத³னங்…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங்… க³திங்… உபபத்திங்… படிஸந்தி⁴ங்… ப⁴வங்… ஸங்ஸாரங்… வட்டங் ஆதி³யந்தி உபாதி³யந்தி க³ண்ஹந்தி பராமஸந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி. தங்காரணா வுச்சதி ஆதா³னதண்ஹா. ஆதா³னதண்ஹங் வினயேத² ஸப்³ப³ந்தி ஸப்³ப³ங் ஆதா³னதண்ஹங் வினயெய்ய படிவினயெய்ய பஜஹெய்ய வினோதெ³ய்ய ப்³யந்தீகரெய்ய அனபா⁴வங் க³மெய்யாதி – ஆதா³னதண்ஹங் வினயேத² ஸப்³ப³ங். ப⁴த்³ராவுதா⁴தி ப⁴க³வாதி. ப⁴த்³ராவுதா⁴தி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – ப⁴த்³ராவுதா⁴தி ப⁴க³வா.
Ādānataṇhaṃ vinayetha sabbanti ādānataṇhaṃ vuccati rūpataṇhā…pe… ādānataṇhāti kiṃkāraṇā vuccati ādānataṇhā? Tāya taṇhāya rūpaṃ ādiyanti upādiyanti gaṇhanti parāmasanti abhinivisanti. Vedanaṃ…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ… gatiṃ… upapattiṃ… paṭisandhiṃ… bhavaṃ… saṃsāraṃ… vaṭṭaṃ ādiyanti upādiyanti gaṇhanti parāmasanti abhinivisanti. Taṃkāraṇā vuccati ādānataṇhā. Ādānataṇhaṃ vinayetha sabbanti sabbaṃ ādānataṇhaṃ vinayeyya paṭivinayeyya pajaheyya vinodeyya byantīkareyya anabhāvaṃ gameyyāti – ādānataṇhaṃ vinayetha sabbaṃ. Bhadrāvudhāti bhagavāti. Bhadrāvudhāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – bhadrāvudhāti bhagavā.
உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி. உத்³த⁴ந்தி அனாக³தங்; அதோ⁴தி அதீதங்; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி பச்சுப்பன்னங். உத்³த⁴ந்தி தே³வலோகோ; அதோ⁴தி நிரயலோகோ; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி மனுஸ்ஸலோகோ. அத² வா, உத்³த⁴ந்தி குஸலா த⁴ம்மா; அதோ⁴தி அகுஸலா த⁴ம்மா; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி அப்³யாகதா த⁴ம்மா. உத்³த⁴ந்தி அரூபதா⁴து; அதோ⁴தி காமதா⁴து; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி ரூபதா⁴து. உத்³த⁴ந்தி ஸுகா² வேத³னா; அதோ⁴தி து³க்கா² வேத³னா; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி அது³க்க²மஸுகா² வேத³னா. உத்³த⁴ந்தி உத்³த⁴ங் பாத³தலா; அதோ⁴தி அதோ⁴ கேஸமத்த²கா; திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²தி வேமஜ்ஜே²தி – உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே².
Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjheti. Uddhanti anāgataṃ; adhoti atītaṃ; tiriyañcāpi majjheti paccuppannaṃ. Uddhanti devaloko; adhoti nirayaloko; tiriyañcāpi majjheti manussaloko. Atha vā, uddhanti kusalā dhammā; adhoti akusalā dhammā; tiriyañcāpi majjheti abyākatā dhammā. Uddhanti arūpadhātu; adhoti kāmadhātu; tiriyañcāpimajjheti rūpadhātu. Uddhanti sukhā vedanā; adhoti dukkhā vedanā; tiriyañcāpi majjheti adukkhamasukhā vedanā. Uddhanti uddhaṃ pādatalā; adhoti adho kesamatthakā; tiriyañcāpi majjheti vemajjheti – uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe.
யங் யஞ்ஹி லோகஸ்மிமுபாதி³யந்தீதி யங் யங் ரூபக³தங் வேத³னாக³தங் ஸஞ்ஞாக³தங் ஸங்கா²ரக³தங் விஞ்ஞாணக³தங் ஆதி³யந்தி உபாதி³யந்தி க³ண்ஹந்தி பராமஸந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி. லோகஸ்மிந்தி அபாயலோகே…பே॰… ஆயதனலோகேதி – யங் யஞ்ஹி லோகஸ்மிமுபாதி³யந்தி.
Yaṃ yañhi lokasmimupādiyantīti yaṃ yaṃ rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ ādiyanti upādiyanti gaṇhanti parāmasanti abhinivisanti. Lokasminti apāyaloke…pe… āyatanaloketi – yaṃ yañhi lokasmimupādiyanti.
தேனேவ மாரோ அன்வேதி ஜந்துந்தி தேனேவ கம்மாபி⁴ஸங்கா²ரவஸேன படிஸந்தி⁴கோ க²ந்த⁴மாரோ தா⁴துமாரோ ஆயதனமாரோ க³திமாரோ உபபத்திமாரோ படிஸந்தி⁴மாரோ ப⁴வமாரோ ஸங்ஸாரமாரோ வட்டமாரோ அன்வேதி அனுக³ச்ச²தி அன்வாயிகோ ஹோதி. ஜந்துந்தி ஸத்தங் ஜனங் நரங் மாணவங் 9 போஸங் புக்³க³லங் ஜீவங் ஜாகு³ங் ஜந்துங் இந்த³கு³ங் மனுஜந்தி – தேனேவ மாரோ அன்வேதி ஜந்துங். தேனாஹ ப⁴க³வா –
Teneva māro anveti jantunti teneva kammābhisaṅkhāravasena paṭisandhiko khandhamāro dhātumāro āyatanamāro gatimāro upapattimāro paṭisandhimāro bhavamāro saṃsāramāro vaṭṭamāro anveti anugacchati anvāyiko hoti. Jantunti sattaṃ janaṃ naraṃ māṇavaṃ 10 posaṃ puggalaṃ jīvaṃ jāguṃ jantuṃ indaguṃ manujanti – teneva māro anveti jantuṃ. Tenāha bhagavā –
‘‘ஆதா³னதண்ஹங் வினயேத² ஸப்³ப³ங், [ப⁴த்³ராவுதா⁴தி ப⁴க³வா]
‘‘Ādānataṇhaṃ vinayetha sabbaṃ, [bhadrāvudhāti bhagavā]
உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²;
Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe;
யங் யஞ்ஹி லோகஸ்மிமுபாதி³யந்தி, தேனேவ மாரோ அன்வேதி ஜந்து’’ந்தி.
Yaṃ yañhi lokasmimupādiyanti, teneva māro anveti jantu’’nti.
73.
73.
தஸ்மா பஜானங் ந உபாதி³யேத², பி⁴க்கு² ஸதோ கிஞ்சனங் ஸப்³ப³லோகே;
Tasmāpajānaṃ na upādiyetha,bhikkhu sato kiñcanaṃ sabbaloke;
ஆதா³னஸத்தே இதி பெக்க²மானோ, பஜங் இமங் மச்சுதெ⁴ய்யே விஸத்தங்.
Ādānasatte iti pekkhamāno, pajaṃ imaṃ maccudheyye visattaṃ.
தஸ்மா பஜானங் ந உபாதி³யேதா²தி. தஸ்மாதி தஸ்மா தங்காரணா தங்ஹேது தப்பச்சயா தங்னிதா³னா, ஏதங் ஆதீ³னவங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ஆதா³னதண்ஹாயாதி – தஸ்மா. பஜானந்தி ஜானந்தோ பஜானந்தோ ஆஜானந்தோ விஜானந்தோ படிவிஜானந்தோ படிவிஜ்ஜ²ந்தோ ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி…பே॰… ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ஜானந்தோ பஜானந்தோ ஆஜானந்தோ விஜானந்தோ படிவிஜானந்தோ படிவிஜ்ஜ²ந்தோ. ந உபாதி³யேதா²தி ரூபங் நாதி³யெய்ய ந உபாதி³யெய்ய ந க³ண்ஹெய்ய ந பராமஸெய்ய நாபி⁴னிவிஸெய்ய; வேத³னங்…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங்… க³திங் … உபபத்திங்… படிஸந்தி⁴ங்… ப⁴வங்… ஸங்ஸாரங்… வட்டங் நாதி³யெய்ய ந உபாதி³யெய்ய ந க³ண்ஹெய்ய ந பராமஸெய்ய நாபி⁴னிவிஸெய்யாதி – தஸ்மா பஜானங் ந உபாதி³யேத².
Tasmā pajānaṃ na upādiyethāti. Tasmāti tasmā taṃkāraṇā taṃhetu tappaccayā taṃnidānā, etaṃ ādīnavaṃ sampassamāno ādānataṇhāyāti – tasmā. Pajānanti jānanto pajānanto ājānanto vijānanto paṭivijānanto paṭivijjhanto ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti…pe… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti jānanto pajānanto ājānanto vijānanto paṭivijānanto paṭivijjhanto. Na upādiyethāti rūpaṃ nādiyeyya na upādiyeyya na gaṇheyya na parāmaseyya nābhiniviseyya; vedanaṃ…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ… gatiṃ … upapattiṃ… paṭisandhiṃ… bhavaṃ… saṃsāraṃ… vaṭṭaṃ nādiyeyya na upādiyeyya na gaṇheyya na parāmaseyya nābhiniviseyyāti – tasmā pajānaṃ na upādiyetha.
பி⁴க்கு² ஸதோ கிஞ்சனங் ஸப்³ப³லோகேதி. பி⁴க்கூ²தி புது²ஜ்ஜனகல்யாணகோ வா பி⁴க்கு², ஸெக்கோ² வா பி⁴க்கு². ஸதோதி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – காயே காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் பா⁴வெந்தோ ஸதோ…பே॰… ஸோ வுச்சதி ஸதோதி – பி⁴க்கு² ஸதோ. கிஞ்சனந்தி கிஞ்சி ரூபக³தங் வேத³னாக³தங் ஸஞ்ஞாக³தங் ஸங்கா²ரக³தங் விஞ்ஞாணக³தங். ஸப்³ப³லோகேதி ஸப்³ப³அபாயலோகே ஸப்³ப³மனுஸ்ஸலோகே ஸப்³ப³தே³வலோகே ஸப்³ப³க²ந்த⁴லோகே ஸப்³ப³தா⁴துலோகே ஸப்³ப³ஆயதனலோகேதி – பி⁴க்கு² ஸதோ கிஞ்சனங் ஸப்³ப³லோகே.
Bhikkhusato kiñcanaṃ sabbaloketi. Bhikkhūti puthujjanakalyāṇako vā bhikkhu, sekkho vā bhikkhu. Satoti catūhi kāraṇehi sato – kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato…pe… so vuccati satoti – bhikkhu sato. Kiñcananti kiñci rūpagataṃ vedanāgataṃ saññāgataṃ saṅkhāragataṃ viññāṇagataṃ. Sabbaloketi sabbaapāyaloke sabbamanussaloke sabbadevaloke sabbakhandhaloke sabbadhātuloke sabbaāyatanaloketi – bhikkhu sato kiñcanaṃ sabbaloke.
ஆதா³னஸத்தே இதி பெக்க²மானோதி ஆதா³னஸத்தா வுச்சந்தி யே ரூபங் ஆதி³யந்தி உபாதி³யந்தி க³ண்ஹந்தி பராமஸந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி; வேத³னங்…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங்… க³திங்… உபபத்திங்… படிஸந்தி⁴ங்… ப⁴வங்… ஸங்ஸாரங்… வட்டங் ஆதி³யந்தி உபாதி³யந்தி க³ண்ஹந்தி பராமஸந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி. இதீதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் இதீதி. பெக்க²மானோதி பெக்க²மானோ த³க்க²மானோ தி³ஸ்ஸமானோ பஸ்ஸமானோ ஓலோகயமானோ நிஜ்ஜா²யமானோ உபபரிக்க²மானோதி – ஆதா³னஸத்தே இதி பெக்க²மானோ.
Ādānasatte iti pekkhamānoti ādānasattā vuccanti ye rūpaṃ ādiyanti upādiyanti gaṇhanti parāmasanti abhinivisanti; vedanaṃ…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ… gatiṃ… upapattiṃ… paṭisandhiṃ… bhavaṃ… saṃsāraṃ… vaṭṭaṃ ādiyanti upādiyanti gaṇhanti parāmasanti abhinivisanti. Itīti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ itīti. Pekkhamānoti pekkhamāno dakkhamāno dissamāno passamāno olokayamāno nijjhāyamāno upaparikkhamānoti – ādānasatte iti pekkhamāno.
பஜங் இமங் மச்சுதெ⁴ய்யே விஸத்தந்தி. பஜாதி ஸத்தாதி⁴வசனங் மச்சுதெ⁴ய்யா வுச்சந்தி கிலேஸா ச க²ந்தா⁴ ச அபி⁴ஸங்கா²ரா ச. பஜா மச்சுதெ⁴ய்யே மாரதெ⁴ய்யே மரணதெ⁴ய்யே ஸத்தா விஸத்தா ஆஸத்தா லக்³கா³ லக்³கி³தா பலிபு³த்³தா⁴. யதா² பி⁴த்திகி²லே வா நாக³த³ந்தே வா ப⁴ண்ட³ங் ஸத்தங் விஸத்தங் ஆஸத்தங் லக்³க³ங் லக்³கி³தங் பலிபு³த்³த⁴ங், ஏவமேவ பஜா மச்சுதெ⁴ய்யே மாரதெ⁴ய்யே மரணதெ⁴ய்யே ஸத்தா விஸத்தா ஆஸத்தா லக்³கா³ லக்³கி³தா பலிபு³த்³தா⁴தி – பஜங் இமங் மச்சுதெ⁴ய்யே விஸத்தங். தேனாஹ ப⁴க³வா –
Pajaṃ imaṃ maccudheyye visattanti. Pajāti sattādhivacanaṃ maccudheyyā vuccanti kilesā ca khandhā ca abhisaṅkhārā ca. Pajā maccudheyye māradheyye maraṇadheyye sattā visattā āsattā laggā laggitā palibuddhā. Yathā bhittikhile vā nāgadante vā bhaṇḍaṃ sattaṃ visattaṃ āsattaṃ laggaṃ laggitaṃ palibuddhaṃ, evameva pajā maccudheyye māradheyye maraṇadheyye sattā visattā āsattā laggā laggitā palibuddhāti – pajaṃ imaṃ maccudheyye visattaṃ. Tenāha bhagavā –
‘‘தஸ்மா பஜானங் ந உபாதி³யேத², பி⁴க்கு² ஸதோ கிஞ்சனங் ஸப்³ப³லோகே;
‘‘Tasmā pajānaṃ na upādiyetha, bhikkhu sato kiñcanaṃ sabbaloke;
ஆதா³னஸத்தே இதி பெக்க²மானோ, பஜங் இமங் மச்சுதெ⁴ய்யே விஸத்த’’ந்தி.
Ādānasatte iti pekkhamāno, pajaṃ imaṃ maccudheyye visatta’’nti.
ஸஹ கா³தா²பரியோஸானா…பே॰… ஸத்தா² மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீதி.
Saha gāthāpariyosānā…pe… satthā me bhante bhagavā, sāvakohamasmīti.
ப⁴த்³ராவுத⁴மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ த்³வாத³ஸமோ.
Bhadrāvudhamāṇavapucchāniddeso dvādasamo.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 12. ப⁴த்³ராவுத⁴மாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 12. Bhadrāvudhamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā