Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૪. ભગવતો બ્રહ્મચારિપઞ્હો

    4. Bhagavato brahmacāripañho

    . રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધો બ્રહ્મચારી’’તિ? ‘‘આમ, મહારાજ, ભગવા બ્રહ્મચારી’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધો બ્રહ્મુનો સિસ્સો’’તિ? ‘‘અત્થિ પન તે, મહારાજ, હત્થિપામોક્ખો’’તિ? ‘‘અત્થિ , ભન્તે’’તિ. ‘‘કિંનુ ખો, મહારાજ, સો હત્થી કદાચિ કરહચિ કોઞ્ચનાદં નદતીતિ? ‘‘આમ, ભન્તે, નદતી’’તિ ‘‘તેન હિ, મહારાજ, સો હત્થી કોઞ્ચસકુણસ્સ સિસ્સો’’તિ? ‘‘ન હિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘કિં પન, મહારાજ, બ્રહ્મા સબુદ્ધિકો અબુદ્ધિકો’’તિ? ‘‘સબુદ્ધિકો, ભન્તે’’તિ. ‘‘તેન હિ, મહારાજ, બ્રહ્મા ભગવતો સિસ્સો’’તિ.

    4. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, buddho brahmacārī’’ti? ‘‘Āma, mahārāja, bhagavā brahmacārī’’ti. ‘‘Tena hi, bhante nāgasena, buddho brahmuno sisso’’ti? ‘‘Atthi pana te, mahārāja, hatthipāmokkho’’ti? ‘‘Atthi , bhante’’ti. ‘‘Kiṃnu kho, mahārāja, so hatthī kadāci karahaci koñcanādaṃ nadatīti? ‘‘Āma, bhante, nadatī’’ti ‘‘tena hi, mahārāja, so hatthī koñcasakuṇassa sisso’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ pana, mahārāja, brahmā sabuddhiko abuddhiko’’ti? ‘‘Sabuddhiko, bhante’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, brahmā bhagavato sisso’’ti.

    ‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    ભગવતો બ્રહ્મચારિપઞ્હો ચતુત્થો.

    Bhagavato brahmacāripañho catuttho.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact