Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
૨૧. ભજતિવારો
21. Bhajativāro
૩૧૮. વિવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં કતમં અધિકરણં ભજતિ? કતમં અધિકરણં ઉપનિસ્સિતં? કતમં અધિકરણં પરિયાપન્નં? કતમેન અધિકરણેન સઙ્ગહિતં?
318. Vivādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ bhajati? Katamaṃ adhikaraṇaṃ upanissitaṃ? Katamaṃ adhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ? Katamena adhikaraṇena saṅgahitaṃ?
અનુવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં કતમં અધિકરણં ભજતિ? કતમં અધિકરણં ઉપનિસ્સિતં? કતમં અધિકરણં પરિયાપન્નં? કતમેન અધિકરણેન સઙ્ગહિતં?
Anuvādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ bhajati? Katamaṃ adhikaraṇaṃ upanissitaṃ? Katamaṃ adhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ? Katamena adhikaraṇena saṅgahitaṃ?
આપત્તાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં કતમં અધિકરણં ભજતિ? કતમં અધિકરણં ઉપનિસ્સિતં? કતમં અધિકરણં પરિયાપન્નં? કતમેન અધિકરણેન સઙ્ગહિતં?
Āpattādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ bhajati? Katamaṃ adhikaraṇaṃ upanissitaṃ? Katamaṃ adhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ? Katamena adhikaraṇena saṅgahitaṃ?
કિચ્ચાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં કતમં અધિકરણં ભજતિ? કતમં અધિકરણં ઉપનિસ્સિતં? કતમં અધિકરણં પરિયાપન્નં? કતમેન અધિકરણેન સઙ્ગહિતં?
Kiccādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ bhajati? Katamaṃ adhikaraṇaṃ upanissitaṃ? Katamaṃ adhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ? Katamena adhikaraṇena saṅgahitaṃ?
વિવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં વિવાદાધિકરણં ભજતિ, વિવાદાધિકરણં ઉપનિસ્સિતં, વિવાદાધિકરણં પરિયાપન્નં, વિવાદાધિકરણેન સઙ્ગહિતં.
Vivādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ vivādādhikaraṇaṃ bhajati, vivādādhikaraṇaṃ upanissitaṃ, vivādādhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ, vivādādhikaraṇena saṅgahitaṃ.
અનુવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં અનુવાદાધિકરણં ભજતિ, અનુવાદાધિકરણં ઉપનિસ્સિતં, અનુવાદાધિકરણં પરિયાપન્નં, અનુવાદાધિકરણેન સઙ્ગહિતં.
Anuvādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ anuvādādhikaraṇaṃ bhajati, anuvādādhikaraṇaṃ upanissitaṃ, anuvādādhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ, anuvādādhikaraṇena saṅgahitaṃ.
આપત્તાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં આપત્તાધિકરણં ભજતિ, આપત્તાધિકરણં ઉપનિસ્સિતં, આપત્તાધિકરણં પરિયાપન્નં, આપત્તાધિકરણેન સઙ્ગહિતં.
Āpattādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ āpattādhikaraṇaṃ bhajati, āpattādhikaraṇaṃ upanissitaṃ, āpattādhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ, āpattādhikaraṇena saṅgahitaṃ.
કિચ્ચાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં કિચ્ચાધિકરણં ભજતિ, કિચ્ચાધિકરણં ઉપનિસ્સિતં, કિચ્ચાધિકરણં પરિયાપન્નં, કિચ્ચાધિકરણેન સઙ્ગહિતં.
Kiccādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ kiccādhikaraṇaṃ bhajati, kiccādhikaraṇaṃ upanissitaṃ, kiccādhikaraṇaṃ pariyāpannaṃ, kiccādhikaraṇena saṅgahitaṃ.
૩૧૯. વિવાદાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં કતિ સમથે ભજતિ, કતિ સમથે ઉપનિસ્સિતં, કતિ સમથે પરિયાપન્નં, કતિહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
319. Vivādādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ kati samathe bhajati, kati samathe upanissitaṃ, kati samathe pariyāpannaṃ, katihi samathehi saṅgahitaṃ, katihi samathehi sammati?
અનુવાદાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં કતિ સમથે ભજતિ, કતિ સમથે ઉપનિસ્સિતં, કતિ સમથે પરિયાપન્નં, કતિહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Anuvādādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ kati samathe bhajati, kati samathe upanissitaṃ, kati samathe pariyāpannaṃ, katihi samathehi saṅgahitaṃ, katihi samathehi sammati?
આપત્તાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં કતિ સમથે ભજતિ, કતિ સમથે ઉપનિસ્સિતં, કતિ સમથે પરિયાપન્નં, કતિહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Āpattādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ kati samathe bhajati, kati samathe upanissitaṃ, kati samathe pariyāpannaṃ, katihi samathehi saṅgahitaṃ, katihi samathehi sammati?
કિચ્ચાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં કતિ સમથે ભજતિ, કતિ સમથે ઉપનિસ્સિતં, કતિ સમથે પરિયાપન્નં, કતિહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Kiccādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ kati samathe bhajati, kati samathe upanissitaṃ, kati samathe pariyāpannaṃ, katihi samathehi saṅgahitaṃ, katihi samathehi sammati?
વિવાદાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં દ્વે સમથે ભજતિ, દ્વે સમથે ઉપનિસ્સિતં, દ્વે સમથે પરિયાપન્નં, દ્વીહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, દ્વીહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ યેભુય્યસિકાય ચ.
Vivādādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ dve samathe bhajati, dve samathe upanissitaṃ, dve samathe pariyāpannaṃ, dvīhi samathehi saṅgahitaṃ, dvīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca yebhuyyasikāya ca.
અનુવાદાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં ચત્તારો સમથે ભજતિ, ચત્તારો સમથે ઉપનિસ્સિતં, ચત્તારો સમથે પરિયાપન્નં, ચતૂહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં, ચતૂહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ સતિવિનયેન ચ અમૂળ્હવિનયેન ચ તસ્સપાપિયસિકાય ચ.
Anuvādādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ cattāro samathe bhajati, cattāro samathe upanissitaṃ, cattāro samathe pariyāpannaṃ, catūhi samathehi saṅgahitaṃ, catūhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca sativinayena ca amūḷhavinayena ca tassapāpiyasikāya ca.
આપત્તાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં તયો સમથે ભજતિ, તયો સમથે ઉપનિસ્સિતં, તયો સમથે પરિયાપન્નં, તીહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતં તીહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ પટિઞ્ઞાતકરણેન તિણવત્થારકેન ચ.
Āpattādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ tayo samathe bhajati, tayo samathe upanissitaṃ, tayo samathe pariyāpannaṃ, tīhi samathehi saṅgahitaṃ tīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena tiṇavatthārakena ca.
કિચ્ચાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં એકં સમથં ભજતિ, એકં સમથં ઉપનિસ્સિતં, એકં સમથં પરિયાપન્નં, એકેન સમથેન સઙ્ગહિતં, એકેન સમથેન સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેનાતિ.
Kiccādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ ekaṃ samathaṃ bhajati, ekaṃ samathaṃ upanissitaṃ, ekaṃ samathaṃ pariyāpannaṃ, ekena samathena saṅgahitaṃ, ekena samathena sammati – sammukhāvinayenāti.
ભજતિવારો નિટ્ઠિતો એકવીસતિમો.
Bhajativāro niṭṭhito ekavīsatimo.
સમથભેદો નિટ્ઠિતો.
Samathabhedo niṭṭhito.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
અધિકરણં પરિયાયં, સાધારણા ચ ભાગિયા;
Adhikaraṇaṃ pariyāyaṃ, sādhāraṇā ca bhāgiyā;
સમથા સાધારણિકા, સમથસ્સ તબ્ભાગિયા.
Samathā sādhāraṇikā, samathassa tabbhāgiyā.
સમથા સમ્મુખા ચેવ, વિનયેન કુસલેન ચ;
Samathā sammukhā ceva, vinayena kusalena ca;
યત્થ સમથસંસટ્ઠા, સમ્મન્તિ ન સમ્મન્તિ ચ.
Yattha samathasaṃsaṭṭhā, sammanti na sammanti ca.
સમથાધિકરણઞ્ચેવ, સમુટ્ઠાનં ભજન્તિ ચાતિ.
Samathādhikaraṇañceva, samuṭṭhānaṃ bhajanti cāti.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભજતિવારકથાવણ્ણના • Bhajativārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સંસટ્ઠવારાદિવણ્ણના • Saṃsaṭṭhavārādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ભજતિવારવણ્ણના • Bhajativāravaṇṇanā