Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi |
૫૦૪. ભલ્લાતિયજાતકં (૮)
504. Bhallātiyajātakaṃ (8)
૧૮૬.
186.
ભલ્લાતિયો 1 નામ અહોસિ રાજા, રટ્ઠં પહાય મિગવં અચારિ સો;
Bhallātiyo 2 nāma ahosi rājā, raṭṭhaṃ pahāya migavaṃ acāri so;
અગમા ગિરિવરં ગન્ધમાદનં, સુપુપ્ફિતં 3 કિમ્પુરિસાનુચિણ્ણં.
Agamā girivaraṃ gandhamādanaṃ, supupphitaṃ 4 kimpurisānuciṇṇaṃ.
૧૮૭.
187.
સાળૂરસઙ્ઘઞ્ચ નિસેધયિત્વા, ધનું 5 કલાપઞ્ચ સો નિક્ખિપિત્વા;
Sāḷūrasaṅghañca nisedhayitvā, dhanuṃ 6 kalāpañca so nikkhipitvā;
ઉપાગમિ વચનં વત્તુકામો, યત્થટ્ઠિતા કિમ્પુરિસા અહેસું.
Upāgami vacanaṃ vattukāmo, yatthaṭṭhitā kimpurisā ahesuṃ.
૧૮૮.
188.
હિમચ્ચયે હેમવતાય તીરે, કિમિધટ્ઠિતા મન્તયવ્હો અભિણ્હં;
Himaccaye hemavatāya tīre, kimidhaṭṭhitā mantayavho abhiṇhaṃ;
પુચ્છામિ વો માનુસદેહવણ્ણે, કથં નુ 7 જાનન્તિ મનુસ્સલોકે.
Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kathaṃ nu 8 jānanti manussaloke.
૧૮૯.
189.
મલ્લં ગિરિં પણ્ડરકં તિકૂટં, સીતોદકા 9 અનુવિચરામ નજ્જો;
Mallaṃ giriṃ paṇḍarakaṃ tikūṭaṃ, sītodakā 10 anuvicarāma najjo;
મિગા મનુસ્સાવ નિભાસવણ્ણા, જાનન્તિ નો કિમ્પુરિસાતિ લુદ્દ.
Migā manussāva nibhāsavaṇṇā, jānanti no kimpurisāti ludda.
૧૯૦.
190.
સુકિચ્છરૂપં પરિદેવયવ્હો 11, આલિઙ્ગિતો ચાસિ પિયો પિયાય;
Sukiccharūpaṃ paridevayavho 12, āliṅgito cāsi piyo piyāya;
પુચ્છામિ વો માનુસદેહવણ્ણે, કિમિધ વને રોદથ અપ્પતીતા.
Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane rodatha appatītā.
૧૯૧.
191.
સુકિચ્છરૂપં પરિદેવયવ્હો, આલિઙ્ગિતો ચાસિ પિયો પિયાય;
Sukiccharūpaṃ paridevayavho, āliṅgito cāsi piyo piyāya;
પુચ્છામિ વો માનુસદેહવણ્ણે, કિમિધ વને વિલપથ અપ્પતીતા.
Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane vilapatha appatītā.
૧૯૨.
192.
સુકિચ્છરૂપં પરિદેવયવ્હો, આલિઙ્ગિતો ચાસિ પિયો પિયાય;
Sukiccharūpaṃ paridevayavho, āliṅgito cāsi piyo piyāya;
પુચ્છામિ વો માનુસદેહવણ્ણે, કિમિધ વને સોચથ અપ્પતીતા.
Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane socatha appatītā.
૧૯૩.
193.
મયેકરત્તં 13 વિપ્પવસિમ્હ લુદ્દ, અકામકા અઞ્ઞમઞ્ઞં સરન્તા;
Mayekarattaṃ 14 vippavasimha ludda, akāmakā aññamaññaṃ sarantā;
તમેકરત્તં અનુતપ્પમાના, સોચામ ‘‘સા રત્તિ પુનં ન હેસ્સતિ’’.
Tamekarattaṃ anutappamānā, socāma ‘‘sā ratti punaṃ na hessati’’.
૧૯૪.
194.
યમેકરત્તં અનુતપ્પથેતં, ધનં વ નટ્ઠં પિતરં વ પેતં;
Yamekarattaṃ anutappathetaṃ, dhanaṃ va naṭṭhaṃ pitaraṃ va petaṃ;
પુચ્છામિ વો માનુસદેહવણ્ણે, કથં વિના વાસમકપ્પયિત્થ.
Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kathaṃ vinā vāsamakappayittha.
૧૯૫.
195.
તં મે પિયો ઉત્તરિ વસ્સકાલે, મમઞ્ચ મઞ્ઞં અનુબન્ધતીતિ.
Taṃ me piyo uttari vassakāle, mamañca maññaṃ anubandhatīti.
૧૯૬.
196.
અહઞ્ચ અઙ્કોલકમોચિનામિ, અતિમુત્તકં સત્તલિયોથિકઞ્ચ;
Ahañca aṅkolakamocināmi, atimuttakaṃ sattaliyothikañca;
‘‘પિયો ચ મે હેહિતિ માલભારી, અહઞ્ચ નં માલિની અજ્ઝુપેસ્સં’’.
‘‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’’.
૧૯૭.
197.
અહઞ્ચિદં કુરવકમોચિનામિ, ઉદ્દાલકા પાટલિસિન્ધુવારકા 19;
Ahañcidaṃ kuravakamocināmi, uddālakā pāṭalisindhuvārakā 20;
‘‘પિયો ચ મે હેહિતિ માલભારી, અહઞ્ચ નં માલિની અજ્ઝુપેસ્સં’’.
‘‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’’.
૧૯૮.
198.
અહઞ્ચ સાલસ્સ સુપુપ્ફિતસ્સ, ઓચેય્ય પુપ્ફાનિ કરોમિ માલં;
Ahañca sālassa supupphitassa, oceyya pupphāni karomi mālaṃ;
‘‘પિયો ચ મે હેહિતિ માલભારી, અહઞ્ચ નં માલિની અજ્ઝુપેસ્સં’’.
‘‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’’.
૧૯૯.
199.
અહઞ્ચ સાલસ્સ સુપુપ્ફિતસ્સ, ઓચેય્ય પુપ્ફાનિ કરોમિ ભારં;
Ahañca sālassa supupphitassa, oceyya pupphāni karomi bhāraṃ;
૨૦૦.
200.
અહઞ્ચ ખો અગળું 25 ચન્દનઞ્ચ, સિલાય પિંસામિ પમત્તરૂપા;
Ahañca kho agaḷuṃ 26 candanañca, silāya piṃsāmi pamattarūpā;
‘‘પિયો ચ મે હેહિતિ રોસિતઙ્ગો, અહઞ્ચ નં રોસિતા અજ્ઝુપેસ્સં’’.
‘‘Piyo ca me hehiti rositaṅgo, ahañca naṃ rositā ajjhupessaṃ’’.
૨૦૧.
201.
અથાગમા સલિલં સીઘસોતં, નુદં સાલે સલળે કણ્ણિકારે;
Athāgamā salilaṃ sīghasotaṃ, nudaṃ sāle salaḷe kaṇṇikāre;
આપૂરથ 27 તેન મુહુત્તકેન, સાયં નદી આસિ મયા સુદુત્તરા.
Āpūratha 28 tena muhuttakena, sāyaṃ nadī āsi mayā suduttarā.
૨૦૨.
202.
ઉભોસુ તીરેસુ મયં તદા ઠિતા, સમ્પસ્સન્તા ઉભયો અઞ્ઞમઞ્ઞં;
Ubhosu tīresu mayaṃ tadā ṭhitā, sampassantā ubhayo aññamaññaṃ;
સકિમ્પિ રોદામ સકિં હસામ, કિચ્છેન નો આગમા 29 સંવરી સા.
Sakimpi rodāma sakiṃ hasāma, kicchena no āgamā 30 saṃvarī sā.
૨૦૩.
203.
પાતોવ 31 ખો ઉગ્ગતે સૂરિયમ્હિ, ચતુક્કં નદિં ઉત્તરિયાન લુદ્દ;
Pātova 32 kho uggate sūriyamhi, catukkaṃ nadiṃ uttariyāna ludda;
આલિઙ્ગિયા અઞ્ઞમઞ્ઞં મયં ઉભો, સકિમ્પિ રોદામ સકિં હસામ.
Āliṅgiyā aññamaññaṃ mayaṃ ubho, sakimpi rodāma sakiṃ hasāma.
૨૦૪.
204.
તીહૂનકં સત્તસતાનિ લુદ્દ, યમિધ મયં વિપ્પવસિમ્હ પુબ્બે;
Tīhūnakaṃ sattasatāni ludda, yamidha mayaṃ vippavasimha pubbe;
વસ્સેકિમં 33 જીવિતં ભૂમિપાલ, કો નીધ કન્તાય વિના વસેય્ય.
Vassekimaṃ 34 jīvitaṃ bhūmipāla, ko nīdha kantāya vinā vaseyya.
૨૦૫.
205.
આયુઞ્ચ વો કીવતકો નુ સમ્મ, સચેપિ જાનાથ વદેથ આયું;
Āyuñca vo kīvatako nu samma, sacepi jānātha vadetha āyuṃ;
અનુસ્સવા વુડ્ઢતો આગમા વા, અક્ખાથ મે તં અવિકમ્પમાના.
Anussavā vuḍḍhato āgamā vā, akkhātha me taṃ avikampamānā.
૨૦૬.
206.
આયુઞ્ચ નો વસ્સસહસ્સં લુદ્દ, ન ચન્તરા પાપકો અત્થિ રોગો;
Āyuñca no vassasahassaṃ ludda, na cantarā pāpako atthi rogo;
અપ્પઞ્ચ 35 દુક્ખં સુખમેવ ભિય્યો, અવીતરાગા વિજહામ જીવિતં.
Appañca 36 dukkhaṃ sukhameva bhiyyo, avītarāgā vijahāma jīvitaṃ.
૨૦૭.
207.
ઇદઞ્ચ સુત્વાન અમાનુસાનં, ભલ્લાતિયો ઇત્તર જીવિતન્તિ;
Idañca sutvāna amānusānaṃ, bhallātiyo ittara jīvitanti;
નિવત્તથ ન મિગવં અચરિ, અદાસિ દાનાનિ અભુઞ્જિ ભોગે.
Nivattatha na migavaṃ acari, adāsi dānāni abhuñji bhoge.
૨૦૮.
208.
ઇદઞ્ચ સુત્વાન અમાનુસાનં, સમ્મોદથ મા કલહં અકત્થ;
Idañca sutvāna amānusānaṃ, sammodatha mā kalahaṃ akattha;
મા વો તપી અત્તકમ્માપરાધો, યથાપિ તે કિમ્પુરિસેકરત્તં.
Mā vo tapī attakammāparādho, yathāpi te kimpurisekarattaṃ.
૨૦૯.
209.
ઇદઞ્ચ સુત્વાન અમાનુસાનં, સમ્મોદથ મા વિવાદં અકત્થ;
Idañca sutvāna amānusānaṃ, sammodatha mā vivādaṃ akattha;
મા વો તપી અત્તકમ્માપરાધો, યથાપિ તે કિમ્પુરિસેકરત્તં.
Mā vo tapī attakammāparādho, yathāpi te kimpurisekarattaṃ.
૨૧૦.
210.
વિવિધં 37 અધિમના સુણોમહં, વચનપથં તવ અત્થસંહિતં;
Vividhaṃ 38 adhimanā suṇomahaṃ, vacanapathaṃ tava atthasaṃhitaṃ;
મુઞ્ચં 39 ગિરં નુદસેવ મે દરં, સમણ સુખાવહ જીવ મે ચિરન્તિ.
Muñcaṃ 40 giraṃ nudaseva me daraṃ, samaṇa sukhāvaha jīva me ciranti.
ભલ્લાતિયજાતકં અટ્ઠમં.
Bhallātiyajātakaṃ aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૪] ૮. ભલ્લાતિયજાતકવણ્ણના • [504] 8. Bhallātiyajātakavaṇṇanā