Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૪૪. ભણ્ડનકારકવત્થુકથા

    144. Bhaṇḍanakārakavatthukathā

    ૨૪૦. ચતુત્થપઞ્ચમાતિ છસુ પક્ખેસુ પોટ્ઠપાદમાસસ્સ જુણ્હપક્ખકાળપક્ખસઙ્ખાતા ચતુત્થપઞ્ચમા. તતિયોતિ સાવણમાસસ્સ કાળપક્ખો તતિયો. તતિયચતુત્થપઞ્ચમા વાતિ એત્થ તતિયોતિ સાવણમાસસ્સ કાળપક્ખો. ચતુત્થોતિ પોટ્ઠપાદમાસસ્સ જુણ્હપક્ખો. પઞ્ચમોતિ તસ્સેવ કાળપક્ખો. ‘‘તતિય…પે॰… પઞ્ચમા વા’’તિ પદાનિ ‘‘દ્વે વા તયો વા’’તિ પદેહિ યથાક્કમં યોજેતબ્બાનિ. ચતુત્થે વા કતેતિ ચતુત્થપક્ખે વા પન્નરસિભાવેન કતે. દ્વે ચાતુદ્દસિકાતિ તતિયપક્ખે ચ ચાતુદ્દસિયા સદ્ધિં દ્વે ચાતુદ્દસિકા. ઇમેતિ ભણ્ડનકારકા. તેતિ ભણ્ડનકારકા.

    240.Catutthapañcamāti chasu pakkhesu poṭṭhapādamāsassa juṇhapakkhakāḷapakkhasaṅkhātā catutthapañcamā. Tatiyoti sāvaṇamāsassa kāḷapakkho tatiyo. Tatiyacatutthapañcamā vāti ettha tatiyoti sāvaṇamāsassa kāḷapakkho. Catutthoti poṭṭhapādamāsassa juṇhapakkho. Pañcamoti tasseva kāḷapakkho. ‘‘Tatiya…pe… pañcamā vā’’ti padāni ‘‘dve vā tayo vā’’ti padehi yathākkamaṃ yojetabbāni. Catutthe vā kateti catutthapakkhe vā pannarasibhāvena kate. Dve cātuddasikāti tatiyapakkhe ca cātuddasiyā saddhiṃ dve cātuddasikā. Imeti bhaṇḍanakārakā. Teti bhaṇḍanakārakā.

    અસંવિહિતાતિ એત્થ કારસ્સ વિરહત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સંવિદહનવિરહિતા’’તિ. તત્થ સંવિદહનવિરહિતાતિ સંવિદહનરક્ખવિરહિતા. આગમનજાનનત્થાયાતિ ભણ્ડનકારકાનં આગમનસ્સ જાનનત્થાય. કિલન્તત્થાતિ તુમ્હે કિલન્તા ભવથ. ‘‘સમ્મોહં કત્વા’’તિ ઇમિના વિક્ખિત્વાતિ પદસ્સ વિક્ખેપં કત્વાતિ અત્થં દસ્સેતિ. નો ચે લભેથાતિ એત્થ કિમત્થાય ન લભેથાતિ આહ ‘‘બહિસીમં ગન્તુ’’ન્તિ. ‘‘ભણ્ડનકારકાનં…પે॰… હોન્તી’’તિ ઇમિના અલભનસ્સ કારણં દસ્સેતિ. ન્તિ આગમં જુણ્હં. કોમુદિયા ચાતુમાસિનિયાતિ પચ્છિમકત્તિકપુણ્ણમાયં. સા હિ કુમુદાનમત્થિતાય કોમુદી, ચતુન્નં વસ્સિકાનં માસાનં પૂરણત્તા ચાતુમાસિનીતિ વુચ્ચતિ. તદા હિ કુમુદાનિ સુપુપ્ફિતાનિ હોન્તિ, તસ્મા કુમુદાનં સમૂહા, કુમુદાનિ એવ વા કોમુદા, તે એત્થ અત્થીતિ કોમુદીતિ વુચ્ચતિ, કુમુદવતીતિ વુત્તં હોતિ . અવસ્સં પવારેતબ્બન્તિ ધુવં પવારેતબ્બં. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ન્તિ કોમુદિં ચાતુમાસિનિં.

    Asaṃvihitāti ettha akārassa virahatthaṃ dassento āha ‘‘saṃvidahanavirahitā’’ti. Tattha saṃvidahanavirahitāti saṃvidahanarakkhavirahitā. Āgamanajānanatthāyāti bhaṇḍanakārakānaṃ āgamanassa jānanatthāya. Kilantatthāti tumhe kilantā bhavatha. ‘‘Sammohaṃ katvā’’ti iminā vikkhitvāti padassa vikkhepaṃ katvāti atthaṃ dasseti. No ce labhethāti ettha kimatthāya na labhethāti āha ‘‘bahisīmaṃ gantu’’nti. ‘‘Bhaṇḍanakārakānaṃ…pe… hontī’’ti iminā alabhanassa kāraṇaṃ dasseti. Yanti āgamaṃ juṇhaṃ. Komudiyā cātumāsiniyāti pacchimakattikapuṇṇamāyaṃ. Sā hi kumudānamatthitāya komudī, catunnaṃ vassikānaṃ māsānaṃ pūraṇattā cātumāsinīti vuccati. Tadā hi kumudāni supupphitāni honti, tasmā kumudānaṃ samūhā, kumudāni eva vā komudā, te ettha atthīti komudīti vuccati, kumudavatīti vuttaṃ hoti . Avassaṃ pavāretabbanti dhuvaṃ pavāretabbaṃ. ti saccaṃ, yasmā vā. Tanti komudiṃ cātumāsiniṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪૪. ભણ્ડનકારકવત્થુ • 144. Bhaṇḍanakārakavatthu

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ભણ્ડનકારકવત્થુકથા • Bhaṇḍanakārakavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભણ્ડનકારકવત્થુકથાવણ્ણના • Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ભણ્ડનકારકવત્થુકથાવણ્ણના • Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact