Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. ભરિયાસુત્તવણ્ણના

    10. Bhariyāsuttavaṇṇanā

    ૬૩. દસમે કેવટ્ટા મઞ્ઞે મચ્છવિલોપેતિ કેવટ્ટાનં મચ્છપચ્છિં ઓતારેત્વા ઠિતટ્ઠાને જાલે વા ઉદકતો ઉક્ખિત્તમત્તે મચ્છગ્ગાહકાનં મહાસદ્દો હોતિ, તં સન્ધાયેતં વુત્તં. સુજાતાતિ વિસાખાય કનિટ્ઠા. સા નેવ સસ્સું આદિયતીતિ સસ્સુયા કત્તબ્બવત્તં નામ અત્થિ, તં ન કરોતિ, સસ્સૂતિપિ નં ન ગણેતિ. ન સસુરં આદિયતીતિ વચનં ન ગણ્હાતિ. એવં અનાદરતાયપિ અગ્ગહણેનપિ ન આદિયતિ નામ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. એવં અનાથપિણ્ડિકો સુણિસાય આચારં ગહેત્વા સત્થુ પુરતો નિસીદિ. સાપિ સુજાતા ‘‘કિં નુ ખો અયં સેટ્ઠિ દસબલસ્સ સન્તિકે મય્હં ગુણં કથેસ્સતિ ઉદાહુ અગુણ’’ન્તિ ગન્ત્વા અવિદૂરે સદ્દં સુણન્તી અટ્ઠાસિ. અથ નં સત્થા એહિ સુજાતેતિ આમન્તેસિ.

    63. Dasame kevaṭṭā maññe macchavilopeti kevaṭṭānaṃ macchapacchiṃ otāretvā ṭhitaṭṭhāne jāle vā udakato ukkhittamatte macchaggāhakānaṃ mahāsaddo hoti, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Sujātāti visākhāya kaniṭṭhā. Sā neva sassuṃ ādiyatīti sassuyā kattabbavattaṃ nāma atthi, taṃ na karoti, sassūtipi naṃ na gaṇeti. Na sasuraṃ ādiyatīti vacanaṃ na gaṇhāti. Evaṃ anādaratāyapi aggahaṇenapi na ādiyati nāma. Sesesupi eseva nayo. Evaṃ anāthapiṇḍiko suṇisāya ācāraṃ gahetvā satthu purato nisīdi. Sāpi sujātā ‘‘kiṃ nu kho ayaṃ seṭṭhi dasabalassa santike mayhaṃ guṇaṃ kathessati udāhu aguṇa’’nti gantvā avidūre saddaṃ suṇantī aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā ehi sujāteti āmantesi.

    અહિતાનુકમ્પિનીતિ ન હિતાનુકમ્પિની. અઞ્ઞેસૂતિ પરપુરિસેસુ. અતિમઞ્ઞતેતિ ઓમાનાતિ માનવસેન અતિમઞ્ઞતિ. ધનેન કીતસ્સાતિ ધનેન કીતા અસ્સ. વધાય ઉસ્સુકા વધિતું ઉસ્સુક્કમાપન્ના. યં ઇત્થિયા વિન્દતિ સામિકો ધનન્તિ ઇત્થિયા સામિકો યં ધનં લભતિ. અપ્પમ્પિ તસ્સ અપહાતુમિચ્છતીતિ થોકતોપિ અસ્સ હરિતું ઇચ્છતિ, ઉદ્ધને આરોપિતઉક્ખલિયં પક્ખિપિતબ્બતણ્ડુલતોપિ થોકં હરિતુમેવ વાયમતિ. અલસાતિ નિસિન્નટ્ઠાને નિસિન્નાવ ઠિતટ્ઠાને ઠિતાવ હોતિ. ફરુસાતિ ખરા. દુરુત્તવાદિનીતિ દુબ્ભાસિતભાસિની, કક્ખળં વાળકથમેવ કથેતિ. ઉટ્ઠાયકાનં અભિભુય્ય વત્તતીતિ એત્થ ઉટ્ઠાયકાનન્તિ બહુવચનવસેન વિરિયુટ્ઠાનસમ્પન્નો સામિકો વુત્તો, તસ્સ તં ઉટ્ઠાનસમ્પત્તિં અભિભવિત્વા હેટ્ઠા કત્વા વત્તતિ. પમોદતીતિ આમોદિતપમોદિતા હોતિ . કોલેય્યકાતિ કુલસમ્પન્ના. પતિબ્બતાતિ પતિદેવતા. વધદણ્ડતજ્જિતાતિ દણ્ડકં ગહેત્વા વધેન તજ્જિતા, ‘‘ઘાતેસ્સામિ ન’’ન્તિ વુત્તા. દાસીસમન્તિ સામિકસ્સ વત્તપૂરિકા દાસીતિ મં ભગવા ધારેતૂતિ વત્વા સરણેસુ પતિટ્ઠાસિ.

    Ahitānukampinīti na hitānukampinī. Aññesūti parapurisesu. Atimaññateti omānāti mānavasena atimaññati. Dhanena kītassāti dhanena kītā assa. Vadhāya ussukā vadhituṃ ussukkamāpannā. Yaṃ itthiyā vindati sāmiko dhananti itthiyā sāmiko yaṃ dhanaṃ labhati. Appampi tassa apahātumicchatīti thokatopi assa harituṃ icchati, uddhane āropitaukkhaliyaṃ pakkhipitabbataṇḍulatopi thokaṃ haritumeva vāyamati. Alasāti nisinnaṭṭhāne nisinnāva ṭhitaṭṭhāne ṭhitāva hoti. Pharusāti kharā. Duruttavādinīti dubbhāsitabhāsinī, kakkhaḷaṃ vāḷakathameva katheti. Uṭṭhāyakānaṃ abhibhuyya vattatīti ettha uṭṭhāyakānanti bahuvacanavasena viriyuṭṭhānasampanno sāmiko vutto, tassa taṃ uṭṭhānasampattiṃ abhibhavitvā heṭṭhā katvā vattati. Pamodatīti āmoditapamoditā hoti . Koleyyakāti kulasampannā. Patibbatāti patidevatā. Vadhadaṇḍatajjitāti daṇḍakaṃ gahetvā vadhena tajjitā, ‘‘ghātessāmi na’’nti vuttā. Dāsīsamanti sāmikassa vattapūrikā dāsīti maṃ bhagavā dhāretūti vatvā saraṇesu patiṭṭhāsi.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. ભરિયાસુત્તં • 10. Bhariyāsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. ભરિયાસુત્તવણ્ણના • 10. Bhariyāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact