Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫. ભત્તગ્ગવત્તકથા

    5. Bhattaggavattakathā

    ૩૬૪. ભત્તગ્ગવત્તેતિ ભત્તં ગણ્હન્તિ એત્થાતિ ભત્તગ્ગં, પરિવિસનટ્ઠાનં. તસ્મિં કત્તબ્બં વત્તં ભત્તગ્ગવત્તં, તસ્મિં ભત્તગ્ગવત્તે એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. મનુસ્સાનં પરિવિસનટ્ઠાનં નામ યત્થ મનુસ્સા સપુત્તદારા આવસિત્વા ભિક્ખૂભોજેન્તિ. ‘‘અતિઅલ્લીયિત્વા’’તિ ઇમિના અનુપખજ્જાતિ એત્થ ખદધાતુસ્સ હિંસનં નામ અતિઅલ્લીયનન્તિ દસ્સેતિ. આસનેસુ સતીતિ આસનેસુ સન્તેસુ. નિસીદન્તસ્સ નવકસ્સાતિ સમ્બન્ધો. આપજ્જતીતિ આપત્તિં આપજ્જતિ. આપુચ્છિતે અનનુજાનન્તો થેરો આપજ્જતીતિ યોજના. સઙ્ઘાટિન્તિ પારુતસઙ્ઘાટિં.

    364.Bhattaggavatteti bhattaṃ gaṇhanti etthāti bhattaggaṃ, parivisanaṭṭhānaṃ. Tasmiṃ kattabbaṃ vattaṃ bhattaggavattaṃ, tasmiṃ bhattaggavatte evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. Manussānaṃ parivisanaṭṭhānaṃ nāma yattha manussā saputtadārā āvasitvā bhikkhūbhojenti. ‘‘Atiallīyitvā’’ti iminā anupakhajjāti ettha khadadhātussa hiṃsanaṃ nāma atiallīyananti dasseti. Āsanesu satīti āsanesu santesu. Nisīdantassa navakassāti sambandho. Āpajjatīti āpattiṃ āpajjati. Āpucchite ananujānanto thero āpajjatīti yojanā. Saṅghāṭinti pārutasaṅghāṭiṃ.

    પત્તધોવનઉદકન્તિ ભુઞ્જનત્થાય પત્તાનં ધોવનઉદકં. ગહેતબ્બન્તિ હત્થેન ગહેતબ્બં.

    Pattadhovanaudakanti bhuñjanatthāya pattānaṃ dhovanaudakaṃ. Gahetabbanti hatthena gahetabbaṃ.

    યથા ગણ્હિયમાનેતિ યોજના. મત્તાયાતિ પમાણાય. સબ્બિઆદીસુ એવાતિ એવસદ્દો અજ્ઝાહરિતબ્બો. સબ્બિઆદીસૂતિ સબ્બિતેલઉત્તરિભઙ્ગેસુ, નિદ્ધારણે ભુમ્મં. ન્તિ સબ્બિઆદિકં. અપ્પહોતીતિ સબ્બેસં ભિક્ખૂનં નપ્પહોતિ. ન્તિ સબ્બિઆદિકં, સમ્પાદેહીતિ સમ્બન્ધો. તાદિસં સબ્બિઆદિકન્તિ સમ્બન્ધો.

    Yathā gaṇhiyamāneti yojanā. Mattāyāti pamāṇāya. Sabbiādīsu evāti evasaddo ajjhāharitabbo. Sabbiādīsūti sabbitelauttaribhaṅgesu, niddhāraṇe bhummaṃ. Yanti sabbiādikaṃ. Appahotīti sabbesaṃ bhikkhūnaṃ nappahoti. Tanti sabbiādikaṃ, sampādehīti sambandho. Tādisaṃ sabbiādikanti sambandho.

    યં ભત્તગ્ગન્તિ યોજના. હત્થધોવનઉદકન્તિ ભુત્તાવીનં હત્થસ્સ ધોવનઉદકં. અન્તરાતિ ભોજનસ્સ મજ્ઝે. પિપાસિતેનાતિ પિવિતું ઇચ્છન્તેન. ગલેતિ કણ્ઠે.

    Yaṃ bhattagganti yojanā. Hatthadhovanaudakanti bhuttāvīnaṃ hatthassa dhovanaudakaṃ. Antarāti bhojanassa majjhe. Pipāsitenāti pivituṃ icchantena. Galeti kaṇṭhe.

    નિવત્તન્તેનાતિ એત્થ કસ્મા ઠાના નિવત્તન્તેનાતિ આહ ‘‘ભત્તગ્ગતો’’તિ. કથં કેનાકારેન નિવત્તિતબ્બન્તિ યોજના. કસ્મા નવકેહિ ભિક્ખૂહિ પઠમતરં નિવત્તિતબ્બન્તિ આહ ‘‘સમ્બાધેસુ હી’’તિઆદિ. નિક્ખમનોકાસોતિ પઠમતરં નિક્ખન્તોકાસો. પટિપાટિયાતિ વુડ્ઢપટિપાટિયા. ધુરેતિ ગેહદ્વારસ્સ સમીપે. ધુરસદ્દો હિ ઇધ સમીપવાચકો. નવકા અન્તોગેહે ચે નિસિન્ના હોન્તીતિ યોજના. અન્તરેનાતિ ભિક્ખૂનં વિવરેન, મજ્ઝેન વા. વિરળાયાતિ તનુકાય.

    Nivattantenāti ettha kasmā ṭhānā nivattantenāti āha ‘‘bhattaggato’’ti. Kathaṃ kenākārena nivattitabbanti yojanā. Kasmā navakehi bhikkhūhi paṭhamataraṃ nivattitabbanti āha ‘‘sambādhesu hī’’tiādi. Nikkhamanokāsoti paṭhamataraṃ nikkhantokāso. Paṭipāṭiyāti vuḍḍhapaṭipāṭiyā. Dhureti gehadvārassa samīpe. Dhurasaddo hi idha samīpavācako. Navakā antogehe ce nisinnā hontīti yojanā. Antarenāti bhikkhūnaṃ vivarena, majjhena vā. Viraḷāyāti tanukāya.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૫. ભત્તગ્ગવત્તકથા • 5. Bhattaggavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ભત્તગ્ગવત્તકથા • Bhattaggavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભત્તગ્ગવત્તકથાવણ્ણના • Bhattaggavattakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact