Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. ભત્તુદ્દેસકસુત્તં

    10. Bhattuddesakasuttaṃ

    ૨૦. ‘‘ચતૂહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભત્તુદ્દેસકો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે. કતમેહિ ચતૂહિ? છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભત્તુદ્દેસકો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે.

    20. ‘‘Catūhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato bhattuddesako yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye. Katamehi catūhi? Chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati – imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato bhattuddesako yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye.

    ‘‘ચતૂહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભત્તુદ્દેસકો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે. કતમેહિ ચતૂહિ? ન છન્દાગતિં ગચ્છતિ, ન દોસાગતિં ગચ્છતિ, ન મોહાગતિં ગચ્છતિ, ન ભયાગતિં ગચ્છતિ – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભત્તુદ્દેસકો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે’’તિ.

    ‘‘Catūhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato bhattuddesako yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge. Katamehi catūhi? Na chandāgatiṃ gacchati, na dosāgatiṃ gacchati, na mohāgatiṃ gacchati, na bhayāgatiṃ gacchati – imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato bhattuddesako yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge’’ti.

    ‘‘યે કેચિ કામેસુ અસઞ્ઞતા જના,

    ‘‘Ye keci kāmesu asaññatā janā,

    અધમ્મિકા હોન્તિ અધમ્મગારવા;

    Adhammikā honti adhammagāravā;

    છન્દા દોસા મોહા ચ ભયા ગામિનો 1,

    Chandā dosā mohā ca bhayā gāmino 2,

    પરિસાકસટો 3 ચ પનેસ વુચ્ચતિ.

    Parisākasaṭo 4 ca panesa vuccati.

    ‘‘એવઞ્હિ વુત્તં સમણેન જાનતા,

    ‘‘Evañhi vuttaṃ samaṇena jānatā,

    તસ્મા હિ તે સપ્પુરિસા પસંસિયા;

    Tasmā hi te sappurisā pasaṃsiyā;

    ધમ્મે ઠિતા યે ન કરોન્તિ પાપકં,

    Dhamme ṭhitā ye na karonti pāpakaṃ,

    ન છન્દા ન દોસા ન મોહા ન ભયા ચ ગામિનો 5;

    Na chandā na dosā na mohā na bhayā ca gāmino 6;

    ‘‘પરિસાય મણ્ડો ચ પનેસ વુચ્ચતિ,

    ‘‘Parisāya maṇḍo ca panesa vuccati,

    એવઞ્હિ વુત્તં સમણેન જાનતા’’તિ. દસમં;

    Evañhi vuttaṃ samaṇena jānatā’’ti. dasamaṃ;

    ચરવગ્ગો દુતિયો.

    Caravaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ચરં સીલં પધાનાનિ, સંવરં પઞ્ઞત્તિ પઞ્ચમં;

    Caraṃ sīlaṃ padhānāni, saṃvaraṃ paññatti pañcamaṃ;

    સોખુમ્મં તયો અગતી, ભત્તુદ્દેસેન તે દસાતિ.

    Sokhummaṃ tayo agatī, bhattuddesena te dasāti.







    Footnotes:
    1. છન્દા ચ દોસા ચ ભયા ચ ગામિનો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી)
    2. chandā ca dosā ca bhayā ca gāmino (sī. syā. kaṃ. pī)
    3. પરિસક્કસાવો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. parisakkasāvo (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. ન છન્દદોસા ન ભયા ચ ગામિનો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    6. na chandadosā na bhayā ca gāmino (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ભત્તુદ્દેસકસુત્તવણ્ણના • 10. Bhattuddesakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. પઠમઅગતિસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Paṭhamaagatisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact