Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૩. ભયસુત્તં

    3. Bhayasuttaṃ

    ૨૩. ‘‘‘ભય’ન્તિ, ભિક્ખવે, કામાનમેતં અધિવચનં; ‘દુક્ખ’ન્તિ, ભિક્ખવે, કામાનમેતં અધિવચનં; ‘રોગો’તિ, ભિક્ખવે, કામાનમેતં અધિવચનં; ‘ગણ્ડો’તિ, ભિક્ખવે , કામાનમેતં અધિવચનં; ‘સઙ્ગો’તિ, ભિક્ખવે, કામાનમેતં અધિવચનં; ‘પઙ્કો’તિ, ભિક્ખવે, કામાનમેતં અધિવચનં.

    23. ‘‘‘Bhaya’nti, bhikkhave, kāmānametaṃ adhivacanaṃ; ‘dukkha’nti, bhikkhave, kāmānametaṃ adhivacanaṃ; ‘rogo’ti, bhikkhave, kāmānametaṃ adhivacanaṃ; ‘gaṇḍo’ti, bhikkhave , kāmānametaṃ adhivacanaṃ; ‘saṅgo’ti, bhikkhave, kāmānametaṃ adhivacanaṃ; ‘paṅko’ti, bhikkhave, kāmānametaṃ adhivacanaṃ.

    ‘‘કસ્મા ચ, ભિક્ખવે, ‘ભય’ન્તિ કામાનમેતં અધિવચનં? કામરાગરત્તાયં, ભિક્ખવે, છન્દરાગવિનિબદ્ધો દિટ્ઠધમ્મિકાપિ ભયા ન પરિમુચ્ચતિ, સમ્પરાયિકાપિ ભયા ન પરિમુચ્ચતિ, તસ્મા ‘ભય’ન્તિ કામાનમેતં અધિવચનં. કસ્મા ચ, ભિક્ખવે, દુક્ખન્તિ…પે॰… રોગોતિ… ગણ્ડોતિ… સઙ્ગોતિ… પઙ્કોતિ કામાનમેતં અધિવચનં? કામરાગરત્તાયં, ભિક્ખવે, છન્દરાગવિનિબદ્ધો દિટ્ઠધમ્મિકાપિ પઙ્કા ન પરિમુચ્ચતિ, સમ્પરાયિકાપિ પઙ્કા ન પરિમુચ્ચતિ, તસ્મા ‘પઙ્કો’તિ કામાનમેતં અધિવચન’’ન્તિ.

    ‘‘Kasmā ca, bhikkhave, ‘bhaya’nti kāmānametaṃ adhivacanaṃ? Kāmarāgarattāyaṃ, bhikkhave, chandarāgavinibaddho diṭṭhadhammikāpi bhayā na parimuccati, samparāyikāpi bhayā na parimuccati, tasmā ‘bhaya’nti kāmānametaṃ adhivacanaṃ. Kasmā ca, bhikkhave, dukkhanti…pe… rogoti… gaṇḍoti… saṅgoti… paṅkoti kāmānametaṃ adhivacanaṃ? Kāmarāgarattāyaṃ, bhikkhave, chandarāgavinibaddho diṭṭhadhammikāpi paṅkā na parimuccati, samparāyikāpi paṅkā na parimuccati, tasmā ‘paṅko’ti kāmānametaṃ adhivacana’’nti.

    ‘‘ભયં દુક્ખં રોગો ગણ્ડો, સઙ્ગો પઙ્કો ચ ઉભયં;

    ‘‘Bhayaṃ dukkhaṃ rogo gaṇḍo, saṅgo paṅko ca ubhayaṃ;

    એતે કામા પવુચ્ચન્તિ, યત્થ સત્તો પુથુજ્જનો.

    Ete kāmā pavuccanti, yattha satto puthujjano.

    ‘‘ઉપાદાને ભયં દિસ્વા, જાતિમરણસમ્ભવે;

    ‘‘Upādāne bhayaṃ disvā, jātimaraṇasambhave;

    અનુપાદા વિમુચ્ચન્તિ, જાતિમરણસઙ્ખયે.

    Anupādā vimuccanti, jātimaraṇasaṅkhaye.

    ‘‘તે ખેમપ્પત્તા સુખિનો, દિટ્ઠધમ્માભિનિબ્બુતા;

    ‘‘Te khemappattā sukhino, diṭṭhadhammābhinibbutā;

    સબ્બવેરભયાતીતા 1, સબ્બદુક્ખં ઉપચ્ચગુ’’ન્તિ. તતિયં;

    Sabbaverabhayātītā 2, sabbadukkhaṃ upaccagu’’nti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. સબ્બે વેરભયાતીતા (સ્યા॰)
    2. sabbe verabhayātītā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. ભયસુત્તવણ્ણના • 3. Bhayasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩. ભયસુત્તવણ્ણના • 3. Bhayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact