Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴ககதா²வண்ணனா
Bhesajjakkhandhakakathāvaṇṇanā
2665. க³ஹபதிஸ்ஸ பூ⁴மி, ஸம்முதிபூ⁴மி, உஸ்ஸாவனந்திகாபூ⁴மி, கோ³னிஸாதி³பூ⁴மீதி கப்பியபூ⁴மியோ சதஸ்ஸோ ஹொந்தீதி வுத்தா ப⁴க³வதாதி யோஜனா.
2665. Gahapatissa bhūmi, sammutibhūmi, ussāvanantikābhūmi, gonisādibhūmīti kappiyabhūmiyo catasso hontīti vuttā bhagavatāti yojanā.
2666. கத²ங் கப்பியங் கத்தப்³ப³ந்தி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ உஸ்ஸாவனந்திகங் கோ³னிஸாதி³கங் க³ஹபதிங் ஸம்முதி’’ந்தி (மஹாவ॰ 295) ஏவங் சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ உத்³த⁴ரித்வா தாஸங் ஸாமஞ்ஞலக்க²ணங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’திஆதி³. ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங் வாஸத்தா²ய கதங் கே³ஹங் வா பி⁴க்கு²னோ ஸந்தகங் வாஸத்தா²ய கதங் கே³ஹங் வாதி யோஜனா. கப்பியங் கத்தப்³ப³ந்தி கப்பியட்டா²னங் கத்தப்³ப³ங். ஸஹஸெய்யப்பஹோனகந்தி ஸப்³ப³ச்ச²ன்னபரிச்ச²ன்னாதி³லக்க²ணேன ஸஹஸெய்யாரஹங்.
2666. Kathaṃ kappiyaṃ kattabbanti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, catasso kappiyabhūmiyo ussāvanantikaṃ gonisādikaṃ gahapatiṃ sammuti’’nti (mahāva. 295) evaṃ catasso bhūmiyo uddharitvā tāsaṃ sāmaññalakkhaṇaṃ dassetumāha ‘‘saṅghassā’’tiādi. Saṅghassa santakaṃ vāsatthāya kataṃ gehaṃ vā bhikkhuno santakaṃ vāsatthāya kataṃ gehaṃ vāti yojanā. Kappiyaṃ kattabbanti kappiyaṭṭhānaṃ kattabbaṃ. Sahaseyyappahonakanti sabbacchannaparicchannādilakkhaṇena sahaseyyārahaṃ.
2667. இதா³னி சதஸ்ஸோபி பூ⁴மியோ ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ட²பெத்வா’’திஆதி³. பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞேஹி கப்பியபூ⁴மியா அத்தா²ய தி³ன்னங் வா தேஸங் ஸந்தகங் வா யங் கே³ஹங், இத³ங் ஏவ க³ஹபதிபூ⁴மி நாமாதி யோஜனா.
2667. Idāni catassopi bhūmiyo sarūpato dassetumāha ‘‘ṭhapetvā’’tiādi. Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññehi kappiyabhūmiyā atthāya dinnaṃ vā tesaṃ santakaṃ vā yaṃ gehaṃ, idaṃ eva gahapatibhūmi nāmāti yojanā.
2668. யா பன குடி ஸங்கே⁴ன ஸம்மதா ஞத்திது³தியாய கம்மவாசாய, ஸா ஸம்முதிகா நாம. தஸ்ஸா ஸம்மன்னநகாலே கம்மவாசங் அவத்வா அபலோகனங் வா காதுங் வட்டதேவாதி யோஜனா.
2668.Yā pana kuṭi saṅghena sammatā ñattidutiyāya kammavācāya, sā sammutikā nāma. Tassā sammannanakāle kammavācaṃ avatvā apalokanaṃ vā kātuṃ vaṭṭatevāti yojanā.
2669-70. பட²மஇட்ட²காய வா பட²மபாஸாணஸ்ஸ வா பட²மத்த²ம்ப⁴ஸ்ஸ வா ஆதி³-க்³க³ஹணேன பட²மபி⁴த்திபாத³ஸ்ஸ வா ட²பனே பரேஸு மனுஸ்ஸேஸு உக்கி²பித்வா ட²பெந்தேஸு ஸமந்ததோ பரிவாரெத்வா ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி அபி⁴க்க²ணங் வத³ந்தேஹி ஆமஸித்வா வா ஸயமேவ உக்கி²பித்வா வா இட்ட²கா ட²பெய்ய பாஸாணோ வா த²ம்போ⁴ வா பி⁴த்திபாதோ³ வா ட²பெய்ய ட²பேதப்³போ³, அயங் உஸ்ஸாவனந்திகா குடீதி யோஜனா.
2669-70. Paṭhamaiṭṭhakāya vā paṭhamapāsāṇassa vā paṭhamatthambhassa vā ādi-ggahaṇena paṭhamabhittipādassa vā ṭhapane paresu manussesu ukkhipitvā ṭhapentesu samantato parivāretvā ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti abhikkhaṇaṃ vadantehi āmasitvā vā sayameva ukkhipitvā vā iṭṭhakā ṭhapeyya pāsāṇo vā thambho vā bhittipādo vā ṭhapeyya ṭhapetabbo, ayaṃ ussāvanantikā kuṭīti yojanā.
2671. இட்ட²காதி³பதிட்டா²னந்தி பட²மிட்ட²காதீ³னங் பூ⁴மியங் பதிட்டா²னங். வத³தந்தி ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி வத³ந்தானங். ஸமகாலங் து வட்டதீதி ஏககாலங் வட்டதி, இமினா ‘‘ஸசே ஹி அனிட்டி²தே வசனே த²ம்போ⁴ பதிட்டா²தி, அப்பதிட்டி²தே வா தஸ்மிங் வசனங் நிட்டா²தி, அகதா ஹோதி கப்பியகுடீ’’தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 295) அட்ட²கதா²வினிச்ச²யோ ஸூசிதோ.
2671.Iṭṭhakādipatiṭṭhānanti paṭhamiṭṭhakādīnaṃ bhūmiyaṃ patiṭṭhānaṃ. Vadatanti ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti vadantānaṃ. Samakālaṃ tu vaṭṭatīti ekakālaṃ vaṭṭati, iminā ‘‘sace hi aniṭṭhite vacane thambho patiṭṭhāti, appatiṭṭhite vā tasmiṃ vacanaṃ niṭṭhāti, akatā hoti kappiyakuṭī’’ti (mahāva. aṭṭha. 295) aṭṭhakathāvinicchayo sūcito.
2672. ஆராமோ ஸகலோ அபரிக்கி²த்தோ வா யேபு⁴ய்யதோ அபரிக்கி²த்தோ வாதி து³விதோ⁴பி விஞ்ஞூஹி வினயத⁴ரேஹி ‘‘கோ³னிஸாதீ³’’தி வுச்சதி. பவேஸனிவாரணாபா⁴வேன பவிட்டா²னங் கு³ன்னங் நிஸஜ்ஜாயோக³தோ ததா² வுச்சதீதி யோஜனா.
2672. Ārāmo sakalo aparikkhitto vā yebhuyyato aparikkhitto vāti duvidhopi viññūhi vinayadharehi ‘‘gonisādī’’ti vuccati. Pavesanivāraṇābhāvena paviṭṭhānaṃ gunnaṃ nisajjāyogato tathā vuccatīti yojanā.
2673. பயோஜனங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘எத்த² பக்கஞ்சா’’திஆதி³. ஆமிஸந்தி புரிமகாலிகத்³வயங். ‘‘ஆமிஸ’’ந்தி இமினா நிராமிஸங் இதரகாலிகத்³வயங் அகப்பியகுடியங் வுத்த²ம்பி பக்கம்பி கப்பதீதி தீ³பேதி.
2673. Payojanaṃ dassetumāha ‘‘ettha pakkañcā’’tiādi. Āmisanti purimakālikadvayaṃ. ‘‘Āmisa’’nti iminā nirāmisaṃ itarakālikadvayaṃ akappiyakuṭiyaṃ vutthampi pakkampi kappatīti dīpeti.
2674-5. இமா கப்பியகுடியோ கதா³ ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘உஸ்ஸாவனந்திகா யா ஸா’’திஆதி³. யா உஸ்ஸாவனந்திகா யேஸு த²ம்பா⁴தீ³ஸு அதி⁴ட்டி²தா, ஸா தேஸு த²ம்பா⁴தீ³ஸு அபனீதேஸு தத³ஞ்ஞேஸுபி த²ம்பா⁴தீ³ஸு திட்ட²தீதி யோஜனா.
2674-5. Imā kappiyakuṭiyo kadā jahitavatthukā hontīti āha ‘‘ussāvanantikā yā sā’’tiādi. Yā ussāvanantikā yesu thambhādīsu adhiṭṭhitā, sā tesu thambhādīsu apanītesu tadaññesupi thambhādīsu tiṭṭhatīti yojanā.
ஸப்³பே³ஸு த²ம்பா⁴தீ³ஸு அபனீதேஸு ஸா ஜஹிதவத்து²கா ஸியாதி யோஜனா. கோ³னிஸாதி³குடி பரிக்கி²த்தா வதிஆதீ³ஹி ஜஹிதவத்து²கா ஸியா. பரிக்கி²த்தாதி ச ‘‘ஆராமோ பன உபட்³ட⁴பரிக்கி²த்தோபி ப³ஹுதரங் பரிக்கி²த்தோபி பரிக்கி²த்தோயேவ நாமா’’தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 295) குருந்தி³மஹாபச்சரியாதீ³ஸு வுத்தத்தா ந கேவலங் ஸப்³ப³பரிக்கி²த்தாவ, உபட்³ட⁴பரிக்கி²த்தாபி யேபு⁴ய்யபரிக்கி²த்தாபி க³ஹேதப்³பா³.
Sabbesu thambhādīsu apanītesu sā jahitavatthukā siyāti yojanā. Gonisādikuṭi parikkhittā vatiādīhi jahitavatthukā siyā. Parikkhittāti ca ‘‘ārāmo pana upaḍḍhaparikkhittopi bahutaraṃ parikkhittopi parikkhittoyeva nāmā’’ti (mahāva. aṭṭha. 295) kurundimahāpaccariyādīsu vuttattā na kevalaṃ sabbaparikkhittāva, upaḍḍhaparikkhittāpi yebhuyyaparikkhittāpi gahetabbā.
ஸேஸாதி க³ஹபதிஸம்முதிகுடியோ. ச²த³னநாஸதோ ஜஹிதவத்து²கா ஸியுந்தி யோஜனா. ச²த³னநாஸதோதி எத்த² ‘‘கோ³பானஸிமத்தங் ட²பெத்வா’’தி ஸேஸோ. ஸசே கோ³பானஸீனங் உபரி ஏகம்பி பக்க²பாஸமண்ட³லங் அத்தி², ரக்க²தி. யத்ர பனிமா சதஸ்ஸோபி கப்பியபூ⁴மியோ நத்தி², தத்த² கிங் காதப்³ப³ங்? அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.
Sesāti gahapatisammutikuṭiyo. Chadananāsato jahitavatthukā siyunti yojanā. Chadananāsatoti ettha ‘‘gopānasimattaṃ ṭhapetvā’’ti seso. Sace gopānasīnaṃ upari ekampi pakkhapāsamaṇḍalaṃ atthi, rakkhati. Yatra panimā catassopi kappiyabhūmiyo natthi, tattha kiṃ kātabbaṃ? Anupasampannassa datvā tassa santakaṃ katvā paribhuñjitabbaṃ.
2676. பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞேஸங் ஹத்த²தோ படிக்³க³ஹோ ச தேஸங் ஸன்னிதி⁴ ச தேஸங் அந்தோவுத்த²ஞ்ச பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதீதி யோஜனா.
2676. Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññesaṃ hatthato paṭiggaho ca tesaṃ sannidhi ca tesaṃ antovutthañca bhikkhussa vaṭṭatīti yojanā.
2677. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸந்தகங் ஸங்கி⁴கம்பி வா அகப்பியபூ⁴மியங் ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே கே³ஹே அந்தோவுத்த²ஞ்ச அந்தோபக்கஞ்ச பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ந வட்டதி. பி⁴க்கு²னியா ஸந்தகங் ஸங்கி⁴கம்பி வா அகப்பியபூ⁴மியங் ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே கே³ஹே அந்தோவுத்த²ஞ்ச அந்தோபக்கஞ்ச பி⁴க்கு²னியா ந வட்டதீதி ஏவங் உபி⁴ன்னங் பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீனங் ந வட்டதீதி யோஜனா.
2677. Bhikkhussa santakaṃ saṅghikampi vā akappiyabhūmiyaṃ sahaseyyappahonake gehe antovutthañca antopakkañca bhikkhussa na vaṭṭati. Bhikkhuniyā santakaṃ saṅghikampi vā akappiyabhūmiyaṃ sahaseyyappahonake gehe antovutthañca antopakkañca bhikkhuniyā na vaṭṭatīti evaṃ ubhinnaṃ bhikkhubhikkhunīnaṃ na vaṭṭatīti yojanā.
2678. அகப்பகுடியாதி அகப்பியகுடியா, ‘‘அகப்பியபூ⁴மியங் ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே கே³ஹே’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தாய அகப்பியபூ⁴மியாதி அத்தோ². ஆதி³-ஸத்³தே³ன நவனீததேலமது⁴பா²ணிதானங் க³ஹணங்.
2678.Akappakuṭiyāti akappiyakuṭiyā, ‘‘akappiyabhūmiyaṃ sahaseyyappahonake gehe’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttāya akappiyabhūmiyāti attho. Ādi-saddena navanītatelamadhuphāṇitānaṃ gahaṇaṃ.
2679. தேஹேவ அந்தோவுத்தே²ஹி ஸப்பிஆதீ³ஹி ஸத்தாஹகாலிகேஹி ஸஹ பி⁴க்கு²னா பக்கங் தங் யாவஜீவிகங் நிராமிஸங் ஸத்தாஹங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதேவாதி யோஜனா.
2679.Teheva antovutthehi sappiādīhi sattāhakālikehi saha bhikkhunā pakkaṃ taṃ yāvajīvikaṃ nirāmisaṃ sattāhaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatevāti yojanā.
2680. பக்கங் ஸாமங்பக்கங் தங் யாவஜீவிகங் ஸசே ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி, அந்தோவுத்த²ஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதி, கிஞ்ச பி⁴ய்யோ ஸாமங்பக்கஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதீதி யோஜனா. யாவஜீவிகஸ்ஸ ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ஸ்ஸ ஆமிஸக³திகத்தா ‘‘அந்தோவுத்த²’’ந்தி வுத்தங்.
2680.Pakkaṃ sāmaṃpakkaṃ taṃ yāvajīvikaṃ sace āmisasaṃsaṭṭhaṃ paribhuñjati, antovutthañca bhuñjati, kiñca bhiyyo sāmaṃpakkañca bhuñjatīti yojanā. Yāvajīvikassa āmisasaṃsaṭṭhassa āmisagatikattā ‘‘antovuttha’’nti vuttaṃ.
2682. உத³கங் ந ஹோதி காலிகங் சதூஸு காலிகேஸு அஸங்க³ஹிதத்தா.
2682. Udakaṃ na hoti kālikaṃ catūsu kālikesu asaṅgahitattā.
2683. திகாலிகா யாவகாலிகா யாமகாலிகா ஸத்தாஹகாலிகாதி தயோ காலிகா படிக்³க³ஹவஸேனேவ அத்தனோ அத்தனோ காலங் அதிக்கமித்வா பு⁴த்தா தோ³ஸகரா ஹொந்தி, ததியங் ஸத்தாஹாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியவத்து²த்தா அபு⁴த்தம்பி தோ³ஸகரந்தி யோஜனா.
2683.Tikālikā yāvakālikā yāmakālikā sattāhakālikāti tayo kālikā paṭiggahavaseneva attano attano kālaṃ atikkamitvā bhuttā dosakarā honti, tatiyaṃ sattāhātikkame nissaggiyapācittiyavatthuttā abhuttampi dosakaranti yojanā.
‘‘பு⁴த்தா தோ³ஸகரா’’தி இமினா புரிமகாலிகத்³வயங் படிக்³க³ஹெத்வா காலாதிக்கமனமத்தேன ஆபத்தியா காரணங் ந ஹோதி, பு⁴த்தமேவ ஹோதி. ஸத்தாஹகாலிகங் காலாதிக்கமேன அபரிபு⁴த்தம்பி ஆபத்தியா காரணங் ஹோதீதி தீ³பேதி. தேஸு ஸத்தாஹகாலிகேயேவ விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அபு⁴த்தங் ததியம்பி சா’’தி. ச-ஸத்³தோ³ து-ஸத்³த³த்தே². யாவஜீவிகங் பன படிக்³க³ஹெத்வா யாவஜீவங் பரிபு⁴ஞ்ஜியமானங் இதரகாலிகஸங்ஸக்³க³ங் வினா தோ³ஸகரங் ந ஹோதீதி ந க³ஹிதங்.
‘‘Bhuttā dosakarā’’ti iminā purimakālikadvayaṃ paṭiggahetvā kālātikkamanamattena āpattiyā kāraṇaṃ na hoti, bhuttameva hoti. Sattāhakālikaṃ kālātikkamena aparibhuttampi āpattiyā kāraṇaṃ hotīti dīpeti. Tesu sattāhakālikeyeva visesaṃ dassetumāha ‘‘abhuttaṃ tatiyampi cā’’ti. Ca-saddo tu-saddatthe. Yāvajīvikaṃ pana paṭiggahetvā yāvajīvaṃ paribhuñjiyamānaṃ itarakālikasaṃsaggaṃ vinā dosakaraṃ na hotīti na gahitaṃ.
2684. அம்பா³த³யோ ஸத்³தா³ ருக்கா²னங் நாமபூ⁴தா தங்தங்ப²லேபி வத்தமானா இத⁴ உபசாரவஸேன தஜ்ஜே பானகே வுத்தா, தேனேவாஹ ‘‘பானகங் மத’’ந்தி. சோசங் அட்டி²ககத³லிபானங். மோசங் இதரகத³லிபானங். மதூ⁴தி முத்³தி³கப²லானங் ரஸங். முத்³தி³காதி ஸீதோத³கே மத்³தி³தானங் முத்³தி³கப²லானங் பானங். ‘‘ஸாலூகபானந்தி ரத்துப்பலனீலுப்பலாதீ³னங் ஸாலூகே மத்³தி³த்வா கதபான’’ந்தி பாளியங், அட்ட²கதா²ய (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 300) ச ஸாலூக-ஸத்³த³ஸ்ஸ தீ³க⁴வஸேன ஸங்யோக³த³ஸ்ஸனதோ ‘‘ஸாலு பா²ருஸகஞ்சா’’தி கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன ரஸ்ஸோ கதோ.
2684. Ambādayo saddā rukkhānaṃ nāmabhūtā taṃtaṃphalepi vattamānā idha upacāravasena tajje pānake vuttā, tenevāha ‘‘pānakaṃ mata’’nti. Cocaṃ aṭṭhikakadalipānaṃ. Mocaṃ itarakadalipānaṃ. Madhūti muddikaphalānaṃ rasaṃ. Muddikāti sītodake madditānaṃ muddikaphalānaṃ pānaṃ. ‘‘Sālūkapānanti rattuppalanīluppalādīnaṃ sālūke madditvā katapāna’’nti pāḷiyaṃ, aṭṭhakathāya (mahāva. aṭṭha. 300) ca sālūka-saddassa dīghavasena saṃyogadassanato ‘‘sālu phārusakañcā’’ti gāthābandhavasena rasso kato.
ஸாலூகங் குமுது³ப்பலானங் ப²லரஸங். கு²த்³த³ஸிக்கா²வண்ணனாயங் பன ‘‘ஸாலூகபானங் நாம ரத்துப்பலனீலுப்பலாதீ³னங் கிஞ்ஜக்க²ரேணூஹி கதபான’’ந்தி வுத்தங். ‘‘பா²ருஸக’ந்திஆதீ³ஸு ஏகோ ருக்கோ²’’தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங். தஸ்ஸ ப²லரஸோ பா²ருஸகங் நாம. ஏதேஸங் அட்ட²ன்னங் ப²லானங் ரஸோ உத³கஸம்பி⁴ன்னோ வட்டதி, ஸீதுத³கே மத்³தி³தோ பஸன்னோ நிக்கஸடோவ வட்டதி, உத³கேன பன அஸம்பி⁴ன்னோ ரஸோ யாவகாலிகோ.
Sālūkaṃ kumuduppalānaṃ phalarasaṃ. Khuddasikkhāvaṇṇanāyaṃ pana ‘‘sālūkapānaṃ nāma rattuppalanīluppalādīnaṃ kiñjakkhareṇūhi katapāna’’nti vuttaṃ. ‘‘Phārusaka’ntiādīsu eko rukkho’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. Tassa phalaraso phārusakaṃ nāma. Etesaṃ aṭṭhannaṃ phalānaṃ raso udakasambhinno vaṭṭati, sītudake maddito pasanno nikkasaṭova vaṭṭati, udakena pana asambhinno raso yāvakāliko.
2685. ப²லந்தி அம்பா³தி³ப²லங். ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹோதி பானவத்து²கானங் ப²லானங் படிக்³க³ஹோ. வஸதி எத்த² பானந்தி வத்து², ப²லங், வத்து²னா ஸஹ வட்டதீதி ஸவத்து²கங், பானங், ஸவத்து²கஸ்ஸ படிக்³க³ஹோ ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹோ. ஸவத்து²கஸ்ஸ படிக்³க³ஹங் நாம வத்து²படிக்³க³ஹணமேவாதி கத்வா வுத்தங் ‘‘பானவத்து²கானங் ப²லானங் படிக்³க³ஹோ’’தி.
2685.Phalanti ambādiphalaṃ. Savatthukapaṭiggahoti pānavatthukānaṃ phalānaṃ paṭiggaho. Vasati ettha pānanti vatthu, phalaṃ, vatthunā saha vaṭṭatīti savatthukaṃ, pānaṃ, savatthukassa paṭiggaho savatthukapaṭiggaho. Savatthukassa paṭiggahaṃ nāma vatthupaṭiggahaṇamevāti katvā vuttaṃ ‘‘pānavatthukānaṃ phalānaṃ paṭiggaho’’ti.
2686. ‘‘ஸுகொட்டெத்வா’’தி வுச்சமானத்தா ‘‘அம்ப³பக்க’’ந்தி ஆமகமேவ அம்ப³ப²லங் வுச்சதி . உத³கேதி ஸீதோத³கே. பரிஸ்ஸவங் பரிஸ்ஸாவிதங். கத்வாதி மது⁴ஆதீ³ஹி அபி⁴ஸங்க²ரித்வா. யதா²ஹ – ‘‘தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதேஹி மது⁴ஸக்கரகப்பூராதீ³ஹி யோஜெத்வா காதப்³ப³’’ந்தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 300). பாதுங் வட்டதீதி எத்த² வினிச்ச²யோ ‘‘ஏவங் கதங் புரேப⁴த்தமேவ கப்பதி, அனுபஸம்பன்னேஹி கதங் லபி⁴த்வா பன புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸபரிபோ⁴கே³னாபி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்தங் நிராமிஸபரிபோ⁴கே³ன யாவ அருணுக்³க³மனா வட்டதியேவ. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³பானேஸூ’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தோ.
2686. ‘‘Sukoṭṭetvā’’ti vuccamānattā ‘‘ambapakka’’nti āmakameva ambaphalaṃ vuccati . Udaketi sītodake. Parissavaṃ parissāvitaṃ. Katvāti madhuādīhi abhisaṅkharitvā. Yathāha – ‘‘tadahupaṭiggahitehi madhusakkarakappūrādīhi yojetvā kātabba’’nti (mahāva. aṭṭha. 300). Pātuṃ vaṭṭatīti ettha vinicchayo ‘‘evaṃ kataṃ purebhattameva kappati, anupasampannehi kataṃ labhitvā pana purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisaparibhogenāpi vaṭṭati, pacchābhattaṃ nirāmisaparibhogena yāva aruṇuggamanā vaṭṭatiyeva. Esa nayo sabbapānesū’’ti aṭṭhakathāyaṃ vutto.
2687. ஸேஸபானகேஸுபீதி ஜம்பு³பானகாதீ³ஸுபி.
2687.Sesapānakesupīti jambupānakādīsupi.
2688. உச்சு²ரஸோ அந்தோக³த⁴த்தா இத⁴ வுத்தோ, ந பன யாமகாலிகத்தா, ஸோ பன ஸத்தாஹகாலிகோயேவ.
2688. Ucchuraso antogadhattā idha vutto, na pana yāmakālikattā, so pana sattāhakālikoyeva.
2689. மது⁴கஸ்ஸ ரஸந்தி மது⁴கபுப்ப²ஸ்ஸ ரஸங். எத்த² மது⁴கபுப்ப²ரஸோ அக்³கி³பாகோ வா ஹோது ஆதி³ச்சபாகோ வா, பச்சா²ப⁴த்தங் ந வட்டதி. புரேப⁴த்தம்பி யங் பானங் க³ஹெத்வா மஜ்ஜங் கரொந்தி, ஸோ ஆதி³தோ பட்டா²ய ந வட்டதி. மது⁴கபுப்ப²ங் பன அல்லங் வா ஸுக்க²ங் வா ப⁴ஜ்ஜிதங் வா தேன கதபா²ணிதங் வா யதோ பட்டா²ய மஜ்ஜங் ந கரொந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் புரேப⁴த்தங் வட்டதி.
2689.Madhukassa rasanti madhukapupphassa rasaṃ. Ettha madhukapuppharaso aggipāko vā hotu ādiccapāko vā, pacchābhattaṃ na vaṭṭati. Purebhattampi yaṃ pānaṃ gahetvā majjaṃ karonti, so ādito paṭṭhāya na vaṭṭati. Madhukapupphaṃ pana allaṃ vā sukkhaṃ vā bhajjitaṃ vā tena kataphāṇitaṃ vā yato paṭṭhāya majjaṃ na karonti, taṃ sabbaṃ purebhattaṃ vaṭṭati.
பக்கடா³கரஸந்தி பக்கஸ்ஸ யாவகாலிகஸ்ஸ ரஸங். ஸப்³போ³ பத்தரஸோ யாமகாலிகோ வுத்தோதி யோஜனா. அட்ட²கதா²யங் ‘‘யாவகாலிகபத்தானஞ்ஹி புரேப⁴த்தங்யேவ ரஸோ கப்பதீ’’தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 300) இமமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Pakkaḍākarasanti pakkassa yāvakālikassa rasaṃ. Sabbo pattaraso yāmakāliko vuttoti yojanā. Aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yāvakālikapattānañhi purebhattaṃyeva raso kappatī’’ti (mahāva. aṭṭha. 300) imameva sandhāya vuttaṃ.
2690. ஸானுலோமானங் ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் ப²லஜங் ரஸங் ட²பெத்வா ஸப்³போ³ ப²லஜோ ரஸோ விகாலே யாமஸஞ்ஞிதே அனுலோமதோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாதோதி யோஜனா.
2690. Sānulomānaṃ sattannaṃ dhaññānaṃ phalajaṃ rasaṃ ṭhapetvā sabbo phalajo raso vikāle yāmasaññite anulomato paribhuñjituṃ anuññātoti yojanā.
2691. யாவகாலிகபத்தானங் ஸீதுத³கே மத்³தி³த்வா கதோ ரஸோபி அபக்கோ, ஆதி³ச்சபாகோபி விகாலே பன வட்டதீதி யோஜனா.
2691. Yāvakālikapattānaṃ sītudake madditvā kato rasopi apakko, ādiccapākopi vikāle pana vaṭṭatīti yojanā.
2692-3. ஸத்தத⁴ஞ்ஞானுலோமானி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘தாலஞ்சனாளிகேரஞ்சா’’திஆதி³. அபரண்ணங் முக்³கா³தி³. ‘‘ஸத்தத⁴ஞ்ஞானுலோமிக’’ந்தி இமினா ஏதேஸங் ரஸோ யாவகாலிகோ யாமகாலஸங்கா²தே விகாலே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி.
2692-3. Sattadhaññānulomāni sarūpato dassetumāha ‘‘tālañcanāḷikerañcā’’tiādi. Aparaṇṇaṃ muggādi. ‘‘Sattadhaññānulomika’’nti iminā etesaṃ raso yāvakāliko yāmakālasaṅkhāte vikāle paribhuñjituṃ na vaṭṭatīti dasseti.
2695. ஏவமாதீ³னங் கு²த்³த³கானங் ப²லானங் ரஸோ பன அட்ட²பானானுலோமத்தா அனுலோமிகே யாமகாலிகானுலோமிகே நித்³தி³ட்டோ² கதி²தோதி யோஜனா.
2695. Evamādīnaṃ khuddakānaṃ phalānaṃ raso pana aṭṭhapānānulomattā anulomike yāmakālikānulomike niddiṭṭho kathitoti yojanā.
2696. இத⁴ இமஸ்மிங் லோகே ஸானுலோமஸ்ஸ த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ப²லஜங் ரஸங் ட²பெத்வா அயாமகாலிகோ அஞ்ஞோ ப²லரஸோ நத்தீ²தி யோஜனா, ஸப்³போ³ யாமகாலிகோயேவாதி தீ³பேதி.
2696.Idha imasmiṃ loke sānulomassa dhaññassa phalajaṃ rasaṃ ṭhapetvā ayāmakāliko añño phalaraso natthīti yojanā, sabbo yāmakālikoyevāti dīpeti.
பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴ககதா²வண்ணனா.
Bhesajjakkhandhakakathāvaṇṇanā.