Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૬. ભિક્ખાદાયકવિમાનવણ્ણના

    6. Bhikkhādāyakavimānavaṇṇanā

    ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનન્તિ ભિક્ખાદાયકવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને. તેન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ અદ્ધાનમગ્ગપટિપન્નો અઞ્ઞતરં ગામં પિણ્ડાય પવિટ્ઠો એકસ્સ ઘરદ્ધારે અટ્ઠાસિ. તત્થ અઞ્ઞતરો પુરિસો ધોતહત્થપાદો ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ નિસિન્નો ભોજનં ઉપનેત્વા પાતિયા પક્ખિત્તે તં ભિક્ખું દિસ્વા પાતિયા ભત્તં તસ્સ ભિક્ખુનો પત્તે આકિરન્તો તેન ‘‘એકદેસમેવ દેહી’’તિ વુત્તોપિ સબ્બમેવ આકિરિ. સો ભિક્ખુ અનુમોદનં વત્વા પક્કામિ. સો પુરિસો ‘‘છાતજ્ઝત્તસ્સ ભિક્ખુનો મયા અભુઞ્જિત્વા ભત્તં દિન્ન’’ન્તિ અનુસ્સરન્તો ઉળારં પીતિસોમનસ્સં પટિલભિ. સો અપરભાગે કાલં કત્વા તાવતિંસેસુ દ્વાદસયોજનિકે કનકવિમાને નિબ્બત્તિ. તં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરો દેવચારિકં ચરન્તો મહતિયા દેવિદ્ધિયા વિરોચમાનં દિસ્વા ઇમાહિ ગાથાહિ પટિપુચ્છિ –

    Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānanti bhikkhādāyakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena aññataro bhikkhu addhānamaggapaṭipanno aññataraṃ gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭho ekassa gharaddhāre aṭṭhāsi. Tattha aññataro puriso dhotahatthapādo ‘‘bhuñjissāmī’’ti nisinno bhojanaṃ upanetvā pātiyā pakkhitte taṃ bhikkhuṃ disvā pātiyā bhattaṃ tassa bhikkhuno patte ākiranto tena ‘‘ekadesameva dehī’’ti vuttopi sabbameva ākiri. So bhikkhu anumodanaṃ vatvā pakkāmi. So puriso ‘‘chātajjhattassa bhikkhuno mayā abhuñjitvā bhattaṃ dinna’’nti anussaranto uḷāraṃ pītisomanassaṃ paṭilabhi. So aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu dvādasayojanike kanakavimāne nibbatti. Taṃ āyasmā mahāmoggallānatthero devacārikaṃ caranto mahatiyā deviddhiyā virocamānaṃ disvā imāhi gāthāhi paṭipucchi –

    ૧૦૮૧.

    1081.

    ‘‘ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનં, સમન્તતો દ્વાદસ યોજનાનિ;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    કૂટાગારા સત્તસતા ઉળારા, વેળુરિયથમ્ભા રુચકત્થતા સુભા.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    ૧૦૮૨.

    1082.

    ‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો…પે॰…

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    સોપિ તસ્સ ઇમાહિ ગાથાહિ બ્યાકાસિ –

    Sopi tassa imāhi gāthāhi byākāsi –

    ૧૦૮૩.

    1083.

    ‘‘સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.

    ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    ૧૦૮૪.

    1084.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, દિસ્વાન ભિક્ખું તસિતં કિલન્તં;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, disvāna bhikkhuṃ tasitaṃ kilantaṃ;

    એકાહં ભિક્ખં પટિપાદયિસ્સં, સમઙ્ગિ ભત્તેન તદા અકાસિં.

    Ekāhaṃ bhikkhaṃ paṭipādayissaṃ, samaṅgi bhattena tadā akāsiṃ.

    ૧૦૮૫.

    1085.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૦૮૪. તત્થ એકાહં ભિક્ખન્તિ એકં અહં ભિક્ખામત્તં, એકં ભત્તવડ્ઢિતકન્તિ અત્થો. પટિપાદયિસ્સન્તિ પટિપાદેસિં અદાસિં. સમઙ્ગિ ભત્તેનાતિ ભત્તેન સમઙ્ગીભૂતં, લદ્ધભિક્ખન્તિ અત્થો. એવં મહાથેરો તેન દેવપુત્તેન અત્તનો સુચરિતકમ્મે પકાસિતે સપરિવારસ્સ તસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા મનુસ્સલોકમાગતો, તં પવત્તિં સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ કથેસિ. સત્થા તં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા સમ્પત્તમહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેસિ. સા દેસના મહાજનસ્સ સાત્થિકા અહોસીતિ.

    1084. Tattha ekāhaṃ bhikkhanti ekaṃ ahaṃ bhikkhāmattaṃ, ekaṃ bhattavaḍḍhitakanti attho. Paṭipādayissanti paṭipādesiṃ adāsiṃ. Samaṅgi bhattenāti bhattena samaṅgībhūtaṃ, laddhabhikkhanti attho. Evaṃ mahāthero tena devaputtena attano sucaritakamme pakāsite saparivārassa tassa dhammaṃ desetvā manussalokamāgato, taṃ pavattiṃ sammāsambuddhassa kathesi. Satthā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattamahājanassa dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    ભિક્ખાદાયકવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhikkhādāyakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૬. ભિક્ખાદાયકવિમાનવત્થુ • 6. Bhikkhādāyakavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact