Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૬. ભિક્ખાપરમ્પરજાતકં (૧૩)

    496. Bhikkhāparamparajātakaṃ (13)

    ૨૭૦.

    270.

    સુખુમાલરૂપં દિસ્વા 1, રટ્ઠા વિવનમાગતં;

    Sukhumālarūpaṃ disvā 2, raṭṭhā vivanamāgataṃ;

    કૂટાગારવરૂપેતં, મહાસયનમુપાસિતં 3.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, mahāsayanamupāsitaṃ 4.

    ૨૭૧.

    271.

    તસ્સ તે પેમકેનાહં, અદાસિં વડ્ઢમોદનં 5;

    Tassa te pemakenāhaṃ, adāsiṃ vaḍḍhamodanaṃ 6;

    સાલીનં વિચિતં ભત્તં, સુચિં મંસૂપસેચનં.

    Sālīnaṃ vicitaṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    ૨૭૨.

    272.

    તં ત્વં ભત્તં પટિગ્ગય્હ, બ્રાહ્મણસ્સ અદાસયિ 7;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, brāhmaṇassa adāsayi 8;

    અત્તાનં 9 અનસિત્વાન, કોયં ધમ્મો નમત્થુ તે.

    Attānaṃ 10 anasitvāna, koyaṃ dhammo namatthu te.

    ૨૭૩.

    273.

    આચરિયો બ્રાહ્મણો મય્હં, કિચ્ચાકિચ્ચેસુ બ્યાવટો 11;

    Ācariyo brāhmaṇo mayhaṃ, kiccākiccesu byāvaṭo 12;

    ગરુ ચ આમન્તનીયો 13 ચ, દાતુમરહામિ ભોજનં.

    Garu ca āmantanīyo 14 ca, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    ૨૭૪.

    274.

    બ્રાહ્મણં દાનિ પુચ્છામિ, ગોતમં રાજપૂજિતં;

    Brāhmaṇaṃ dāni pucchāmi, gotamaṃ rājapūjitaṃ;

    રાજા તે ભત્તં પાદાસિ, સુચિં મંસૂપસેચનં.

    Rājā te bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    ૨૭૫.

    275.

    તં ત્વં ભત્તં પટિગ્ગય્હ, ઇસિસ્સ ભોજનં અદા;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, isissa bhojanaṃ adā;

    અખેત્તઞ્ઞૂસિ દાનસ્સ, કોયં ધમ્મો નમત્થુ તે.

    Akhettaññūsi dānassa, koyaṃ dhammo namatthu te.

    ૨૭૬.

    276.

    ભરામિ પુત્ત 15 દારે ચ, ઘરેસુ ગધિતો 16 અહં;

    Bharāmi putta 17 dāre ca, gharesu gadhito 18 ahaṃ;

    ભુઞ્જે માનુસકે કામે, અનુસાસામિ રાજિનો.

    Bhuñje mānusake kāme, anusāsāmi rājino.

    ૨૭૭.

    277.

    આરઞ્ઞિકસ્સ 19 ઇસિનો, ચિરરત્તં તપસ્સિનો;

    Āraññikassa 20 isino, cirarattaṃ tapassino;

    વુડ્ઢસ્સ ભાવિતત્તસ્સ, દાતુમરહામિ ભોજનં.

    Vuḍḍhassa bhāvitattassa, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    ૨૭૮.

    278.

    ઇસિઞ્ચ દાનિ પુચ્છામિ, કિસં ધમનિસન્થતં;

    Isiñca dāni pucchāmi, kisaṃ dhamanisanthataṃ;

    પરૂળ્હકચ્છનખલોમં, પઙ્કદન્તં રજસ્સિરં.

    Parūḷhakacchanakhalomaṃ, paṅkadantaṃ rajassiraṃ.

    ૨૭૯.

    279.

    એકો અરઞ્ઞે વિહરસિ 21, નાવકઙ્ખસિ જીવિતં;

    Eko araññe viharasi 22, nāvakaṅkhasi jīvitaṃ;

    ભિક્ખુ કેન તયા સેય્યો, યસ્સ ત્વં ભોજનં અદા.

    Bhikkhu kena tayā seyyo, yassa tvaṃ bhojanaṃ adā.

    ૨૮૦.

    280.

    ખણન્તાલુકલમ્બાનિ 23, બિલાલિતક્કલાનિ ચ 24;

    Khaṇantālukalambāni 25, bilālitakkalāni ca 26;

    ધુનં સામાકનીવારં, સઙ્ઘારિયં પસારિયં 27.

    Dhunaṃ sāmākanīvāraṃ, saṅghāriyaṃ pasāriyaṃ 28.

    ૨૮૧.

    281.

    સાકં ભિસં મધું મંસં, બદરામલકાનિ ચ;

    Sākaṃ bhisaṃ madhuṃ maṃsaṃ, badarāmalakāni ca;

    તાનિ આહરિત્વા 29 ભુઞ્જામિ, અત્થિ મે સો પરિગ્ગહો.

    Tāni āharitvā 30 bhuñjāmi, atthi me so pariggaho.

    ૨૮૨.

    282.

    પચન્તો અપચન્તસ્સ, અમમસ્સ સકિઞ્ચનો 31;

    Pacanto apacantassa, amamassa sakiñcano 32;

    અનાદાનસ્સ સાદાનો, દાતુમરહામિ ભોજનં.

    Anādānassa sādāno, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    ૨૮૩.

    283.

    ભિક્ખુઞ્ચ દાનિ પુચ્છામિ, તુણ્હીમાસીન સુબ્બતં;

    Bhikkhuñca dāni pucchāmi, tuṇhīmāsīna subbataṃ;

    ઇસિ તે ભત્તં પાદાસિ, સુચિં મંસૂપસેચનં.

    Isi te bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    ૨૮૪.

    284.

    તં ત્વં ભત્તં પટિગ્ગય્હ, તુણ્હી ભુઞ્જસિ એકકો;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, tuṇhī bhuñjasi ekako;

    નાઞ્ઞં કઞ્ચિ 33 નિમન્તેસિ, કોયં ધમ્મો નમત્થુ તે.

    Nāññaṃ kañci 34 nimantesi, koyaṃ dhammo namatthu te.

    ૨૮૫.

    285.

    ન પચામિ ન પાચેમિ, ન છિન્દામિ ન છેદયે;

    Na pacāmi na pācemi, na chindāmi na chedaye;

    તં મં અકિઞ્ચનં ઞત્વા, સબ્બપાપેહિ આરતં.

    Taṃ maṃ akiñcanaṃ ñatvā, sabbapāpehi ārataṃ.

    ૨૮૬.

    286.

    વામેન ભિક્ખમાદાય, દક્ખિણેન કમણ્ડલું;

    Vāmena bhikkhamādāya, dakkhiṇena kamaṇḍaluṃ;

    ઇસિ મે ભત્તં પાદાસિ, સુચિં મંસૂપસેચનં.

    Isi me bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    ૨૮૭.

    287.

    એતે હિ દાતુમરહન્તિ, સમમા સપરિગ્ગહા;

    Ete hi dātumarahanti, samamā sapariggahā;

    પચ્ચનીકમહં મઞ્ઞે, યો દાતારં નિમન્તયે.

    Paccanīkamahaṃ maññe, yo dātāraṃ nimantaye.

    ૨૮૮.

    288.

    અત્થાય વત મે અજ્જ, ઇધાગચ્છિ રથેસભો;

    Atthāya vata me ajja, idhāgacchi rathesabho;

    સોહં અજ્જ પજાનામિ 35, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Sohaṃ ajja pajānāmi 36, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૮૯.

    289.

    રટ્ઠેસુ ગિદ્ધા રાજાનો, કિચ્ચાકિચ્ચેસુ બ્રાહ્મણા;

    Raṭṭhesu giddhā rājāno, kiccākiccesu brāhmaṇā;

    ઇસી મૂલફલે ગિદ્ધા, વિપ્પમુત્તા ચ ભિક્ખવોતિ.

    Isī mūlaphale giddhā, vippamuttā ca bhikkhavoti.

    ભિક્ખાપરમ્પરજાતકં તેરસમં.

    Bhikkhāparamparajātakaṃ terasamaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સુવ કિન્નર મુક્ક ખરાજિનસો, ભિસજાત મહેસિ કપોતવરો;

    Suva kinnara mukka kharājinaso, bhisajāta mahesi kapotavaro;

    અથ મોર સતચ્છક વાણિજકો, અથ રાજ સબ્રાહ્મણ ભિક્ખપરન્તિ.

    Atha mora satacchaka vāṇijako, atha rāja sabrāhmaṇa bhikkhaparanti.

    પકિણ્ણકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Pakiṇṇakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. દિસ્વાન (ક॰ સી॰ અટ્ઠ॰)
    2. disvāna (ka. sī. aṭṭha.)
    3. મુપોચિતં (બહૂસુ)
    4. mupocitaṃ (bahūsu)
    5. બદ્ધમોદનં (સી॰ પી॰)
    6. baddhamodanaṃ (sī. pī.)
    7. અદાપયિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. adāpayi (sī. syā. pī.)
    9. અત્તના (પી॰ અટ્ઠ॰ પાઠન્તરં)
    10. attanā (pī. aṭṭha. pāṭhantaraṃ)
    11. વાવટો (ક॰)
    12. vāvaṭo (ka.)
    13. આમન્તણીયો (સી॰ પી॰)
    14. āmantaṇīyo (sī. pī.)
    15. પુત્તે (સી॰ પી॰)
    16. ગથિતો (સી॰ પી॰)
    17. putte (sī. pī.)
    18. gathito (sī. pī.)
    19. આરઞ્ઞકસ્સ (સી॰ પી॰)
    20. āraññakassa (sī. pī.)
    21. વિહાસિ (ક॰)
    22. vihāsi (ka.)
    23. ખણમાલુકલમ્બાનિ (સ્યા॰ ક॰)
    24. બિળાલિતક્કળાનિ ચ (સી॰ પી॰)
    25. khaṇamālukalambāni (syā. ka.)
    26. biḷālitakkaḷāni ca (sī. pī.)
    27. સંહારિયં પહારિયં (સ્યા॰), સંસારિયં પસારિયં (ક॰)
    28. saṃhāriyaṃ pahāriyaṃ (syā.), saṃsāriyaṃ pasāriyaṃ (ka.)
    29. આહત્વ (સી॰ સ્યા॰)
    30. āhatva (sī. syā.)
    31. અકિઞ્ચનો (ક॰)
    32. akiñcano (ka.)
    33. કિઞ્ચિ (ક॰)
    34. kiñci (ka.)
    35. ઇતો પુબ્બે ન જાનામિ (સી॰ પી॰)
    36. ito pubbe na jānāmi (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૬] ૧૩. ભિક્ખાપરમ્પરજાતકવણ્ણના • [496] 13. Bhikkhāparamparajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact