Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    பி⁴க்கு²னிக்க²ந்த⁴ககதா²

    Bhikkhunikkhandhakakathā

    2952.

    2952.

    காயங் ஊருங் த²னங் வாபி, விவரித்வான பி⁴க்கு²னீ;

    Kāyaṃ ūruṃ thanaṃ vāpi, vivaritvāna bhikkhunī;

    அத்தனோ அங்க³ஜாதங் வா, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ந ச த³ஸ்ஸயே.

    Attano aṅgajātaṃ vā, bhikkhussa na ca dassaye.

    2953.

    2953.

    பி⁴க்கு²னா ஸஹ யங் கிஞ்சி, ஸம்பயோஜெந்தியாபி ச;

    Bhikkhunā saha yaṃ kiñci, sampayojentiyāpi ca;

    ததோ பா⁴ஸந்தியா பி⁴க்கு²ங், ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Tato bhāsantiyā bhikkhuṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2954.

    2954.

    ந ச பி⁴க்கு²னியா தீ³க⁴ங், தா⁴ரெய்ய காயப³ந்த⁴னங்;

    Na ca bhikkhuniyā dīghaṃ, dhāreyya kāyabandhanaṃ;

    தேனேவ காயப³ந்தே⁴ன, த²னபட்டேன வா பன.

    Teneva kāyabandhena, thanapaṭṭena vā pana.

    2955.

    2955.

    விலீவேன ச பட்டேன, சம்மபட்டேன வா ததா²;

    Vilīvena ca paṭṭena, cammapaṭṭena vā tathā;

    து³ஸ்ஸபட்டேன வா து³ஸ்ஸ-வேணியா து³ஸ்ஸவட்டியா.

    Dussapaṭṭena vā dussa-veṇiyā dussavaṭṭiyā.

    2956.

    2956.

    ந பா²ஸுகா நமேதப்³பா³, து³க்கடங் து நமெந்தியா;

    Na phāsukā nametabbā, dukkaṭaṃ tu namentiyā;

    ந க⁴ங்ஸாபெய்ய ஸமணீ, ஜக⁴னங் அட்டி²காதி³னா.

    Na ghaṃsāpeyya samaṇī, jaghanaṃ aṭṭhikādinā.

    2957.

    2957.

    ஹத்த²ங் வா ஹத்த²கொச்ச²ங் வா, பாத³ங் வா முக²மூருகங்;

    Hatthaṃ vā hatthakocchaṃ vā, pādaṃ vā mukhamūrukaṃ;

    கொட்டாபேதி ஸசே தஸ்ஸா, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Koṭṭāpeti sace tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2958.

    2958.

    ந முக²ங் லிம்பிதப்³ப³ங் து, ந சுண்ணேதப்³ப³மேவ ச;

    Na mukhaṃ limpitabbaṃ tu, na cuṇṇetabbameva ca;

    மனோஸிலாய வாபத்தி, முக²ங் லஞ்ஜந்தியா ஸியா.

    Manosilāya vāpatti, mukhaṃ lañjantiyā siyā.

    2959.

    2959.

    அங்க³ராகோ³ ந காதப்³போ³, முக²ராகோ³பி வா ததா²;

    Aṅgarāgo na kātabbo, mukharāgopi vā tathā;

    அவங்க³ங் ந ச காதப்³ப³ங், ந காதப்³ப³ங் விஸேஸகங்.

    Avaṅgaṃ na ca kātabbaṃ, na kātabbaṃ visesakaṃ.

    2960.

    2960.

    ஓலோகனகதோ ராகா³, ஓலோகேதுங் ந வட்டதி;

    Olokanakato rāgā, oloketuṃ na vaṭṭati;

    டா²தப்³ப³ங் ந ச ஸாலோகே, ஸனச்சங் ந ச காரயே.

    Ṭhātabbaṃ na ca sāloke, sanaccaṃ na ca kāraye.

    2961.

    2961.

    து³க்கடங் முனினா வுத்தங், க³ணிகங் வுட்ட²பெந்தியா;

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, gaṇikaṃ vuṭṭhapentiyā;

    ஸுரங் வா பன மங்ஸங் வா, பண்ணங் வா விக்கிணந்தியா.

    Suraṃ vā pana maṃsaṃ vā, paṇṇaṃ vā vikkiṇantiyā.

    2962.

    2962.

    வட்³டி⁴ங் வாபி வணிஜ்ஜங் வா, பயோஜேதுங் ந வட்டதி;

    Vaḍḍhiṃ vāpi vaṇijjaṃ vā, payojetuṃ na vaṭṭati;

    திரீடங் கஞ்சுகங் வாபி, யதி³ தா⁴ரேதி து³க்கடங்.

    Tirīṭaṃ kañcukaṃ vāpi, yadi dhāreti dukkaṭaṃ.

    2963.

    2963.

    தா³ஸோ வா பன தா³ஸீ வா, ததா² கம்மகரோபி வா;

    Dāso vā pana dāsī vā, tathā kammakaropi vā;

    ந சேவுபட்ட²பேதப்³போ³, திரச்சா²னக³தோபி வா.

    Na cevupaṭṭhapetabbo, tiracchānagatopi vā.

    2964.

    2964.

    ந ச பி⁴க்கு²னியா ஸப்³ப³-நீலாதி³ங் பன சீவரங்;

    Na ca bhikkhuniyā sabba-nīlādiṃ pana cīvaraṃ;

    தா⁴ரேதப்³ப³ங், ந தா⁴ரெய்ய, ஸப்³ப³ங் நமதகம்பி ச.

    Dhāretabbaṃ, na dhāreyya, sabbaṃ namatakampi ca.

    2965.

    2965.

    படிச்ச²ன்னாபடிச்ச²ன்னங் , சி²ன்னங் வாச்சி²ன்னமேவ வா;

    Paṭicchannāpaṭicchannaṃ , chinnaṃ vācchinnameva vā;

    புரிஸப்³யஞ்ஜனங் ஸப்³ப³ங், ஓலோகேதுங் ந வட்டதி.

    Purisabyañjanaṃ sabbaṃ, oloketuṃ na vaṭṭati.

    2966.

    2966.

    தூ³ரதோவ ச பஸ்ஸித்வா, பி⁴க்கு²ங் பி⁴க்கு²னியா பன;

    Dūratova ca passitvā, bhikkhuṃ bhikkhuniyā pana;

    மக்³கோ³ தஸ்ஸ பதா³தப்³போ³, ஓக்கமித்வான தூ³ரதோ.

    Maggo tassa padātabbo, okkamitvāna dūrato.

    2967.

    2967.

    பி⁴க்கு²ங் பன ச பஸ்ஸித்வா, பத்தங் பி⁴க்க²ங் சரந்தியா;

    Bhikkhuṃ pana ca passitvā, pattaṃ bhikkhaṃ carantiyā;

    நீஹரித்வா தமுக்குஜ்ஜங், த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங் து பி⁴க்கு²னோ.

    Nīharitvā tamukkujjaṃ, dassetabbaṃ tu bhikkhuno.

    2968.

    2968.

    ஸங்வேல்லிகஞ்ச காதுங் வா, தா⁴ரேதுங் கடிஸுத்தகங்;

    Saṃvellikañca kātuṃ vā, dhāretuṃ kaṭisuttakaṃ;

    உதுகாலே அனுஞ்ஞாதங், உதுனீனங் மஹேஸினா.

    Utukāle anuññātaṃ, utunīnaṃ mahesinā.

    2969.

    2969.

    இத்தி²போஸயுதங் யானங், ஹத்த²வட்டகமேவ வா;

    Itthiposayutaṃ yānaṃ, hatthavaṭṭakameva vā;

    பாடங்கீ ச கி³லானாய, வட்டதேவாபி⁴ரூஹிதுங்.

    Pāṭaṅkī ca gilānāya, vaṭṭatevābhirūhituṃ.

    2970.

    2970.

    க³ருத⁴ம்மே டி²தாயாபி, மானத்தங் து சரந்தியா;

    Garudhamme ṭhitāyāpi, mānattaṃ tu carantiyā;

    ஸம்மன்னித்வா பதா³தப்³பா³, து³தியா பன பி⁴க்கு²னீ.

    Sammannitvā padātabbā, dutiyā pana bhikkhunī.

    2971.

    2971.

    யஸ்ஸா பப்³ப³ஜ்ஜகாலே து, க³ப்³போ⁴ வுட்டா²தி இத்தி²யா;

    Yassā pabbajjakāle tu, gabbho vuṭṭhāti itthiyā;

    புத்தோ யதி³ ச தஸ்ஸாபி, தா³தப்³பா³ து³தியா ததா².

    Putto yadi ca tassāpi, dātabbā dutiyā tathā.

    2972.

    2972.

    மாதா லப⁴தி பாயேதுங், போ⁴ஜேதுங் புத்தமத்தனோ;

    Mātā labhati pāyetuṃ, bhojetuṃ puttamattano;

    மண்டே³தும்பி உரே கத்வா, ஸேதுங் லப⁴தி ஸா பன.

    Maṇḍetumpi ure katvā, setuṃ labhati sā pana.

    2973.

    2973.

    ட²பெத்வா ஸஹஸெய்யங் து, தஸ்மிங் து³தியிகாய ஹி;

    Ṭhapetvā sahaseyyaṃ tu, tasmiṃ dutiyikāya hi;

    புரிஸேஸு யதா²ஞ்ஞேஸு, வத்திதப்³ப³ங் ததே²வ ச.

    Purisesu yathāññesu, vattitabbaṃ tatheva ca.

    2974.

    2974.

    விப்³ப⁴மேனேவ ஸா ஹோதி, யஸ்மா இத⁴ அபி⁴க்கு²னீ;

    Vibbhameneva sā hoti, yasmā idha abhikkhunī;

    தஸ்மா பி⁴க்கு²னியா ஸிக்கா²-பச்சக்கா²னங் ந விஜ்ஜதி.

    Tasmā bhikkhuniyā sikkhā-paccakkhānaṃ na vijjati.

    2975.

    2975.

    விப்³ப⁴ந்தாய யதா² தஸ்ஸா, புன நத்தூ²பஸம்பதா³;

    Vibbhantāya yathā tassā, puna natthūpasampadā;

    க³தாய தித்தா²யதனங், ததா² நத்தூ²பஸம்பதா³.

    Gatāya titthāyatanaṃ, tathā natthūpasampadā.

    2976.

    2976.

    சே²த³னங் நக²கேஸானங், புரிஸேஹி ச வந்த³னங்;

    Chedanaṃ nakhakesānaṃ, purisehi ca vandanaṃ;

    வணஸ்ஸ பரிகம்மம்பி, ஸாதி³துங் பன வட்டதி.

    Vaṇassa parikammampi, sādituṃ pana vaṭṭati.

    2977.

    2977.

    ந வச்சகுடியா வச்சோ, காதப்³போ³ யாய காயசி;

    Na vaccakuṭiyā vacco, kātabbo yāya kāyaci;

    ஹெட்டா²பி விவடே உத்³த⁴ங், படிச்ச²ன்னேபி வட்டதி.

    Heṭṭhāpi vivaṭe uddhaṃ, paṭicchannepi vaṭṭati.

    2978.

    2978.

    ந ச வட்டதி ஸப்³ப³த்த², பல்லங்கேன நிஸீதி³துங்;

    Na ca vaṭṭati sabbattha, pallaṅkena nisīdituṃ;

    கி³லானாயட்³ட⁴பல்லங்கங், வட்டதீதி பகாஸிதங்.

    Gilānāyaḍḍhapallaṅkaṃ, vaṭṭatīti pakāsitaṃ.

    2979.

    2979.

    ந ச பி⁴க்கு²னியாரஞ்ஞே, வத்த²ப்³ப³ங் து கத²ஞ்சன;

    Na ca bhikkhuniyāraññe, vatthabbaṃ tu kathañcana;

    அதித்தே² நரதித்தே² வா, ந்ஹாயிதுங் ந ச வட்டதி.

    Atitthe naratitthe vā, nhāyituṃ na ca vaṭṭati.

    2980.

    2980.

    ஸமணீ க³ந்த⁴சுண்ணேன, யா ச வாஸிதமத்தியா;

    Samaṇī gandhacuṇṇena, yā ca vāsitamattiyā;

    ந்ஹாயெய்ய படிஸோதே வா, தஸ்ஸா ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Nhāyeyya paṭisote vā, tassā āpatti dukkaṭaṃ.

    2981.

    2981.

    ‘‘த்வங்யேவ பரிபு⁴ஞ்ஜா’’தி, பரிபோ⁴க³த்த²மத்தனோ;

    ‘‘Tvaṃyeva paribhuñjā’’ti, paribhogatthamattano;

    தி³ன்னங் அபு⁴த்வா அஞ்ஞஸ்ஸ, தெ³ந்தியா பன து³க்கடங்.

    Dinnaṃ abhutvā aññassa, dentiyā pana dukkaṭaṃ.

    2982.

    2982.

    ஸப்³ப³ங் படிக்³க³ஹாபெத்வா, பி⁴க்கூ²ஹி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங்;

    Sabbaṃ paṭiggahāpetvā, bhikkhūhi paribhuñjituṃ;

    அஸந்தேனுபஸம்பன்னே, பி⁴க்கு²னீனங் து வட்டதி.

    Asantenupasampanne, bhikkhunīnaṃ tu vaṭṭati.

    பி⁴க்கு²னிக்க²ந்த⁴ககதா².

    Bhikkhunikkhandhakakathā.

    இதி வினயவினிச்ச²யே க²ந்த⁴ககதா² நிட்டி²தா.

    Iti vinayavinicchaye khandhakakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact